ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Pakiet mobilności przy minimalnym wynagrodzeniu

Im więcej czytam, tym jestem głupsza.. Do tej pory wynagrodzenia kierowców międzynarodowych (kabotaż) rozliczała nam firma zewnętrzna. Teraz ja dostałam ten zaszczyt :( Jeśli kierowca ma na umowie pensję minimalną to do podstawy składek biorę to 3010 czy naliczam od 5922, bo 3010 jest niższe niższe niż "minimalne do składek"
Szkolenie dopiero 22 marca a za luty muszę policzyć :(
Czy do tych 3010 doliczam jeszcze pensje minimalne za czas w którym byli w innym państwie? Ska mam wziąć te stawki?
Proszę pomóżcie
Do płacy zasadniczej doliczasz wynagrodzenia zgodnie ze stawkami jakie obowiązują w krajach gdzie pracowali. Jak masz już wszystkie składniki brutto, czyli płace zasadniczą, płace sektorowe i jakieś jeszcze dodatki jeśli takie mają (ryczałty), to od sumy brutto możesz odjąć wyliczając ZUS wirtualne diety, do ZUS możesz odjąć 100% diet, ale nie może wyjść kwota niższa niż 5922, jeśli dajmy suma wynagrodzenia brutto wyszła Ci 5000 to już nie odejmujesz żadnych diet, bo jest to kwota mniejsza niż 5922, więc ZUS liczysz od 5000.
Co do podatku, zawsze możesz odjąć 30% wirtualnych diet, czyli wyjdzie Ci 5000 brutto, od tego odejmujesz 30% x wirtualna dieta, jeśli wyjdzie Ci 10 tys brutto tak samo, kwota 5922 nie ma tu znaczenia.
Stawki powinnaś mieć w systemie w którym naliczasz czas pracy kierowców, my używamy i nelo, ale nie ukrywam że ma potrzeby pakietu mobilności musieliśmy dokupić dodatek, który nie był tani.
Jeśli firma zewnętrzna obsługuje Wam kierowców, pod względem czytania kart i tak dalej, to oni powinni Ci przekazać takie informacje, ile wyszło tego dodatku z tytułu pracy w poszczególnych państwach, oraz zestawienie "wirtualnych diet"
Basia, a chcialam się jeszcze dopytać odnośnie podstawy ZUS. Jeśli kierowca ma płacę zasadniczą np. 7000 zł a wirtualną dietę 2000 zł, to do postawy ZUS można tą dietę pomniejszyć ale tylko do takiej kwoty żeby podstawa wynosiła 5922 zł, czyli w tym przykładzie 1078 zł? Dobrze to myślę?
Darianna, wszytsko możesz przeczytać na stronie Zusu "Zasady ustalania podstawy wymiaru składek dla kierowców wykonujących zadania służbowe w zakresie przewozów międzynarodowych – zmiany od 2 lutego 2022 r."

Jeśli przychody są większe niż 5922 zł, to odejmujesz od nich dietę (Twój przykład7000 - 2000 = 5000). Jeśli wota jest mniejsza niż 5922 , to do oskładkowania bierzesz 5299.

Jeśli przychody ogółem wyniosłyby 5000 zł, wtedy nie odejmujesz diet, a do oskładkowania bierzesz 5000 zł.

Ja też czuję się trochę w tym zagubiona. Wyliczenia diet i wynagrodzeń zrobi firma zewnętrzna. Ja z kolei na tej podstawie będę robiła listę płac. Nie wiem jeszcze, jak to wprowadzić do Optimy.
A jak jest w końcu z transportem bilateralnym lub przejazdem tranzytowym? Wynagrodzenia wyliczamy "po staremu"?
A zdążycie naliczyć wynagrodzenie do 10 marca za luty ze wszystkimi składnikami ? Kiedy firma zewnętrzna nalicza diety, wynagrodzenie sektorowe to dane dopiero spływają około 20 stego kolejnego miesiąca. W takiej sytuacji może mieć miejsce wypłata wynagrodzenia 2 razy w miesiącu np. do 10 tego wynagrodzenie zasadnicze a około 20 stego wyrównanie ?
A ja mam jeszcze pytanie czy jeśli wynagrodzenie brutto kierowcy nie przekroczy 5.922,00 (wynagrodzenie zasadnicze jak i wynagrodzenie zagraniczne) to czy przy obliczaniu podstawy opodatkowania i tak biorę => wynagrodzenie minus 30% diety????
Do PBS - tak
Czy przy minimalnym wynagrodzeniu pracodawca musi pomniejszyc przychody o 30% diet wirtualnych? (Przewozy bilateralne)
A skad brać ile wynosi płąca w poszczególnch krajach,zeby wyliczyć wynagrodzenie
Hanna, trzeba szukać na necie stawek minimalnych, ale nie wszystkie kraje jeszcze je podały. Niestety nie ma zestawienia takich stawek i trzeba szukać...
Aagusia91 - ma prawo pomniejszyć, ale przy tej kwocie i tak podatek jest zerowy
serwiskadrowego_pl /2022 /02 / jak-w-2022-r-rozliczac-wynagrodzenie-kierowcow-w-transporcie-miedzynarodowym-pakiet-mobilnosci/
Jak rozwiązujecie problem wypłaty wynagrodzenia ( pakiet mobilnosci) gdy do 10 kolejnego miesiąca nie jesteśmy w stanie naliczyć wirtualnych diet i ostatecznego wynagrodzenia ( dane spływają do nas od zewnetrznej firmy rozliczającej okolo 20 stego kolejnego miesiąca) ?
Wowczas mają miejsce 2 listy wynagrodzen ? Wynagrodzenie zasadnicze płatne do 10 tego a póżniej wyrównanie np. do 20 stego ? Jest ktoś kto mi to rozjaśni? Jak rozwiązać ten problem ?
Rach - możesz mieć dwie listy, ale jeżeli wypłacisz wynagrodzenie nie w terminie (czyli do 10-go następnego m-ca), to nie możesz korzystać z ulg do ZUS i PIT - tak informują na szkoleniach. Jeżeli i tak wypłacacie kwoty, na jakie się umówiliście się z kierowcami, to możecie dzisiaj im przelać te kwoty i papiery dorobić później - taka podpowiedź od firm rozliczających. Wtedy skorzystacie z tych ulg.... niestety dla mnie to dalej czarna magia....
Kom.14 Dzięki za odpowiedz. Takich informacji się nie spodziewałam, że nie możemy skorzystać z ulg do ZUS i PIT, ale to dlatego, że w miesiącu są 2 listy płac czy dlatego że wypłata drugiej części wynagrodzenia jest po 10 tym ( np. 20 stego) ????
Plan jest taki , że lista płac wypłacona do 10 tego zawiera tylko wynagrodzenie zasadnicze, natomiast około 20 stego ma być robiona kolejna lista która zawiera w sobie zasadnicze wynagrodzenie + wynagrodzenie zagraniczne - wirtualne diety. Różnica pomiędzy pierwsza listą a tą drugą (właściwą ) będzie dopłacana kierowcom w przelewie dokonanym około 20 stego ( wyrównanie) . Czyli ta pierwsza lista nie jest listą plac ostateczną tylko taka "techniczną". W takim przypadku też nie mamy prawa zastosować ulg ZUS i PIT?
Kom.15 - tak informują na szkoleniach, że niby nie można, bo wynagrodzenie nie w terminie i ze to wynika z kodeksu pracy i jakiś rozporządzeń. Kierowcy nie są pracownikami oddelegowanymi lecz tylko podlegają pod te przepisy, jeżeli chodzi o naliczanie ZUS i US. Po 10-tym ulga się należy, ale za miesiąc, w którym była wypłata - ale nie wiem co autor miał na myśli. Tak na prawdę, co i jak robić dowiemy się po pierwszej kontroli...
Pytanie do osób rozliczających płace: Jak powinnam obliczyć podstawę obliczenia zaliczki na podatek dochodowy w sytuacji gdzie podstawa opodatkowania jest niższa niż podstawa wymiaru składek na FUS? Czy odliczeniu od podstawy do opodatkowania podlegają składki na FUS obliczone z przychodu podlegającemu opodatkowaniu czy oblliczone od podstawy składek ZUS?
Przykład:
Podstawa ZUS: 5718,64 zł
Składki FUS: 784,03 zł
KUP: 250,00
Podstawa PIT: 4304,20 zł (5718,64 - 30% diet)
Składki na FUS do odliczenia od podstawy do opodatkowania: 590,11 zł (4304,20 *13,71%)
Podstawa obliczenia zaliczki na podatek: 3464 (4304,20 - 590,11 - 250,00)
Zaliczka na podatek: 164 (3464 x 17% -425,00)
Czy to jest dobrze czy powinnam policzyć podstawę jako 4304,20 - 784,03 - 250,00 = 3270
Zaliczka 3270*17%-425 = 131
GokA, mnie też to właśnie zastanawia. Które składki ZUS wziąć pod udwagę, te które były liczone od samej podstawy ZUS (np. 5922 zł, czyli w sumie 811,91 zł), czy te liczone od podstawy do PIT.
mi podstawa do pit wychodziła mniej niż 5922, dlatego zusy odjełam od podstawy PIT
Wynagrodzenie brutto 6225 zł
np podstawa ZUS 5922
Składki społeczne 811,91 zł
składka zdrowotna = (5922 - 811,91) * 9% = 459,91 zł
Podstawa PIT 5700 zł (pomniejszone o 30% dety)
5700
Nie wiem dlaczego, ale urwało mój komentarz z wyliczeniami
Ogólnie od podstawy PIT przyjełam ZUS na zasadach ogólnych, czyli jak w na stronie ZUSu tłumaczyli, że jeśli podstawa jest mniejsza niż 5922 zł, to zus wyliczamy na zasadach ogólnych
5922>5700 - podstawa PIT
Czyli od 5700 liczę 13,71%, no i dalej obliczam podatek, który wynosi na sam koniec 369 zł
Wynagrodzenie netto: 6225 - 811,91 - 459,91 zł - 369 zł = 4584,18 zł
Czy tak jest dobrze? Nie wiem, jak inni interpretują te przepisy... Wszystkie obliczenia byłam zmuszona zrobić w excelu, bo program nie jest jeszcze przygotowany do tych zmian. Niby ma być kwiecien/maj. Jak inni wyliczają składkę ZUS od podstawy PIT? Przyjmujecie tą wcześniej wyliczoną od podsatwyh ZUS, czy na nowo liczycie?
Ja wyliczam od podstawy pit drugą składkę zus do odliczenia, tak mi liczy program OPTIMA.
Art 26 pki 1 updof
...odliczenie nie dotyczy składek, których podstawę wymiaru stanowi dochód (przychód) zwolniony od podatku na podstawie ustawy, oraz składek, których podstawę wymiaru stanowi dochód, od którego na podstawie przepisów Ordynacji podatkowej zaniechano poboru podatku
Basia, jak dokładnie ustawiłaś to w optimie, by wyliczało Ci dokładnie wynagrodzenia dla kierowców wg Pakietu Mobilności? Ja wg nie mogę do tego dojść. Wychodziły mi dziwne kwoty. Nawet na minusie. Dlatego liczyłam wszystko w excelu. Kompletnie nie wiem, jak za to się zabrać. Aktualizacja ma być kwiecień/maj
A co jeśli podstawa PIT jest wyższa niż 5922? Również liczysz ZUS na nowo od podstawy PIT?
Ustawiałam program zgodnie i instrukcją(opublikowana na ich stronach- tylko płace i kadry plus), program sam wylicza mi dwie stawki ZUS, tą do odjęcia od brutto, oraz tą do odjęcia od podstawy opodatkowania.
dwie stawki liczy tylko w sytuacji gdy podstawa do Zus jest wyższa niż podstawa do pit
Amelia jest dokładnie tak jak napisała Basia. Przy podstawie PIT niższej niż podstawa ZUS liczymy na nowo składki FUS, ale tylko na potrzeby obliczenia podatku. Gdybyśmy w naszych przykładach wzięły składki od podstawy ZUS to podatek byłby zaniżony.
Sprawdźcie proszę:
podstawa - 4998,13
wirtualne diety 1195,69 (za luty) * 0,3=358,71
k.u.p. 300

podstawa do ZUS---> 4998,13
składki ZUS 685,24

podstawa na zdr. 4998,13-685,24=4312,89
4312,89*9%=388,16 skła. zdr.

4998,13-(685,24-300-358,71)= 3654 to podstawa opodatkowania --->> Czy z tymi składkami mam wszystko ok???

podstawa obliczenia zaliczki ---> 6439-300-811,91~~5327
zaliczka 3654 x 17% - 425(ulga)~~196 zaliczka
do wypłaty---> 4998,13-685,24-388,16-196 = 3728,73
Oj to tak, składki zus podlegające odliczeniu od podstawy:

4998,13-(636,06-300-358,71)= 3703,36to podstawa opodatkowania --->>składki do odjęcia liczysz od części opodatkowanej czyli (4998,13-358,71)*13,71%

zaliczka: 3703,36*17%-425=204,57

do wypłaty: 4998,13-685,24-388,16-204,57=3720,16
ANULUJĘ poprzedni mój wpis dot. Kom. 24
Chciałam właśnie przeliczyć i wstawić poprawione, dzięki Basia
No niestety zrobiłam żle wypłatę... jak to teraz skorygować?
Justina79 - pobrałaś za małą zaliczkę PDOF o 9 zł, jeżeli jeszcze nie płaciłaś PIT4 możesz skorygować listę i odprowadzić prawidłową do US te 9 zł pobierzesz pracownikowi przy następnej wypłacie. Brak korekty sprawi, ze pracownik będzie miał do dopłaty te 9 zł w rozliczeniu rocznym.
DorisQ dziękuję. Tak zrobię :)
Witajcie. Taki temat.
Mój program nie jest dostosowany do pakietu mobilności(niestety)- gratyfikant i szczerze mówiąc to już nie wiem co mam robić.
Pensja wypłacana 2 dwóch częściach.
Podstawa 3300 brutto płatna do końca miesiąca (była na 28 luty)
i premia płatna do 10 następnego miesiąca. (teraz na 10 marca)
Z tym, że łączna wypłata musi = 6 800 netto.( bez względu na rozliczenie z karty pracownika).
Może mi ktoś powiedzieć jak mam to naliczyć w marcu? W sensie podatki, zus i pensję?

Podstawa= 3300 brutto( płatna do końca miesiąca)
Premia= 4225,71 netto Jak naliczyc brutto tą premię?
KUP= 250
Podpisane oświadczenie o niestosowaniu ulgi dla klasy średniej
Dieta wirtualna= 2305,61 zł.
Pomożecie jak to zrobić, proszę. Jak jakieś dane jeszcze będą potrzebne to postaram się napisać.
W gratyfikancie na początku kwietnia mają być zmiany...piszą na forum inserta
Inga - obydwie wypłaty są w różnych miesiącach, więc musisz je oddzielnie traktować. Tak więc Podstawę rozliczasz normalnie. Natomiast Wypłatę pozostałych elementów wynagrodzenia lutowego, które wypłaciłaś w marcu liczysz oddzielnie. Jeżeli wiesz, że w sumie pracownik powinien dostać 6800 netto za luty, to jak odejmiesz już to co dostał końcem lutego dostaniesz wypłatę "marcową" - rozumiem, że u Ciebie to te 4225,71 netto, czyli ok 5726,55 brutto
ZUS: 5726,55
Inga - obydwie wypłaty są w różnych miesiącach, więc musisz je oddzielnie traktować. Tak więc Podstawę rozliczasz normalnie. Natomiast Wypłatę pozostałych elementów wynagrodzenia lutowego, które wypłaciłaś w marcu liczysz oddzielnie. Jeżeli wiesz, że w sumie pracownik powinien dostać 6800 netto za luty, to jak odejmiesz już to co dostał końcem lutego dostaniesz wypłatę "marcową" - rozumiem, że u Ciebie to te 4225,71 netto, czyli ok 5726,55 brutto
Niestety zjada mi mój komentarz z wyliczeniami...
Niestety nie wkleja mi moich obliczeń - nie stosuje żadnych specjalnych znaków, więc może ktos pomoże jak to zrobić?
Inga Brutto mi wyszło 5726,55 zł do podatku 5034,87 zł.
UWAGA: Jak korzystasz z kalkulatora Inelo brutto/netto, to wg mnie źle on nalicza składki ZUS podlegające odliczeniu od podstawy PDOF - w sytuacji, gdy podstawa do PDOF jest niższa niż do ZUS.
ZUS: 5726,55 mniej niż 5922 zł, podstawa do ZUS 5726,55 zł: 13,71% - 785,11 9% - 444,73 zł
PDOF: 5726,55 - 30%*2305,61 = 5034,87 zł - skł. ZUS do odliczenia od podatku 690,28, podatek: 5034,87 - 690,28 - 250 = 4094,59 * 17% = 696,08 - 425 - zaliczka PDOF 271 zł
Netto: 5726,55-785,11-444,73-271 = 4225,71
Mam nadzieję, że się gdzieś przez to wklejanie nie pomyliłam.... Jak ktoś coś widzi, to proszę o korektę naliczeń. Miłego dnia ;-)
Bardzo dziękuję Ci za pomoc Doris. Powiedz mi tylko jeszcze jedną rzecz. Czyli w marcu jak mam wypłatę pozostałych elementów wynagrodzenia lutowego i wynagrodzenie za marzec, to nie sumuję tego razem do obliczenia podatku?
W sensie 3300 brutto na marzec+ 5726,55 brutto= 9026,55 brutto i dopiero od tego liczyć zus i podatki? bo już się pogubiłam..
I powiedz mi jak obliczyłaś brutto 5726,55?
Inga, na dzień wypłaty, tj.10/03 nie możesz sumować przychodów, bo ma na razie tylko jeden. na 31.03 bierzesz pod uwagę przychód z 10/03+31/03, ale tylko do ustalenia przysługujących ulg, np. UKŚ. Wg informacji na stronie ZUS możesz również zastosować ulgi ZUS (diety wirtualne) od sumy przychodów, tylko to jest dla mnie nie do końca jasny temat, czy od tej podstawy marcowej można odjąć diety za luty. Niestety nie otrzymałam jednoznacznej odpowiedzi od ZUS. I tu następny problem, czy skoro mamy jednak brać tą podstawę za marzec, to może się zdarzyć sytuacja, że jak w przypadku 10/03 nie miałaś prawa do ulg ZUS, bo nie przekroczyłaś magicznej kwoty 5922 zł, to narastająco będziesz już miała obowiązek tak naliczać składki. Nie wiem, jak masz przystosowany program do takich naliczeń. Ja mam z tym problem, więc za marzec kierowcy dostaną wszystko razem 10-go kwietnia. Nie będzie wtedy problemy, które diety z którego wynagrodzenia odliczać. Zus milczy...
Mój program ogólnie kiepsko liczy... Ale powiedz mi jeszcze jak doliczyłas się brutto 5726,55? na stronie inel wychodzi 5701,09..
Czyli z tego co mówisz, to oddzielnie mam zrobić listę płac na 3300 brutto i naliczac podatek i oddzielnie na 4722,71 netto i naliczać podatek i składki zus?
Bo w sumie. Jeśli ma zarobić za dany miesiąc 6800 netto. To jak wprowadzę do kalkulatora inelo wartość 6800 netto, wprowadzę diety 2305,61, to wartość brutto wychodzi 9041,63. Jak od tego odejmę 3300 brutto już wypłacone, to różnica= 5741,63 brutto.
Inga - Jak korzystasz z kalkulatora Inelo brutto/netto, to wg mnie źle on nalicza składki ZUS podlegające odliczeniu od podstawy PDOF - w sytuacji, gdy podstawa do PDOF jest niższa niż do ZUS. On odejmuje od podstawy podatku składki ZUS faktycznie naliczone, zamiast naliczone od podstawy opodatkowania (czyli pomniejszonej o 30% diet). Różnica wynika z wyliczonej zaliczki.
I tu jest właśnie ta sytuacja, o której mówiłam. Jeżeli pracownik w danym m-cu ma przychód brutto 9041,63 zł, to korzysta z ulg ZUS, bo kwota jest powyżej 5922 zł, natomiast jak będzie miał tylko 5741,63 brutto, to naliczasz bez diet. Stąd będzie zawsze różnica.
Ja uważam, że przychód, który powinnaś zsumować to przychód, który fizycznie dostaje pracownik w danym m-cu, a nie przychód należny za dany m-c. Skoro już dostał wypłatę 28.02, to jej nie powinnaś wliczać do przychodu wypłaconego 10/03. Na stronie zus tez piszą, co to jest dla nich przychód - znajdź lupką hasłem "kierowcy" artykuł
Kom.45 - Ja tak zrobiłam. Lista wypłacona 28/02 naliczona oddzielnie. Wyrównanie wynagrodzenia za luty, wypłacone 10/03 - też oddzielnie. Różne okresy wypłaty, różne przychody, tak samo KUP. Teraz czekam na info z ZUS, czy jak wypłacę 31.03 podstawę za marzec, to mogę w niech wykorzystać pomniejszenie diet od sumy przychodów uzyskanych przez pracownika w marcu. Niestety nie dostałam jeszcze jednoznacznej odpowiedzi. Nie bardzo też radzi sobie mój program z tym faktem. Info od asysty, że nie powinnam dzielić jednej wypłaty, bo program jest niedostosowany...w związku z tym, chyba lepiej i bezproblemowo będzie wypłacać kierowcom jednorazowo całe wynagrodzenie. Np. za marzec do 10-go kwietnia. Wtedy masz wszystkie elementy wypłaty należne za marzec pomniejszone o diety marcowe i problem znika.
Kom.41 - na 10.03 możesz obliczyć podatek tylko od podstawy, którą masz na 10.03. Na 31.03 liczysz już od sumy. No chyba, że nie robisz fizycznie listy płac, jest tylko wypłata, a listę dopiero naliczasz na 31.03, od której pomniejszasz tylko netto o wypłatę z 10/03. To wtedy będziesz miała sumę przychodów uzyskanych w marcu.
Ok.
to ja zrobię może tak:)
Założę, że 10.03 otrzymali wypłatę 4225,71 netto(brutto 5701,09)- po przeliczeniu na inelo( dostałam taką informację od nich:
(Aby poprawnie zastosować ulgi ZUS i PIT należy brać pod uwagę wynagrodzenie wypłacone w obrębie jednego miesiąca (mówią o tym wytyczne np. ZUS). Oznacza to, że tzw. podstawa nie powinna być wypłacana na koniec miesiąca.
Aby w kalkulatorze przeliczyć wynagrodzenie brutto należy podać pełną kwotę wypłaty za dany miesiąc, w innym wypadku rozliczeni będzie przekłamane. )
wyszło mi coś takiego:

Wynagrodzenie za pracę: 5701,09
Podstawa do ZUS: 5922,00 (5701,09
Składki na społeczne: 781,62
Podstawa wymiaru składki na ubez.zdrowotne do pobrania: 5922,00-781,62= 5140,38
Składka na ubezp. zdrowotne( 5140,38*9%)= 462,63
KUP= 250
Przychód do opodatkowania= (5701,09-(30%*2305,61)= 5009,41
FUS= 686,79
Podstawa obliczenia zaliczki na podatek( 5009,41-250-686,79)= 4072,62
Zaliczka na podatek( 4072,62*17%-425)= 267,34~268
Tyle, że teraz jak to przeliczę na netto to wychodzi 4188,84 zł( czyli mniej o 36,87 niż otrzymali)..

pomocy!!
Inga, skoro do ZUS bierzesz 5922 od tego liczysz składki ZUS, no i w końcu zdecydowałaś, że będziesz miała dwie listy płac w marcu, czy robisz jedną zbiorcza?
Zrobię w marcu tylko jedną LP- na 10.03 uzupełenienie za luty
a za marzec przesunę na 10.04.( 6800 netto razem)- tylko teraz pytanie od jakiego brutto liczyć.
"Oznacza to, że tzw. podstawa nie powinna być wypłacana na koniec miesiąca." co autor miał na myśli?
Aby poprawnie zastosować ulgi ZUS i PIT należy brać pod uwagę wynagrodzenie wypłacone w obrębie jednego miesiąca (mówią o tym wytyczne np. ZUS) - tak i literalnie uważam, że wynagrodzenie za 02/22 (wypł.10/03) plus podstawa za 03/22 (wypł.31.03) powinny składać się na ten przychód i od niego odliczać diety wirtualne za luty. Tylko nie jest to sprecyzowane przez ZUS i doszły mnie słuchy, że diet lutowych nie powinno się odliczać od wynagrodzenia marcowego...dlatego czekam na konkretną odpowiedź z ZUS.
Tylko jeszcze pozostaje kwestia LP.
Skoro wyjdzie mi na LP zgodnie z wirtualnymi dietami 4188,84? A pracodawca już wypłacił 4225,71? Bo co miesiąc będą inne te kwoty wirtualnych diet.. To LP swoim życiem do podatku, a wypłata swoim?
Kom.54 - czyli 4225,71 zł netto. Więc posiłkuj się moimi obliczeniami. Kwota do opodatkowania jest niższa niż do ZUS, stąd rozbieżność z wyliczeniami Inelo. Spróbuj w Excelu zrobić sobie taki prosty kalkulator. Wychodź od brutto będzie łatwiej.
W kwietniu 6800 zł netto obliczysz dopiero jak będziesz miała wirtualne diety, bez tego nie ruszysz. Jak już będziesz miała diety wrzuć wszystko w Inelo i sprawdź podstawy do ZUS i PDOF. Jak będą takie same, wartość brutto z Inelo będzie OK. w przeciwnym wypadku musisz ręcznie sprawdzić wyliczenia, chyba, że Inelo już poprawiło błąd i w sytuacji, gdy podstawa PDOF jest mniejsza niż do ZUS, odlicza składki do podatku od podstawy podatku a nie ZUS.
Kom.71 - źle obliczasz składki ZUS. Skoro wynagrodzenie brutto wynosi mniej niż 5922 zł, przyjmujesz faktyczne brutto do wyliczeń ZUS. W tej sytuacji nie odliczasz diet od ZUS
Kom.56 - musisz tak zrobić LP, aby netto wyszło tyle co przelew.
Kom. 58 ,ale przecież jest powiedziane, że podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne nie może być niższa od kwoty 5922 ??
Odsyłam Cię do ZUS: Zasady ustalania podstawy wymiaru składek dla kierowców wykonujących zadania służbowe w zakresie przewozów międzynarodowych – zmiany od 2 lutego 2022 r. - jeśli Twój przychód ustalony zgodnie z pkt 1 nie przekroczy prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia (w roku 2022 - 5.922 zł)
W takim przypadku podstawę wymiaru składek płatnik ustala na zasadach ogólnych. Płatnik nie odejmuje równowartości diet, ani nie porównuje przychodu do kwoty przeciętnego wynagrodzenia.
Wejdź na stronę ZUS i na spokojnie przeczytaj artykuł.
Tak zrobię, bo już nie wiem nic... A dałabyś radę mi rozpisać to wynagrodzenie krok po kroku jak doszłaś do tego brutto? tak mniej więcej jak ja Ci napisałam? Przepraszam.
Inga, wzięłam kwotę brutto z Inelo i przeliczyłam ręcznie. Wyszła inna kwota netto, bo źle Inelo naliczyło ZUS odliczane od Podatku. W excelu stworzyłam proste wyliczenia, tak jak byś to robiła na kartce i "strzelałam w brutto" tak, żeby netto wyszło 4225,71 zł ;-)
Ok. to biorę brutto do wypłaty 5726,55 :)
Przelicz sobie na spokojnie. Mam nadzieję, że się nie pomyliłam...ale nie myli się tylko ten co nic nie robi;-)
Wrzuć kwotę brutto w program płacowy, zobacz co Ci wyliczy. Moga być jakies różnicę z zaokrągleń itp.
I nie robić drugiej listy płac za marzec?
Jak myślisz?
Chyba zrobię jedną na 10/03- 5726,55 brutto
a na 10/04- 9026,55 brutto. No bo skoro mają mieć stałą pensję, to te wirtualne diety są w sumie potrzebne?
To załóżmy że dieta w marcu będzie taka sama= 2305,61
to wynagrodzenie na marzec będzie takie:

Wynagrodzenie: 9026,55
Podstawa do ZUS: 8334,87
Składki społeczne: 1142,71
Podstawa na zdrowotną: 7192,16
Składki na zdrowotne: 647,29
KUP: 250
Przychód do opodatkowania: 9026,55-691,68= 8334,87
Podstawa zaliczki= 8334,87-250= 8084,87
Zaliczka= 8084,87*17%-425= 949,43
Ja przesunęłam na 10/04, bo nie mam potwierdzenia z ZUS odnośnie odliczeń diet z lutego od podstawy za marzec.
Jeżeli Twoi pracownicy mają zarabiać co m-c 6800 zł netto bez względu na wszystko, to może po prostu przyjmij stałe brutto i tyle, tylko wtedy naliczasz i odprowadzasz ZUS i PDOF od tego brutto. A jak masz diety, to po zastosowaniu ulg, będziesz miała niższe składki ZUS i PDOF, więc sama musisz podjąć decyzję. Ma to swoje przełożenie na koszty firmy
Kom.67 - skąd ta podstawa do ZUS? Inga przeczytaj na spokojnie, krok po kroku jak obliczać podstawę ZUS, bez tego ani rusz....
To ja się poddaję..
nie wiem
Czekaj,
Przychód kierowcy jest wyższy niż prognozowane przeciętne wynagrodzenie (w roku 2022 to 5 922 zł). Płatnik:
-pomniejszy przychód o równowartość diety przysługującej z tytułu podróży służbowych poza granicami kraju, za każdy dzień pobytu, czyli 9026,55-2305,61?= 6720,94
Wynagrodzenie: 9026,55
Podstawa do ZUS: 6720,94
Składki społeczne: 921,44
Podstawa na zdrowotną:5799,50
Składki na zdrowotne: 521,96
KUP: 250
Przychód do opodatkowania: 9026,55-691,68= 8334,87
Podstawa zaliczki= 8334,87-250= 8084,87
Zaliczka= 8084,87*17%-425= 949,43
Tyle, że z tego nijak wychodzi 6800 netto...
Obliczyłam jak mi poradziłaś w exelu:) brutto wyszło mi 9296,81, by netto było 6800. Przy tych dietach.
Brutto: 9296,81
do ZUS: 6991,20
społeczne: 958,49
zdrowotna:542,94
KUP : 250,00
przychód do opodatkowania: 8605,13
1420,37
995,37
6800,00
Inga, nie wiem skąd te kwoty. Skorzystaj z kalkulatora Inelo, tutaj podstawa podatku nie jest niższa niż do ZUS, więc wyliczenie powinno być dobre - ok. 9041.63 zł brutto. Nie odliczyłaś chyba składek ZUS od podst.PDOF
poradnikprzedsiebiorcy_pl / - jak - wyliczac - wynagrodzenia
Doris to już ostatni raz. Przepraszam. Pracowałam nad tym w weekend i mam nadzieję, że teraz już w miarę dobrze liczę.
Proszę zobacz: ( wyliczyłam w exelu kwotę 8982,72 brutto- do tej kwoty 6800)
8982>5922
Podstawa do ZUS= 8982,72-2305,61=6677,11
Składka za społeczne= 923,51(6677,11*13,71%)
Podstawa zdrowotnej= 6677,11-923,51= 5761,68
Składka na zdrowotną(9%)= 518,55
KUP= 250
PDOF= 8982,72-(30%*2305,61)=8291,04-(13,71%*8291,04)= 7154,34-250= 6904,34
Kwota zmniejszająca= 425
Zaliczka na podatek= 6904,34*17%-425= 748,74
Netto= 8982,72-915,43-518,55-748,74=~6800
Przy takich danych:
3711,00 Wynagr. z umowy (w tym ryczałty za nadgodziny ,nocki, dyżur)
3.977,03 Płaca sektorowa ( przewozy cross trade)
976,03 dopłata do ryczałtów
6.915,94 wirtualne diety
5.000,00 premia
Wynagrodzenie razem 13.664,28 (3711+3977,03+976,03+5000)
Minus 6915,94 to daje kwotę 6748,34
1.Czy składki zus od 5.922 - czy od 6748,34 ?
Ja bym wzięła 6748,34
Inga moim zdaniem dobrze
Jerzyk podstawa do ZUS 6748,34
Kom.78 - zgadzam się z dziewczynami - podstawa ZUS 6748,34
Kom.77 - cos mi nie gra:
skoro "Podstawa do ZUS= 8982,72-2305,61=6677,11" to skł.ZUS=915,43, zdrowotna OK. No i podatek. Ja osobiście odjęłabym od podstawy skł.ZUS 915,43 zł, bo są naliczane od niższej podstawy niż PDOF. Chyba tak też programy płacowe liczą. W sytuacji gdy podstawa pdof jest niższa niż do ZUS , to wtedy liczymy składki niższe odliczane od podstawy PDOF. Ale w odwrotnej sytuacji tak to chyba nie działa.
Wg mnie, żeby Ci wyszło 6800 netto, musisz wziąć 9041,63 brutto
podstawa ZUS - 6736,02, składki 923,51, zdrowotna 523,13
podstawa PDOF - 8349,95 zł
17%*(8349,95-923,51-250) - 1220; zaliczka 795
netto: 9041,63 - 923,51-523,13-795 - 6800
Liczyłam na szybko na kolanie, więc sorki za ewentualne błędy - sprawdź na spokojnie
Sukces! doliczyłam się:) wszystko się zgadza:)) dziękuję:) po 100 kroć.
A może wiecie, jak wprowadzić to do gratyfikanta? Program nie jest dostosowany do pakietu mobilności, jedyne co może zrobić to stworzyć składniki płacowe opodatkowane i nieopodatkowane. Sęk w tym jak to podzielić, by LP wyszła prawidłowo. Pomożecie?
Podstawa ZUS= 5679,43
Składki na społeczne: 778,65
Podstawa zdrowotnej= 4900,78
Składka na zdrowotną= 441,07
KUP= 250
PDOF= 3874,40
Kwota zmniejszająca= 425
Zaliczka na podatek dochodowy= 234
Netto= 4225,71
Komentarz 68: ~DorisQ I to jest dobra rada (a w zasadzie doraźne rozwiązanie), jeżeli Szef nie wnika w koszty :) Ważne żeby kierowca dostał swoje i nie robił awantur...
Do kom. 86 - INGA jak tobie wyszedł podatek 234 zł, mi wyszło 366 zł ?
Ja też mam GRATYFIKANTA i kombinuję, ale jakoś nie wychodzi, bo nie wiem jak zrobić, aby w naliczeniach odjąć wirtualne diety oraz jak wyjdzie podstawa do ZUS mniejsza niż 5922 ,- jak zrobić, aby ten ZUS zapłacić od tej kwoty/podstawa ZUS jest nieaktywna, aby ręcznie wpisać/. Natomiast w odliczeniach można ręcznie wpisać 30 % diet, ale na liście płac pokazuje łączną kwotę kup, tzn. 250 + te 30% diet. Może ktoś ma "pomysła".
Aktualizacja do gratyfikanta ma być na początku kwietnia i wtedy podobno będzie edytowalna podstawa do opodatkowania i podstawa do składek ZUS. Może zdążą do 10-ego.
Do kom. 78
Jerzyk123
Ta płaca sektorowa... czy jakaś zewnętrzna firma o Wam oblicza i dostajecie jakiś raport?
Czyli to są te płace minimalne na terenie wybranych krajów... Takie kwoty mam podane
Do INGA kom. 86 nie odpowiedziałaś mi jak wyszedł Tobie podatek 234 zł, jestem bardzo ciekawa, bo może czegoś nie umiem wyliczać?
A Jeśli chodzi o GRATYFIKANTA - to sprawdzona wiadomość, bo niedawno mi odpisali, że nie są w stanie odpowiedzieć kiedy, nie mają jeszcze mechanizmów obsługujących strukturę zatrudnienia.
Taka informacja była na forum insertu. A jak liczysz PDOF?
PDOF liczony jest standardowo, ale każdy podany przykład przeliczam i myślałam, że to rozumiem, ale w powyższych komunikatach "zgłupiałam". Proszę podaj mi jeszcze raz przykład w wyliczeniami :)
Witam
Czy ktoś mógły podać podstawę prawną do tego??

Ponieważ „podstawa wymiaru składek: E-R-CH” jest wyższa od przychodu do opodatkowania: 5 922 zł > 5 740 zł odliczeniu od podstawy do opodatkowania podlega część składek na FUS obliczona z przychodu podlegającemu opodatkowaniu: 5 740 zł
Art 26 pkt 1 updof
...odliczenie nie dotyczy składek, których podstawę wymiaru stanowi dochód (przychód) zwolniony od podatku na podstawie ustawy, oraz składek, których podstawę wymiaru stanowi dochód, od którego na podstawie przepisów Ordynacji podatkowej zaniechano poboru podatku
A skąd wiemy że mamy brać 5922 a nie 5740?
Basiu, DorisQ - czy tak:
1. jeśli brutto < 5922, to ZUS od brutto, a podstawę PIT możemy pomniejszyć o 30% wirtualnych diet?

2. jeśli brutto > 5922, ale (brutto - wirtualne diety) 5922, ale (brutto - wirtualne diety)> 5922, to ZUS od (brutto - wirtualne diety) , a podstawę PIT pomniejszyć o 30% wirtualnych diet?
Kom.98 - 1. Tak, 2. Nie wiem o co dokładnie Ci chodziło, ale jeżeli różnica brutto i diet jest większa niż 5922 to bierzemy wynik tej różnicy, zaś jak jest mniejsza to bierzemy 5922. Na stronie ZUS jest rozpisane jak krok po kroku to liczyć oraz co brać do przychodu a co nie, bo to też ma znaczenia. Wydrukuj i traktuj jak chęci listę przy naliczaniu płac
Haha, miało być check listę....mały chochlik...
Kom. 97 - o co dokładnie Ci chodzi?
Kom. 99
DorisQ
2. dokładnie o to co napisałaś... :)
W moim pytaniu też jakieś chochliki , ale odpowiedziałaś na to, o co chciałam się zapytać, ale jakieś zakłócenia i w drugim podpunkcie nagle od połowy pojawił się trzeci podpunkt szkoda słów.
Dziękuję :)
Mój system płacowy jeszcze nie jest przygotowany do pakietu, i zrobiłam sobie w excelu takie kalkulatory do wyliczania i chciałam się jeszcze upewnić, ale potwierdziłaś, że dobrze je napisałam
Cieszmy się że powoli ogarniany pakiet mobilnosci, bo już nam rząd kolejna zmianę systemu podtkowego szykuje, dbają o to byśmy się nie nudziły. Jak to usłyszałam niedawno, polski system podatkowy jest jak covid, mutuje co sezon ;)
Dokładnie, tylko covid traci na mocy (tak mówią), a podatki odwrotnie. Ile w tych zmianach jeszcze drugich den ( od dna:))?
Jak rozwiązaliście pakiet mobilności w przepisach zakładowych... chodzi mi o zmiany w regulaminie wynagradzania...
Witam,
A co w przypadku gdy pracownik nie ma płacy sektorowej - zagranicznej, a ma wirtualne diety? Czy mogę odjąć 30% diet licząc podstawę opodatkowania?
Tak
Brutto 8939,54 (w tym wynagrodzenie urlopowe wynosi 777 zł)
delegacje 2925,52

Mogę w całości odliczyć od podstawy składek ZUS?
Wg komentarza ZUS - tak
Czy to się tyczy tylko takiego przypadku jakby urlop spędził poza granicami kraju, nie wracając do niego?
Płatnik musi ustalić jaki był Twój przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych za dany miesiąc. W tym celu bierze pod uwagę łączny przychód jaki uzyskałeś za pracę wykonywaną na terenie Polski jak i za granicą.

Ważne!
Przy ustalaniu przychodu płatnik bierze pod uwagę wszystkie wypłaty stanowiące podstawę wymiaru składek, dokonane lub postawione do Twojej dyspozycji od pierwszego do ostatniego dnia miesiąca bez względu na okres za jaki przysługują, w tym wynagrodzenie za urlop.
Diety nie są za czas pobytu... jak odbiera wolne poza granicami, to dieta już jest mniejsza o ten czas, a zmniejszamy o wartość diety...
chyba dobrze rozumiem?
Ja się bardziej martwię, jak to będzie z ewentualnym wyn. chorob. lub zasiłkami
Kom.112
chodziło mi o to, że jak odbiera wolne za granicą, to ta dieta już jest o ten czas mniejsza
Przykład z chorobowym też mam, tylko chorobowe nie jest podstawą składki,
ale wczoraj musiałam z dzieckiem zostać i mam opóźnienie w mojej edukacji w tym zakresie.
No tak, ja to próbuję u siebie exelu rozpisać , ale sypie mi się wszystko... oj nie lubię kierowców:)
A jakie składniki bierzecie teraz do podstawy urlopu? sektorowe, czyli wynagrodzenie zagraniczne traktujecie jak zasadnicze czy zmienne z 3 m-cy? Po ustawieniu PM w programie coś mi sie ten urlop rozjeżdża....
U mnie nie ma sektorowych płac, ale to raczej zmienna myślę
To strasznie wysokie będzie to zmienne....nie wiem jak to przełknie szef...
Ja sektorowe mam zmienne, ale co z tymi wysokimi premiami, ja ich nie wyliczam do urlopowego traktuje jak premie uznaniową. Jak w Waszych firmach się to traktuje?
No właśnie co? Premia uznaniowa (czy też dodatek za pracę za granicą) wypłacana co miesiąc, wchodzi do podstawy ZUS i podatku chyba powinna być wliczana do urlopowego i chorobowego...jak myślicie?
Emi888 - czyli liczysz do urlopu średnia z 3 m-cy z tych sektorowych i dodajesz do urlopu wyliczonego ze stałych elementów? Wyliczasz je tak samo jak nadliczbówki? (wliczasz po przeliczeniu - tak mam w programie ustawione)
Ja mam nagrodę uznaniową (art.105 kp)i trzymam się tego, że takiej nagrody nie bierze się do urlopu.
Jeżeli chodzi o chorobowe - tutaj ważne jest, czy za nieobecność przysługuje pracownikowi premia/nagroda, czy nie. Jeżeli przysługuje, nie bierzesz do podstawy chorobowego. I na dwoje babka wróżyła, jeżeli kierowca choruje tylko cześć m-ca a następne pracuje i dostanie premie/nagrodę, można udowodnić, ze dostał choc nie było go w pracy (bez znaczenia kwota bo to uznaniowa - na piekne oczy) Gorzej, jak bedzie chorowal caly m-c. Zeby nie brac do podstawy chorobowego, niestety trzeba mu wyplacic taka premie/nagrode. Pytanie w jakiej kwocie, zeby ZUS się nie przyczepil
Ktoś pomoże... jak liczymy za chorobę ?
podstawa u mnie 3410 + składnik w Buchalterze dieta transport ( rzeczywista wirtualna dieta 100% - 2064,51 zł)
daruję sobie już premię uznaniową czyli 5474,51 zł brutto by było i mam też zwolnienie lekarskie za 15 dni ( 14 dni pracodawca i dzień ZUS). Jak to obliczyć? które składniki do czego wchodzą? w kwocie 3410 są ( zasadnicze czas dyżuru i dwa ryczałty nadliczbowe i pora nocna) zawsze były proporcjonalnie pomniejszane za czas choroby. ale co teraz gdy dochodzi pakiet mobilności? Nie mam płacy sektorowej- tylko bilateralne jeździmy. Składnik który trzyma mi proporcje 30/70 w programie nazwany przez twórców "diety transport" .... nie wiem już gdzie co jak sie wlicza do chorobówki ? bo rozumie że wypoczynkowy liczę z podstawy 3410? ktos pomoże mi to poukładać?
Hej pomóżcie czy dobrze rozliczyłam kierowce:
- wynagrodzenie zasadnicze: 2000
- Ryczałt za nocki: 100
- ryczałt za dyżur 1010
- ryczałt za godz. nadliczbowe: 390
- wynagrodzenie zagraniczne: 2752,23
-diety zagraniczne: 3822,68

Podstawa do ZUS: 5922 zł, czyli składki ZUS 811,91
Podst. zdrowotnej: 5922-811,91= 5110,09*9%= 459,91
podstawa opodatkowania: 5922-811,91-300(KUP)= 4810,09= 4810
(4810*17%) - 425= 392,70=393

NETTO: 5922-811,91-393-459,91+330,23=4587,41

Czy to jest dobre wyliczenie ?
Podstawa opodatkowania
6252,23-1146,8 (30% diet)-699,95-300 = 4105,48~~4105
Netto:
6252,23-811,91-459,91-273 = 4707,41
Kom. 122 DorisQ
Przepraszam, że nie odpisuje, ale poza kierowcami mam 10 razy tyle innych pracowników, którzy tez maja swoje sprawy do załatwienia. jak trochę się ogarnę to odp.
Brutto: 3260
diety wirtualne: 1366,59 -----> 30%=409,97
płaca sektorowa - zagraniczna: brak

bruto: 3260
skł zus: 446,95
kup: 300
podst. obl. zaliczki: 3260-446,95-300-409,97= 2103,08
podatek: 0
czy dobrze to rozumiem? prosze mnie sprawdzić.
Czy w przypadku gdy nie mam płacy zagranicznej też pomniejszam skł. społeczne finans. przez zatrudnionego obliczone od podstawy stanowiącej opodatkowany przychód przy liczeniu podstawy opodatkowania??
Może ktoś mi powiedzieć, jak mam policzć do Zusu i podstawe opodatkowania w takim przypadku:
Kierowca- kwota netto sztywna= 6800 netto( 3300 zasadnicze+premia uznaniowa) niezależnie od diet, tak mam wyliczać by wychodziło 6800 netto.
Problem w tym, że kierowca był na urlopie 15-20.04. Jak to się ma do wyliczeń wynagrodzenia?
Inga, jeżeli u ciebie wynagrodzenie składa się tylko z tych dwóch składników, to musisz sprawdzić, czy premia uznaniowa wchodzi w podstawę urlopu. Premie uznaniowe, których przyznanie zależy od swobodnej decyzji pracodawcy, a nie od zasad ustalonych w regulaminie, nie uwzględnia się w podstawie wymiaru wynagrodzenia urlopowego.
Premia lub nagroda – nazewnictwo nie ma znaczenia. Istotne jest to, czy określono zasady jej przyznawania i czy ma charakter roszczeniowy. Powyższe rozróżnienie potwierdzają wyroki Sądu Najwyższego, np. z 20 lipca 2000 r. ,,tzw. premia uznaniowa, która nie ma charakteru roszczeniowego, nie stanowi składnika wynagrodzenia za pracę i wobec tego nie mieści się w pojęciu wynagrodzenia urlopowego.” (Sygnatura: I PKN 17/00)
Kom. 130
Premia obliczana jest na podstawie deegacji przez firmę zewnętrzną. Dziś zadzwonił szef i powiedział, że Pan X był na urlopie wobec czego dostae 1100 premii mniej, czyli do wypłaty 5700.
Kom.131 - w takim razie nalicz mniejsza premię. Dałam sygnał odnośnie wynagrodzenia za urlop, bo przecież tez takie musisz naliczyć. Czyli wg mnie będzie miał wynagrodzenie zasadnicze + wynagrodzenie urlopowe + premię uznaniową. I tą premią musisz uzupełnić tak wynagrodzenie, aby dostał 5700 netto - chyba, że coś źle zrozumiałam(?)
Mam problem z dwiema listami płac, a mianowicie.
I lista składa się z wynagrodzenia zasadniczego, ryczałtów, wyrównań i odprawy emerytalnej - 9186,59(5926,59 + 3260-odprawa)
II lista tylko diety wirtualne, nie ma płac sektorowych- 1007,95
i pojawia się problem ze składkami ZUS jak i opodatkowaniem.
Jak to rozwiązać?
KOM. 132. JEST DOKŁADNIE TAK JAK MÓWISZ
Pracodawca postanowił za marzec nie wypłacać dodatku. Jest tylko zasadnicze w kwocie 3160 + place sektorowe np. 1200 i rozl. Ryczałtów 530 łącznie 4890. A wirtualna dieta wynosi 6200. W innych przypadkach przewyższa podstawę opodatkowania, czy w takim wypadku stosować 30% wirtualnej diety do obniżenia podatku? Proszę o radę?
Mój program juz obsługuje ten pakiet mobliności i dziwi mnie jedna rzecz: nie wiem dlaczego program pomniejsza mi składkę zdrowotną gdy jest dość wysoka kwota diety wirtulanej..

Mam tak:
a) Wynagrodzenie brutto: 3284 zł
b) Dieta wirtualna: 3322 zł

Zatem do obliczenia składek ZUS jest podstawa 3284 zł, a więc:
3284 zł x 13,71% = 450,24 zł
3284 - 450,24 = 2833,76 zł
2833,76 x 9% = 255,04 zł (taka powinna być kwota składki zdrowotnej, moim zdaniem..).

A program wyliczył składkę zdrowotną w kwocie 240,82 zł. Nie wiem dlaczego? Czy to ma związek z tym, ze ta dieta wirtualna jest w wysokiej kwocie? Gdy np. zamieniłam w diecie wirtualnej kwote na 2000 zł (z ciekawości), to wtedy składka zdrowotna jest w tej kwocie, którą obliczyłam, tj, 255,04 zł.

Czy przy wynagrodzeniu brutto niższym od 5922 zł, wysokość diety wirtualnej ma wpływ na kwotę składki zdrowotnej?
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.