ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Nieopłacane zaliczki na podatek dochodowy

Cześć. Wiem że już kilka razy ten temat poruszałem ale mam kilka dodatkowych pytań. Po krótce firma źle funkcjonowała przez pół roku i wpadłem w spirale finansową z której pomału się wygrzebuję. Temat który mi ciąży to nieuregulowane zaliczki na podatek dochodowy od czerwca (jestem na ryczałcie). Na ten moment zadłużenie z tego tytułu to ok 7000zl. Dostałem informację że póki nie będzie złożone zeznanie roczne do tego momentu nie jestem dłużnikiem w oczach us , czy to prawda? Z kolei wyczytałem i proszę mnie poprawić jeśli coś źle zrozumiałem że nieuregulowane zaliczki muszę wpłacić maksymalnie do 20 stycznia? Rozumiem ze mowa tu o wszystkich wymagalnych do końca 2022r? Czy jeśli np spłacił zadłużenie w połowie lutego i złożył zeznanie zaraz po tym czy będzie w porządku? Czy wpłacając te zaliczki powinienem napisać czynny zal? Nie szukam informacji jak oszukać, poprostu szukam sposobu żeby zyskać jeszcze dwa-3 miesiące czasu na uzbieranie kwoty i wpłaty całości zadłużenia wraz
Wraz z odsetkami. Czy może teraz powinienem się skontaktować z us w tej sprawia porozmawiać? Jak by była osoba która mogłaby mi to wytłumaczyć łopatologicznie był bym serdecznie wdzięczny
Może ktoś z Państwa był w takiej sytuacji albo spotkał się z taką sytuacją i zna rozwiązanie i może podnieść na duchu
Kom. 1 - do US jest teraz ciężko się dodzwonić, to po pierwsze. Po drugie - nawet jak byś się dodzwonił, to co chciałbyś usłyszeć od pani usmenki ? Urzędnicy nie mają obowiązku /i chyba nie mogą/ udzielania porad podatnikom.
Moim zdaniem dla ciebie dobrze byłoby gdybyś jednak zaczął wpłacać podatek z dg, choćby jakieś małe kwoty. A potem to co wyjdzie z zeznania PIT-28. Czynnego żalu nie trzeba pisać i wysyłać do US.
Odsetki musisz doliczać do kwot podatku /a nie zaliczek, w ryczałcie nie ma zaliczek na podatek/. Do kwoty 8,70 zł odsetek nie trzeba płacić.
O ile wiem PIT-28 za 2022 rok będzie się składać do końca kwietnia 2023.
"Dostałem informację że póki nie będzie złożone zeznanie roczne do tego momentu nie jestem dłużnikiem w oczach us , czy to prawda?" - Źle to zrozumiałeś. US po prostu nie wie o Twoim długu, no ale dług wobec US masz.
"Z kolei wyczytałem i proszę mnie poprawić jeśli coś źle zrozumiałem że nieuregulowane zaliczki muszę wpłacić maksymalnie do 20 stycznia?" - Źle zrozumiałeś. Podatek za każdy poszczególny miesiąc lub kwartał masz obowiązek opłacać odpowiednio: za czerwiec do 20 lipca, za lipiec do 20 sierpnia, ...., za grudzień do 20 stycznia (kwartalnie to odpowiednio będzie, za 3 kwartał do 20.10, za 4 kwartał do 20.01).
"Czy jeśli np spłacił zadłużenie w połowie lutego i złożył zeznanie zaraz po tym czy będzie w porządku?" - Z mojej praktyki tak. Oczywiście US na podstawie art 57 KKS może Cie ukarać grzywną za uporczywe nie płacenie podatku w terminie, ale raczej rzadko się to zdarza. No, ale jeżeli chcesz mieć pewność, że ta kara nie zostanie na Ciebie nałożono to możesz złożyć przed złożeniem zeznania pismo z czynnym żalem.
Ja z kolei do powyższych komentarzy dorzucę, że mam Klienta (zas. ogólne), który uporczywie od kilku lat nie wpłaca ani jednej zaliczki, jeszcze żadnych konsekwencji z tego tytułu nie miał. Po prostu sporządzając mu zeznanie roczne wyliczam odsetki od każdej zaliczki na dzień złożenia pita, wpłaca to zbiorczo i wszystko jak na razie grało
Ja takich klientów mam mnóstwo, no i jak na razie tylko raz spotkałem się z nałożeniem kary z tego tytułu przez US.
Dzięki za odpowiedzi! Już teraz wiem że nie zdążę dozbierać całości do końca stycznia, zadłużenie to 10000, mój plan jest taki że do końca stycznia wpłacam 5000 na nastarsze zaległe składki, i księgowy robi zeznanie roczne wkrorym uwzględni pozostałe zadłużenie. Jestem na ryczałcie mówi coś o końcu lutego, czy do tego dnia będę miał czas na uregulowanie zeznania rocznego?
Tak, podatek z PIT-28 trzeba wpłacić do końca lutego.
I tak masz już zaległość. US nie będzie o niej wiedział do momentu złożenia zeznania rocznego, a czas na jego złożenie jest do końca kwietnia. Poproś księgowego, aby złożył je pod koniec tego terminu, to może już do tego momentu będziesz mieć wszystkie zaległości uregulowane.
Rozumiem, a jeśli nie doskladam i nie ureguluje do końca lutego to jak wyglądają konsekwencje, chce wiedzieć mniej więcej na czym stoję. W przypadku vat jak mam opóźnienie to po jakimś czasie np po miesiącu przychodzi nakaz zaplaty, bez konsekwencji, czy tu jest podobnie? Jeśli nie to na jaką karę możliwie mogę liczyć przy takim zadłużeniu, wie ktoś z doświadczenia np opóźnienie z płatnością do 2 tygodnia marca. Wiem że wszystko zależy ale przy orientacyjnym zadłużeniu są wmiare podobne kary. Czy jest to kilkaset złotych kilka czy może kilkanaście tysięcy. Dzięki za aktywność!
Bedzie tak samo jak z każdą zaległością podatkową (w tym VAT), czyli:
1. Odsetki .
2. Opłata za przesłanie wezwania.
3. Jeżeli dojdzie do egzekucji, to koszty jej dotyczące.
A co z karami za nieregulowanie w terminie podatkow? Bo jak zobaczą zaliczki nieplacone na kilka msc może to pójść w uciążliwie nieplacenie w terminie, zakładam najgorsze , czy z doświadczenia wiem ktoś ile może wynieść taka kara ostrzegawcza przy takich kwotach w których oscyluje?
Patrz mój kom. 7. Prawdopodobieństwo jest niewielkie, że taka kara zostanie nałożona, a jeżeli chcesz ją zminimalizować do zera to patrz kom. 5, przy czym wtedy zapłać też od razu zaległości wraz z odsetkami.

No, ale te wszystkie rady powinien Ci dać Twój księgowy. Skonsultuj też to wszystko z nim.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.