ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Zawieszenie działalnosci i wpłaty do zus

Właściciel zawiesił działalność 01.07.2022, na płatniku data wyrejestrowania 01.07.2022. lista płac została naliczona za 06/2022 jako ostatnia. czy poprawnie czy za 07/2022 powinien coś jeszcze zapłacić za ten jeden dzień?
Chyba już nie ale..
Czy moze powinien wyrejestrowac 30.06 żeby ju składek za 07/2022 nie placić
Zawieszenie dg 01.07. = od tego dnia dg jest już "w uśpieniu" = za lipiec nie płaci już za siebie żadnych składek
...lista płac została naliczona za 06/2022 jako ostatnia.
w czerwcu miał pracownika?
kiedy była wypłata za czerwiec?
Nie, to jednoosobowa działalność. watpiwości pojawiły się bo jeśli w etacie umowę rozwiązuje sie z dn.np 01.07 to za ten lipiec jeszcze sie płacii dlatego troche sie zmieszałam
Dziękuję.
A i dodatkowo z US przyszło zawiadomienie o niezłozeniu JPK za 07/22
Kom. 6
Kiedy (dokładna data) zgłoszono w CEIDG zawieszenie dział. gosp.?
Data rozpoczęcia zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej 2022-07-01
Kom 8 cyt wpisu z cidg
Ja właśnie obstawiałam wersję Repetka ale ta skarbówka...wychodzi że chyba US jakoś inaczej to widzi
Pytałem nie od kiedy zawieszono dział. gosp, ale kiedy zgłoszono to zawieszenie. Jak podasz datę, to podam Ci jaki może być powód tego wezwania do złożenia jpk za 07.2022.
A ok, przepraszam, też 01.07
Na pewno? To dość dziwne w takim razie jeżeli jest zawieszenie od 1 lipca i zgłoszone terminowo i US chce jpk za lipiec. No, a może było coś do wykazania w jpk w lipcu już po zawieszeniu dział. gosp.?
Skontaktuj się z US. Powinni Ci powiedzieć o co chodzi. Sam jestem ciekaw dlaczego US żąda tego jpk. Daj znać co Ci odpowiedzieli :-).
Właśnie też nie :/ (przynajmniej twierdzi że nie. zadzwonimy jutro do skarbówki zobaczymy...
Ok, do jutra :)
Do jutra :-)
Dzień dobry, do US nie będziemy już dzwonić bo znaleźliśmy inf że na zawieszenie działalności US ma trochę inny pogląd.chodzi o to ze dla ZUS zawieszenie od 01.07 to składki za okres 01.06-30.06 i tyle ale US żeby nam wszystkim żyło się łatwiej wymyślił ze jeśli zawieszenie jest od 01.07 to za lipiec jeszcze składamy JPK
Nie mogę wkleić linku ale strona: biuro rachunkowe prima warszawa/zawieszenie działalności gospodarczej ZUS, PIT
"Wróćmy do przykładu. Pisałam, że zawieszając działalność od dnia 01.01.2021 ostatni raz płacimy składki ZUS za grudzień, natomiast ostatnią deklarację VAT musimy złożyć za styczeń. Okres zawieszenia traktowany jest dla podatku VAT a inaczej niż w kontekście składek ZUS." - Jak rozumiem o ten fragment Ci chodzi? No, a jaka jest tego podstawa prawna? Zadzwoń do US, bo wielokrotnie zawieszaliśmy dział. gosp. klientom i nie działało to tak, że dla potrzeb vat jeżeli terminowo złożono wniosek o zawieszenie, termin zawieszenia był liczony inaczej niż np. dla potrzeb ZUS.
Ja bym się nie sugerował tym, co napisali na stronie jakiegoś BR :-). Ja na naszej stronie też mogę umieścić dowolny wpis, co wcale nie będzie oznaczało, że jest nasza interpretacja jest zgodna z przepisami.
... i dodam:
Miej lepiej czarno na białym (czyli może wypadałoby mieć np. z US maila), z czego wynika konieczność złożenia tego jpk, żeby zaraz podatnika nie wezwali w celu odbioru mandatu za nieterminowe złożenie jpk i podatnik nie miał do Ciebie o to pretensji.
No, a tutaj odpowiedź z KIS jaką kiedyś się "podpierałem" w US:
"Ustawa o podatku od towarów i usług nie reguluje kwestii dotyczących zawieszenia działalności gospodarczej (warunków oraz terminów). Zatem, jeśli na gruncie odrębnych przepisów zawieszenie działalności dotyczy pełnego miesiąca to nie ma obowiązku składania pliku JPK_VAT z deklaracją za ten okres, jeśli natomiast zawieszenie nastąpiło w trakcie miesiąca to należy plik złożyć."
Tak więc jak widać zgodnie z tym też co podaje KIS dla potrzeb VAT nie ma odrębnych zapisów dot. kwestii zawieszania dział. gosp.
A tak z ciekawości
- w lipcu i w kolejnych miesiącach nie ma jakiś kosztów stałych gdzie naliczono VAT i można wykazywać VAT do odliczenia/przeniesienia w kolejnych miesiącach?
Nie, w lipcu i kolejnych nie było żadnych faktur, co do maila z pytaniem do US może i racja. dziękuję za zaangażowanie i pomoc
Jeżeli nawet by były to nie ma obowiązku ich wykazywania i z tego powodu US na pewno by nie wzywał do złożenia jpk.
Jeśli dobrze pamiętam, to ja się kiedyś spotkałem z takim wytłumaczeniem, że tego samego dnia można wystawić fakturę, a następnie zawiesić działalność. W końcu US chyba nie ma informacji o której dokładnie zawiesiłeś działalność. Na moją logikę wydaje się, że to ma sens, ponieważ JDG zawieszona ostatniego dnia miesiąca może jeszcze wystawić faktury ostatniego dnia miesiąca, a przynajmniej jeszcze nie spotkałem się z sytuacją by US przyczepił się do takiej faktury.
Zawieszenie jest od dnia 1.07.2022, czyli od północy tego dnia. Oczywiście fakturę może wystawić nie tylko 1 lipca, ale nawet 15 lipca, co nie zmienia faktu, że jeżeli obowiązek podatkowy powstał w czerwcu to wykazuje ją w jpk za czerwiec, a nie za lipiec. Tak więc możliwość wystawienia faktury w lipcu nie oznacza obowiązku złożenia jpk za lipiec.
Oczywiście skrót myślowy z wystawieniem faktury. Chodziło mi, że spotkałem się wytłumaczeniem, że można dokonać sprzedaży i tego samego dnia zawiesić działalność. Spróbuję potem coś znaleźć związanego z tym.
Działalność jest zawieszona od 1 lipca od północy i od tego dnia nie licząc wyjątków ustawowych nie można nic sprzedać. Natomiast do północy 30 czerwca można było. Nie ma opcji, aby działalność zawiesić np. na pół dnia.
Już wiemy, pomyłka była ze strony US.
przedsiębiorca zaznaczył od razu, że działalność zostanie wznowiona 01.09.2023, oni nie zwrócili uwagi, że chodzi o rok 2023 - myśleli ze 01.09.2022 odwiesza i kazali mu wysłać deklarację, bo Pan rozlicza się kwartalnie
No, czyli jednak jak widać nie działa to tak, że dla potrzeb VAT data zawieszenia jest inna i warto było się skontaktować z US bo zaraz by wzywali do składania następnych jpkow:-).
Dzięki ;o) miłego piątku (i weekendu)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.