ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Ikea - Paragon z NIP do 450 - jaki numer do JPK

Witam,

Mam pytanie jaki numer do JPK wpisujecie przy praganonie do kwoty 450 zł z Ikea? Czy pierszy numer po kwocie brutto czy cały długi numer, który znajduje się pod kodem kreskowym.
Zasady są takie same dla wszystkich paragonów zgodnie z wyjaśnieniami MF i IKEA nie jest tu wyjatkiem.
Ja wpisuje nr transakcji
No, a ja stosuje się do wyjaśnień MF, po co potem w razie kontroli się z tego tłumaczyć lub co gorsza to korygować.
Tylko że wyjaśnienia są jedne a budowa paragonu z każdej firmy jest inna.
Stosowałam się do wyjaśnień po czym z jednej firmy otrzymałam korektę, na której był podany numer pierwotny faktury uproszczonej, okazało się, że według tego sklepu był to numer transakcji (leroy). Gdybym wpisywała według mf to za cholerę bym nie znalazła czy mam taką pierwotną czy nie..
No akurat ta pozycja którą podaje MF jest na każdym paragonie i tutaj nie ma dowolności.
"według tego sklepu był to numer transakcji" - no ale gdyby uznali, że to inna pozycja, to co wtedy? Tutaj akurat udało Ci się to dopasować. Swoją drogą nie sądzę, abyście mieli codziennie dziesiątki paragonów z NIP nabywcy z leroy, tak więc po dacie i kwocie transakcji pewnie szłoby odnaleźć pierwotny dokument.
Wpisuję ten pod kodem kreskowym, zgodnie z informacja na stronie "Numer faktury uproszczonej znajduję się pod kodem kreskowym, jest to barcode, który zawiera zakodowane dane o transakcji".
https://www.ikea.com/pl/pl/customer-service/czesto-zadawane-pytania-pub961c89c0
Czyli Ikea nie ma zgodnie z zaleceniami MF :D
Netto też ma na końcu paragonu jako nr systemowy i jest to wg nich nr faktury
Jest małe "ale" to podatnik odpowiada za podanie prawidłowych danych w jpk. IKEA tych numerów w jpk nie wykazuje, ale nabywca już tak. Inna sprawa, czy ktoś będzie się kiedyś tego czepiał, ale po co ryzykować?
No, a po za tym faktycznie macie czas analizować jak, który sklep do tego podchodzi? W końcu sklepów wydających paragony z NIP nabywcy są tysiące i w każdym będziecie analizować co wg nich jest numerem faktury uproszczonej, zamiast zastosować się do wyjaśnień MF?
Mam paragon z Dino i tak właśnie dumam czy to będzie numer po
SUMA PLN
rozliczenie płatności
gotówka
0291093 #1 29
czyli to 0291093

a może całość 02910093#129 a może nr transakcji, który widnieje na końcu paragonu?
Macie może paragony z Dino?
Xyzzzz mam mało paragonów i zazwyczaj pytałam w danym sklepie przy okazji jak kupowałam fizycznie( i co sklep to różne odpowiedzi). Tak na logikę, wątpię czy MF jest to w stanie sprawdzić jeśli sprzedawca nie wykazuje tych numerów w jpk.

Zaczęłam też myśleć nad paragonem z action - zawsze myślałam, że to taki długi ciąg zaczynający się od np A0881 po numrze zamówienia ( bo tak numerowali faktury) wg MF to chyba powinno być co innego. I bądź tu mądry.
Ja stosuje je się do tego co podaje MF. Nigdy nie wiadomo jak podejdzie do tego kontrolujący. No a my jako BR księgujemy co miesiąc setki takich dokumentów tak więc nie możemy się kierować tym co powiedział sprzedawca,bo nawet nie mamy z nim kontaktu. Tym bardziej że on takiej wiedzy może nie mieć i technicznie też nie jest możliwe, aby brać numery z różnych pozycji paragonu w zależności od tego co podał sprzedawca.
Swoją drogą przez jakieś czas bodajże Castorama lub jakąś inną duża sieć na swoich paragonach dawała dopisek, że nie jest to faktura uproszczona co nie było zgodne z przepisami. Tak więc tym bardziej nie kierowalbym się instrukcjami sprzedawcy i w tym zakresie.
Czyli z tego Dino dać numer 0291093 bo #1 29 to już chyba oznaczenie kasjera

ja mam takich paragonów około 20 w roku
Tak
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.