ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Wypełnienie cit a zaliczki do 1000 zł

Roczny podatek dochodowy spółki wyniósł 800 zł, tak więc należne miesięczne zaliczki były poniżej 1.000 zł i nie były w trakcie roku płacone do urzędu. W jaki sposób wykazać zaliczki w zeznaniu CIT-8 za 2021 r. Czy w poz. G należne zaliczki wpisać 0 (skoro nie trzeba było ich opłacać), a tylko roczny wyjdzie 800 zł, czy też w każdym miesiącu należna zaliczka powinna być przeliczana pomimo iż nie przekracza 1.000 zł?
W każdym miesiącu zaliczka powinna być przeliczana i ujęta na odpowiednich kontach. W CIT należy wpisać wpisać wartość zaliczek jaka wychodziła za konkretny miesiąc np. styczeń - należna zaliczka 15 zł - zapłacona zaliczka w styczniu 0,00 zł itp....
Dzięki. Czy dobrze rozumiem , że od tak wykazanych zaliczek US nie naliczy odsetek pomimo braku zapłaty? Jeszcze pytanko- czy zaliczki w CIT wykazujemy w następujący sposób: np. zaliczka należna za listopad = narastająco podatek za okres styczeń-listopad - należne (a nie faktycznie zapłacone) zaliczki za okres styczeń-październik ?
łączne zaliczki masz np. 800 zł. Za styczeń masz 15 zł, za luty masz 37 zł, za marzec masz 0,00zł, za kwiecień 290 zł...... za listopad 458 zł, za grudzień 0,00 zł. łącznie zaliczki wynoszą 800 zł. zapłata do 20.01.2022 =800 zł . W cit wpisujesz zapłatę w XII -800 zł. odsetek US nie naliczy
A zapłata musi być do 20.01.2022, myślałam , że do dnia złożenia zeznania CIT?
Tak, zapłata podatku ma być do dnia wysłania CIT-8.
No niestety to chyba nie tak dziala jak tu piszecie: jezeli kwota zaliczki do wplacenia za dany miesiac jest mniejsza niz 1000 zl to takiej zaliczki sie nie nalicza.... zatem to nie jest tak ze np za 01/2021 mieliscie 100 zl, za 02/2021 800, za 03/2021 np 200 i wpisujecie odpowiednio 100/0 , 800/0, 200/1100 tylko 0/0, 0/0, 1100/1100.... :)

co do 20.01 to nie wiem o czym wy piszcie ale domyslam sie... zaliczke grudniowa placilo sie do 20.01 jesli chcialo sie ja pokazac w cit .... teraz jest tak ze jak zaplacisz do dnia zlozenia cit np 20.04 to taka zaliczke tez wpisujesz do cit rocznego... oczywiscie pomniejszasz o odsetki kwote wplaty
Należne zaliczki do 1.000,- zł też się nalicza, ale nie trzeba ich wpłacać.

Jeśli wpłaca się zaliczki z opóźnieniem to od razu trzeba sprawdzać czy wychodzą odsetki za zwłokę. I jeśli wychodzą, to jednym przelewem wpłaca się zaliczkę i odsetki.
Wyliczasz informacyjnie ale nie pokazujesz jako nalezna w cit ....
Masz jakiś przepis na to ?
Mi to podpowiada logika i obserwacje jak robia to moje programy tzn generuja PIT gdy zaliczke za styczen mam np 900 a za luty 200 i dopiero w lutym pokazuja mi nalezna 1100 i tak przenosza do PIT-36... No bo jesli zaliczke za styczen masz 999 i jej nie wplacisz przez caly rok a przecie nigdzie nie pokazujesz jak wybralas sposob placenia i wplacisz 999 w rocznym to skad bedziesz wiedziec ze urzad nie naliczy Ci odsetek? (Podpowiem u mnie kiedys tak wlasnie bylo ze naliczyl i koniec a przecie wiedzial ze moge skorzystac z prawa do tego by nie placic). Jesli zrobie tak jak wyzej to nie nalicza jakichkolwiek odsetek na podstawie zeznania bo nie beda mieli do tego podstawy.
,,Nie trzeba opłacać zaliczek na podatek, jeśli jego wartość nie przekracza 1.000 zł. Dopiero w okresach, w których wyniesie on więcej niż 1.000 zł, jednostka ma obowiązek zapłacić zaliczkę na podatek w całej wartości obejmującej zarówno pierwszy 1.000 zł, jak i nadwyżkę. Odpowiednio w CIT-8 wskazać należy:

- do okresu, w którym należność nie przekroczyła 1000 zł - zaliczkę należną w danym okresie,
- w okresie, w którym przekroczono 1000 zł - zaliczkę należną w kwocie od początku prowadzenia działalności.
Wykazać należy zatem zaliczki standardowo, a jedynie wpłaty tych zaliczek nie są wymagane do wartości 1.000 zł.,,
Ale decyzje o tym czy zaplace czy nie zaplace podejmuje JA a nie URZAD zatem jesli za 01/21 mam 999 zaliczki wyliczonej i zaplace 10.01.22 to udowodnij mi ze US nie naliczy odsetek.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.