ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Praca po 12h przez 3 dni pod rząd

Witam serdecznie
Mam pytanie związane z czasem pracy po 12h przez 3 dni pod rząd nakreślę sytuacje ponieważ rozwiązuje umowę z pracodawcą od dnia 15.10 do dnia 22.10 czas wypowiedzenia umowy to 7 dni bez porozumienia stron wypowiedziana przez pracownika.
Grafik na ten tydzień wypowiedzenia wygląda następująco:
Pon wolne
Wt 14:00 -22:30
Śr 10:00- 18:00
Czw. 5:00-17:00
Pt. 10:30-22:30
So. 10:00 22:00
Został zmieniony w dniu 18.10 i przekazany mi do rąk własnych do zapoznania się.
Czas rozliczeniowy 3 mc umowa o pracę pełen etat
Proszę o informację czy mogą mi dać aż tyle godzin pracy nie wiem czy podołam fizycznie
Praca na sklepie
Pozdrawiam
Poczytaj o przekraczaniu dobowych norm czasu pracy w necie ..a może w kodeksie pracy..
Nie bardzo mi Pan pomógł, ponieważ normy dobowe zostały zachowane czyli 11h odpoczynku na dobę jedynie przekroczone zostało 40h pracy tygodniowej, rozumiem że mam się dokształcić. Proszę jednak o odpowiedź czy pracodawca może tak obciążyć mnie praca
Przekroczenie 40h/tydz może zależeć to od umowy i miesięcznego rozliczenia godzin pracy, a odnośnie dobowych norm czasu pracy to należny jeszcze doliczyć czas dojścia, dojazdu do miejsca pracy i czy pracodawca wlicza go do odpoczynku..?Jeżeli w umowie zawarty jest zapis o 40 godzinnym tygodniu pracy to pracodawca łamie zapisy tej umowy, a z wyżej opisaną sprawą można się z tym zwrócić do sądu pracy..
A jaki obowiązuje Cię system czasu pracy? - podstawowy, równoważny, zmianowy
Za mało danych, żeby coś powiedzieć. Czas dojścia/dojazdy do pracy i powrotu nie jest wliczany do czasu pracy.

"Jeżeli w umowie zawarty jest zapis o 40 godzinnym tygodniu pracy to pracodawca łamie zapisy tej umowy,"
niekoniecznie, to zależy od systemu czasu pracy o okresu rozliczeniowego.
*oszukany 22 |
"to należny jeszcze doliczyć czas dojścia, dojazdu do miejsca pracy"

Jeśli tak interpretujesz przepisy to nic dziwnego, że ZUS ciebie "olewa" :)
Ddom |
Odpowiedz też zosi 57 czy np, kilkugodzinny czas na dojazd i powrót z pracy może być wliczany jako odpoczynek i pracodawca może w ten sposób jak opisuje to autor ustawiać grafik pracy...
A co pracodawcę interesuje ile godzin pracownik poświęca na dojazd do domu, czy do pracy?
Wyszedł za bramę i to już jest czas odpoczynku i to jego sprawa, czy jedzie 3 godziny, czy śpi 100 metrów dalej.
Ty naprawdę masz problem z interpretacją przepisów.
Droga zosiu57 - polemizujesz niepytana z moimi postami starając się mi "dociąć" ale wskaż mi Kodeksie Pracy zapis w mówiący o tym że, pracownik przemieszczający się z pracy do miejsca zamieszkania odpoczywa, czy opinia publiczna i suweren dla którego prawo jest tworzone, a w konsekwencji sądy przyznały by ci rację dotycząca ustalonego czasu na odpoczynek....
Widać tu interpretację z pozycji pana i niewolnika, a podobno względem prawa wszyscy mają być równi...a z takim podejściem do pracowników u ciebie jako pracodawcy nikt by nie pracował....a co gorsze takie działania podlegają pod mobbing i w teoretycznej sytuacji kiedy tak traktowany i przemęczony pracownik wracając z pracy samochodem spowoduje wypadek, to czy pracodawca nie będzie współwinny i za to nie odpowie
A ty nie pytany pyskujesz na moje odpowiedzi?
"wskaż mi Kodeksie Pracy zapis w mówiący o tym że, pracownik przemieszczający się z pracy do miejsca zamieszkania odpoczywa,"
A wskaż przepis, że jest inaczej.

Skoro czas dojazdu nie jest czasem pracy, to znaczy, że jest czasem odpoczynku..
Łapiesz????
Ty nie masz zielonego pojęcia co to mobbing.
Twój bełkot olewam.
Dość tego chory człowieku.
Ty zapewne będąc pracodawcą wynajął byś hotel pracownikowi, żeby nie musiał dojeżdżać, albo zapłacił byś nadgodziny za czas dojazdu :))))
No zlewka totalna.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.