30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Czekałam na emeryture i plakac sie chce

Przepracowałam 42 lata pracy i tyle mam udokumentowane. Ciągłość pracy zachowana. W marcu kończę 60 lat i chciałabym przejść na emeryturę. Nie wiem co robić. Czy przejść odrazu czy czekać do lipca. Nie znam się ale zawsze w lipcu były lepsze emerytury tak mi mówiono. Urodziny mam w drugiej połowie marca. Zależy mi na tym zeby miec emeryture wyższą bo nawet te kilkanaście złotych mnie ratuje. W zusie mi nie pomogli. Mówią że to moja sprawa a ja kompletnie nie wiem gdzie szukać pomocy
Do 31 marca 2023 obowiązują stare tablice dalszego trwania życia , są one dość korzystne dla obliczania emerytury, bo pandemia spowodowała jego skrócenie. Ogłasza je GUS i nowe będą obowiązywać od 1 kwietnia. Z drugiej strony bodajże w czerwcu następuje waloryzacja kapitału początkowego, więc warto może poczekać do tego lipca ? W ZUSie są doradcy emerytalni i oni powinni pomóc. Masz obliczony kapitał początkowy ?
Https://businessinsider.com.pl/prawo/praca/kiedy-najkorzystniej-przejsc-na-emeryture-w-2023-r-jeden-dzien-wart-kilkaset-zlotych/36j2jh7
Warto poczytać.
Kama2015 - prośba : możesz wkleić ten art. , bo jest niedostępny ?
Jest dostepny, tylko małe h na początku linka
W Twoim przypadku wszystko rozbija się o średnie dalsze trwanie zycia jakie będzie od IV, zapewne będzie wyższe co bedzie mniej korzystne dla Ciebie. W 2022r była wysoka umieralnośc i one naprawde są obecnie bardzo korzystne. Waloryzacja kapitału poczatkowego ma znaczenie przy pójściu na emeryture w VII. Podejrzewam,że on nie bedzie jakis mega wysoki, a Twój kapitał gdybys szła w III też jest waloryzowany tylko kwartalnie. W marcu weźmiesz tę "śmieszną" trzynastkę.Suma sumarum, to że popracujesz 4 miesiące dłużej, wcale nie musi być korzystniejsze niz jak pójdziesz w III. Idź do ZUS i poproś doradcę emerytalnego niech Ci obliczy emeryturę jakbyś na nia szła w III ( bo to zrobi) nie obliczy Ci dokładnie ile dostaniesz gdybys szła w VII bo też z kuli nie wywróży.
Ja tez jestem "Marcowa" w ub r poszłam na emeryture w IV kiedy były nowe tablice, mimo,że nie dostałam rocznej waloryzacji kapitału początkowego( ale miałam kwartalne)- była dość wysoka, to przeliczając te emerytury które wzięłam od IV do VI(zamiast pójsc w VII) i to co bym dostała od lipca to przez 6 lat musiałabym brać miesięcznie, żeby mi to sie zrekompensowało. Robiłam różne przeliczenia, nawet biorąc,że waloryzacja w tym roku będzie 20% to i tak korzystniej mi było przejśc w IV, ponieważ przez 6, czy 4 lata może się tyle wydarzyc,że ho ho.
Kom.6
podaj na przykładzie liczb, bo nie rozumiem - a mnie też dotyczy
I kiedy jest waloryzacja kapitału początkowego ?

bo jeżeli będę mieć ten kapitał bardzo, bardzo mały , to kiedy korzystniej przejść na emeryturę ?

jestem marcowa
Waloryzacja KP jest w czerwcu.
Kom.7 Kwota emerytury miesięcznej od IV np 4500 netto X 3m-ce( IV,V,VI)=13500,- Kwota emerytury od VII np większa o 200,-zł 13500:200=67,5 m-ca=5 lat i 7 m-cy. Przy bardzo małym kapitale początkowym mało zwiększy sie miesięczna emerytura, bo on i tak dla tych co przechodzą od I do VI jest waloryzowany tylko innymi wskaźnikami.
Kom. 8 - na 30 dni przed ukończeniem wieku emerytalnego można już złożyć w ZUS dokumenty na emeryturę. Jak dostaniesz decyzję z wyliczeniem to się dowiesz ile będziesz miała i ewentualnie będzie można próbować przeliczać co dla ciebie będzie korzystniejsze.
Jest coś takiego jak PUE ZUS, tam jest kwota kapitału kwota składek i miedzy innymi można sobie wyliczyć kwote hipotetycznej emerytury.
Dokładnie jak kom 10, bo nawet jak dostaniesz decyzję masz prawo zrezygnować z emerytury.
Elik
to kiedy lepiej przejśc przy b. małym kapitale poczatkowym ?
Bardzo mały tzn jaki?????
Największe znaczenie przy wysokości przyszłej emerytury ma: wysokość kapitału początkowego i tablice przeżycia, więc jeśli masz jakiś malutki KP to ja na Twoim miejscu złozyłabym wniosek o emeryture od marca. No chyba ,że masz jakies mega wysokie dochody z pracy i chcesz pracować dłużej, bo można tez dewagować, a może przejść w roku 2024? albo 2025?
Dziękuję za odzew Elik

nie mam jeszcze ustalonego , ale mogę wziąść tylko zarobki z 7 lat pracy do roku 1998 - a wtedy miałam najniższą krajową pensję - wiec nie wiem ile tego moze być ?

100 złotych ?
200 złotych ?

a jeżeli byłam na bezrobociu i wychowywałam wtedy 2 dzieci do lat 6 - to licza siejakoś te lata do kapitału poczatkowego ?

jakie dokumenty na to przedłozyc ?
A jeżeli pracuję w niepełnym wymiarze czasu pracy, to jak sie liczą lata pracy , żeby wyrównać do najniższej emerytury ?

musi być z tego niepełnego wymiaru czasu pracy co najmniej najnizsze wynagrodzenie ?
Nie no co Ty gadasz 100zł za 7 lat pracy???????? Akty urodzenia dzieci i jest liczone do "stazu pracy" takim samym procentem jakbys pracowała.
Od 1999r emerytura jest kapitałowa, im więcej zarobisz tym wiecej odprowadzisz składek, tym wyższa(jakkolwiek to brzmi) emerytura. Także nie ma znaczenia jak pracujesz ,na pol na caly......abyś duzo oddała do zusu:)
Zeby otrzymac najniższą emeryture trzeba miec: 60 lat i 20 lat składkowych, a to że pracujesz w niepełnym nie ma znaczenia to chyba do kuroniówki ma znaczenie, Gdyby wyszła Ci ni zsza niz najnizsza, musisz miec 20 lat składkowych aby wyrównac do najnizszej
Bo tak :
praca - 06/1983 - 10/1991
zasiłek dla bezrobotnych od 11/1991 do bodajże 10/1992

i w tym czasie urodzenie i wychowywanie dzieci : urodzenie 01/1991 i 01/1993

no i potem byłam na bezrobociu bez prawa do zasiłku i wychowywałam te 2 dzieci

to jak bym to miała liczone ?
No własnie o te 20 lat składkowych mi chodzi , zeby mieć wyrównane do najniższej emerytury - nie jest tak, że musi być praca na pełny etat - a jeżeli jest w niepełnym wymiarze czasu pracy , to wynagrodzenie musi być co najmniej najniższe ?
Nie no ja Ci nie wylicze Kapitału poczatkowego tu masz 8 lat składkowych + 6 lat na dzieci, a po 1998 ila lat masz pracy?
Nie, nie
chodziło mi o to , jak będę miała liczony kapitał , jeżeli byłam na zasiłku dla bezrobotnych i równocześnie wychowywałam dzieci - ZUS bierze co korzystniejsze czy liczy zasiłek , a dopiero potem wychowywanie dzieci ?

po 1998 r. - ile lat składkowych ?
niewiele :(
Tego nie pamietam, ale mamy 2023 rok to ile lat pracowałaś po np 2000 roku?
No dobra nawet gdyby liczono niepełny etat proporcjonalnie jesli skladka od mniejszej nizz najnizsza to z KP masz 8lat i 4 m-ce z dzieci 6 lat(policza cidzieci) to 14 i 4 m-ce no i teraz ile tych lat masz?po 1998
No dobra la ale nawet jesli nie dostaniesz najniższej emerytury to i tak cos dostaniesz" lepszy rydz niz nic" ostatnio znajomej która miała chyba 2 lata pracy i 2 dzieci i dostała ponad 500 zł, sama byłam zdziwiona:)
Czyli zeby liczyli wychowanie dzieci to trzeba dołączyć akt urodzenia ?

lat pracy składkowych i tylko na niepełnym etacie mam niewiele - moze 10
20 lat ubezpieczenia czyli składkowe i nieskładkowe( tylko nieskladkowe nie wiecej niż 1/3 składkowych do wysokości emerytury)
Na dzieci na pewno akty urodzenia
A powiedz i jeszcze jak rozumieć taki zapis na PUE , bo znajomy mnie pytał , a ja nie wiem :(

kwota kapitału poczatkowego ustalona decyzją - 116 tys.
kwota zwaloryzowanego kapitału początkowego - 560 tys.

znajomy jest na wcześniejszej emeryturze i ma 64 lata życia

jak to rozumieć ?
ile by miał doliczonego kapitału do emerytury ?
Do kom.26

ale do kapitału nie będę miała liczone 14 lat i 4 mce , tylko 10 ?
Kapitał zwaloryzowany czyli 560 tys
Kom 32 od 1983 do 1991 to jest raczej 8 lat nie 10 + 6 lat wychowywanie dzieci skad Ty to 10 wziełas
KP to sa lata do 31.12.1998r
I te 560 tys. będą dzielone przez dalsze lata życia mężczyzny czyli przez np.198 i dodane do już pobieranej emerytury ?
Kom.34
no bo kapitał się liczy z 10 kolejnych lat ...
Z 10 lat to zarobki sie bierze a lata są liczone wszystkie od momentu podjęcia zatrudnienia do 1998r
tyen kapital zostanie mu doliczony do składek podzielony przez np jak napisałas 198 i policzą mu na nowo emeryture, bo do wczesniejszej nie jest doliczany KP
Kom.38
kwota tego podzielonego kapitału bedzie doliczona do kwoty obecnej emerytury czy jakoś będzie jeszcze inaczej przeliczana ta emerytura ?
Sorry ale nie specjalizuje sie we wczesniejszych emeryturach ale nie wiem czy zus od nowa liczy wszystko czy dolicza do emerytury tego nie wiem
Ubezpieczony, który uzyska wcześniejszą emeryturę, będzie miał również prawo do emerytury z tytułu osiągnięcia powszechnego wieku emerytalnego. Podstawę obliczenia emerytury stanowić będzie kwota składek na ubezpieczenie emerytalne, z uwzględnieniem waloryzacji składek zewidencjonowanych na koncie ubezpieczonego do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc, od którego przysługuje wypłata emerytury oraz zwaloryzowanego kapitału początkowego. W przypadku pobrania wcześniejszej emerytury podstawa obliczenia nowej podlega zmniejszeniu o sumy pobranych świadczeń, w kwotach brutto.
W razie zbiegu prawa do wcześniejszej emerytury oraz do emerytury z tytułu osiągnięcia powszechnego wieku emerytalnego wypłaca się jedno z tych świadczeń, wyższe lub wybrane przez zainteresowanego.
O tak to mniej wiecej bedzie wyliczone
Za trudne to dla mnie

niemniej bardzo dziekuje za naprowadzenie i poświęcony dla mnie czas
Jeżeli 60 lat ukończysz w marcu to ZUS ma obowiązek wyliczenia emerytury z tablicy trwania życia korzystniejszej w Twoim przypadku to będzie ta która obowiązuje w dniu ukończenia wieku emerytalnego.
Moim zdaniem powinnaś złożyć wniosek o emeryturę w kwietniu dzień po dacie urodzin. Emeryturę wypłaci Ci ZUS za cały kwiecień pod warunkiem, że złożysz wniosek w kwietniu no i umowę o pracę rozwiążesz co najmniej dwa dni przed końcem kwietnia i w tym terminie dostarczysz do ZUS świadectwo pracy. W ten sposób zyskasz waloryzację kapitału i składek za IV kwartał 2022r., a to będzie kilka procent wyższa emerytura, no i jak złożysz co najmniej dzień po dacie urodzin to zyskasz dodatkowo coś około 0,3% niby niewiele, ale to może być 8do 10zł
wyższa emerytura licząc to co miesiąc pobierania to uzbiera się trochę. Tracisz jedynie emeryturę jaka by Ci się należała za kilka dni marca.
za te kilka dni marca. Wniosek o emeryturę można wycofać zanim uprawomocni się decyzja o przyznaniu emerytury.
Musisz śledzić waloryzację za I kwartał 2023r. i waloryzację roczną za 2022r. Dopiero wtedy będzie można porównać jak
się wyjdzie na przejściu na emeryturę w lipcu. Jeżeli będzie korzystniej to można wycofać wniosek złożony w kwietniu
i złożyć nowy w lipcu. Tylko trzeba się liczyć z tym, że traci się emerytury za kwiecień, maj i czerwiec.
W jaki sposób śledzić waloryzację za I kwartał 2023r. i waloryzację roczną za 2022r ? i jak porównać do przejścia na emeryturę w lipcu ?

i dlaczego wniosek złożyć w kwietniu a nie w marcu ? - bo jeżeli wniosek złożony w kwietniu to zyska się waloryzację kapitału i składek za IV kwartał 2022r. ?
Przy przejściu na emeryturę w marcu ( pierwszy kwartał) kapitał i składki są waloryzowane za I, II i III kwartał 2022r.
Przy przejściu w kwietniu waloryzacja dochodzi jeszcze za IV kwartał 2022r. bo jest to już drugi kwartał przejścia na emeryturę. Natomiast przy przejściu w lipcu 2023r. odpadnie (traci się) waloryzacja za I,II,III i IV kwartał 2022r, a zyskuje się waloryzację roczną za 2022r. ogłaszaną około 15 maja 2023r. i waloryzację za I kwartał 2023r. ogłaszaną na początku czerwca 2023r.
Warto poczytać na stronie ZUS baza-wiedzy składki wskaźniki
Nie można wkleić linka do strony zus.
Można poszukać strony zus w wyszukiwarce wpisując : waloryzacja kapitału początkowego i wybrać stronę zus
Dziękuję za odzew

bardzo to trudne do zrozumienia - w ZUS udzielą konkretnej informacji ?
tzn opartych na przykładzie ?

i co jest korzystniejsze : przejście na emeryturę w wieku emerytalnym i ewentualnie pracować czy dłużej pracować ?

chodzi mi o doliczenie składek emerytalnych ?

bo kapitał poczatkowy będzie mały, a ze składek kokosów też nie ma ?
A pomożesz w kom. 36 , jak będzie doliczony kapitał początkowy tego mężczyzny po osiągnięciu wieku emerytalnego ?
jest to emeryt z wcześniejszą emeryturą EWK na dzieci
W tej chwili nie bardzo mam czas. odpowiem Ci może jutro lub pojutrze. Napisz dokładnie jaka to wcześniejsza emerytura
czy na dzieci niepełnosprawne?
Bardzo dziekuje za odzew

poczekam ,

tak, ta wcześniejsza emerytura to emerytura z symbolem EWK na dzieci niepełnosprawne, przyznana w 1998 roku

z góry dziękuje za pomoc
W przypadku przejścia na emeryturę w powszechnym wieku emerytalnym osoby, które były na wcześniejszych emeryturach EWK nie powinny mieć od podstawy potrącanych otrzymanych emerytur.
Także w jego przypadku emerytura będzie naliczona od nowa tak jakby nigdy nie był na emeryturze. Jego kapitał
będzie zwaloryzowany od początku do dnia przejścia na emeryturę w powszechnym wieku emerytalnym i dzielone na ilość miesięcy trwania dalszego życia. Emerytury nie będą dodawane może otrzymać tylko jedną emeryturę.
Jeżeli powszechny wiek emerytalny osiągnął w okresie od kwietnia 2022 do marca 2023 to może rozważać przejście
na emeryturę w lipcu 2023 lub nawet później gdyż dla niego powinien ZUS zastosować tabelę korzystniejszą dla niego.
Jeżeli masz jego wyliczony kapitał na 01-01-1999r. to jest kalkulator przeliczenia kapitał w Gofinie i można dokładnie policzyć jaką będzie miał emeryturę przechodząc teraz w lutym bądź w marcu na emeryturę.
Ważne aby wniosek na emeryturę złożyć po "dniu" urodzin .
Ten pan urodzony w sierpniu 1958

który to kalkulator ?

którą biore kwote kapitału ustalona na 01-01-1999 ?
ma kwotę kapitału początkowego ustaloną decyzją - 116 tys.
a kwota zwaloryzowanego kapitału początkowego - 560 tys.

dziekuję
A gdyby ten pan przeszedł w roku 2018 z tej emerytury EWK na wcześniejszą emeryturę z tytułu pracy w warunkach szkodliwych w wieku 60 lat życia, to tak samo miałby wyliczona emeryturę - czyli tylko ustalony kapitał początkowy podzielony przez dalsze lata życia czy inaczej ?
Jeżeli w 2018 roku przeszedł na emeryturę wcześniejszą ze względu na szczególne warunki to w wieku 65lat miałby liczoną inaczej emeryturę. Zwaloryzowany kapitał minus suma pobranych emerytur od 2018 roku, więc jego emerytura
będzie niższa i to dużo.
Napisz dokładnie czy ten pan faktycznie był na wcześniejszej emeryturze, bo jeżeli nie był a ma
15 lat w szczególnych warunkach do końca 2008 roku to należy mu się rekompensata. No to miałby emeryturę całkiem, całkiem niczego sobie.
Trochę inaczej wygląda sytuacja tego pana niż w kom. 56 :

sytuacja tego pana jest następująca :
1.pan urodzony 16/081958
2. w 12/1998 przeszedł na wczesniejsza emeryturę EWK z tyt.opieki nad niepełnosprawnym dzieckiem i jest na tej wcześniejszej emeryturze z tyt.opieki nad dzieckiem niepełnosprawnym do chwili obecnej
3. pan przepracował 8 lat jako monter płotowców na samolotach - do bodajże 1986r. - w sw.pracy nie ma wyszczególnione że pracował w warunkach szkodliwych , ale miał zasw. z zakładu pracy, że taka pracę wykonywał, tylko to zaśw. mu zaginęło
4. oraz przepracował 9 lat jako palacz centralnego ogrzewania w latach 1991-2001 - też nie ma wyszczególnionej pracy w warunkach szkodliwych w świadectwie pracy - szkodliwe pobierał

gdyby postarał się o kopie tych zaśw. i sprostowanie ostatniego świadectwa pracy (bo pierwszy zakład nie istnieje już, to chyba tylko sad pracy pozostaje i świadkowie ) , to mógłby cos zyskać ze ZUS jakąś rekompensatę i ile ?
Jeżeli jest możliwość to gra warta świeczki, rekompensata jest spora. Zależy od współczynnika i kapitału początkowego
może to być 300zł, ale może to być 600zł co miesiąc więcej emerytury. Trudno określić ile w przypadku tego pana nie znając szczegółów.
Ważne jest co faktycznie robił i czy ta praca była przez całą dniówkę 8 godzin, bo jeżeli wykonywał jeszcze inne czynności, które nie są ujęte w wykazie prac w szczególnych warunkach to mogą mu nie zaliczyć .
To co doradzić temu panu - od czego ma zacząć ?
zwrócic się do istniejącego zakładu pracy o korektę świadectwa pracy ? zrobia po tylu latach ?

a co z nieistniejącym zakładem pracy ? byłoby wazne samo ksero ząsw. o tej pracy bez wpisu w świadectwie pracy ?
Jeżeli dozyje sierpnia 2023 i 65 lat, to składać do ZUS o zmianę emerytury z EWK na "normalną" i doliczenie kapitału - a w międzyczasie starać się o papiery na warunki szkodliwe ?

gdyby ZUS uznał papiery, to do tej emerytury kapitałowej byłaby doliczane ta rekompensata ?
Ell na te pytania trudno odpowiedzieć. Na pewno warto już teraz rozpocząć starania o uzyskanie potwierdzenia
pracy w szczególnych warunkach. Nie sądzę żeby ZUS uznał ksero jako dokument potwierdzający pracę w szczególnych warunkach. To, że zakład pracy nie istnieje nie oznacza, że nie ma już dokumentów. Mogą być oddane do archiwum.
Warto popytać w ZUS oni mają wykazy archiwum do jakich zostały oddane dokumenty zlikwidowanych zakładów.
Warto pomyśleć o świadkach. To ksero też warto zachować. Myślę, że na większość Twoich pytań uzyskasz informację
w ZUS. Pozdrawiam!
Przekopałam jeszcze internet w poszukiwaniu wyroków - myślę, że będzie bardzo cięzko coś ugrać

przedstawiłam tej osobie całą sytuację za i przeciw jeżeli chodzi o poszukiwanie papierów i swiadków

bardzo serdecznie dziekuje za pomoc w nakierowaniu i poświęcony czas

równiez pozdrawiam

dzieki jeszcze raz
Przepracowałem w kopalni na dole 7 lat, czy dotyczy mnie przelicznik 1,8 i czy powinien być uwzględniony do kapitału poczatkowego
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.