ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Likwidacja spółki z o.o. krok po kroku.

Likwidacja spółki z o.o. krok po kroku.
Czy gdzieś znajdę jakieś wytyczne.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
pozdrawiam i życzę miłego dnia.
W internecie nie szukałaś informacji ?
Z tego co wiem trzeba zwołać zgromadzenie wspólników spółki, na którym zostanie podjęta uchwała o otwarciu likwidacji spółki, powołuje się likwidatora. Trzeba zrobić bilans za okres od 1 stycznia do dnia poprzedzającego otwarcie likwidacji, wysyła się go do KRS.
Witaj. Szukałam ale potrzebuję kompleksowych informacji ,
otwarcie likwidacji - ok
Likwidator - kto może być,
Co ze zdarzeniami po dniu rozpoczęcia likwidacji.
Kiedy należy wysłać do KRS - jaki termin?
Kiedy wyrejestrować z VAT?
Co z nieopłaconymi należnościami i zobowiązaniami spółki.
Co z majątkiem spółki po likwidacji??
Mam mnóstwo pytań i na razie szukam odpowiedzi, może ktoś przebrnął przez to kompleksowo i będzie w stanie pomóc.
Cześć. Ja włąśnie próbuję przez to przebrnąć i tez szukam pomocy.
Likwidatorami zostają zazwyczaj członkowie zarządu chyba,że wspólnicy wyznaczą kogoś innego. od dnia uchwały o likwidacji jest 7 dni na zgłoszenie do KRS poprzez portal prs ms gov pl jako wniosek zmieniający.
Jest 15 dni na sporządzenie bilansu otwarcia likwidacji na dzień otwarcia likwidacji czyli dzień podjęcia uchwały ale powinno się go dołączyć do wniosku KRS więc jednak chyba tylko 7. Powinien on też być zatwierdzony przez wspólników więc szczerze mówiąc nie wiem jak to rozwiązać i w jakiej formie go załączyć-jako skan wersji papierowej i wysłać pocztą oryginał czy powinien być w wersji jpk. ale JPK to sprawozdanie finansowe a tu jest mowa tylko o bilansie. Jak ktoś wie jak to się robi to też będę wdzięczna za pomoc.
Bilans od 1 stycznia do dnia poprzedzającego robi się raczej w wyniku konieczności zamknięcia ksiąg na ten dzień i jest na to 3 miesiące-na sporządzenie sprawozdania finansowego.
Co ze zdarzeniami po dniu rozpoczęcia likwidacji-Spólka nadal ma obowiązek prowadzić księgi rachunkowe i prowadzi przecież czynności likwidacyjne
Kiedy wyrejestrować z VAT?- Wydaje mi się,że na sam koniec procesu likwidacji
Co z nieopłaconymi należnościami i zobowiązaniami spółki.-Likwidatorzy muszą spłacić zobowiązania i ściągnąć należności
Co z majątkiem spółki po likwidacji?? Majątek powinno się spieniężyć i po zaspokojeniu wierzycieli podzielić pomiędzy wspólników
Mam ten sam problem. Likwidacja spółki z o.o. oraz spółki komandytowej. Przy czym spółka komandytowa bez likwidacji a spółka z o.o. z likwidacją, bo tej inaczej zlikwidować nie można. Podjęto Uchwałę w formie aktu notarialnego o likwidacji spółki jednej i drugiej. Do Spółki z o.o. powołano likwidatora, jest to akurat w moim przypadku osoba, która nie była w zarządzie spółki. Z tego co wiem proces likwidacji spółki z o.o. trwa nie krócej niż 6 miesięcy. Na razie mam tylko likwidację z dniem 28 kwietnia, co dalej, zobaczymy, bo też same to w pracy ogarniamy. Na pewno 2 maja pójdzie wniosek do KRS, ale bilansu na pewno wtedy jeszcze nie zrobię. Koniecznie jest żeby poszedł z wnioskiem? Może piszmy tu o krokach co robimy po kolei bo ciężko jest znaleźć coś sensownego.
Bilans otwarcia robi się dla wspólników. Nie ma obowiązku wysyłania do KRS. Ja złożyłam wniosek bez i potwierdziłam w KRS,że tak jest OK.
Znalazłam tylko w Krajowych standardach rachunkowości o obowiązku przesyłania do KRS ale te o ile wiem są fakultatywne i albo stosujesz je wszystkie albo nie.
Teraz oczywiście ogłoszenie w Monitorze Sądowym i Gospodarczym i od dnia ogłoszenia
musi upłynąć co najmniej 6 miesięcy aby zamykać
Największy problem mam z bilansem otwarcia oraz zamknięciem ksiąg. Niestety otwarcie nie nastąpiło z początkiem miesiąca więc koszty trzeba proporcjonalnie podzielić na okresy przed i po otwarciu likwidacji. do tego techniczne problemy w Symfoni żeby zamknąć rok i otworzyć księgi na dzień otwarcia likwidacji. mam też kłopot z wyceną majątku w wartości zbywczej i nie wiem co z amortyzacją po otwarciu likwidacji.
Jak macie jakieś rady będę wdzięczna:)
U mnie też likwidacja w trakcie miesiąca... A co z pracownikami? Kiedy PIT-11 i PIT-4R? Wiem że
na dzień zaprzestania działalności, ale to będzie dzień podjęcia Uchwały, czy dzień wykreślenia z rejestru? Chodzi mi tutaj głównie o spółkę komandytową, bo ona będzie rozwiązywana bez tego procesu likwidacji.
Moim zdaniem uchwała otwiera likwidację a nie kończy działalność więc dopiero przed wnioskiem o wykreślenie z KRS.
Fajne opracowanie:
Likwidacja spółki kapitałowej. Jakich obowiązków trzeba dopełnić? na portalbr
Jeżeli chodzi o spółkę komandytową to nic niestety nie wiem:(
Składałaś wniosek o zmianę wpisu Z-3 i załącznik Z61? Koleżanka złożyła wniosek o wykreślenie razem z załącznikiem Z61, przysłali informację o odrzuceniu wniosku o wykreślenie (bo ma być złożony dopiero po likwidacji). Więc chyba odrzucili wniosek ze wszystkimi załącznikami? Trzeba złożyć wszystko jeszcze raz?
A ten bilans robisz w terminie 15 dni od podjęcia Uchwały o likwidacji? Podpisujesz elektronicznie? I to ma być tylko bilans? Jakie to jest głupie wszystko... im więcej czytam tym jest gorzej ;(
Od lipca wnioski składa się przez portal prs ms gov pl i tam nie ma już Z 61 itd. Wygląda to trochę inaczej bo portal sam prosi o potrzebne informacje i na jednym wniosku zgłaszam otwarcie likwidacje odwołanie prokury i zarządu i powołanie likwidatorów. Załączyłam tylko akt notarialny z uchwałami, oświadczenie likwidatorów o zgodzie na pełnienie funkcji i adresy doręczeń. Oryginały pomimo,że były w wersji elektronicznej wysłałam pocztą. bilans otwarcia sporządzam ale nie przesyłam go do KRS. tylko dla wspólników. Ja nie robię tego elektronicznie skoro nie muszę wysyłać. Robie w wersji papierowej i tyle. Robię tylko bilans bo jak zrobić pełne sprawozdanie na dzień otwarcia - zerowy RZiS? Wydaje mi się to nielogiczne. Za to na dzień poprzedzający sporządzam pełne sprawozdanie w ciągu 3 miesięcy. Tez nie wysyłam do KRS. Rozliczam CIT. Jak nie zamkniemy do końca roku to wyślę do KRS przez ekrs roczne sprawozdanie.
Jak zdążymy zlikwidować to wtedy bilan likwidacyjny itd. Nie jestem pewna czy dobrze:) Jak juz przyjmą wniosek w KRS to dam znać:) Tez im wiecej czytam tym mniej wiem
Jak odrzucą też dam znać:)
Na stronie likwidacjaspolkicom jest artykół pod tytułem: Jakie dokumenty składa się do sądu rejestrowego razem z wnioskiem o otwarcie likwidacji spółki od 1 lipca 2021 roku? Zmiany po wprowadzeniu Portalu Rejestrów Sądowych.
Fragment artykułu:

Formularze KRS
Przed wprowadzeniem Portalu Rejestrów Sądowych, żeby zgłosić do sądu rejestrowego otwarcie likwidacji spółki trzeba było wypełnić formularz KRS-Z61, KRS-ZK, KRS-ZR, a czasem jeszcze więcej.Od dnia 1 lipca 2021 roku to już przeszłość bo Portal Rejestrów Sądowych powinien nas łatwo i przyjemnie przeprowadzić przez proces złożenia wniosku o wpis likwidacji w rejestrze przedsiębiorców. Jak to zatem wygląda w praktyce?.......... resztę tam znajdziesz
Przepraszam za tego ortograficznego byka:)
Zastanawiam się czy dniem zaprzestania działalności jest dzień podjęcia Uchwały o jej zakończeniu, czy dzień wykreślenia z KRS. jest to dla mnie o tyle istotne, że w spółce komandytowej podjęto uchwałę, że z dniem 29.04.2022 roku spółka zostaje rozwiązana bez likwidacji, z rejestru KRS jeszcze nie została jeszcze wykreślona (wszystkie dokumenty zostały złożone) i teraz nie wiem, czy data podjęcia uchwały czy data wykreślenia z rejestru jest datą zaprzestania działalności. Na dzień zaprzestania działalności muszę zrobić spis środków trwałych i ro rozliczyć VAT
A zrobiłaś już zamknięcie ksiąg na dzień poprzedzający dzień likwidacji? Dzieliłaś koszty proporcjonalnie? Też nie wiem jak się do tego zabrać. Środki trwałe w tym bilansie wyceniałaś według wartości rynkowej/zbywczej? I od razu w ty, bilansie tworzyłaś rezerwę na przewidywane koszty?
Ze spółką komandytową nic nie wiem. dzieliłam koszty proporcjonalnie do liczby dni i wyceniłam śt (u nas nie było tego dużo bo w większość umorzone), tworzyłam rezerwy. Nie wiem jeszcze jak w SF zrobić porównywalne dane do roku poprzedniego w RZiS-czy też teraz ręcznie dzielić i liczyć dane z poprzedniego roku. Wyczytałam,że należałoby tak zrobić ale tego sprawozdania nie wysyłam do KRS i chyba to trochę przerost formy nad treścią.
Ja też w RZiS dzieliłam koszty proporcjonalnie (u mnie likwidacja od 28.04), ale w danych porównawczych, zastanawiam się czynie pisać danych do 30 kwietnia roku poprzedniego. Natomiast w bilansie, to dane z roku poprzedniego. Sprawozdanie sporządzasz i podpisujesz w terminie do 3 m-cy od rozpoczęcia likwidacji? Podpisujesz Ty i likwidator? Elektronicznie? A co z JPK_V7 u mnie likwidatorem jest osoba z zewnątrz. Nie jest to żaden z udziałowców. Teraz się zastanawiam, kto powinien podpisać wysyłkę, zawsze robił to Prezes. W Spółce komandytowej, chyba muszę sporządzić sprawozdanie i złożyć w KRS, bo to zakończenie działalności. Chyba tak to muszę zrobić, ale jeszcze muszę poczytać i się zastanowić...
Aha i jeszcze jedno pytanko. CIT-8 robisz za okres od początku roku do dnia otwarcia likwidacji?
Kto podpisuje roczne sprawozdanie sp. z o.o. w likwidacji? i uchwały zatwierdzające sprawozdanie
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.