30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Zus za styczeń składka zdrowotna

Jak liczymy zus za styczeń? chodzi mi o składkę zdrowotną. bierzemy pod uwagę dochód za grudzień z uwzględnieniem remamentu?
Jednym zus udzielił informacji, że tak, innym, że nie :)
Na kilka zapytań jakie złożyłem w tym temacie mi nie udzielił żadnej konkretnej odpowiedzi. Odpowiedzi ZUS są tak skonstruowane, że nie ma w nich konkretnej odpowiedzi na zadane pytanie.
Przy ustalaniu w 2022 r. podstawy wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne, nie powiększa się dochodu, o którym mowa w art. 81 ust. 2 i ust. 2c pkt 1 i 3 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, w brzmieniu obowiązującym od 13 kwietnia 2022 r., o różnicę określoną w art. 24 ust. 2 zdanie pierwsze ustawy o PIT, tj. o różnicę remanentową, gdy remanent końcowy jest wyższy od remanentu początkowego (art. 36 ustawy z dnia 9 lutego 2022 r.). W konsekwencji, w odniesieniu do roku 2022 przedsiębiorca nie zwiększa dochodu dla celów składki zdrowotnej, jeżeli remanent końcowy będzie wyższy od remanentu początkowego.
Natomiast od 2023r. obowiązywać będzie zasada, że różnice remanentowe, to różnica pomiędzy remanentem początkowym, a końcowym:
jeżeli remanent końcowy jest wyższy od remanentu początkowego, dochód (przychód minus koszty) powiększany jest o tę różnicę, Ÿ jeżeli remanent końcowy jest niższy od remanentu początkowego, dochód (przychód minus koszty) pomniejszany jest o tę różnicę.”
Natomiast roczne rozliczenie składki na ubezpieczenie zdrowotne za 2022 r. płatnik przekazuje w dokumentach składanych za kwiecień 2023 r. (w terminie najpóźniej do 22 maja 2023r.)
Ja dzisiaj dostałam taką odpowiedź
No i co wg Ciebie z niej wynika? No z tego moim zdaniem wprost, ani nie wynika co z inwenturą w rozliczeniu rocznym za rok skladkowy 02.2022 - 01.2023 , ani co z inwenturą w rozliczeniu za 01.2023.
Nic nie wynika. :) ale gdybym miała powiedzieć co zrozumiałam, to w ogóle nie ujmujemy dodatniej różnicy ani w styczniowej, ale w rocznej, a świadczą o tym słowa
"W konsekwencji, w odniesieniu do roku 2022 przedsiębiorca nie zwiększa dochodu dla celów składki zdrowotnej, jeżeli remanent końcowy będzie wyższy od remanentu początkowego"
Nie napisała tutaj, że licząc podstawę za styczeń nie uwzględniamy, tylko w odniesieniu do 2022..
A co w odwrotnej sytuacji?
*ani w rocznej
No, ale styczeń 2023 to już nie rok 2022.
Składkowy nadal :D
czyli faktycznie nic z tego nie wynika.
No dobra, ale nawet jeśli uwzględnić, to co jak nie mam na moment robienia dra za styczeń remanentu?
No właśnie nie wiem jak należy rozumieć rok 2022, czy jako rok składkowy 02.2022-01.2023, czy też jako rok kalendarzowy 2022. Próbowałem "wycisnąć" z ZUS prostą odpowiedź jak liczyć styczeń 2023, ale wprost nikt nie odpowiada. Wygląda chyba na to, że sami jeszcze nie wiedzą.
No jasne przecież jeszcze kupa czasu..
Dzisiejsza odpowiedź z ZUS:
Jeśli remanent na koniec roku 2022 będzie niższy niż na początek roku 2022, to należy go uwzględnić w składce zdrowotnej za styczeń 2023 r., wyliczonej na podstawie grudnia 2022 r. Jeśli różnice remanentowe w 2022 r. wpłynęłyby na zwiększenie składki zdrowotnej, to należy uwzględnić je dopiero w rocznym rozliczeniu składki zdrowotnej w ZUS DRA za kwiecień 2023 r. W roku 2022 przy kalkulacji podstawy wymiaru składki zdrowotnej za poszczególne miesiące nie uwzględnia się różnic remanentowych zwiększających dochód i podstawę składki zdrowotnej. Uwzględnia się jedynie różnice zmniejszające dochód, które spowodują pomniejszenie składki zdrowotnej. W sytuacji odwrotnej, gdy wartość remanentu początkowego jest mniejsza niż wartość remanentu końcowego, nie wlicza się różnic do podstawy wymiaru składki zdrowotnej, gdyż spowodują one zwiększenie składki zdrowotnej.
Różnice remanentowe za 2022 r. są ustalone na podstawie remanentu na początek i koniec roku 2022, więc jeśli te stany są różne, to różnice powstaną, nawet jeśli remanent na początek okresu nie jest odrębnie sporządzany, bo nie występuje taki obowiązek. Przyjmuje się, że remanent początkowy na dany rok jest równy remanentowi na koniec poprzedniego roku
Na Fb na stronie Stowarzyszenie Współpracujących Biur Rachunkowych jest zamieszczona odpowiedź Ministerstwa Zdrowia w sprawie różnic remanentowych - może pomoże rozwinąć problem
A możesz wkleić lub napisać te odpowiedz ?

bardzo proszę, bo nie wiem jak poszukać tej odpowiedzi
Kom 13, no nie żartuj że masz taką odpowiedź z wczoraj, bo ja zupełnie co innego
Doprecyzowując poprzednią odpowiedź, informuję:
W deklaracji rocznej składanej za 2022r. będzie możliwe odliczenie różnic remanentowych, jeżeli remanent końcowy będzie niższy od początkowego.
Nie będzie jedynie zwiększany dochód za 2022r. w przypadku gdy remanent końcowy będzie wyższy od początkowego.
Rozliczenie roczne składki zdrowotnej za 2022 należy złożyć w DRA /RCA za 04/2023 do 22.05.2023 .
Dzięki zmianie wprowadzonej przez ustawę z 9 lutego 2022 r., szczególne zasady ustalania dochodu z działalności gospodarczej będą miały zastosowanie także przy ustalaniu dochodu dla celów składki zdrowotnej. Zatem przy ustalaniu rocznej podstawy obliczenia składki zdrowotnej przedsiębiorcy uwzględnią także różnice remanentowe obliczane dla potrzeb podatku PIT.
Zmiana ta pozwoli także na uwzględnienie stanu remanentu sporządzonego na dzień 1 stycznia 2022 r., czyli remanentu, w którym uwzględnione były między innymi towary handlowe zakupione przed tym dniem.
Osoby prowadzące podatkową księgę przychodów i rozchodów, które dla celów podatku PIT sporządzają remanent w trakcie roku mogą uwzględniać różnice remanentowe przy obliczaniu miesięcznej składki zdrowotnej (art. 81 ust. 2c pkt 5.).
Przy ustalaniu w 2022 r. podstawy wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne, nie powiększa się dochodu, o którym mowa w art. 81 ust. 2 i ust. 2c pkt 1 i 3 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, w brzmieniu obowiązującym od 13 kwietnia 2022 r., o różnicę określoną w art. 24 ust. 2 zdanie pierwsze ustawy o PIT, tj. o różnicę remanentową, gdy remanent końcowy jest wyższy od remanentu początkowego (art. 36 ustawy z dnia 9 lutego 2022 r.). W konsekwencji, w odniesieniu do roku 2022 przedsiębiorca nie zwiększa dochodu dla celów składki zdrowotnej, jeżeli remanent końcowy będzie wyższy od remanentu początkowego.
A to jest ta odpowiedź z FB
https://drive.google.com/file/d/1UpKLmBXxgsNEtskBJiACQVuI5tP8S2wc/view?fbclid=IwAR0ZsQwuCAOx9Va7xuO6j2wJD6xQbKhB3YS2fEhTqLfVnV6NQvogh21WCkk
Jak rozumiecie te wyjaśnienia?
No, z tego wyjaśnienia wynika w sprawie składki rocznej zupełnie co innego niż mi odpowiada w tej sprawie ZUS.
Jak widać sprawa jest bardzo świeża i możliwe, że w ZUS z tym się jeszcze nie zapoznali. Wysłałem zapytanie do ZUS powołując się na powyższe pismo.
No nie wiem czy taka świeża, przepis wyszedł w lipcu? Na dniach przecież będziemy liczyć podstawy za styczeń i kto wie czy uwzględniać remanent czy nie?
O pismo mi chodzi. Pismo jest datowane na dzień 25.01. To, że przepis nie jest świeży to wiem.
AA ok :)
Przecież jasno wynika z przepisów, że w ciągu roku możesz ale nie musisz uwzględniać różnic remanentowych. Co do rocznej podstawy: art 81 ust. 2 "Roczną podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne osób
prowadzących działalność pozarolniczą [...] stanowi dochód z działalności gospodarczej ustalony za rok
kalendarzowy jako różnica między osiągniętymi przychodami [...] a poniesionymi
kosztami uzyskania tych przychodów [...] z uwzględnieniem art. 24 ust. 1–2b pdof (remanenty) [...] pomniejszony o kwotę opłaconych w tym roku składek ZUS" jeżeli nie były uwzględnione w KUP.

Ergo za styczeń możesz ale nie musisz liczyć zdrowotnej z remanentami, ale w rozliczeniu rocznym to tak czy siak z remanentami.

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20220002561/U/D20222561Lj.pdf
No jest niby to tak jasne a z kom. 20 wynika że jednak wg MZ rozliczenie roczne liczymy tak samo jak w trakcie 2022 roku, który mamy rozumieć jako okres od lutego 2022 do stycznia 2023.
Swoją drogą dla Ciebie to tak oczywiste, a dla ZUS jak próbowałem wycisnąć informacje jak to oni rozumieją wcale tak oczywiste to nie było, a po tym jak MZ przedstawiło swoje stanowisko znów ZUS zamilkł i nie odpowiada na pytania w tej sprawie. Przynajmniej na moje pytania :-).
Również pisałam do ZUS w tej sprawie ale otrzymałam odpowiedź że "ZUS nie jest właściwy w zakresie określania lub wyjaśniania zasad ustalania dochodu".. podejrzewam że nawet pytania nie zdążyli przeczytać ze zrozumieniem...
Kom 30. Właściwie to mają racje, bo ZUS nie jest od tego. Dochód ustalony do zdrowotnej musi się równać dochodowi do opodatkowania ;_)
Zgodnie z przepisami nie musi. Patrz np. sprzedaż środków trwałych, okresy zawieszenia, czy też właśnie wątpliwości dot. różnic inwentur. No a to w końcu nie działka US ustalanie podstawy składki zdrowotnej.
Jedno słowo: przekombinowanie.
Dzisiejsza odpowiedź z ZUS:
dla osób rozliczających się na zasadach ogólnych podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne stanowi kwota dochodu z poprzedniego miesiąca (wyliczona zgodnie z wytycznymi). Ustalając wysokość dochodu (przez osoby opodatkowane na zasadach ogólnych) należy uwzględniać szczególne zasady ustalania dochodu w podatku PIT, o których mowa w art. art. 24 ust. 1–2b ustawy o PIT (art. 81 ust. 2 i 2c pkt 5), w tym tzw. różnice remanentowe.
Kom. 34
A pytałaś ZUS o wyliczenie składki zdrowotnej za styczeń? Tzn dochód grudnia i ewentualnie remanent?
Na ten moment jedyny oficjalny dokument to pismo MZ i tego na razie bym się trzymał. Nie sądzę, aby było tak, że ZUS w przyszłości będzie miał odmienne stanowisko w tej sprawie niż MZ. No, ale w ZUSie pewnie muszą do tego dojrzeć ;-). Gorzej jak faktycznie każdy urząd będzie inaczej do tego podchodził.
Czyli najlepiej różnice rejentowe ująć w rozliczeniu rocznym, nawet jeśli korzystniej byłoby w styczniu.
Ujęcie różnic remanentowych może być:
- korzystne jeżeli początkowa jest większa niż końcowa i tutaj akurat wielkiego problemu nie ma bo możesz je ująć i w styczniu i w rozliczeniu rocznym,
- problemem jest sytuacja, gdy ujęcie różnica remanentowych jest niekorzystne (początkowy remanent mniejszy niż końcowy) no i tutaj zgodnie ze stanowiskiem MZ nie bierzemy pod uwagę tych różnic pod uwagę i to zarówno przy liczeniu podstaw miesięcznych jak i rocznej. No a stanowisko ZUS jest tutaj niejasne, bo różnie ZUS to tłumaczy.
Reasumując: jeżeli jest to dla Ciebie korzystne to uwzględnij je przy liczeniu składki za styczeń.
Super, bardzo dziękuję :)
Jutro robię zusy w takim razie :)))))
Jak zadajecie pytania do ZUS odnośnie składki zdrowotnej? poprzez profil ZUS PUE ? na jakim druku ?
Zapytanie ogólne.
Ja piszę maila cot@zus.pl
Ok dziękuję ale podajecie dane firmy swojej ?
Nie
Kom 35 tak, pytałam o styczeń właśnie. Dasza odp z ZUS?:
Przepisy ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, w brzmieniu obowiązującym przed wejściem w życie zmian, tj. przed dniem 13 kwietnia 2022 r. wskazywały, że dochodem z działalności pozarolniczej stanowiącym podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne jest różnica między zdefiniowanymi w ustawie PIT przychodami oraz kosztami ich uzyskania. Przepisy te nie wskazywały natomiast, że podstawa obliczenia składki zdrowotnej jest korygowana o tzw. różnice remanentowe, które mają wpływ na podstawę obliczenia podatku PIT.
Dzięki zmianie wprowadzonej przez ustawę z 9 lutego 2022 r., szczególne zasady ustalania dochodu z działalności gospodarczej będą miały zastosowanie także przy ustalaniu dochodu dla celów składki zdrowotnej.
"Nadmieniam, że przy ustalaniu rocznej podstawy obliczenia składki zdrowotnej przedsiębiorcy również uwzględnią różnice remanentowe obliczane dla potrzeb podatku PIT. Zmiana ta pozwoli także na uwzględnienie stanu remanentu sporządzonego na dzień 1 stycznia 2022 r., czyli remanentu, w którym uwzględnione były między innymi towary handlowe zakupione przed tym dniem. Osoby prowadzące podatkową księgę przychodów i rozchodów, które dla celów podatku PIT sporządzają remanent w trakcie roku mogą uwzględniać różnice remanentowe przy obliczaniu miesięcznej składki zdrowotnej (art. 81 ust. 2c pkt 5.)"
Niestety nie ma czegoś takiego że uwzględniamy różnice z remanentów tylko wtedy kiedy są dla nas korzystne, według mnie i tak trzeba to zrobić i tak naprawdę czy w styczniu czy w rocznym to na to samo wyjdzie, tylko termin płatności będzie inny ;). Najlepiej by było gdyby ZUS sie oficjalnie do tego odniósł, ale wydaje mi się że na jakieś oficjalne stanowisko to sobie jeszcze poczekamy.
Kom. 48
Patrz kom. 20.
No, ale fakt przydałoby się, aby ZUS też się jakoś oficjalnie do tego odniósł.
Kom. 48..........."według mnie i tak trzeba to zrobić i tak naprawdę czy w styczniu czy w rocznym to na to samo wyjdzie"..........
No niekoniecznie
biorąc pod uwagę treść art. 36 Ustawy o zmianie ustawy KSH w połączeniu z interpretacją Ministra Zdrowia (link do interpretacji w kom.20) powinno wystarczyć by nie uwzględniać różnic inwentarzowych w rozliczeniu rocznym składki zdrowotnej
Końcowy fragment ww wyjaśnienia:
.....Biorąc pod uwagę powyższe Departament Lecznictwa Ministerstwa Zdrowia zgadza się ze stanowiskiem przedstawionym przez MINISTERSTWO FINANSÓW, zgodnie z którym przywołany przepis art.36 ustawy o zmianie KSH odwołuje się również do dochodu rocznego osiągniętego w 2022r, który stanowi roczną podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne, a zatem także dochód ustalany na potrzeby opłacenia składki ROCZNEJ NIE POWINIEN być powiększany o różnicę określoną w art. 24 ust. 2 zdanie pierwsze ustawy z dn. 26.07.1991 pdof. .......................

No jaśniej chyba nie może być
Pytanie co na to ZUS, bo to oni będą sprawdzać prawidłowość wypełnionych deklaracji, no a na razie w żaden sposób się nie odnieśli do tego pisma.
Może być tak że się wcale do tego nie odniosą i jedni będą rozliczać tak mając ww podkładkę a inni inaczej
W naszym kraju już obecnie wszystkiego można się spodziewać.
Ale Minister Zdrowia zgadzający się ze stanowiskiem Ministra Finansów to chyba w hierarchii wyżej niż ZUS ;))
Teoretycznie ustawa jest ważniejsza od rozporządzenia, a ustawę zmieniano rozporządzeniem, a potem dodatkowo się okazało, że od ustawy i rozporządzenia ją zmieniającego są jeszcze ważniejsze wyjaśnienia urzędników (patrz perypetie na początku 2022 roku z polskim ładem).
Po prostu wszystko w tej chwili jest postawione na głowie.
A tak poważnie może nasz GOFIN zasięgnie języka i będzie wszystko jasne
No coś może by pomogło, gdyby pytanie faktycznie zadał Gofin, bo jak widać na pytania nas zwykłych obywateli ZUS odpowiada, albo wymijająco, albo udziela różnych i w dodatku sprzecznych odpowiedzi.
Dla mnie nielogiczne jest nieujmowanie inwentaryzacji w rozliczeniu rocznym (chociaż logika i przepisy niewiele mają wspólnego).

Powiedzmy w XII 2022 kupiłem samochód na handel o wartości 100 tys. Na potrzeby zdrowotnej nie uwzględniam go w rozliczeniu rocznym, czyli dla kalkulacji zdrowotnej za 2022 bierze udział.

Teraz najważniejsze - czy dla zdrowotnej ma być odrębna inwentaryzacja początkowa na 2023 na zero, czy ten samochód za 100 tys. ma zostać? Jeśli zostaje, to w miesiącu sprzedaży robię inwentaryzację cząstkową i ten sam wydatek dla zdrowotnej mam 2 razy w kosztach?
A dla mnie nielogiczne są sztuczne zasady naliczania tej składki! Składka ta powinna być niższa dla wszystkich i obliczana tak jak podatek dochodowy bez żadnych obsunięć w czasie! A tak stworzone zostały zasady działające jak nowotwór i najgorsze że ci którzy powinni wiedzieć (jak chociażby ZUS) plączą się i motają te zasady jeszcze bardziej przykład: nie uwzględnianie straty i w związku z tym motanie do kwadratu. Dlatego jak już stworzyli art. 36 to dochód za 2022 rok tak powinien być rozliczany i nie szukałabym w tym żadnej logiki bo akurat w tych przepisach jej nie znajdziemy!
Zadałem pytanie w ZUS powołując się na pismo MZ i taką dzisiaj dostałem odpowiedź:
"Przedsiębiorcy będą uwzględniali różnice remanentowe obliczane dla potrzeb podatku PIT przy ustalaniu rocznej podstawy obliczenia składki zdrowotnej."
Jak widać ZUS ma swoje odrębne zdanie.
A ja mam jeszcze pytanie.

Jeśli przy liczeniu zaliczki podatkowej za grudzień nie uwzględniłam remanentów, to mimo to bez przeszkód mogę ująć różnice remanentową do obliczenia zdrowotnej za styczeń z dochodów grudniowych? (korzystnie bo zwiększy koszty)

Nie jest to ze sobą jakoś powiązane że albo tu i tu w dochodach grudniowych, albo dopiero i pit i zus w rocznych rozliczeniach ujmujemy remanenty?
Kom. 62
Po prostu, nie uwzględniłaś różnic remanentowych do podatku dochodowego za grudzień, w picie rocznym będzie rozliczenie z remanentami. Do składki zdrowotnej za styczeń, MOŻESZ ale nie musisz stosować różnic remanentowych, też będzie rozliczenie roczne składki zdrowotnej.

Przy okazji co do tego pisma z MZ, w ogóle wiecie jakie pytanie zostało zadane?
Kom. 63

Bardzo dziękuję za potwierdzenie :)
Kom. 63
Z odpowiedzi wynika, że dot. ustalania podstawy rocznej składki zdrowotnej :-):
"Biorąc pod uwagę powyższe, Departament Lecznictwa Ministerstwa Zdrowia zgadza się ze stanowiskiem przedstawionym przez Ministerstwo Finansów, zgodnie z którym przywołany przepis art. 36 ustawy o zmianie KSH odwołuje się również do dochodu rocznego osiągniętego w 2022 r., który stanowi roczną podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie
zdrowotne, a zatem także dochód ustalany na potrzeby opłacenia składki rocznej nie powinien być powiększany o różnicę określoną w art. 24 ust. 2 zdanie pierwsze ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych."
Z bieżących wyjaśnień komórek merytorycznych ZUS : Roczna podstawa wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne osób prowadzących działalność gospodarczą z dnia 17.02.2023
....................................................................................................Przy ustalaniu dochodu uwzględniasz szczególne zasady ustalania dochodu w podatku o PIT, o których mowa w art. 24 ust. 1–2b ustawy o PIT, tj. różnice remanentowe. ZA ROK 2022 nie zwiększasz dochodu, jeżeli remanent końcowy jest wyższy od remanentu początkowego. .........................................................................

To chyba kończy to zamieszanie
Witam, mam pytanie w 2022 rozliczałem jeden miesiąc różnicą remanentów, czy teraz w rocznym rozliczeniu składki zdrowotnej jeśli remanent jest wiekszy od początkowego uwzględniam go?
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.