Do 30 czerwca 2025 r. przedsiębiorca MŚP uprawniony do rozliczeń za energię elektryczną po cenie maksymalnej w okresie od 1 lipca 2024 r. do 31 grudnia 2024 r., składa do sprzedawcy energii informację o pomocy.

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

SPRZEDAŻ WYSYŁKOWA Proszę o pomoc w wyjaśnieniu.

Witam, sprzedaje na allegro, kasa wpływa jako pierwsza, ja zakupuje później w hurtowni / dostawcy ten towar i hurtownia wysyła prosto do klienta.. Czy wystawianie faktury z datą sprzedaży zgodnie z dniem wpłaty na allegro jest prawidłowa? Z dniem wpłaty nie mam jeszcze kupionego towaru w hurtowni. Pozdrawiam..
Prawidłowo
Czyli US nie będzie zdziwiony że sprzedaje towar który kupuje później dla danej transakcji?

Czyli tak. Ja robie zestawienie bezrachunkowe i faktury dla swoich klientów zgodnie z data wpływu środków na allegro i to że kupuje ten towar dla tych zamówien nawet z dniem późniejszym nie ma znaczenia?? Poprostu wazne żebym miał faktury zeby w koszta wliczyć...Bo normalnie jest tak że sie najpierw kupuje towar a póżniej sprzedaje..a tutaj na odwrót. Kiedyś myślałem że przychód mam wykazać jak ten towar dojdzie do klienta, ale mi doradzili żeby wystawiac klientom FV z datą wpływu pieniędzy.

Gdzies czytałem wątek tutaj dość podobny do tego co ja się pytam, bo rzeczywiście są wątpliwości jak to ewidencjonować przy takim modelu.
Art. 14. 1. Za przychód z działalności, o której mowa w art. 10 ust. 1 pkt 3, uważa się kwoty należne, choćby nie zostały faktycznie otrzymane, po wyłączeniu wartości zwróconych towarów, udzielonych bonifikat i skont. U podatników dokonujących sprzedaży towarów i usług opodatkowanych podatkiem od towarów i usług za przychód z tej sprzedaży uważa się przychód pomniejszony o należny podatek od towarów i usług.
(...)
1c. Za datę powstania przychodu, o którym mowa w ust. 1, uważa się, z zastrzeżeniem ust. 1e, 1h-1j i 1n-1p, dzień wydania rzeczy, zbycia prawa majątkowego lub wykonania usługi, albo częściowego wykonania usługi, nie później niż dzień:
1) wystawienia faktury albo
2) uregulowania należności.
Aha czyli dzień zaksięgowania 100% wpłaty jest równoznaczna z datą sprzedaży towaru na fakturze jeżeli chodzi o mojego klienta. A czy kupię towar później to jest sprawa między mną a hurtownia. Ja mam się wywiązać z umowy z moim klientem, bez znaczenia czy towar mam w chwili (zapłaty/sprzedaży) czy nie. Ten drop to trochę egzotycznie wygląda i jak czytałem inny wątek gdzie Pan xyzzz się wypowiadal to dla księgowych nie ma problemu z tym. Bo rzeczywiście kpir wygląda odwrotnie niż normalnie.
Mam takie wrażenie jako my niedoświadczeni droperzy szukali dziury w całym. Bo ze zrozumieniem tego ma mnóstwo droperow i ci co sami się rozliczają mają mega trudności, wrażenie że łamią prawo, i wgl. Czytanie artykułów, przepisów czasami nie da nic bez przetłumaczenia przez kogoś ogarniętego. Dla Pana księgowego XYZzz jeżeli dobrze przeczytałem z poprzedniego wątku jest prosta sprawa co chodzi taka sprzedaż i rozliczenie. Ktoś tam pisał że księgowi odmawiają i ja też miałem jak kolega DROPER z innego wątku podobną historię że księgowy z popularnego biura rachunkowego odpuscil temat bo ,, jak można księgować najpierw sprzedaż a później księgować zakup towarów w KPIR " Argument że to nie jest odpowiednia kolejność zdarzeń gospodarczych.
Ja tam problemu nie widzę. Zresztą sama ustawa VAT zezwala na wystawienie faktury na 60 dni przed dostawą towaru
Teoretycznie może się tak wydarzyć że wystawie fv sprzedaży z datą wpłaty srodkow a towaru juz nie będzie w hurtowni. Wtedy będzie chyba korekta czy anulowanie takiej fv? W sumie ciekawa sytuacja.
@7 Korekta jeśli klient zrezygnuje z dostawy i będzie chciał zwrot pieniędzy. Pewnie mało który klient będzie chciał czekać aż towar będzie dostępny.
W sumie racja zawsze można korektę dać, wychodzi na to że tego typu obrót gospodarczy nie generuje żadnych problemów mimo że jest niestandardowy i kolejności odwrócone :-)))
Bo największym chyba problemem okazuje sie prawo do dysponowanie towarem jako właściciel. jak wystawimy fakturę sprzedaży dzień przed zakupem tego towaru to pytanie czy to jest dysponowaniem nim.? Bo niby też jest tak że obrót towarem powinien nastąpić nie wcześniej niż zakup, przyjęcie do magazynu.
W rzeczywistości to US będzie to rozpatrywał jako usługa pośrednictwa sprzedaży, a nie sprzedaż towarów.
Co do vat:
wystawiasz fakturę bo otrzymałeś kasę czyli w zasadzie jest to faktura zaliczkowa na 100% wartości a nie na sprzedaż towaru
chociaż ogólnie to można oczywiście wystawić fakturę na 60 dni przed dostawą
i można nie wystawiać faktury zaliczkowej przed dostawą (jak dostaniesz kasę) jeżeli przedpłata i dostawa są w jednym okresie rozliczeniowym vat (czyli np.ten sam m-c)

co do kpir:
masz w kom.3 kiedy powstaje przychód, no chyba że wystawisz typową fakt.zaliczkową to zaliczka nie jest przychodem , no chyba że to zapłata z góry (bez możliwości oddania kasy) to wtedy przychód w dacie otrzymania kasy
Natomiast jeżeli to hurtownia wysyła do klienta to może być też pośrednictwo ale niekoniecznie
Pośrednictwo to nie jest bo przeciez dostaje zakup za ten towar jako nabywca, bo gdybym był tylko pośrednikiem to wystawiłbym fakture do hurtowni a nie osobno fakturę sprzedaży do mojego klienta, Hurtownia nie jest stroną transakcji między moim klientem, Tylko miedzy mną. Klient kupuje u mnie, ja kupuje w hurtowni. Tylko kolejności są odwrotne, hurtownia równiez wystawia często całe faktury zbiorcze dla mnie. Cały pic tylko polega na kolejnosci zdarzeń. To tak samo co chodzi w ewidencji bezrachunkowej, Allegro i ogólnie przepisy twierdzą że wpływ środków jest równoznaczny z dniem powstania obowiązku podatkowego. Na allegro dostaje 100% wpłaty, i z dniem zaksięgowania wpłaty, z tą datą wystawiam fakturę do klienta lub zapisuje zdarzenie jako przychód w ewidencji bezrachunkowej. A dopiero w drugiej kolejności kupuje ten towar w hurtowni, + wysyłam im list przewozowy np inpost, oni naklejają na paczke, kurier odbiera i jedzie. A na koncu WYSTAWIA( MI) FAKTURĘ za zakupiony towar.
Toż to dropshipping.
Inaczej napisze.W HURTOWNI JA JESTEM NABYWCĄ TOWARU//// A NA ALLEGRO NABYWCA względem mnie JEST MÓJ KLIENT. Zdarzenia gopospodarcze są tylko odwrotne, Klient NIE WIE czy ja to kupuje po jego zapłacie z hurtowni ten towar czy mam go na stanie. Jak otrzymam zamówienie ze 100% wpłatą, na allegro to umowę sprzedazy mam z moim klientem. W drugiej kolejnosci Osobisicie przez panel B2B zakupuje na moje dane na FV towar, z możliwością wysyłki na adres mojego klienta. Równie dobrze moge osobisie po to pojechac i zabarc do domu lub sam dostarczyć klientowi, ale po co jak podjezdza kurier z naklejoną moją etykietą jako nadawce. klient widzi że towar wyjechal z mojego adresu a nie adresu hurtowni i tyle....

Są dwie opcje, moge najpierw kupic 100 sztuk i zabrac do domu towar, i za miesiąc sprzedać, a moge nie miec go aktualnie w domu i dopiero go zamawiać jak klient go kupi u mnie, żeby nie zajmował miejsca. Tylko wtedy zachodzi odwrotność w zdarzeniu gospodarczym.
Wszystko zależy jak zawarta jest umowa z hurtownią. Jaki model dropshippingu umowa przewiduje , albo pośrednictwo albo zakup na własny rachunek
No na własny rachunek. Napisałem że to hurtownia mi wystawia faktury za zakupiony u nich towar. Nie interesuje ich mój klient, równie dobrze mogą ten towar za okno wyrzucic. Ale jak im wyslę etykiete to nakleją a kurier odrazu zawiezie do mojego klienta. Ale jak nie dam im swojej etykiety to wyślą swoim(ICH) kurierem( Tylko gdy podam adres).
Ale za to na fakturze bede miał to wyszczegolnione z kwotą.
Czyli rozpoznajesz w vat i pdof jak napisałam w kom.12
nie ma tu problemu księgowego
Pośrednictwo w dropie w polsce to inaczej afiliacja. Prawie żadna hurtownia nie chce tak współpracować, mieszają sie polsce dwa terminy dropu. Każdy z automatu wskazuje na pośrednictwo mimo że prawie żadna hurtownia w Polsce nie chce tak współpracować, to jest dobre ale na imporcie z Chin.
GosiaM - Bo widzisz już co chodzi o ewidencje bezrachunkową to wykazuje czysty przychód z datą wpływu środków na konto allegro, dla księgowego drukuje ewidencje wpłat od klientów indywidualnych , bo korzystam ze zwolnienia z kasy fiskalnej dla klientów prywatnych. I teraz tak, ktos (kupi/ wpłaci kase) o 23;00 ostatniego dnia miesiąca na allegro, to sprzedaż nastąpiła u mnie wlasnie jeszcze z końcem tego miesiąca o tej konkretnej godzinie. A towar kupie dla niego dopiero w kolejnym miesiącu, 1- szego dnia miesiąca i czy ktos chce czy nie da , faktura kosztowa bedzie w kolejnym miesiacu a sprzedaz tego towaru nastąpiła w poprzednim o ostatnim dniu... Nie powiem drop jest fajny, tylko męczy mnie czy Us może się zdziwić że koszty ponoszę "później" niz zarabiam heh.
Jeżeli chodzi o przychód podatkowy wszystko zależy od tego czy to zapłata z góry czy może zaliczka

https://www.rp.pl/podatki/art10124041-pit-zaplata-z-gory-to-nie-zaliczka
Jeżeli faktycznie uznasz że to zapłata z góry a nie zaliczka to masz przychód w dacie otrzymania kasy a koszt dopiero jak kupisz towar
ale takie uroki pdof i kpir :)) ja nie wodze problemu w księgowaniu tylko w tym że trzeba zapłacic pdof od całej otrzymanej kwoty w danym m-cu bez kosztów :))
No to jest zapłata z góry, jak kupujesz na allegro to się odrazu płaci za 100% towaru + koszt przesyłki, można anulować lub odstąpić od umowy sprzedaży na formualrzy zwrotu. W allegro nie a pojęcia jako tako (zaliczki) czy płatności w ratach, płaci się z góry za ustaloną cene podaną na aukcjach z oznaczeniem kup teraz. Poprostu klient płaci, podaje adres dostawy + pokrywa koszt kuriera a ja zajmuje sie wypełnieniem tej umowy sprzedaży: Serwis Allegro wskazuje ze wpłata i zakonczenie procesu płatności powoduje powstanie obowiązek podatkowy... No i wszystko o to sie rozbiło. Powstaje obowiązek podatkowy po wpłacie, towar sprzedany wczesniej niż zakupiony towar ;DDD. Bo gdy towar lezy w domu to nie ma wgl problemu najprostsze to jest. ;D
Mylisz zapłatę z góry wg Allegro a zapłatą z góry wg ustawy podatkowej pdof
to co tam pisze allegro nie oznacza że jest tak w uopdf
przeczytaj link z kom.22
w pdof/vat może być zapłata z góry jak i zaliczka (nawet100%), przedpłata , zadatek

"O kwalifikacji otrzymanej zapłaty jako przychodu lub jako przedpłaty (zaliczki) decyduje charakter tej zapłaty. Przysporzenie uważane za przychód podatkowy musi mieć charakter definitywny, podczas gdy przedpłata (zaliczka) nie mają takiego charakteru ze względu na każdorazową możliwość ich zwrotu przed terminem wykonania usług, na poczet których zostały wpłacone. To, że dana wpłata stanowi zaliczkę (przedpłatę) na poczet konkretnej usługi, która zostanie wykonana w następnym okresie sprawozdawczym, musi zatem wynikać z postanowień zawartej umowy i powinno znaleźć odzwierciedlenie w treści dokumentacji."
"Serwis Allegro wskazuje ze wpłata i zakonczenie procesu płatności powoduje powstanie obowiązek podatkowy." - serwis allegro nie ustala tego kiedy powstaje obowiązek podatkowy w pdof czy vat
to ustalają ustawy pdof i vat oraz zapisy pomiędzy sprzedawcą i nabywcą a nie to co napisze pośrednik
To powiedz mi jak byś GosiaM widziała to najlepiej, aby by taka ewidencja była czytelna klarowna przy takiej sprzedaży?? Tak od siebie jak Ty byś sobie coś takiego zorganizowała?

Bo nie powiem jestem w tym zagubiony i nie będe ukrywał że z jednej strony z dropa mam radość ale jak pomysle o ewidencji to aż mnie nerka boli. Bo nie potrafie sobie jakoś w głowie tego ułożyć. Bo jedni mówią że tak jak robie jest OK, a drudzy no już nie zabardzo. Jestem chyba upośledzony z tym ;D to jednak prawda. Jestem dociekliwy, pytam duzo osob każdy co innego. Ale dziękuje tutaj wszystkim że mi odpowiadają bo byc może nakierujecie mnie na poprawne rozumowanie.
Najprościej kupić kasę fiskalna a nie bawić się w ewidencje :)
Kasa fiskalna to kosmetyka, bardziej chodzi o prawidłowość tego co robie;D Zamiast się cieszyć tym co robie to depresje jakąś ukrytą z tego tytułu mam. O dropie przeczytałem prawie cały internet, wypytywałem się praktycznie wszystkich biur rachunkowych, ekspertów e commerce, nikt nie widzi problemu i nie rozumie to co ja przedstawiam, jedni o pośrednictwie inny znowu co innego a patrzą sie na mnie że tylko Ja się czepiam czegoś na coś na co nikt nie zwraca uwagi. Może ja jestem chory i jestem bo czuje się jak kaleka heh ;-))))) każdy mi tylko podsyła tekst, moment wpłaty najważniejszy , inni robią zaś inaczej, w urzędzie skarbowym w okienku pani wgl nie wie nic. Tak przyznam się. :-)) Pani GosiaM mnie pokonała. To prawda że nie odrózniam zaliczki 100% od zapłaty z góry, wystawiam kwity zgodnie z datą wpływu kasy. W dropie nie rozumiem co jest wykonaniem usługi definitywnie, czy to moment składania zamówienia, wpłaty, czy wyjechanie kuriera z hurtowni, bo to widze status przesyłki.
Dostrzegam tylko inną kolejność zdarzeń i mi to przeszkadza bo nie wiem czy patrze na to prawidłowo, bo nie dość że dużo osob mówi ogólnikami a inni nie rozumieją jaki ja problem przedstawiam. Dzięki że mi pomagacie powoli mi to zrozumieć. I że prowadzicie ze mną dyskusję na ten temat. :-)))
Za dużo myślisz :) kolejność zdarzeń jak Ty to okreslasz nie ma znaczenia...dla księgowej ważne by zaksięgować zgodnie z ustawą dochód i rozliczyć VAT a dla sprzedawcy czyli Ciebie aby sprzedać jak najwięcej z jak największym zyskiem. :)
Efka5 bardzo tez mi pomagasz że bierzesz udział w dyskusji. Poprostu mam tak że nie chciałbym aby z jakiejś bzdury wyszły jakieś kary, problemy, nie uważam się za gościa głupiego czy coś, tylko grzebie w szczegółach z taką przesadą że czasami okazuje się że nic nie wiem, jak patrze na innych jak prowadzą firmy, wgl nie przejmują sie takimi sprawami, mało tego nawet nie wiem czy przeglądaja faktury które otrzymują, tylko wysyłają lub zanoszą całe pliki do księgowych. A ja się uczepiłem jak rzep psiego ogonach daty sprzedaży, daty kosztów. Mam wrażenie że jak czytam te przepisy to tak jakby sie same czasami wykluczały ale to moje wrażenie, bo to udowania że mało wiem. Język prawniczy, podatkowy, jest tak naprawde niezrozumiały dla 80 - 90% osob. Ludzie często na czuja działają. A ja uważam że zasady powinny być opisane łatwym językiem i w każdej konfiguracji. :D. Tak za dużo myślę.
Oczywiście ze najbardziej zachowawcze działanie (dla us) to uznac wpłatę przedplaty jako zaplate z góry a nie zaliczke wtedy masz najpierw przychód np.w styczniu a koszt w lutym jak kupisz. Nie m tu nic "podejrzanego" ani niezrozumiałego. Placisz pdof od przychodu za styczen a nie od dochodu ( brak kosztu w styczniu)

Natomiast jeżeli nie jest to zapłata z góry tylko zaliczka to nie masz przychodu w styczniu tylko dopiera jak wydasz towar. I tylko o to się tu rozchodzi. o charakter tej wplaty.
'moment składania zamówienia, wpłaty, czy wyjechanie kuriera z hurtowni, bo to widze status przesyłki." --- to bez znaczenia, chodzi o charakter zapłaty przed wydaniem towaru czy jest definitywna czyli obojętnie co się stanie to nie oddajesz tej kasy czy moze jak nie będzie np.towaru to podlega ona zwrotowi. W takim modelu uslug uważam, ze powinno t o byc uregulowane np.w regulaminie sklepu internetowego lub danej aukcji. I tyle ;))
Często na allegro spotyka się u sprzedawców taką praktykę że jeżeli klient wpłacił kwotę, i chce zrezygnować a towar jeszcze nie poszedł, to sprzedający jak wystawił FV klientowi, to wystawia fv korygującą jak przy normalnym zwrocie, tak samo praktykowane jest to że doszło do zapłaty za towar a hurtownia nie ma już fizycznie towaru, klient tez rezygnuje tak jakby robił zwrot towaru. Mimo że fizycznie towar nie istniał. I opisuje to jak najczęsciej ja to widzę. Są aplikacje połączone z platformą gdzie z automatu drukują FV, paragony, po wpłacie kwoty, no Kasa fiskalna + Baselinker + allegro, klient wpłaca i już paragon jest drukowany z kasy. ;-) Pięknie mnie tu Pani pozytywnie zgniotła. No ale Pani i wielu uzytkowników macie konkretną mocną ugruntowaną wiedzę. A tam jestem zielonym laikiem ;DDD
Co do faktur vat- wplata kasy przed dostawą towau zawsze powoduje powstanie obowiązku podatkowego w vat czy to zapłata z góry czy zaliczka czy przedpłata czy zadatek - art.19.8 ustawy vat
wystawic fakturę można w okresie (tak ogólnie, bez przypadków szczególnych) 60 dni przed powstaniem obowiązku podatkowego w vat i do 15 dnia następnego miesiąca po wydaniu towaru ale data wystawienia faktury nie przesuwa daty powstania obowiązku podatkowego w vat
a co do pdof masz przychód podatkowy jak wyżej czyli jak zaplata ( ale z gory a nie zaliczka) albo jak wystawona faktura albo wydany towar w zależności co pierwsze
Czyli najwygodniej wystawic fakturę w tym samym miesiącu co wplyw kasy ( mozna oczywiście do 15 dnia na miesiąca) ale powoduje to ze powstaje przychód w pdof bo jest np.faktura

co do kasy fiskalnej - z reguły to działa jak przy fakturach czyli nabijasz z datą powstania obowiązku podatkowego w vat bo do tego służy kasa fiskalna ale od pewnego czasu mozna wybrac metode, ze wszystkie wplaty traktujesz jak zaplate z góry dzyli masz przychód podatkowy w dacie nabicia na kasę aby nie bawic sie w rozroznienie ktora wpkata to zaliczka a ktora to zaplatq z góry ale to wybór podatnika
Właśnie dla mnie prostym czytelnym sposobem jest , fakturowanie, i wykazywanie wgl przychodu w niu wpływu kasy, a koszty niech płyną tak jak otrzymuje faktury od hurtowni. Ważne żeby sie Us nie sadził ;-)))))))
No cóż,w takim przypadku to us będzie zadowolony :))

a czy twój portfel tez , to już twoja sprawa ;)))))
Wszystko jest ok. Jak ktoś ma spięte API to same fv się wystawiają w sposób masowy w chwili wpłaty tak samo paragony. Jak ktoś ma 500 zamówień dziennie to kto będzie nad tymi kwitami siedział. Fakt jak ktoś dostanie te 500 na koniec miesiąca a kupi towar w kolejnym to poddochodowy będzie spory ale w kolejnym miechu się wyrówna.
No wszystko możliwe.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.