30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Karta ewidencji odpadu

Jeśli w BDO nie była prowadzona na bieżąco karta ewidencji odpadu za 2021 to można jeszcze jakoś ją wprowadzić?
Były prowadzone tylko karty przekazania odpadu i one są zatwierdzone.

Rozumiem że w wersji papierowej już nie mogą być?
Kurcze, też za 2021 nie wystawiłam kart ewidencji odpadów :(((

co teraz, mozna jeszcze ?
Powinny być robione na bieżąco, ale jak nie były to trzeba je zrobić.
Na pewno trzeba zrobić sprawozdanie na podstawie KPO, bo jak nie będzie to będzie kontrola i wyjdzie, że nie ma KEO, ewentualnie może w wersji papierowej, to w razie kontroli można się tłumaczyć , że prowadzono papierowo, chyba lepiej niż nie mieć wogóle.

Ale może ktoś jest mądry i wie czy można jakoś to obejść :(
Tak, tylko system BDO daje wystawić kartę tylko na ten rok 2022 , a na poprzedni nie.

Wiem że od 01.01.2021 musiały być już robione w wersji elektronicznej , a jak nie to jakieś kary . O losie .
To sprawozdanie na podstawie KPO to do kiedy ?
Do 15.03.2022 też przez system BDO , ale obowiązek prowadzenia kart ewidencji odpadu też przez system.
Może ktoś coś wie na ten temat.
Kurcze, ciśnienie mi podskoczyło, zapomniałam o tych KEO. Co teraz zrobic ?
Ja też :) może ktoś coś podpowie nam ?
Próbuję zrobić KEO za 2021 ale nie ma mozliwosci wpisania daty
Może zrobić z data bieżącą wszystkie KEO za 2021 pod jedną datą ???
Ale miałaś utworzoną kartę ewidencji odpadu za 2021? Bo ja nie
No ja tez nie, zakończyłam na 2020 r
Dzwoniłam do Marszałka , będą kary , bo Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska sprawdza sprawozdanie z kartą ewidencji odpadu, a nie kartą przekazania odpadu i jak jej nie będzie a będzie sprawozdanie to mandat albo kara :/ w pomocy mi powiedzieli że nic nie da się już stworzyć za tamten rok.
Duże są te kary ?
Kto wbrew obowiązkowi nie prowadzi ewidencji odpadów albo prowadzi tę ewidencję w sposób nieterminowy lub niezgodnie ze stanem rzeczywistym, podlega administracyjnej karze pieniężnej do 1 000 do 1 000 000 [art. 194 u.o.].

o matko :(
To dziwne że nie możecie nic wpisac bo ja właśnie dokonałam wpisów w KEO z 2021... pod datami z sierpnia, wrzesnie itp...
KPO masz zatwierdzone? u mnie są w potwierdzonym transporcie , w zatwierdzonych nie mam?
Rutka ratuj, jak to zrobiłaś ?
Karta ewidencjiu odpadów, nowa karta i dalej wypełniam a gdzie data ?
Wchodzisz w BDO. Wybierasz karty przekazania odpadu. Filtrujesz rok 2021. Enter. nowa karta (zielony +) uzupełniasz dane...
Filtrowanie według roku, wybieram 2021, nowa karta, uzupełniam i nie ma gdzie wpisać dokł daty

mam tak do uzupełnienia :
- kod odpadu
- zaznaczam wytwarzanie odpadu
- stany magazynowe na 1 stycznia , masa odpadów w tonach (u mnie wynosi 0,00)

czy to jest jakby stan początkowy i jak zapiszę to będę uzupełniać karty ?
Jak ju z utworzysz nowa karte to wchodzsz w opcje ( po prawej stronie) potem szczególy i nowy wpis (zielony +)
Potem zakładka wytworzone - uzupełniasz ilości i tam wybierasz datę
Ale ten stan magazynowy to jest początkowy tak ,czyli piszę 0,00
Ja z reguły uzupełniam KEO dopiero po jego przekazaniu tj jak mam zatwierdzona KPO. Dopasowuje sobie ilości rozbijając je na poszczególne miesiące. Wszystko zalezy jak duzo mam tych odpadow i jak często je zdajemy.
Pinezka i utworzy ci się na ten rok , nie ma gdzie wpisać daty, będą sprawdzać z kartami ewidencji odpadu, komunikat na stronie BDO jest z 30.12.2021 ciekawe , mi w inspekcji powiedzieli, żeby zrobić ręczną może nie będzie taki duży ten mandat przepisy weszły od września 2021.
No jeżeli np zdawałaś 5 stycznie 100kg czegoś to lepiej wpisać jakis stan na 01 stycznia.
Rutko odpisz mi na kom 25 proszę , czy w 1 KEO stan początkowy
jest tak - stany magazynowe na 1 stycznia , masa odpadów w tonach
Rutka ale cały czas mi pokazuje 2022
Filtrujesz rok 2021. ...gdzie dokładnie filtrować ?
No jak ja zakładałam np dzisiaj kartę odpadu na rok 2022 to wpisałam stan magazynowy bo na koniec roku miałam dużo przepracowanego oleju który zdałam 03 stycznia. Jeżeli nie masz nic to zostawiasz zero.
Rutka, my mówimy o karcie ewidencji odpadu , nie karcie przekazania odpadu
Karty ewidencjji odpadów - filtrowanie wyników wg roku - enter
Pinezka mi też wstawia 2022, w pomocy technicznej powiedzieli, że teraz już nie da się otworzyć tej karty
Dokładnie karta ewidencji
No i nie mamy nic, bo nie założyłyśmy karty do końca 31.12.2021 roku
A jak dostawiam karty to mogę tylko na ten rok to zrobić
Byc może dlatego że ja miałam juz utworzone karty w roku 2021 i może dlatego moge dokonywac w nich wpisów wstecz
W takim razie nie umiem Wam pomóc. Przykro mi.
Raczej nikt nam nie pomoże, pinezka, sprawdziłam to i w pomocy technicznej , mówią, że nie ma możliwości dostawienia tej karty wstecz, w Urzędzie Marszałkowskim mówią, że wojewódzki Inspektor będzie miał do tego narzędzia, aby kontrolować, a Inspektor mówi, że Urząd Marszałkowski.

Ja myślę, że może nie wyłapią, dopiero ten system wyłapywania będzie ruszał wiosna.

Musimy kochana zrobić sprawozdanie zgodnie KPO i ręcznie KEO, żeby było że ewidencja była prowadzona tylko nie w systemie BDO.

Rozmawiałam z takim Inspektorem i on nawet nie wiedział, że system jest zablokowany i pytał gdzie ja ten komunikat znalazłam )

Raczej mówi, że to może wyjść bardziej w trakcie kontroli a nie przy sprawozdaniu. I raczej bardzo nie każą.

Co robić? Już teraz musztarda po obiedzie.
Tak masz rację
dzwoniłam teraz do WIOŚ, bardzo miła pani też nie wiedziała o tym. Mogą sprawdzić tylko przy kontroli , uspokoiła mnie ze mało prawdopodobne ze nas będą kontrolować. Też doradziła ręcznie.

Teraz jesteśmy mądrzejsze :)
W BDO doradzili otworzyć kilka kart KEO i poprawiać, też przyznali że o głupota
Mieliśmy ostatnio kontrole z WIOŚ. Pozwolenia.. Sposób przechowywania, oznakowanie niebezpiecznych, sprawozdania, BDO. Wszystko było ok ale już na wstępie Pani powiedziała że najniższa kara to 5 tys... Oczywiście gdyby coś było nie tak... Nie wiem tylko czy tyczy się to również błedów w prowadzeniu BDO. Mam nadzieje że nie.
My jesteśmy firmą produkcyjną, jedyny odpad to wióry powstajace przy produkcji (złom) , co 2 m-ce KPO i fa. W WIOŚ powiedziała ze takich nie konrolują, chyba że jakiś donos :)
A my serwisem samochodowym. Przed Covidem kontrola co dwa - trzy lata. Covid spowolnił ale jak się trochę rozluźniło to przybiegli w tym roku bardzo szybko i z ZUS i z WIOSiu. Miłego dnia dziewczyny. Głowa do góry!!
Przeżyjemy

jeszcze myślę o oleji, jest go bardzo mało zużywane ale nic nie robimy z tym. czy należałoby go gdzieś ooddawać ?
Czytam ustawę i nie ma nic na temat kary za prowadzenie ręczne karty ewidencji odpadu konkretnie, może ten system dopiero będzie działał odnośnie 2022 roku skoro dopiero będą go wprowadzać, też mi inspektor mówił że raczej podczas kontroli, wtedy to może mandat, toż chyba firmy nie puszczą z torbami za KEO, ale info że trzeba stworzyć karty podali perfidnie 30.12.2021 jak większość firm nie pracuje, trochę późno taka informacja, mamy siedzieć i codziennie czytać aktualności BDO???
Ja dziś KEO założyłam na 2022 :)
Tak, luz dziewczyny

powiedzcie mi jeszcze o oleju przepracowanym, kupujemy małe ilości do maszyn produkcyjnych. Czy są jakieś zwolnienia czy raczej tez powinniśmy wykazywać w BDO ?
Ja mam duże ilości bo wymiana w autach. U mnie idzie to na tony. Nie wiem jak przy śladowych ilościach. Jeżeli zdajesz to dla kogoś to musisz mieć kartę przekazania a wtedy to i ewidencja. Ale uprzedzam że olej to produkt którego przewóz wymaga zgłoszenia w SENT a to już całkiem inna para kaloszy. Halinka nie uruchamiaj :-)))
Przykłady wytwarzanych rodzajów odpadów (w nawiasach kody wg katalogu odpadów) i rocznych ich ilości zwolnionych z prowadzenia ewidencji w Bazie Danych Odpadowych, a tym samym z obowiązku rejestru w BDO (w Mg/rok):

zużyte oleje silnikowe, przekładniowe i smarowe (13 02 08*) – do 0,02;

czyli do 20kg bez ewidencji, u nas pewnie coś koło tego będzie
Zmotywowałyście mnie i tez już pozakładałam wszystkie karty na 2022rok :-).
Jutro juz wezmę się za BDO, otworzę KEO

onet34 karty ręczne KEO skąd brałaś ?
Karty na 2022r rutka założyłaś na każdy miesiąc , tak?
Nie. Na każdy rodzaj odpadu. Karta jedna na rok. I w tej karcie dokonujesz wpisów np. co miesiąc, co tydzień, jak Ci pasuje
Czyli jeżeli mam np. 12 rodzajów odpadu to na każdy odpad założyłam oddzielna kartę.
No faktycznie...chyba zmęczenie już dzisiaj tym BDO :)
Spokojnie. Jeszcze tylko czwartek a potem juz piąteczek piątunio
Czekam z utęsknieniem..
miłego popołudnia dziewczyny :)
Miłeegooo
Wzory-dokumentów-ewidencji-z-ustawy-z-dnia-23.01.2020-o-zmianie-ustawy-o-odpadach-wersja-edytowalna

wydaje mi się aktualny :/
Onet34 dziękuję :)
Proszę :)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.