ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Dostał już ktoś zwrot nadpłaty składki zdrowotnej?

Bo ja nie.
Wniosek o zwrot złożony 4 maja poprzez PUE.
Na jakimś portalu piszą, że ZUS już zwraca i to w terminie 10-14 dni.
Mają zwracać od 1 sierpnia
Chyba do 1 sierpnia.
Też 4 maja złożyłem wniosek, ale na konto nic nie wpłynęło :(
Mają zwracać do 1 sierpnia, ale generalnie z tego co pamiętam mają na to 45 dni
Ja też liczyłem że to będzie szybka akcja, ale oni dopiero te wnioski o wypłatę przyjmują, skończył się czas więc będą się brać za wypłaty...oczywiście jeśli wszystko jest poprawnie wypełnione, wniosek o wypłatę złożony, zgłoszony w ZUS nr konta bankowego które wskazaliśmy we wniosku itd itp
Czy ktoś już dostał zwrot nadpłaty składek ZUS
U mnie nadal cisza. Minęło 39 dni.
Teoretycznie mają 30 dni od daty złożenia wniosku, trzeba dzwonić jak minie tyle dni albo się wybrać do ZUSU.
Dajcie znać jak się czegoś dowiecie.
Zadałam 13 czerwca pytanie, kiedy dostanę zwrot. Do dziś brak zwrotu i brak odpowiedzi na pismo.
Dzwoniłam się spytać, poinformowano mnie żebym na PUE ZUS wysłała zapytanie. Tydzień temu wysłałam i cisza. U mnie czas od złożenia wniosku 37 dni.
Jak sytuacja u Was?
Wniosek złożony 22.05, do dziś środków brak (19.06).
Niestety do sierpnia mają czas, tak powiedział rzecznik ZUS , tylko nie wiem jaka jest tego podstawa prawna.
Co ciekawe mi w ZUS PUE też nikt nie odpowiada.
W sekcji nadpłaty na stronie zus piszą że mają 30 dni na zwrot od złożenia wniosku.
Może trzeba pisać wnioski o odsetki to się obudzą.
Mam potwierdzenie z ZUS , mają czas do 3 sierpnia....swoją drogą fajnie sobie sami wyznaczają terminy jaki im pasują.
Dziś w końcu mi odpisali:
"zwrot składki zdrowotnej wynikający z rozliczenia rocznego będzie realizowany w
pierwszych dniach sierpnia 2023r."

Wynika z tego, że muszą dopiero nazbierać z funduszu pracy oraz dobrowolnych chorobowych. :))
No tak, nie mają kasy, ale jak zapytałem o podstawę prawną tak długiego okresu na zwrot to odpowiedzią już było milczenie.
ZUS INFO ZE STRONY - NADPŁATY

Kiedy otrzymasz zwrot nadpłaty
Nadpłatę zwrócimy Ci w ciągu 30 dni od dnia, w którym:

wpłynie do nas Twój wniosek,
otrzymamy imienny raport korygujący za ubezpieczonego, którego dotyczy nadpłata, oraz deklarację rozliczeniową korygującą.
Jeżeli nie zwrócimy Ci nadpłaty w ciągu 30 dni - zapłacimy Ci odsetki takie jak od zaległości podatkowych.

Szczegółowe informacje znjadziesz w Katalogu usług.
SZKODA ŻE TO NIE DZIAŁA W NASZEJ SYTUACJI
Czy ktoś już może się pochwalić otrzymaniem zwrotu? Ja czekam czekam i czekam....
Też czekam
Wniosek skladany 22.05 do teraz czekam. Nie maja kasy w zusie dopiero zbieraja na te zwroty stad opoznienia tak sadze.
Ja wniosek złożyłam 09.05. Dopiero od wczoraj w PUE ZUS widnieje że mam nadpłatę w kwocie.....
Także ciekawe ile jeszcze potrwa zanim znajdą się na koncie
Uwaga!
Wczoraj koleżanka otrzymała zwrot nadpłaty. Wniosek złożony 18 maja.
Ja czekam od 4 maja...
Ciekawe, wg jakiego klucza robią zwroty? Kolejności alfabetycznej? Wysokości nadpłaty?
Bo, jak widać, nie wg daty złożenia wniosku.
Chyba klucz alfabetyczny. Nazwisko koleżanki zaczyna się na literę C, a nawet Ch.
Woj.świętokrzyskie, zwrot.07.07.23, wniosek złożony 17.05.2023, nazwiska na literę W..
W takim razie nie jest klucz alfabetyczny.
Może losowanie na chybił trafił? :)
Gdzie mają kasę to zwracają.
Woj śląsk ktoś coś dostał?
Otrzymałam zwrot dzisiaj woj. małopolskie
Czy w kujawsko pomorskie ktoś dostał?
W podlaskim zwracają, ale jeszcze nie mnie.
Pomorskie, wniosek złożony 22.05.. Wczoraj zwrot. Przyszło pismo na pue
Wniosek złożony 25.05, wczoraj (10.07) przyszedł zwrot.

Kraków, nazwisko na literę P (JDG)
Do tych, którzy dostali już zwrot nadpłaty.
Czy przed datą otrzymania zwrotu złożyliście DRA za czerwiec, ale nie wykonaliście jeszcze przelewu?
U tego, kto złożył DRA i nie przelał składki w PUE widnieje zaległość (za czerwiec) oraz nadpłata (z rocznej składki zdrowotnej). Może tu jest pies pogrzebany?
- Z tytułu nadpłaconej składki na ubezpieczenie zdrowotne ZUS wypłacił już przedsiębiorcom 60 mln zł. Kolejna transza, 256 mln zł, została wypłacona dziś. Oznacza to, że łączna kwota przekroczyła już 316 mln zł. Kolejne transze są w przygotowaniu - poinformowała PAP prezes ZUS prof. Gertruda Uścińska.
A jak ten zwrot zaksięgować?
Czy osoby które dostały już zwrot mogą potwierdzić informacje iż najpierw dostały powiadomienie na PUE a dopiero przelew
Komentarz 35 - w moim przypadku dostałem najpierw przelew i czekam na pismo z pue
Czytam w postach, że tym, którzy złożyli wniosek o zwrot nadpłaty oraz DRA za 06/2023 ZUS już przysyła pisma, że zalicza nadpłatę na poczet zaległości za... 06/2023!
W związku z tym dziś przelałam składkę za czerwiec do ZUSu, żeby nie walczyć potem o zwrot tej nadpłaty.
Jeśli ktoś nie złożył jeszcze DRA za 06/2023, niech lepiej to zrobi 19 lipca, a ten, kto już złożył DRA- niech szybko opłaci składkę.
Nauka na przyszły rok- nie spieszyć się z deklaracjami DRA.
Jeśli ktoś się zgodzi na przejęcie tej nadpłaty przez ZUS, to niech ma świadomość, że chodzi o pieniądze, których nie ujmie w koszt w 2023r, gdyż wydatki nie zostały poniesione w tym roku, mało tego- one nie zostały ujęte w 2022r. jako koszt, w związku z tym ten ktoś będzie musiał robić korekty PIT za rok 2022, potem liczyć 9% od dochodu, potem sprawdzić, czy wszystko się zgadza, a jeśli nie- to bawić się w kolejne przybliżenia, by nadpłata lub niedopłata wyszły na zero. Bezproduktywne marnowanie naszego czasu i nerwów.
Mi nadpłata od 13 .07 pokazuję "0" także chyba przelew poszedł, chociaż jeszcze na koncie nie mam
Mi w PUE ZUS także zniknęła nadpłata i jest na 0 , ale tak już od czwartku a pieniędzy na koncie nie ma.
A jak u was wygląda ta sytuacja
Dzię mi wpłyneła nadpłata za 2022rok.
i teraz zaczną się schody,co dalej zrobić ,jestem na liniowym i zapłatę zdrowotnej 8700zł odliczyłam od podatku w pit 36L
Zapłaconych za 2022r w dra wykazane mam 13.900 ,odliczyłam od dochodu 4750,zapłacone w 2022r.zwrot dostałam 3150zł,czy mogę ten zwrot wpisać w dochód teraz w miesiącu lipiec?
zdrowotną za grudzień 2022r wliczyłam w koszty stycznia 2023r czy dobrze
Dzis wplynal zwrot. Mazowieckie JD
A nie ma mozliwosci sprawdzenie gdzies na pue dokladnej daty przelewu? Np w przypadku zasilku macierzynskiego jest taka mozliwosc
Do **don
Jest, jednak dopiero po zrealizowanym przelewie.
Płatnik, z lewej strony menu-rozliczenie roczne.
Jest tam wykazane rozliczenie składki zdrowotnej, ale informacja o przelewie pojawiła się dopiero na drugi dzień po
jego wykonaniu.
Jak dla mnie to czarna magia
Pewien czas miałam wpisaną nadpłatę w kwocie 2.890 od tygodnia zrobiła się kwota 0 w nadpłacie ale kasy na koncie nie mam nie wiem o co chodzi
Czy ktoś miał podobną sytuację
@Oliwia
Też tak mam. Od 13 lipca. Zadałam w końcu pytanie, gdzie są moje pieniądze, ale ZUS nie odpisuje.
PS. To jednak pocieszające, że więcej osób jest na liście "ulubieńców" ZUSu. ;)
@ Anna dostałaś już zwrot. Bo u mnie nadal cisza?
@Oliwia
Jeszcze nie.
Dostałam w piątek na PUE ZUS informację, że mają termin do 3 sierpnia.
Przed chwilą dzwoniła urzędniczka z mojego oddziału ZUS i powiedziała, że wniosek o zwrot złożony prawidłowo i trzeba czekać, a jeśli pieniądze nie wpłyną do 3 sierpnia- to dzwonić 7-mego do Niej na podany numer stacjonarny w oddziale.
Przy okazji zapytałam o klucz terminów zwrotu- decyduje automat, ale wszyscy, którzy złożyli wnioski na pewno dostaną zwrot, o ile podany numer konta jest prawidłowy.
Wczoraj wreszcie przyszedł przelew w sesji popołudniowej.
Pismo wysłano o 2 w nocy dnia dzisiejszego.
podlaskie JDG
Przed chwilą dzwoniła pani z mojego oddziału ZUS, ta sama, która dzwoniła 24 lipca, z prośbą o sprawdzenie stanu konta bankowego.
Wniosek- piszcie w PUE ZUS pisma z pytaniem. Skutek jest taki, że Wasz oddział zaczyna pilotować sprawę. :)
Jest 3 sierpnia. Zwrotu brak. Jak to państwo funkcjonuje to jest aż niemożliwe.
05.08 przelewy brak
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.