ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Faktura zakupu za transport produktów, to koszty wytworzenia produktu czy koszty sprzedaży

Witam,
faktura zakupu za transport produktów, to koszty wytworzenia produktu (501)czy koszty sprzedaży(527)?
Transport organizowany na nasz koszt. Transport dotyczy konkretnego zlecenia produkcyjnego.
Waszych sprzedanych produktów do klienta czy waszych zakupów - materiałów ?
Naszych sprzedanych do klienta
Według mnie są to koszty sprzedaży ale chcę się upewnić.
Jeszcze pytanie odnośnie wynagrodzeń pracowników marketingu, czy też są ko koszty sprzedaży czy zarządu?
Jeśli waszych sprzedanych do klienta to są koszty sprzedaży.

Koszty działu marketingu zwykle ujmuje się jako koszty sprzedaży.
Lippy, w którym momencie ta faktura za transport ujęta na koncie 527(koszt sprzedaży) będzie kosztem podatkowym?
Zlecenie jeszcze nie zostało sprzedane.
Wg mnie to nie są koszty bezposrednie, czyli będą kosztem w dacie zakupu, ale to zalezy tez od waszej polityki rachunkowosci.
Moze poczekajmy jak Lippy sie wypowie.
A usługa została wykonana?
Usługa transportu została wykonana, tylko faktura sprzedaży nie została jeszcze wystawiona(sprzedaż urządzeń wraz z montażem).Urządzenia wywieźliśmy ale jeszcze nie zostały zamontowane i nie ma faktury sprzedaży.
To wg mnie tak jak w kom. 6 - tak, jak koszt pośredni, nie trzeba wiązać tego kosztu z momentem powstania przychodu ze sprzedaży.
Też tak myślę ale koleżanka z pracy myśli inaczej i dlatego dopytuję.
Natomiast koszty produkcji księgowane na koncie 501 są kosztem podatkowym z chwilą sprzedaży.
Koszty produkcji oczywiście w momencie sprzedaży są faktycznym kosztem bilansowym i podatkowym.
A refakturujecie ten transport na nabywcę?
Nie refakturujemy
Zapytam przy tej okazji, w jaki sposób wykazujecie związek kosztu bezposredniego z przychodem? np zakup usługi obcej jest kosztem bezposrednim dlatego pilnuje sprzedazy zeby to powiązać w jednym okresie podatkowym, ale czy powinnam drukowac zlecenia zeby podpiąc pod fakture zakupu tej obcej usługi? dotychczas opisuję na odwrocie nr sprzedazy do jakiego zostało wczytane zlecenie.
U mnie na fakturach zakupu są podawane numery zleceń produkcyjnych, potwierdzane przez kierownika.
Natomiast na dokumentach magazynowych typu: RW ,w dokumencie (w programie księgowym) jest uzupełniany numer zlecenia.
U mnie tez na odwrocie faktury mam nr zlecenia ale dodatkowo zadaję sobie trud zeby opisywac na fv zakupu nr faktury sprzedaży, bo nie zawsze wiadomo w danym miesiącu zamyka się zlecenie. A RW nie drukujemy , taki system magazynowy.
dziekuje i pozdrawiam.
Do kom. 16 - fakturę zakupu powinnaś mieć opisaną przez osobę, która ma wiedzę na temat tego, którego zlecenia dotyczy dany zakup. Ty księgujesz na odpowiednią 5xx analityczną danego zlecenia i nie musisz już nic podpinać, bo w momencie wystawienia faktury sprzedaży przeksięgowujesz 5xx na 7xx i w tym momencie rozliczasz koszty.
Kom.19 tak, mam podpisana przez wlasciciela firmy do jakiego zlecenia, z tym ze tych usług obcych jest kilka w miesiącu i nie rozksiegowuję ich analitycznie tylko na 500-3 usługi obce. Nastepnie wchodzę do programu handlowego i odszukuje to zlecenie czy jest sprzedane, Nie wiem jak to sprawniej prowadzic.
A masz 5xx analitycznie podzielone na zlecenia?
Nie mam tylko 500 dzieli się na materiały bezpośrednia, płace i narzuty, uslugi obce i podwykonawcy.
Kom.21 teraz mnie oswieciłas, moze powinnam nawet dla kilku faktur zakupu wprowadzic analityke do usług podwykonawcy wg zlecen i rozliczac zamknietymi zleceniami sprzedażą.
Lippy, możesz sprawdzić moje zasady ksiegowania, bardzo proszę, krótko opiszę i tylko powiedz czy to dobrze jest zorganizowane. Spólka prowadzi 2 działalności; uslugowa i handlowa, ma jeden wspólny magazyn z którego wychodzi towar handlowy do klienta oraz towar/material do uslug. Wprowadziłam 4 i 5 do ksiegowania tych 2 działalności.
W zespole 5 mam rozbicie na 501-działalnośc podstawowa i analityka, 501-1 materialy, 501-2 płace, 501-3 uslugi obce.
521 Koszty wydziałowe gdzie idą wszystkie koszty pośrednie zw. ze sprzedażą usług.Co miesiać przeksiegowuję z 5 nas 7-koszt sprzedanych usług. Koszty handlowe to konto 510- koszty związane z handlem towarów i oczywiscie 741-WZ.
Koszty sprzedazy i zarządu rozdzielam kluczem % wg wartości na sprzedaz usług i towaru.czy tak jest dobrze?
Dodam jeszcze ze uslugi są krotkoterminowe, raczej wszystkie zamykają się w miesiącu.
Dodam, ze koszty sprzedaży 527 i koszty zarządu 550 są wspólne dla tych 2 działalnosci, dlatego kluczem wg wartości sprzedazy rozksiegowuje na sprzedaz usług 702 i sprzedaz towarów 731.
Odpiszę przez weekend, dzisiaj nie dam rady, ale do kom. 22 - analityka 5xx przede wszystkim powinna być na zlecenia, bo taka analityka na koszty rodzajowe nie daje Ci żadnych informacji praktycznych, a jedynie powiela zespół 4xx.
Kom.26 ale masz na myśli analityke tylko do tych usług obcych? bo pozostałe koszty nie rozliczam na poszczególne zlecenia bo musialabym mieć potwornie rozbudowana analitykę co jest niemozliwe. Są to wszystko usługi naszych pracowników i kooperantów ktorzy wystawiają nam faktury zakupu za sprzedana jednostkę.
Wszystkie pozostałe koszty z 5 przeksiegowuję co miesiąc na 7, bo wiem ze dotyczą sprzedanych usług.
Nasze usługi to naprawy samochodu dla firm i osób fizycznych czyli tych zleceń tworzy się cała masa. Na koniec miesiąca w programie handlowym tworzy sie wydruki ze zleceń -usług sprzedanych przypisanych do konkretnego mechanika - koszt własny.
Dziekuję bardzo, jezeli możesz to odpisz, byłabym b.wdzięczna.
Dodam jeszcze ze zespól 5 wprowadziłam zeby widzieć zysk na sprzedaży towarów i osobno na sprzedaży uslug.
Wg mnie nie da się prowadzić 5 według zleceń bo jest tego za dużo
Dokładnie tak jak mówisz, kom.29, moze tylko do tych zlecen które wykonuja podwykonawcy? pomóz proszę w tym temacie, czy dobrze mam poukładane w tych ksiegowaniach bo mnie to troche męczy.
Wg mnie masz ok. Faktycznie przy takich jednorazowych, krótkich zleceniach usługowych, które zamykają się szybko to nie ma sensu zakładać zesp. 5 wg zleceń.

Tak faktycznie to mogłabyś mieć tylko zesp. 4, bo wynik na samej sprzedaży towarów masz na zesp. 7, ale rozumiem, że chcesz jeszcze wyodrębnić i uwzględnić koszty tego działu handlowego, żeby móc ustalić realne koszty funkcjonowania działalności handlowej, więc założyłaś do tego zesp. 5 i OK.

Jedynie co, to koszty zarządu i sprzedaży nie powinny być rozksięgowywane, bo zgodnie z uor nie wchodzą w koszt własny. Przeksięgowanie ich to bardziej podejście z rachunkowości zarządczej, ale jeśli sporządzasz porównawczy rzis to wielkiego przestępstwa nie robisz i możesz tak kontynuować.
Tak, rachunek zysków mam w wersji porównawczej, czyli moge nadal w ten sposób prowadzic? Lippy, czyli mogłabym koszty sprzedaży i zarządu zostawiac na 5 bez rozksiegowywania na sprzedaz usług i sprzedaż towarów?jeszcze mam jeden dylemat, w tej firmie tak zastałam ze z programu handlowego wychodzi ksiegowanie sprzedazy na konkretne konta do tego równległe ksiegowanie do usług koszt własny na zespól 4 i 5 a do towarów na 741 tylko nie mam wydruków miesięcznych zeby to porównać z magazynem, z magazynu dostaję tylko wydruk miesięcznych PZ, czy to jest prawidłowe jezeli chodzi o magazyn? z magazynu materiały wychodzą na podstawie zlecenia do usług i sprzedaz towarów na podstawie prokołu sprzedazy, czy w ten sposób jest ok? bez miesięcznych wydrukow tylko do kazdej sprzedazy jest rozbicie na zakup materiałow i towarów.
Możesz tak kontynuować, a koszty sprzedaży i zarządu możesz zostawiać w zesp. 5.

Jeśli te rozchody z magazynu wchodzą Ci na konta automatem z systemu magazynowego to powinnaś umieć to z czymś zweryfikować. Drukować nie musisz, ale powinien być w systemie jakiś dowód rozchodu z magazynu (RW, WZ, nie musi się tak nazywać), tak, żeby w razie potrzeby móc ustalić co zeszło i w jakich cenach. No i oczywiście stany magazynowe na kontach materiałów i towarów musisz mieć zgodne z ewidencją magazynową.
Bardzo dziękuję Lippy za pomoc, pozdrawiam :))
Również pozdrawiam :)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.