ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Wysyłka Z-3 przez PUE - problem

Wystawiłam na PUE Z-3 pracownika i zawiesza mi się przy podpisie kwalifikowanym :(. Co mam zrobic bo w koncu tego nie wyslę.
Dodam, że pierwszy raz wysyłam Z-3 przez PUE.
Co się zawiesza, opisz dokladniej
Chcę podpisać Z-3 utworzony w PUE podpisem kwalifikowanym i cały czas mi na tym etapie miele "trwa wysyłanie dokumentu" i kręci się kółeczko. Pierwszy raz wysyłam Z-3, może cos wcześniej źle zrobiłam albo coś w ustawieniach? Nie znam się.
A może jakiś dodatkowy program tzreba mieć do tego?
Komunikat z zus
zus wykorzystuje komponenty podpisu elektronicznego Szafir SDK Krajowej Izby Rozliczeniowej S.A. W wersji dla przeglądarek Google Chrome, Microsoft Edge (Chromium), Opera oraz Firefox wymagana jest instalacja dedykowanego rozszerzenia Podpis elektroniczny Szafir SDK oraz aplikacji udostępniającej funkcje podpisu elektronicznego.
oraz
Najczęstszymi przyczynami problemów podczas pracy z podpisem kwalifikowanym są:
• brak lub zbyt niska wersja środowiska Java zainstalowana na komputerze - do prawidłowego działania apletu podpisu elektronicznego wymagane jest środowisko Java w wersi co najmniej 1.8. W przypadku niższych wersji środowiska Java mogą występować problemy podczas odczytania danych certyfikatu lub wykonywania podpisu.
• brak wtyczki Java zainstalowanej w przeglądarce - należy zainstalować wtyczkę Java do przeglądarki.
mozesz tez sprobowac na innej przegladarce
Ja mam jeszcze opcje konto pue, wtedy nie trzeba uzywac podpisu, chyba, ze w firmie wymaga jego uzycia.
Zainstalowałam tego szafira 2.0 i dalej mi tak samo miele, nie otwiera mi sie szafir z profilu PUE. Nie wiem co mam jeszcze zrobic, jak sie nazywaja te pozostałe programy które musze zainstalować. jak mam to podpisac, czy z profilu PUE czy z programu safir. Nie mam pojęcia jak to zrobic? Pomóżcie :(( W 2020 wysyłałam z PUE wnioski o umorzenie składek i nie miałam takich problemów :(
Sprobowac na innej przegladarce
jak zainstalowacno teraz szafir to moze zresetuj komputer lub przegladarke
pue powinno otworzyc nowe okienko, czasami przegladarki blokuja wyskakujace okienka
java moze sie czasami dlugo otwierac w tle
czasami antywirus moze cos zablokowac z java
czy przy podpisaniu masz do wyboru innego opcje mozesz tez poprzez konto pue, wtedy wystarczy tylko klikac przycisk lub przez epuap(czyli wykorzystanie profilu zaufanego)
Zmieniałam przeglądarki, wyłączałam komputer i to samo. Tylko ja mam wgrany Szafir 2.00 a nie szafir SDK, czy to ma znaczenie? No i chyba nie mam tych dodatków bo nie wiem skad pobrać? Wysłałam przez profil PUE, poszło ale nie wiem czy ZUS zaakceptuje to Z-3 bo jak sprawdzam w Wiadomościach wysłanych to jest wysłany jako nie podpisany. Moje nazwisko widnieje tylko jako potwierdzająca. Czy ZUS to uzna?
Dodam, że podpis kwalifikowany jest teraz na szefa i wszystkie dokumenty nim się podpisuje. ja nie jestem szefem ani właścicielem tylko pracownikiem kadr. Kiedyś założyłam PUE dla firmy i utworzyło mi tak jak by podwójny profil, bo mam zakładki Płatnik i Uzbezpieczony (ja). Kiedyś podpis kwalifikowany był na mnie jak zakładałam PUE dla firmy i może dlatego ja tu widnieję nadal. Z-3 wysyłałam z modułu Płatnika.
Bardzo możliwe, ze to musi być szafir SDK, ja nie używam teraz podpisu więc nie wiem jak to teraz w PUE działa i czego wymaga.
szafir SKD mozna pobrac z strony elektronicznypodpis(tutajkropka)pl

Jak w "dokumentach wysłanych" masz to z-3 i nie ma tam twojego nazwiska, ale jest napis NPI i oraz imie nazwisko pracownika, ktorego dotyczy z-3 to wg. mnie jest dobrze (tez w wysłanych nie widać moich danych jako podpisujący)

Odnośnie pue to tak właśnie działa ten system logując się na PUE masz swoje dane PRYWATNE oraz dodatkowo dostęp do danych firmy. A skoro teraz podpis jest z danymi szefa to nie możesz go używac na swoim koncie pue, wg. mnie nie przejdzie.
Trzeba by uzyć konta PUE szefa zeby uzyc podpisu z jego danymi, jak firma to JDG to dostęp jest odrazu w PUE jak jakaś spółka to musi się upoważnić zeby miec dostep do danych firmy
Ok. To jest sp. z o.o.. Szef jako osoba fizyczna chyba nie zakładał sobie PUE. Rozumiem ze na tym obecnym właściwym PUE firmy gdzie jeszcze tylko ja mam profil to trzeba by jego jeszcze upoważnić?
Tylko problem jest taki, że jak wchodzę bezpośrednio do programu szafir 2.0 to on nie widzi tego certyfikatu z karty kryptograficznej do podpisu. Może tu leży problem. nie wiem jak ją w tym szafirze zarejestrować. Bo karta jest dobra bo inny program proCertum Card manager ją odczytuje poprawnie.
Co do certyfikatu i programu to nie mogę, zaś szef tak musi zostać upoważniony do danych firmy, ale wcześniej musi założyc swoje własne Pue i po upoważnieniu może wchodzić do pue, ale konto będzie jego prywatne z dodatkowym dostępem do danych firmy tak jak Ty masz.
Nie ma mozliwości posiadania PUE gdzie są same dane firmy
To jakim cudem ja wysyłałam wnioski o umorzenie składek zus w 2020 (z tarczy) i podpisywałam wtedy jego podpisem kwalifikowanym i w wysłanych to widnieje?
Z-3 można podpisać "podpisem PUE" - podpowiada się jako pierwsza opcja.
Kom. 9 Powinien być zainstalowany Szafir SDK. Podczas podpisywania dokumentu na PUE ZUS powinno się samo pokazać, że brakuje oprogramowani i pojawia się okienko z łączem do pobrania wtyczki. Niestety zdarzają się problem z pobraniem wtyczki. Niektóre przeglądarki blokują połączenie.
kom. 12 Czy ten certyfikat jest przypisany do Twojego profilu na PUE ZUS? Masz w ogóle przypisany do profilu jakiś podpis elektroniczny albo profil zaufany?

Jakiej przeglądarki używasz? Ogólnie jest problem z przeglądarkami, ale na firefoxie na pewno działa Szafir SDK.
KOM. 16 Nie jest przypisany do profilu żaden certyfikat. Kiedyś był na mnie podpis elektroniczny jak zakładałam PUE ale tamten juz wygasł. Z przeglądarek korzystałam kilku przy wysyłce Z-3, na żadnej nie chodzi. Nigdzie nie moge znaleźć szafir SDK do zainstalowania. To jakiś płatny?
Wpisz w google szafir sdk
i mi wyswietla strone
opoczno praca gov pl
gdzie sa linki do szafira sdk w zaleznosci od uzywanej przegladarki

przypisanie certyfikatu do profilu jest taka opcja w ustawieniach konta ( na samym dole menu po lewej) nie uzywam certyfikatu wiec sadzillem, ze w pue trzeba miec podpis na siebie wystawiony
jak nie chcesz tych linkow to inne metoda
jak sie logujesz na pue? sprobuj sie zalogowac poprzez certyfikat, na przegladarce gdzie nie mam szafira, jest weryfikacja i pojawia sie okienko z linkiem do szafira.
ewentualnie sprobowac zalogowac sie na praca gov pl wtedy tez jest okienko do pobrania szafia
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.