ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Komornik i zlecenie

Proszę o poradę w sprawie zajęcia wierzytelności - zlecenie od kilu miesięcy, powtarzające się, zatrudniony oświadcza, że to jedyne źródło dochodu. Czy w takim przypadku możemy sami zastosować kwotę wolną, czy trzeba zająć całość kwoty za zlecenie? Chodzi mi o Art. 833 (1) kcp, bo już się gubię, czy jest wymóg otrzymania od komornika zgody na zastosowanie ograniczenia potrącenia ?
Tobie oświadcza?
Pędzi do komornika zleceniobiorca i z nim "załatwia" dopóki NIE dostaniesz innego zajęcia-potrącasz całość
Tak, oświadczenie, czy jest jeszcze gdzieś zatrudniony składa przy zawieraniu umowy, ponieważ muszę ustalić składki Zus.
Chodzi mi zmianę od 01.01.2019 w zakresie stosowania granicy potrąceń, która poszerzona została dla umów cywilnoprawnych, jeżeli jest to świadczenie powtarzające się albo stanowiące jedyne źródło dochodu dłużnika będącego osobą fizyczną. A konkretnie, czy sami na bazie tej zmiany możemy zastosować ograniczenie potrącenia. Zależy mi na czasie, ponieważ za 2 dni mam wypłacić za zlecenie, a uzyskanie decyzji komornika może trochę potrwać (jeżeli jest rzeczywiście konieczne)
"czy sami na bazie tej zmiany możemy zastosować ograniczenie potrącenia."

NIE!
Potracasz całość dopóki komornik nie zdecyduje.
TY nie jesteś komornikiem żeby TOBIE oświadczał - całość potrącasz -szkoda ,że zadałaś pytanie dopiero teraz nie JAK wpłynęło zajęcie
Wpłynęło właśnie wczoraj
NO- to wiesz już co robić, zajęcie od komornika masz na umowę zlecenie?
Art, 833 § 2 k,p,c, ja się powołałam na ten artykuł i nie potrącam
https://biz.legalis.pl/zasady-egzekucji-komorniczej-z-umow-zlecen/
https://www.pit.pl/aktualnosci/zmiana-zasad-ochrony-przed-potraceniami-dla-zleceniobiorcy-943844
Mało mam zatrudnionych na zleceniu, tym bardziej z komornikiem. Znalazłam zajęcie z poprzedniego roku, gdzie był zapis, że należy zastosować kwotę wolną, jak przy umowie o pracę. A na tym nowym tego zapisu nie ma, stąd moja wątpliwość. Zadzwoniłam i dostałam odpowiedź, że Komornik z reguły OCZYWIŚCIE zgadza się na zastosowanie kwoty wolnej, ale może również określić kwotę potrącenia korzystniej (poda konkretną kwotę), w moim przypadku na liście płac mam zająć całą kwotę, a różnicę oddać po potwierdzeniu przez komornika. Ponieważ chodzi o Panią sprzątającą, która ma to wynagrodzenie niewielkie, to szkoda jej zabierać wszystko, więc mam na szybko przygotować wniosek, z którym pracownik podejdzie do kancelarii i od ręki dostanie potwierdzenie. Swoją drogą mogliby ten temat uporządkować. Dziękuję
Witaj Krysia
Otóż to, o to mi chodziło. Jednak nie chciałabym, żeby komornik mnie później straszył grzywną, że czegoś nie dostał.
W przypadku, jeżeli kwota wolna nie pozwoli na dokonanie zajęcia. Miałaś tak?
Kom 10- NIE ty decydujesz TYLKO komornika - poinformowałaś pracownika żeby skontaktował się komornikiem czy tylko zadajesz pytania...................
Kom 10 - tak miałam , zlecenie jako jedyny dochód ( miesiecznie brutto max 2500 ) - odpisałam komornikowi tak .....

informujemy,iż przy zachowaniu kwoty wolnej od potrąceń (art, 833 § 2 k,p,c,) nie jest możliwe przekazanie nalezności z umowy zlecenia, w prźypadku zmiany wysokości umowy zlecenia wierzytelności powyżej kwoty wolnej zostaną przekazana komornikowi niezwłocznię,

i już nic nie otrzymałam od komornika
Jeśli przedsiębiorca zatrudniający na podstawie umów cywilnoprawnych dostał od komornika pismo - zajęcie wynagrodzenia z umowy zlecenia dotyczące zatrudnionej u niego osoby, to ma obowiązek zastosować się do tego pisma. Przedsiębiorca nie może samemu zastosować przepisów Kodeksu pracy do zajęcia z umowy zlecenia i przekazać komornikowi - wbrew treści zajęcia komorniczego - tylko połowę wynagrodzenia. Powinien przekazać komornikowi 100% zajętej kwoty. Z przekazywaniem komornikowi mniejszej kwoty (50% wynagrodzenia) musi poczekać na pismo od komornika zawierające informację, że ma zostać zastosowane ograniczenie wynikające z Kodeksu pracy.

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-zajecie-wynagrodzenia-z-umowy-zlecenia-przez-komornika
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.