ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Objawy mobbingu

Tak krótko, poproszę, jakie to objawy mogą być? wiem, że powiecie "przeczytaj w internecie", ale liczę na Wasze takie "życiowe" przykłady. Czy darcie ryja na pracownika (naprawdę bezzasadne" a następnie obmawianie go u innego pracownika to TEŻ przejaw mobbingu?
A kto się dopuszcza takiej sytuacji?
Bezpośredni przełożony - dyrektor
Wczoraj tak mi ciśnienie podniósł, podkreślam za nic, że byłam wrakiem człowieka, ale dziś jestem bojowo nastawiona i mam zamiar walczyc o sprawiedliwość. Nadmienię tylko, że 1 osoba odeszła z pracy z powodu mobbingu, druga odeszła bo miała serdecznie dość, a trzecia obecnie leczy się u psychiatry (długie zwolnienie spowodowane atmosferą w pracy). Nic złego nie zrobiłam, mam "swoje" lata i nie pozwole sobie na takie traktowanie. Tylko, że ta osoba jest z zawodu.................. dyrektorem. Każdy wie, ale każdy nabiera wody w usta. Wprawdzie nie jest to dyrektor naczelny, tylko z-ca. Co robić dalej, zeby to miało ręce i nogi?
Następnym razem jak dojdzie do sytuacji podniesienia głosu zaznacz swoje stanowisko - nie życzę sobie, aby pan podnosił na mnie głos
powiedz otwarcie co czujesz
Tylko, że tych "następnych sytuacji" było już od diabła, a ja ciągle nic z tym nie robie. Czy załóżmy przy kolejnej podobnej sytuacji mogę bezpośredni iść z tym problemem do dyrektora naczelnego? bo "ten" jest tylko jego zastępcą.
Możesz i powinnaś
Możesz iść już dzisiaj i opisać wczorajszą sytuację - zrób to
O matko, dzięki Wam. Właśnie każdy mówi: idź i wygarnij wszystko, szkoda twojego zdrowia. Ja tu zasuwam jak bury osioł a ten mi wyjeżdża z takimi sytuacjami. Jak do roboty to osioł jest potrzebny. To jeszcze na dokładke dac mu po grzbiecie. Normalnie mówie Wam, wczoraj to ciśnienie miałam chyba ze 300
Po pierwsze powiadom naczelnego, opowiedz jak to wygląda z twojej perspektywy.
Po drugie następnym razem na darcie ryja zareaguj
" Dość! To był ostatni raz kiedy pan na mnie wrzeszczy, nie życzę sobie takiego traktowania"
Dokładnie Zosia - 3ba zaznaczyć swoje granice
Juz jestem pewniejsza siebie, dziękuję dziewczyny. No pół zdrowia nie mam przez to wszystko, ale nie dam się. O nie.
A krzykacz powie "to nie koncert życzeń", bo już słyszałam takie odpowiedzi. Możesz spróbować powiedzieć bardzo, ale to bardzo spokojnie - posiadam taki poziom inteligencji, że wystarczy mi powiedzieć spokojnie i to zrozumiem, a pana krzyki to jest jeden wielki niezrozumiały bełkot /albo coś w tym rodzaju/, odwrócić się i wyjść. I nie bój się z wyjściem, zostawiasz go z przemyśleniem. Najważniejsze NIE BOJ SIĘ, bo tacy furiaci "budują" się na tym, że ktoś się boi.
Zwróć się do przełożonego tej osoby, trzeba coś zrobić, bo inaczej krzykacz będzie czuł się bezkarny i kolejne osoby będą tracić zdrowie. Na pewno nie jest łatwo się przeciwstawić, ale to najlepsze wyjście.
3 osoby, pracujące przede mną - już nie pracują, nie wytrzymały. A szkoda bo praca jest fajna, ludzie są super, tylko ta jedna czarna owca. Koleżanka obecnie leczy sie psychiatrycznie, wszyscy wkoło o tym wiedzą, ale naczelny niestety nabrał wody w usta i nic z tym nie robi. Ja to mam taki charakter że wypaliłabym prosto w ryja co mi leży na wątrobie, ale to przecie jest dyrektor. Ponoć nie wypada.
Sama zaznaczyłaś, że "naczelny nabrał wody w usta" więc skarga nie pomoże, bić i krzyczeć? nie zniżaj się do jego poziomu, musisz spróbować rozegrać to spokojem. Uwierz mi, ja "stoickim spokojem" załatwiłam taką niejedną sytuację.
Kom.15 Jak ja mam być spokojna jak dziś normalnie bym pogryzła wszystkich, ale to mówisz o "stoickim spokoju" w stosunku do "tego" człowieka?
Dyktafon w telefonie się zepsuł?
Kom.17, normalnie sie uśmiałam,to było dobre. A tak na marginesie właśnie wczoraj taka nabuzowana w domu szukałam gdzie go mam (dyktafon) w telefonie. I jest, znalazłam. Nawet działa.
Na pewno ciężko opanować , ale spróbuj spokojem tak jak pisze Jolka. Ja też mam taki sposób tzn. dosadnie

i pewnym głosem nie bój się , można jeszcze dorzucić "wzrok" . U mnie nawet szefowa mówi, ze jak mi się coś nie podoba lub stanowczo sie nie zgadzam z szefem to wystarczy moje podobno groźne spojrzenie( ha ha) . A pracuje już kilka lat i na początku też mnie testował ....
Do kom19, no właśnie ja wczoraj nabierałam już powietrza w usta żeby coś powiedzieć to zostałam uciszona tekstem " tylko mi tu bez zbędnych komentarzy" . Wstałam i wyszłam i się zagotowałam a na koniec poryczałam.
Widzisz, co innego u Ciebie w duszy, a co innego na języku. Popieram kom. 19, wzrok. Patrz mu się w oczy i oby Tobie powieka nie drgnęła, spytaj się opanowanym i pewnym głosem, czego od Ciebie chce. Czekaj na konkretną odpowiedź wręcz gapiąc się w jego ślepia. Jeżeli pracujesz bez zarzutów, to o co chodzi? W poprzedniej mojej pracy szefostwo nie wiedziało jak zwolnić dwie dziewczyny, więc je gnębiono, aż same odeszły, trzecia się nie dała i nagrywała krzyki, robiła zdjęcia, powiedziała, że ma tyle materiału i idzie z tym do PIP. Pomogło, ale i tak znalazła inna pracę.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.