30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Wysyłka CIT-8 ze strony e-deklaracje

Wypełniłem na stronie e-deklaracje CIT-8 i nie mogę sobie poradzić z jego wysyłką. druk w XML został pobrany na pulpit i podpisany podpisem elektronicznym. Po tym plik zamienił się w XML.Xades. Kiedy próbuję go wysłać przez e-deklaracje, mam komunikat : Plik został podpisany niepoprawnie lub typ podpisu nie jest wspierany. Co robić?
Mam to samo. Ktoś pomoże?
Czy zmienialiście nazwę pliku? Cokolwiek po podpisaniu? Otwieraliście ten plik? Też taki komunikat miałem i wydaje mi się, że był on właśnie spowodowany takimi czynnościami.
Na stronie gov piszą:
Ważne! Jeśli już podpiszesz dokument podpisem kwalifikowanym – nie otwieraj pliku ponownie, aby jeszcze coś poprawić albo sprawdzić. Może to spowodować błędy, które utrudnią odczytanie dokumentu.

Ja mam na razie inny problem. Dostaję komunikat że niepoprawny format pliku. Ma być xml lub xsades. Tylko własnie taki mam. Prawdopodobnie trzeba pogrzebać w ustawieniach oprogramowania od podpisu.
Niestety dziś tego już nie sprawdzę bo teraz (żeby nie było nudno) nie mogę zaimportować wcześniej przygotowanej deklaracji.
Mam wszystkie powyższe problemy. Najpierw nieprawidłowy format po zmianie formatu "plik został niepoprawnie podpisany lub typ podpisu nie jest wspierany". Wcześniej miałam problem z wypełnieniem deklaracji, wciąż pojawiał się niezidentyfikowany błąd który kazał mi wypełnić nieistniejąca lub już wypełnioną rubrykę. Od tygodnia próbuję sobie poradzić z wysłaniem tej deklaracji. Czy ktoś może zna inną możliwość wysyłki CIT?
Zdesperowana przerobiłam sama, na 4 spółkach i działa, podpis w Szafir:
1. po wypełnieniu- weryfikacja, wydruk, zapisz ( u góry formularza)
2. akceptuj i wyślij
3. najczęściej komunikat " dokument wymaga podpisu" ale miałam też " nie udało się wczytać dokumentu" - wtedy nie wychodząc ze strony, tylko "dodaj plik" - wybrać zapisany wcześniej na dysku, dalsze postępowanie takie samo dla obu przypadków
4. wybrać podpis kwalifikowany
5. POBIERZ PLIK- to ważne, plik musi być zapisany drugi raz na dysku i dopiero ten można podpisać
6. podpisać plik (ten drugi) , u mnie Szafir: kreator podpisu, zaznaczone: Xades, nie dodawaj dodatkowych info xades-bes, funkcja skrótu SHA256, bez zobowiązań, podpis otoczony
7. podpisać i wysłać
Działa
Jeszcze jedno, przy jednej z firm pokazywał się cały czas komunikat "błąd weryfikacji" bez podania, których pól dotyczy,
wysłałam taki bo wszystko było dobrze- bez problemu został wysłany i potwierdzony
~Asia Dzięki Twoim wskazówkom udało się wysłać dokument po malej poprawce formatu na .xml ponieważ .xades nie chce przyjąć. Natomiast przy sprawdzaniu statusu wyskakuje "Dokument zawiera błędy uniemożliwiające jego przetworzenie - 408" Także nic z tego.
Ja nie poprawiałam formatu, deklaracja, którą pobierałam ze strony już miała format xml , po podpisaniu format się nie zmienił, status 302 - potem 200
na początku, o ile pamiętam, miałam format xades, ale to wtedy jak usiłowałam podpisać i wysłać ten pierwszy zapisany plik
Czy mogę prosić o pomoc, próbuje to zrobić, ale nie bardzo rozumiem punkt 3, mogę prosić bardziej szczegółowo?
Do kom.4
u mnie wszystko było ok do pkt.6
natomiast walczyłam z wczytaniem podpisanego pliku deklaracja.xml.xades (rozszerzenie xades) do wysyłki
nie chciało wczytać i koniec i tak chyba przez 2 godz. :)))) podpisałam tę deklarację pewnie z 10 razy i próbowałam na kilku przeglądarkach
pomimo tego, że było napisane wczytaj plik *.xml lub *.xades nie wczytywało tego pliku i cały czas komunikat że złe rozszerzenie
dopiero zmiana nazwy pliku (usunęłam część z nazwy .xades) , plik zrobił się z rozszerzeniem .xml wczytało w się wysłał. Kod 302 i po jakiś 2 godz. kod 200 i upo
może komuś się przyda takie info :)))
U mnie też ten problem występował - Plik został podpisany niepoprawnie lub typ podpisu nie jest wspierany.
Okazało się, że format podpisu miałem "zewnętrzny" - tak podpisałem sprawozdanie finansowe. W e-deklaracjach mus być "wewnętrzny".
U mnie też problem z wczytaniem pliku. Mam komunikat: Plik został podpisany niepoprawnie lub typ podpisu nie jest wspierany. Wszystkie Wasze porady nie działają. Karlosek83 - czy można samemu zmienić format podpisu na wewnętrzny? Mam podpis zewnętrzny i może tu jest przyczyna.
Podpis do cit8 powinien być Xades-bes Enveloped(otoczony) lub Enveloping(otaczający)
np, w Szafir tak jak w kom.4
czyli -- zaznaczone: Xades, nie dodawaj dodatkowych info xades-bes, funkcja skrótu SHA256, bez zobowiązań, podpis otoczony
i to konfigurujesz w aplikacji Szafira
u siebie zmień na wewnętrzny, powinno pomóc
Mam tak samo...dokładnie ten sam komunikat...format podpisu jest taki jak być powinien czyli otoczony ..macie jakieś pomysły jak to rozwiązać ?
Mialam ten sam problem, u mnie, przy podpisie certum pomoglo: ustawienia--> podpis---> zaawansowane opcje podpisu xades ---> tworz podpis dolaczony Enveloped. Masakra jakas...
Idzie ocipieć! niby prosta procedura a kręcę się w kółko :( Weryfikacja deklaracji poprawna, wysyłka przechodzi ale jej status:
"Dokument zawiera niewłaściwą ilość i/lub rodzaj elementów - 409"

Co jest grane?
Może lambada :))
A nie korzystacie z druków gofin?
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.