ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Najem prywatny mieszkania trzeba wykazać w JPK ?

Prowadzę jednoosob.działalność gosp. jestem na kpir, podatek liniowy i na vat.
prywatnie kupiłam wraz z mężem mieszkanie, jednak musieliśmy je wynająć długoterminowo. Spisaliśmy z wynajmującym umowę, płaci czynsz i osobno faktury za gaz, energię które mu dostarczam jak wystawi je gazownia czy energa.
płacę podatek od wynajmy 8,5% ryczałtem i rocznie rozliczam to na pit-28. Tak już od 3 lat.

To mieszkanie nie ma nic wspólnego z moją działalnośćią, nie odliczam żadnych faktur, nie wystawiam faktur najemcy, nie amortyzauję go, nie jest wprowadzone na stan mojej firmy.

Ktoś mi dzisiaj powiedział, że skoro jestem vatowcem, to powinienem wykazywać przychód z wynajmu (2000zł/mc) w jpk. Czy to prawda? Muszę wystawiać fakturę na 2000zł netto? (wówczas najemca zapłaci więcej o 23%?)
To jeszcze podpytam, moja siostra nie ma działalności, osoba fizyczna. wynajmuje też mieszkanie, płaci ryczałt 8,5% i rocznie pit-28. Czy ona też w takim razie musi składać jpk vat ?
Jeśli mieszkanie wynajmujesz na cel mieszkaniowy to jest bez VAT, wykazujesz kwotę przychodu w JPK ze stawką ZW, bo jesteś vatowcem. Faktury nie musisz za najem wystawiać, do JPK-a możesz to wprowadzić ręcznie i oznaczyć WEW jako dokument wewnętrzny.
Jeśli jest to najem na cele mieszkaniowe, to stawka jest zwolniona, więc vatu nie doliczasz.
Jeśli jest to najem na inne cele, to stawka 23%. Tu musisz wykazać w JPK.
Teoretycznie należałoby to dopisywać do JPK też te ze zwolnioną, ale na podatek vat do zapłaty nie będzie miało wpływać, bo i tak nie masz prawa do odliczenia od tych kosztów vatu. Zresztą US i tak tego nie ogarniają.
Podatek VAT jest pojęciem szerszym niż prowadzona przez Ciebie działalność.
...Ktoś mi dzisiaj powiedział, że skoro jestem vatowcem, to powinienem wykazywać przychód z wynajmu (2000zł/mc) w jpk. Czy to prawda?... = PRAWDA
jak wynajem na cele mieszkaniowe to należy wykazywać go w rej. dostaw VAT / z opisem WEW - jak nie wystawiasz fv
przy czym w jpk wykazujesz całą kwotę za czynsz - łacznie z opłatami za media

...Muszę wystawiać fakturę na 2000zł netto? (wówczas najemca zapłaci więcej o 23%?) ...nie 23%
j.w. - jak cel mieszkaniowy to stawka ZW

kom.1
jak ona nie jest czynnym podatnikiem VAT to żadnego jpk/dekl. VAT nie sklada
Za siostrę dziękuję za odp.
moja osoba: cel mieszkaniowy, czyli "zw" w jpk. wprowadzam dowodem wewnętrznym co miesiąc w ewidencji sprzedaży?

kurcze

trochę mnie to dziwi, bo jeśli kupuję towar od dostawcy ze stawką "zw" - dawny rachunek, to w jpk tego nie wykazuję, to po co wykazywać to mieszkanie skoro rozliczam się z tego w pit-28. To podwójna robota

czyli co korekty mnie czekają 3 lata wstecz ?
Siedzę i szukam podstawy, czy ktoś z Was miał przypadek, że US się czepił ? długo już to działa ?
Ee tam, bez przesady, nie robiłabym korekt za tamte lata. Koszty bez vatu to co innego niż przychody, jednak trzeba je wykazywać w plikach JPK.
Kom.5
...bo jeśli kupuję towar od dostawcy ze stawką "zw" - dawny rachunek, to w jpk tego nie wykazuję,... - bo to są twoje koszty dlatego nie wykazujesz ich ze stawką ZW w jpk
na najem to twój przychód - i ten wykazujesz w jpk

też nie robiłabym korekt - chyba że US sobie ich zażyczy
ale na bieżąco już bym wykazywała
Czyli co, na bieżąco teraz dowodem wewnętrznym dodaję do przychodu w ewidencję sprzedaży vat, stawka zw. Czynsz + wszelkie media.
Serio , podwójna robota :) Czy oni to potem w tym US porównują z pit-28?

to podpytam, czy to wielkie przewinienie?
Nie mam zamiaru ani brać ani odliczać faktur zakupu na to mieszkanie, w związku ze sprzedażą zwolnioną (mam tylko usługi na 23%) to nie muszę robić jakieś proporcji ?
Nie porównują.
Może mąż jak nie ma dg może rozliczac ten najem ?
https://www.gofin.pl/17,2,7,227807,opodatkowanie-najmu-prywatnego-w-2023-r.html

co do vat to art.15 ustawy vat
https://www.pit.pl/vat/najem-prywatny-jako-dzialalnosc-opodatkowana-vat-1005750
Jak podwójna robota?
na jakiej podstawi przyjmujesz kasę za najem? / kasa wpływa na konto?

jak nie masz kosztów związanych z najmem i z dg to nie stosujesz żadnej proporcji
Nie robisz żadnej proporcji, proporcja jest wtedy gdy masz koszty które dotyczą zarówno działalności zwolnionej i opodatkowanej.
A jeśli ktoś co miesiąc wysyła jpk a najem chciałby rozliczać kwartalnie- to nie da rady wtedy tak zrobić ?
Mąż ma działalność więc odpada. mam dwa konta firmowe i prywatne, kasa za wynajem wpływa na prywatne i wówczas co miesiąc płacę 8,5% ryczałtu a potem na koniec roku wysyłam do US pit-28

podwójna robota, chodzi mi o to, że nie dość iż muszę co miesiąc płacić ryczałt i potem na koniec roku jeszcze pit-28 top teraz to samo do jpk.

ale własnie.... ryczałt płacę tylko od wynajmu, w umowie mam , że za media najemca płaci wg faktur z pgnig i Energii + czynsz do spółdzielni. Czyli najemca robi mi przelew za najem 2000zł i potem kolejne przelewy za media wg faktur.

a w jpk mam wykazywać wszystko wynajem+media, to się nie będzie pokrywać przecież. ehh
Kom.15
jedno z drugim nie ma nic wspólnego
a jak otrzymuje kasę - też kwartalnie?
pewnie co m-c - więc w pod. VAT wykazuje najem co m-c
a w dochodowym - rozliczy kwartalnie
Kom.16
...a w jpk mam wykazywać wszystko wynajem+media, to się nie będzie pokrywać przecież.... - bo nie musi
to są dwa różne podatki które rządzą się swoimi ustawami
Dziękuję za wszystkie odp. pozdrawiam
Podepnę sie do pytania i prosze o odpowiedź: jeżeli mój mąż ma JDG a ja pracuje na etacie i to ja wynajmuje nasze wspólne mieszkanie t i to ja rozliczam podatek i pit-28 to mąż mój tez musi w JPK wpisywać ten mój przychód z najmu ?
Kom. 20 - nie musi
Ostatnie pytanie, czy jak mjuż teraz będę uwzględniać te przychody w jpk - to i tak dalej wypełniam pit-28 oraz płacę miesięcznie ryczałt 8,5% ? bo już się zakręciłam.dziękuję
Odkręć się, przecież dochodowy i JPK to dwa różne podatki :)
Zestresowałam się tym nieujmowaniem tego w jpk :) jak już sobioe wyobraziłam kary ... ehh dzięki :):)
Bez przesady, od tego nie ma podatku VAT, więc nawet gdybyś -odpukać- miała jakąś kontrolę z US, to moim zdaniem żadnej kary nie dostałabyś.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.