ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Czy mogę mieć problemy z tytułu pośredniczenia w przelewach?

Witam,
znajomy chce, przelać pieniądze na moje konto, abym mógł w jego imieniu przelać je dalej. Czy taka działalność będzie miała jakieś konsekwencje prawne lub podatkowe? Dodam, że pieniądze, które otrzymam na konto od znajomego, natychmiast przeleję dalej i nie będę mieć z tego żadnych korzyści finansowych.
A po co taka kombinacja? Dlaczego znajomy nie może ich przelać bezpośrednio?
Nie może zrobić tego sam, bo chce ukryć przez narzeczoną, że bierze udział w zakładach bukmacherskich. Ja w jego imieniu mam je kupować.
> natychmiast przeleję dalej i nie będę mieć z tego żadnych korzyści finansowych. - byc może, ale może własnie uprałeś parę "brudnych" setek?

https://prawokarnebiznesu.pl/czy-podanie-numeru-konta-bankowego-innej-osobie-jest-bezpieczne/
A wiesz, że teraz US może prześwietlić twoje konto i je zablokować, jak bedzie miał jakies podejrzenia, bez informowania ciebie, a ty dowiesz sie o tym po fakcie?
No a jak ten znajomy narzeczonej będzie tłumaczyć te przelewy na Twoje konto, jeżeli jak rozumiem ma ona wgląd na jego konto i widziałby przelewy na konto bukmachera, tak więc będzie też widziała przelewy na Twoje konto?
2> Ja w jego imieniu mam je kupować. - i juz mamy usługę pośrednictwa
Jeszcze nic nie "uprałem" dopiero się zastanawiam nad całą tą sytuacją, czy to w ogóle legalne. W przytoczonym artykule jest napisane, że pieniądze przekazane na konto pochodziły z przestępstw. W moim przypadku byłyby to przede wszystkim: mniejsze kwoty niż podane w tym artykule i pochodzące z konta znajomego z legalnego źródła przychodu, a nie przestępstwa.
> No a jak ten znajomy narzeczonej będzie tłumaczyć te przelewy na Twoje konto, jeżeli jak rozumiem ma ona wgląd na jego konto i widziałby przelewy na konto bukmachera, tak więc będzie też widziała przelewy na Twoje konto?

To jego sprawa jak to rozwiąże z narzeczoną, mnie interesuje moja sytuacja i czy coś mi za to grozi.
> A wiesz, że teraz US może prześwietlić twoje konto i je zablokować, jak bedzie miał jakies podejrzenia, bez informowania ciebie, a ty dowiesz sie o tym po fakcie?

wiem, dlatego się zastanawiam, czy tłumaczenie typu "tylko pośredniczyłem, bez żadnych korzyści finansowych, prowizji itp" będzie w ogóle sensowne dla US. Dla mnie to tylko przyjacielska przysługa. Pytanie czym to będzie dla US?
No, ale ma to też wpływ przecież na Twoją sytuację. Jeżeli te przelewy będą opisywane np. jako pożyczka, to za jakiś czas będziesz może musiał ją zwrócić. Po za to wchodzą tu też w grę kwestie podatkowe. Jeżeli to będzie opisane jako zapłata za coś, to będzie podobna sytuacja, raz że może będziesz musiał spełnić świadczenie za jakie zapłacono, a po za tym znowu w grę mogą wchodzić kwestie podatkowe, itd.
Nie ładuj się w to, bo nikt z tego nie będzie zadowolony. Nawet Twój znajomy jeżeli nie wygra, a pewnie tak będzie i straci "zainwestowane" pieniądze. Po za tym sobie też możesz narobić problemów.
> Jeżeli te przelewy będą opisywane np. jako pożyczka, to za jakiś czas będziesz może musiał ją zwrócić. Po za to wchodzą tu też w grę kwestie podatkowe. Jeżeli to będzie opisane jako zapłata za coś, to będzie podobna sytuacja, raz że może będziesz musiał spełnić świadczenie za jakie zapłacono, a po za tym znowu w grę mogą wchodzić kwestie podatkowe, itd.

właśnie o te kwestie podatkowe mi chodzi. Czy za nieodpłatne pośrednictwo są jakieś konsekwencje? Pomijam kwestię tego czy znajomy wygra czy nie. Wiadomo to loteria. Martwi mnie jak na te "pośrednictwo" spojrzy US
Jeżeli przelew jaki otrzymasz będzie opisany jako pożyczka, to pewnie tak na to będzie patrzył US (jak na pożyczkę), jako zapłata za usługę, czy sprzedany przedmiot, pewnie podobnie będzie na to "patrzył" US (tzn. jak wynagrodzenie za usługę lub sprzedaż przedmiotu), itd. W końcu przelewy nie będą na pewno opisane jako wpłata na zakłady bukmacherskie, chociaż i to byłoby pewnie podejrzane.
Po za tym nie bardzo rozumiem dlaczego to ma być robione przez Twoje konto?
Ten znajomy jeżeli z niego taki kombinator nie może po prostu pieniędzy na konto bukmachera wpłacić gotówką w banku, lub założyć sobie jakiś drugi rachunek bankowy, do którego narzeczona nie ma wglądu?
To mi wygląda bardzo podejrzanie.
Faktycznie słabo to wygląda. Właściwie nie wiadomo do końca jak opisać te przelewy, pożyczka ani zapłata za usługę to to nie jest. A jeśli opisane by były jako "przelew środków"? Po prostu dostaję przelew np 500 zł od znajomego z tytułem przelew środków. Czy tu też US się może doczepić i zapytać za co to było? Jeśli tak, to jak im powiem, że za te pieniądze kupiłem zakłady bukmacherskie dla tego znajomego od którego mam przelew i to na jego wyraźne polecenie?
A ja tak się zastanawiam nad uczciwością takiego "związku"
Też mi "narzeczony" co już ma tajemnice.
> Po za tym nie bardzo rozumiem dlaczego to ma być robione przez Twoje konto?
Ten znajomy jeżeli z niego taki kombinator nie może po prostu pieniędzy na konto bukmachera wpłacić gotówką w banku, lub założyć sobie jakiś drugi rachunek bankowy, do którego narzeczona nie ma wglądu?

To jest internetowy serwis z zakładami, ja będę tam za zakłady płacił kartą podpiętą do mojego konta na które przyjdzie przelew ewentualnie robił przelewy jako przedpłata na zakłady.
Tak jak napisałem odpuść to sobie. Ten znajomy ma wiele innych sposobów, aby oszukać narzeczoną (podałem przykłady), tak więc pytanie po co chce w to mieszać Ciebie?
Kom. 16
No, a ewentualna wygrana na czyje konto wpłynie, czy też ewentualna wypłata z konta bukmachera na jakie konto będzie dokonana?
No i z czego niby będzie wynikać, że te zakłady nie są robione w Twoim imieniu jeżeli płacisz za nie swoją kartą?
No i dlaczego znajomy nie może otworzyć konta z którego będzie mógł płacić swoją kartą za te zakłady?

Odpuść to sobie. Dla mnie to dziwnie i podejrzanie wygląda.
> Tak jak napisałem odpuść to sobie. Ten znajomy ma wiele innych sposobów, aby oszukać narzeczoną (podałem przykłady), tak więc pytanie po co chce w to mieszać Ciebie?

Nie wiem, ale zaintrygowała mnie kwestia legalności takiej akcji. Faktycznie odpuszczę sobie to. Ale zadziwiające jest, że w ogóle nie ma w internecie żadnych artykułów na temat takiego "bezpłatnego pośrednictwa". Chyba znajomy wymyślił jakąś innowację, którą rząd pewnie opodatkuje :)
No, a ewentualna wygrana na czyje konto wpłynie, czy też ewentualna wypłata z konta bukmachera na jakie konto będzie dokonana?

na moje, a ja gotówką dam je znajomemu

No i z czego niby będzie wynikać, że te zakłady nie są robione w Twoim imieniu jeżeli płacisz za nie swoją kartą?

no właśnie z niczego, jedynie na podstawie ustnego dogadania się

No i dlaczego znajomy nie może otworzyć konta z którego będzie mógł płacić swoją kartą za te zakłady?

tego nie wiem, aż tak się nie zagłębiałem w ten jego pomysł
To tym bardziej dla mnie dziwna sprawa. Pieniądze znajomy będzie Ci przelewał, na konto, ale Ty już będziesz mu je oddawać gotówką. No, a dlaczego nie da on Tobie gotówki, tylko chce mieć ślad wpłaty na Twoje konto? W końcu chyba taka wpłatę trudniej ukryć przed narzeczoną niż gotówkę jaką by Ci dał?
Może to sposób "na jelenia", który zaraz zostanie oskubany z pieniędzy? Nałogowy hazardzista "XYZ" otrzymuje pożyczki od kolegi, które trwoni na hazard, a za jakiś czas musi temu koledze zwrócić te pożyczki.
Proponuję jeszcze znajomemu dać dostęp do swojego konta a co tam :)
> To tym bardziej dla mnie dziwna sprawa. Pieniądze znajomy będzie Ci przelewał, na konto, ale Ty już będziesz mu je oddawać gotówką. No, a dlaczego nie da on Tobie gotówki, tylko chce mieć ślad wpłaty na Twoje konto? W końcu chyba taka wpłatę trudniej ukryć przed narzeczoną niż gotówkę jaką by Ci dał?

wypłacanie gotówki przez znajomego, przekazanie mi i wpłacanie jej to dodatkowy czas. Tu chodzi o to żeby przekazać mi pieniądze możliwe najszybciej - przelewem błyskawicznym, bez konieczności ciągłego spotykania się.
Nie mniej, to zbyt ryzykowne działania, boję się, że skarbówka się doczepi tych przelewów od znajomego i uzna je za mój przychód (chociaż w rzeczywistości wcale nim nie są) i dowali jakąś karę albo podatek.
PayU, PayPal, XYZ
Dlaczego wybrał tego ostatniego pośrednika? Bo pierwszego i drugiego nie jest tak łatwo oszukać :)
No, ale zwrot pieniędzy przez Ciebie już nie musi być błyskawicznie :-)?
Nie będziesz mieć żadnych dowodów na to w jakim celu te pieniądze zostały przelane i że zostały przez Ciebie zwrócone i to przed tym znajomym, jego narzeczoną i US.
Tak jak napisałem przecież znajomy może założyć swój rachunek bankowy nie informując o tym fakcie narzeczonej, tak więc po co Ciebie w to miesza?
Ludzie na własne życzenie szukają kłopotów a potem płacz.
> No, ale zwrot pieniędzy przez Ciebie już nie musi być błyskawicznie :-)?
Nie będziesz mieć żadnych dowodów na to w jakim celu te pieniądze zostały przelane i że zostały przez Ciebie zwrócone i to przed tym znajomym, jego narzeczoną i US.
Tak jak napisałem przecież znajomy może założyć swój rachunek bankowy nie informując o tym fakcie narzeczonej, tak więc po co Ciebie w to miesza?

no racja, teraz jak na to patrzę to jeszcze gorzej to wygląda. Ale przyznajcie że to ciekawa kwesta dająca do myślenia: czy takie coś jest w ogóle legalne, a jak nawet legalne to czy jakoś musi być opodatkowane?

A co jak np. babcia da mi pieniądze żebym ze swojego konta kupił jej coś przez internet bo ona nie ma konta w banku? To ta sama sytuacja - dostaje pieniądze, kupuję ze swojego konta na prośbę kogoś innego. Czy US się doczepi skąd miałem te pieniądze? Zakładając że to jest jakaś większa kwota np 2000 zł.
"A co jak np. babcia da mi pieniądze żebym ze swojego konta kupił jej coś przez internet bo ona nie ma konta w banku?" - tak jest to legalne. Możesz za te pieniądze kupić jej np. węgiel ;-). No, ale zakładów bukmacherskich już bym za nią nie zakładał jeżeli ukrywa to przed dziadkiem :-).
> No, ale zakładów bukmacherskich już bym za nią nie zakładał jeżeli ukrywa to przed dziadkiem :-).

No wiadomo :) Chociaż kwestie moralne to już inna bajka. Czyli kupując babci węgiel na kwotę powiedzmy 6000 zł (węgiel jest teraz drogi) to działam legalnie. Ale US nie doczepi się skąd mam na to pieniądze jak w moim rozliczeniu rocznym tego nie będzie? Tak na to patrząc to US może uznać te pieniądze od babci za mój przychód i naliczyć podatek od nieujawnionych przychodów.
Jeżeli babcia odpowiednio opisze przelew, w dodatku w razie wątpliwości US poświadczy, że faktycznie były to pieniądze na węgiel dla niej, a w dodatku jeszcze ten transport węgla będzie do jej domu, to raczej żaden US tego Ci nie zakwestionuje :-).
Ogólnie nie ma zakazu kupowania czegoś komuś za pieniądze otrzymane od tej osoby. Oczywiście pod warunkiem, że ten zakup jest legalny. No i najlepiej abyś potrafił udowodnić, że faktycznie są to pieniądze na ten konkretny zakup.
No tak, to ma sens :) tyle że babcia nie opisze przelewu, bo nie ma konta w banku i pieniądze da w gotówce. Ale mimo to mam chyba prawo wpłacić pieniądze w bankomacie i kupić węgiel z transportem do babci.
Tak masz jak najbardziej takie prawo. Po za tym jak nie będzie śladu, że babcia jakieś pieniądze Ci dala, to nikt tego przecież nie będzie się tego czepiał.
> Po za tym jak nie będzie śladu, że babcia jakieś pieniądze Ci dala, to nikt tego przecież nie będzie się tego czepiał.

Ale będzie wpłata w bankomacie i tu US może zapytać a skąd miałem 6000 które wpłaciłem.
A nawet gdyby był po tym ślad, babcia by mi przelała na konto tytułem "na węgiel" to coś to zmienia w legalności tej całej akcji? Finalnie sprawa wygląda tak, że dostaje kase na konto, kupuje z tego węgiel i wysyłam go do babci. To już nie jest "pranie pieniędzy"?
No to wtedy babcia potwierdzi, że od niej na zakup dla niej węgla :-). O ile oczywiście US będzie interesował stosunkową niewielką kwotą. W końcu o ile pracujesz to pewnie taką kwotą możesz bez problemu dysponować z własnych dochodów.
Nastepny chętny do oglądania kwadratowego słońca ,jeden już pytał tu na forum o podpowiedź w sprawie jakieś tam kombinacji ,radzę nie wchodź w m
to bo potem mogą być krokodyle łzy
> Nastepny chętny do oglądania kwadratowego słońca ,jeden już pytał tu na forum o podpowiedź w sprawie jakieś tam kombinacji

mogę prosić link do tej kombinacji? z chęcią poczytam co ludzie kombinują :)
A znajomy nie może otworzyć po prostu drugiego konta, nawet w innym banku i sam się bawić w te gierki?
Już to proponowałem :-) (kom. 13).
Faktycznie, wybacz, przeoczyłam w tej ilosci komentarzy :)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.