Uwaga: Do 20 maja 2025 r. część przedsiębiorców rozlicza składkę zdrowotną za 2024 r.

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

DRA 04.2023 - rozliczenie składki zdrowotnej za 2022

Witam, mam mały problem z wysłaniem deklaracji DRA za miesiąc 04.2023 odnośnie rocznego rozliczenia składki na ubezpieczenie zdrowotne.

Forma opodatkowania to ryczałt.
Od początku roku 2022 składałem DRA z miesięczna kwotą przychodów w bieżącym roku. Składka zdrowotna wychodziła na pierwszym progu czyli 335,94 zł. W lipcu przekroczyłem pierwszy próg (przychód do 60tyś) i wychodziło już od zapłaty 559,89zł.
Ale od początku roku 2022 płaciłem kwotę zdrowotnego 559,89 zł aby później nie mieć dopłaty bo i tak wiedziałem że przekroczę.
Teraz przy próbie wysłania DRA za miesiąc kwiecień 2023 system automatycznie wylicza mi kwotę dopłaty aż 2687,44 zł.
Gdzie według dokumentów DRA do dopłaty wychodzi 1343,73zł. A w praktyce nie powinienem nic dopłacać gdyż płaciłem i tak odpowiednią kwotę zdrowotnego. Ręcznie to korygowałem i cały czas wyrzuca błąd krytyczny.

I teraz mam pytanie co robić? Wysyłać tak jak jest? Czy biec jutro do zusu i wyjaśnić sytuację?
Faktycznie z tego co podajesz w rozliczeniu powinna wyjść dopłata 1.343,74 a nie 2.687,44
Jak masz wypełnione w DRA pozycje od 20 do 23 ?
>system automatycznie wylicza mi kwotę dopłaty aż 2.687,44 zł. - czyli poz.23 jest źle wypełniona ( 4.031,28 ), powinna wynosić 5.374,98. Teraz kwestia czy źle wypełniałeś DRA po przekroczeniu progu i system tak zaciąga czy źle wypełniasz pozycję 23
335,94 x 6 = 2015,64
559,89 x 6 = 3359,34
2015,64 + 3359,34 = 5374,98
5374,98 - 6718,72 = - 1.343,74 - tyle powinno wyjść do dopłaty

"system automatycznie wylicza mi kwotę dopłaty aż 2687,44 zł" - no to wygląda, na to że przez cały rok na DRA było wykazywana składka 335,94 zł, zamiast od połowy roku 559,89 zł. Sprawdź, czy na DRA za okres od lipca nie masz powyższego błędu, bo moim zdaniem wygląda, na to że masz.
Pozycja 20 to jest przychod z 2023
2
Pozycja 21 - 74652.48
Pozycja 22 - 6718.72
Pozycja 23 - 5374.98

Wszystkie deklaracje DRA z 2022 przejrzałem i wszystko moim zdaniem jest dobrze. Tak jak by system nie przyjął do informacji ze od lipca przekroczyłem 60 tys.
Ale i tak w sumie od początku roku wpłacałem kwotę za zdrowotne z tego drugiego progu. Wiec z zusem jestem rozliczony tylko w papierach bedzie namieszane.
No i jak wpisujesz powyższe (z kom. 4) kwoty to jaki jest komunikat błędu?

Taka uwaga co do wpłacanych (nadpłaconych) kwot, to jeżeli opłacasz tylko składki na ubezp. zdrowotne to faktycznie te wpłaty ZUS księgował na poczet składki zdrowotnej, ale jeżeli opłacasz jeszcze składki na ubezp. społeczne, to były one dzielone między wszystkie fundusze. Pamiętaj, aby ten fakt odpowiednio ując w PIT i potem w rozliczeniu dla potrzeb składki zdrowotnej (podać prawidłowo pomniejszony przychód).
>Pozycja 20 to jest przychod z 2023 - chyba pomyłka bo powinien być z 2022 w przedziale 60 tys - 300 tys

>Pozycja 21 - 74652.48
Pozycja 22 - 6718.72
Pozycja 23 - 5374.98 / jeśli to są kwoty które rozlicza system to nie może wyjść dopłata 2.687,44

Coś źle podajesz?

Podstawy w DRA
do VI/22 - 3.732,62
od VII/22 - 6.221,04 / tak masz?
> Tak jak by system nie przyjął do informacji ze od lipca przekroczyłem 60 tys. - mało prawdopodobne jeśli podstawy były prawidłowe
Błąd krytyczny caly czas wyrzuca. Przejdę jutro się do zusu aby cos zaradzili na to.
Panel płatnika - dane do składki zdrowotnej
Jakie tam masz kwoty za 2022 rok?
Przez pierwsze 6 miesięcy (01-06.2022) powinno to być kwota składki 335,94 zł, za za drugie pół roku (07-12.2022): 559,89 zł.

Na DRA za 04.2022 natomiast powinieneś mieć takie kwoty:
XII.01 - 2022
XII.19 - zaznaczone
XII.20 - kwota przychodu (ponad 60 tys. i nie więcej niż 300 tys).
XII.21 - 74652,48
XII.22 - 6718,72
XII.23 - 5374,98
XII.24 - 1343,74
XII.25 - 0,00
Jeżeli wszystko powyższe się zgadza to jak dokładnie brzmi komunikat błędu?
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.