ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Ulga dla klasy średniej.

Proszę o wytłumaczenie w prosty sposób.
Moje zarobki : 7800 brutto
Zarobi żony : 6400 brutto.
3 dzieci do 25 roku życia
Wspólne rozliczenie z małżonką.
Korzystamy z ulgi dla klasy średniej.
Moje dochody to 93600
Dochody żony to 78000
Ta kwotę wolną od podatku liczymy osobno czy razem. ?
Bo w takim przypadku jeśli razem to wychodzi ok 171600 więc nie możemy liczyć na ulgę dla klasy średniej.
Podobno zgodnie z ostatnimi wyjaśnieniami MF (taka informacja z tego co słyszałem była na webinarze organizowanym przez MF) podatnik ma wybór, czy ulgę liczy dla każdego małżonka osobno, czy też od połowy dochodów małżonków. No, ale to jeszcze nic pewnego. Pewnie będzie trzeba poczekać na oficjalną interpretację przepisu.
Po za tym zwróć uwagę, że do tej ulgi wliczasz tylko przychody z umowy o pracę i dochody z dział. gosp.
Inna sprawa, że w Waszym wypadku ulga się należy niezależnie od sposobu jej liczenia o ile kwoty jakie podajesz to kwoty dot. tylko umów o pracę i dział. gosp. Na pewno nie liczymy jej od sumy przychodów (dochodów).
Ulga jest stosowana dla każdej osoby, a nie dla małżonków
Tak faktycznie ulga jest odejmowana od dochodu każdej z tych osób z osobna, przy czym wygląda, na to że nie ma pewności jak ją liczyć.
Liczymy stosując dwa algorytmy, które są podane w ustawie
Tak stosujemy wzory podane w ustawie, no ale pytanie jak liczyć kwotę przychodu do ulgi w przypadku wspólnego zeznania małżonków: czy bierzemy faktyczny przychód każdego z małżonków i ulgę dla każdego z nich od takiego przychodu liczymy, czy też je sumujemy i dzielimy przez dwa i od takiej kwoty liczymy ulgę dla każdego z małżonków, czy też mamy wybór. No i podobno ostatnio właśnie taka informacja się pojawiła, że będzie tutaj wybór.
Na stronie pit pl

"Polski Ład: zmiany we wspólnym rozliczeniu małżonków"

jest artykuł z 8 grudnia, że ulga dla klasy średniej we wspólnym rozliczeniu rocznym z małżonkiem będzie rozliczana osobno dla każdego z małżonków. A dopiero potem będzie zsumowany przychód małżonków do opodatkowania.

Natomiast na infolinii podatkowej dostałam informację, że ulga będzie rozliczana od połowy zsumowanych przychodów.
No a w tym tygodniu na webinarze organizowanym przez MF podobno padła informacja, że będzie wybór. Tak więc jak na razie nie ma nic jeszcze pewnego.
No to masz pewniejsze informacje.

A co z pracującymi emerytami?

Np. emeryt wojskowy, który nie osiągnął wieku emerytalnego, dorabia i ma minimalne. Czy w rozliczeniu rocznym może skorzystać z ulgi dla klasy średniej? Chyba może - ostatnio pojawiły się artykuły.
No, ale jeżeli ma minimalne wynagrodzenie, to przecież ulga nie będzie mu przysługiwać i nie dlatego, że jest emerytem, ale dlatego, że za mało zarabia.
Co do sposobu liczenia ulgi w przypadku wspólnego rozliczenia, to napisałem do KIS. Zobaczymy jakie oni mają teraz zdanie na ten temat. Inna sprawa, że może ono się z upływem czasu zmieniać.
No tak, od minimalnego w zakładzie pracy nie będzie mieć tej ulgi, ale jakby w zeznaniu rocznym zsumować przychody z emerytury i umowy o pracę?
Ulga dotyczy tylko i wyłącznie przychodów z umowy o pracę i dochodów z dział. gosp. Nie dotyczy dochodów z emerytury tak więc nie możesz ich doliczyć w celu wyliczenia kwoty ulgi.
Podatki . biz

MF: Ulga dla klasy średniej również dla emeryta
No i przecież masz tam napisane:
"Z ulgi tej może skorzystać każdy podatnik, który uzyskał przychody z pracy na etacie lub z pozarolniczej działalności gospodarczej, w łącznej wysokości od 68 412 zł do 133 692 zł rocznie."
Tak więc ulga dotyczy tylko tego co powyżej.
,,........ Z ulgi tej może skorzystać każdy podatnik, który uzyskał przychody z pracy na etacie lub z pozarolniczej działalności gospodarczej, w łącznej wysokości od 68 412 zł do 133 692 zł rocznie. Z ulgi tej mogą również korzystać emeryci i renciści, którzy uzyskają ww. przychody. ................ - wyjaśniło Ministerstwo Finansów w odpowiedzi na interpelację poselską.,,

Z ulgi może skorzystać tylko emeryt pracujący na etacie. Ulga należy się z etatu. Emerytura nie ma wpływu na limit.
No właśnie tu miałam wątpliwość, czy dobrze zrozumiałam artykuł.

Bo w zasadzie pracujący emeryt, który zarabia na etacie np. 6 tys to dla mnie logiczne, że może skorzystać z ulgi dla klasy średniej, przecież ma status pracownika, a że dodatkowo jest emerytem to nie ma znaczenia.

Jednak po tym artykule wydawało mi się, że emerytom chodzi o to, że jakiś pan z wysoką emeryturą, który nie pracuje, nie będzie mógł skorzystać z ulgi dla klasy średniej i dlatego napisał do wyższych sfer
Kwota emerytury czy też innych przychodów jest bez znaczenia. Bierzesz pod uwagę tylko wynagrodzenie z tyt. umowy o pracę i dochód z dział. gosp.
Ok, ok. Dzięki za rozwianie wątpliwości :-)
1. Jeśli nie złożę wniosku o niestosowanie ulgi dla klasy średniej to:
Jeśli w kwocie rocznej przekroczę 133.692 zł. to czy będę musiała po rozliczeniu rocznym zwracać CAŁĄ KWOTĘ otrzymanej ulgi czy tylko rozliczaną ponad 133.692 zł?

2. Czy wniosek o niestosowanie ulgi mogę złożyć w dowolnym momencie roku, i od tego momentu nie będzie stosowana ulga dla klasy średniej?
Jeśli w kwocie rocznej przekroczę 133.692 zł. to czy będę musiała po rozliczeniu rocznym zwracać CAŁĄ KWOTĘ otrzymanej ulgi czy tylko rozliczaną ponad 133.692 zł?

3. Jeśli zamierzam rozliczać się z mężem to czy kwota do skorzystania z ulgi jest sumowana? Czy zawsze rozliczana indywidualnie?
1. Całą.
2. W dowolnym momencie. Pracodawca jej nie stosuje najpóźniej od następnego miesiąca.
3. Dla każdego z małżonków jest liczona osobno.
Mam takie pytanie
Czy obejmuje mnie ulga dla klasy średniej jeśli jestem osobą przed 26 rokiem życia i nie płacę podatku?
Zarabiam różnie, raz jest powyżej kwoty 5700 a raz poniżej i zastanawiam się jak to działa w mojej sytuacji
Mam pytanie co w przypadku gdy mam dochody roczne w widełkach od 68 412 zł do 133 692 zł rocznie ale wynagrodzenie miesięczne np w marcu czy listopadzie jest większe niż 11 141 zł brutto? Czy ulga jest do zwrotu?
>21
W Twojej sytuacji ulga dla klasy średniej nie ma racji bytu ponieważ i tak nie płacisz podatku.
> 22
W marcu i listopadzie ulga po prostu nie zostanie naliczona.
Nie ma nic do zwrotu bo mieścisz się w widełkach rocznych.
Mnie nurtuje inna kwestia.
Co w przypadku gdy zarabiam pierwsze 6 miesięcy roku 5000 zł brutto, a kolejne 10000 zł brutto. Razem 90000 rocznie.
Nie składając oświadczenia otrzymam ulgę za 6 miesięcy.
Składając oświadczenie otrzymam ulgę za cały rok przy rozliczeniu PIT.

Jak będzie wyliczana ta ulga w PIT?:
- Czy policzą ją wg wzoru (A x 6,68 proc. – 4566 zł) / 0,17 dla A, które wynosi co najmniej 68412 zł i nieprzekraczającego kwoty 102588 zł, co dla 90000 da 8505,88 zł rocznie x 17% = 1446 zł netto.
- Czy jednak najpierw policzą dla każdego miesiąca wg (A x (-7,35 proc.) + 819,09 zł) / 0,17 dla A wyższego niż 8549 zł i nieprzekraczającego 11141 zł, i zsumują, co da 6x 454,59 zł = 2727,54 zł rocznie x 17% = 463,17 zł netto.

Różnica to 982,83 zł netto zwrotu. Co zrobi US przy rozliczaniu miesięcznym i rocznym podczas rozliczania PIT?
Dla US będzie ważne rozliczenie roczne.
Zastanawia mnie kwestia zarobków ponizej 5701 - wynagrodzenie stale jest mniejsze, ale zdarza sie, ze otrzymuje premie i wynagrodzenie w miesiacu jest wyzsze niz to 5701, wtedy ulga bedzie naliczana, a koniec roku i tak nie przekroczę progu 68 tys, wiec bede musiala to oddac. Rozważam złożenie oswiadczenia, aby nie oddawac do US tego, co dali mi w uldze. Ale moje pytanie brzmi: co w momencie, kiedy zloze oswiadczenie, dostane wynagrodzenie 8000 zł, ulgi nie otrzymam, bo zlozylam oswiadczenie, to czy składając PIT roczny dostane jakies wyrownanie? To nie fair, ze osoby, ktore na codzien maja wieksze wynagrodzenia nie stracą, a ja zarabiając mniej jeszcze na tym strace. No chyba, ze bedzie jakies wyrownanie jak rozliczę PIT, ale takiej informacji nigdzie nie moge znalezc.
Ulga dla klasy średniej ma wyrównać podatnikom to co tracą w stosunku do poprzedniego roku na skladce zdrowotnej nieodliczanej od podatku. Przy mniejszych dochodach Twoje wynagrodzenie z tego powodu nie powinno zmaleć.
Ulga dla klasy średniej to jeden wielki blef. Otrzymałam wynagrodzenie wg nowych zasad polskiego ładu i otrzymałam mniej o 381zł. Zrobiłam symulację wynagrodzenia bez zastosowania ulgi i wychodzi jeszcze mniej o kolejne 94zł. Dziękuję rządowi, ktory wprowadził ulgę aby zrekompensować stratę z tytułu niemożliwości odliczania składki zdrowotnej z ub roku.
Zarabiam najniższą krajową tzn 3010zl,w jednym miesiącu może dojdzie mój dochód do 5700, pytanie dotyczy tego całego ładu i wniosku o ulgę dla klasy średniej. Jedni mówią że to trzeba wypełniać inni, że nie trzeba wypełnić i człowieka już nie wie co ma zrobić. I jeszcze jedna kwestia że to co nam dołączą do wypłaty to na koniec roku przy rozliczeniu trzeba oddać, niech ktoś wytłumaczy!!!!
Moje zarobki mieszczą się w widełkach do zastosowania ulgi, natomiast żona nie uzyskuje dochodów. Przy rozliczeniu razem kwota wychodzi poniżej tych widełek. Pytanie czy mam wtedy prawo do zastosowania ulgi?
Ja mam natomiast pytanie: Rozliczam się wspólnie z żoną i suma naszych przychodów mieści się pomiędzy progami dla wspólnego rozliczenia (2* próg dla jednej osoby). Mój przychód mieści się w progu dla jednej osoby (bliżej górnej granicy), a przychód mojej żony jest poniżej dolnego progu. Czy mogę w takim przypadku pobierać ulgę dla klasy średniej co miesiąc, a od przychodu żony odliczyć ulgę w zeznaniu rocznym?
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie ulgi dla klasy średniej i wspólnego rozliczania małżonków. Ja rocznie zarabiam ok 90 tys brutto na umowie o pracę. Żona nie pracuje, otrzymuje świadczenie pielęgnacyjne na niepełnosprawne dziecko, które jest zwolnione z podatku. Czy możemy skorzystać ze wspólnego rozliczenia nie tracąc ulgi dla klasy średniej czy lepiej, aby w przyszłym roku każde z nas składało PIT oddzielnie?
Bardzo proszę o pomoc.
Proszę o pomoc.
Zarobki mam 5700-11000 miesięcznie. Czyli klasa średnia.
Zdecydowałam się stosować ulge
Czyli: dostaje większą wyplate miesięcznie ale czy mam potem jakas dopłate do US?
Dzieki
Witam,

Moje miesięczne zarobki to 10360pln brutto. Dostałem podwyżkę od 1 marca wyniosą 10950pln brutto. Dodatkowo została przyznana mi roczna premia 4400pln brutto. Co po zsumowaniu da razem 134.620 PLN brutto rocznie, czyli powyżej progu z ulgą dla tzw klasy średniej.

1.Czy opłaca mi się zrezygnować z ulgi dla klasy średniej ?
2.Jaka będzie ewentualnie różnica w podatku gdy nie zrezygnuję?
3.Czy opłaca mi sie iść na kilka dni na L4 aby nie stracić ulgi ?
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.