ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Czy druk OL-10 jest wymagany? (świadczenie rehabilitacyjne)

Witam, od grudnia przebywam na zwolnieniu lekarskim (ciągłość do teraz), pod koniec stycznia ustała moja umowa o pracę, ostatnie miesiące to ZUS wypłacał mi pieniądze, złożyłem wniosek o świadczenie rehabilitacyjne. Myślałem że muszę złożyć wniosek OL-10 (od pracodawcy), trzykrotnie dzwoniłem na infolinie ZUS i trzykrotnie każda z Pań mówiła mi że ten druk jest w moim przypadku niepotrzebny jeżeli nie jestem już pracownikiem firmy od końca stycznia. Wniosek złożyłem załączając dwa druki OL-9 oraz Znp-7 a także dołączając dokumentacje medyczną - czy ten wniosek zostanie rozpatrzony? pomimo tego że według pań z infolinii nie potrzebuje tego druku, to na internecie znalazłem sprzeczne informacje że jednak ten druk jest potrzebny? ale czy to możliwe że trzy osoby się mylą? dokładnie opisałem sytuacje - że moje zwolnienie zaczęło się w trakcie trwania umowy, później skończyła się umowa bo była na czas określony a ja cały czas byłem na zwolnieniu.
Ze strony ZUS:
Niezbędne dokumenty - świadczenie rehabilitacyjne z ubezpieczenia chorobowego
(...)
wywiad zawodowy z miejsca pracy (formularz OL-10) – nie jest konieczny, jeśli Twoja niezdolność do pracy powstała po okresie ubezpieczenia, składasz wniosek o przedłużenie świadczenia rehabilitacyjnego lub prowadzisz działalność pozarolniczą.
No tak z tego wynika że ten druk jest niezbędny skoro zacząłem L4 będąc jeszcze na umowie o pracę a w trakcie zwolnienia skończyła mi się umowa i dalej pieniądze wypłacał ZUS - pytanie dlaczego 3 osoby z infolinii powiedziały mi że ten dokument nie jest potrzebny jeżeli już nie pracuje. Nie rozumiem tego, też byłem pewien wątpliwości i dokładnie opisywałem sytuacje.
To już nie do mnie pytanie dlaczego na stronach ZUS masz inną informację, a co innego powiedzieli Ci na infolinii.
Zawsze brakujący druk możesz do ZUS jeszcze dostarczyć.
No dobrze, tylko jednocześnie musiałbym dostarczyć nowy druk Znp-7 gdzie kazano mi wypełnić tylko dwie pierwsze strony a resztę należące do płatnika składek pozostawić puste. Ostatecznie okaże się że czekam już 3 tygodnie na marne - jutro zadzwonię jeszcze raz na infolinie.
Na druku Znp7 też masz pouczenie:
Niezbędne dokumenty
Do wniosku dołącz:
(...)
- wywiad zawodowy z miejsca pracy (druk OL-10) – ten druk nie jest wymagany, jeżeli wniosek składa osoba, której niezdolność do pracy powstała po ustaniu ubezpieczenia albo jeśli prowadzisz pozarolniczą działalność,
Co do druku Znp7 to pierwsze dwie strony Ty wypełniasz, a następne płatnik składek.
No ja się sugerowałem tym jakie informacje dostałem na infolinii zus od 3 różnych kobiet w różnych dniach, wszystkie panie z całą pewnością mówiły że ten druk nie jest wymagany, i że mam wypełnić Znp-7 pierwsze dwie strony, dołączyć Ol-9 oraz dokumentacje medyczną i to jest wszystko. Czyli zostałem wprowadzony w błąd przez 3 osoby? przecież to są pracownicy zusu a nie randomowi ludzie więc powinni mieć wiedze w tym temacie.
Jeżeli złożyłeś niekompletne dokumenty to będziesz musiał to uzupełnić.
To chyba logiczne. Jutro zadzwonie tam jeszcze raz i wyjaśnie tą sytuację - bo to jest praktycznie niemożliwe że osoba konsultant w dziale świadczenia i zasiłki nie wie jakie dokumenty trzeba tam złożyć i to trzy różne osoby.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.