ARCHIWALNY TEMAT FORUM

E-commerce rejestracja

W zeszłym roku przekroczyłam limit 10 tys. eur dla sprzedaży wysyłkowej. Dwie transakcje. W tym roku limit nie przekroczony (2 transakcje). Generalnie sporadycznie mam taką sytuację. Czy muszę już się rejestrować? Czy mogę poczekać?
Wydaje mi się, że trzeba, bo limit przekroczony, więc obowiązek albo do OSS, albo w kraju tamtym.
A nie wystarczy rejestracja przed wykonaniem tego typu transakcji? Po co się rejestrować skoro podatnik nie będzie wykonywał takich czynności. Przekroczenie limitu wymusza rejestrację gdy wykona się kolejną taką transkację
Kochani, a jak należy sie zarejestrować do OSS ? poprzez formularz VIU-R ?
Tak VIU-R
I na tym formularzu mozna określic , że całą sprzedaz opodatkowuję w PL na VAT 23 % ?
Kom 5:
Nie, to zupełnie nie tak...
To ja już się kompletnie pogubiłam ... :(

limity w 2020 r i I półrocze 2021 r. - 42.000,00 - przekroczone ...

1. jeśli tą sprzedaż nadal chcemy w PL 23 % - to muszę coś robić ?
2. jeśli w poszczególnych państwach to wtedy VIU-R ?
Jeśli przekroczyłaś limit to masz do wyboru:
- rejestrować się w każdym Państwie z osobna,
- lub w Polsce do OSS

W każdym z powyższych opodatkowujesz sprzedaż z odpowiednim VAT dla danego kraju, z tym, że w OSS rozliczasz się w Polsce a jak nie to w kazdym kraju z osobna
Kom 8 dziękuję bardzo,

czyli aby pozostac w PL to musze wypełnic VIUR ?
Dziś dzwoniłem po raz drugi do KIS.
1) Jeżeli limit w 2020 roku przekroczony i w tym roku także, to od 1 lipca wymagana rejestracja.
2) Jeżeli tak jak ja w tamtym roku ponad 42K, w tym 20K czyli nie przekroczyłem to w momencie dokonania pierwszej wysyłki powstaje obowiązek rejestracji do 10 kolejnego m-ca. Tj. sprzedaż 20 lipiec= rejestracja do 10 sierpnia, sprzedaż 1 sierpień= rejestracja do 10 września. Faktura wystawiona po 1 lipca powinna już zawierać stawkę VAT kraju, do którego wysyłamy lub transportujemy. W moim przypadku nie mam pewności czy będzie kolejna wysyłka więc czekam.

do kom 7. No od lipca już masz dwie opcje: albo zgłaszasz się do OSS albo w kraju dostawy do VAT. Stawki krajowej już nie stosujesz, jedynie stawkę kraju wysyłki. Twoja decyzja czy robisz to przez OSS czy przez kraj, do którego wysyłasz. Jak do OSS to składasz VIU-R i później kwartalne deklaracje z kwotami podatku w euro i z nazwami krajów wysyłki. VAT wpłacasz do US II Wa-wa Śródmieści
Kom. 10
Dziękuję za informację.
Kom 11. Dodając komentarz nie widziałem, że w zasadzie już napisałaś/eś to samo :) Ale przynajmniej na jedno wychodzi.
Ale to po co wszędzie mowa również o 2020?
Kom. 13:
Bo tak jest w przepisach...
Kom. ok, bardzo dziękuję, w takim razie skorzystamy z OSS, złozymu VIU-R ?

ale termin jest do dzisiaj , czy do 10.08.2021 r. ?
Kom.15:
Przeczytaj kom. 10. Tam jest to wytłumaczone łopatologicznie.
14 - wiem, że tak jest w przepisach, ale po coś ten 2020 do limitu jest chyba. Tak sobie gdybam...bo też bym się zastanawiała, jeśli w 2020 przekroczony (a w przepisie mowa o przekroczeniu 2020) a w 2021 jeszcze nie.
Czyta nowy 22a.1.3 i jest napisane "...nie przekroczyła w trakcie roku podatkowego ani w poprzednim roku..."
Czytam*
Zgodnie z informacją Ministerstwa Finansów przekazaną w dniu 28 czerwca 2021 r. podczas webinarium p.n. "Pakiet VAT e-commerce", aby korzystać z procedury unijnej od 1 lipca 2021 r., należy złożyć zgłoszenie do tej procedury do 30 czerwca 2021 r.

Warto przy tym wspomnieć o wyjaśnieniach Komisji Europejskiej która w "Przewodniku dotyczącym punktu kompleksowej obsługi w zakresie VAT" wskazała, że:
"(...) W zwykłej sytuacji rejestracja w ramach procedury nieunijnej lub procedury unijnej stanie się skuteczna od pierwszego dnia kwartału kalendarzowego następującego po kwartale, w którym podatnik poinformował państwo członkowskie identyfikacji, że chce rozpocząć korzystanie z procedury. Jeżeli zatem na przykład podatnik poinformuje państwo członkowskie identyfikacji o chęci rozpoczęcia korzystania z procedury i przedstawi wymagane informacje w dniu 15 lutego 2022 r., będzie on mógł zacząć korzystać z procedury od dnia 1 kwietnia 2022 r., tj. w odniesieniu do dostaw realizowanych począwszy od dnia 1 kwietnia 2022 r. 1 kwietnia 2022 r. będzie datą rozpoczęcia korzystania z procedury.
Mogą jednak wystąpić sytuacje, w których podatnik zaczyna realizować dostawy w ramach procedury przed tą datą. W takim przypadku podatnik może rozpocząć korzystanie z procedury z dniem realizacji tej pierwszej dostawy, pod warunkiem że poinformował państwo członkowskie identyfikacji o rozpoczęciu czynności w ramach danej procedury do dziesiątego dnia miesiąca następującego po tej pierwszej dostawie. Jeżeli podatnik nie dotrzyma tego terminu, zobowiązany jest do zarejestrowania się i rozliczenia z VAT bezpośrednio w państwie członkowskim (państwach członkowskich) konsumpcji (podkreślenie redakcji).
Przykładowo ten sam wyżej wymieniony podatnik dokonuje po raz pierwszy dostawy na rzecz osoby niebędącej podatnikiem w dniu 1 marca 2022 r. Jeżeli państwo członkowskie identyfikacji zostanie o tym poinformowane do dnia 10 kwietnia 2022 r., podatnik może korzystać z procedury szczególnej od dnia 1 marca 2022 r., a wszystkie kolejne dostawy będą realizowane w ramach tej procedury szczególnej. Ma to zastosowanie zarówno do procedury unijnej, jak i procedury nieunijnej. W tym konkretnym przypadku datą rozpoczęcia korzystania z procedury będzie 1 marca 2022 r. (...)"
Czy to znaczy jeśli przekroczony limit 42.000 w 2020 i I półroczu 2021 - to VIUR do dzisiaj ?
Takie coś znalazłam:
Próg 10.000 EUR można zastosować, jeżeli w poprzednim i bieżącym roku nie doszło do jego przekroczenia. Wprawdzie przepisy wchodzą w życie od 1 lipca 2021 r., to zdaniem organów podatkowych trzeba zweryfikować na ten dzień, czy sprzedawca nie przekroczył progu w zeszłym 2020 r. lub w pierwszej połowie 2021 r. Jeżeli sprzedawca miał sprzedaż WSTO w wysokości netto powyżej 10.000 EUR w 2020 r. lub w pierwszej połowie 2021 r., to już na dzień wejścia w życie przepisów przekroczył próg. Zatem już pierwsza sprzedaż, licząc od 01.07., powinna być opodatkowana w miejscu przeznaczenia wysyłki lub za pośrednictwem OSS. Żeby skorzystać z OSS trzeba zatem dokonać zgłoszenia do OSS przed 01.07 lub w tym dniu. W przeciwnym razie będzie się zobowiązanym do rejestracji w każdym kraju, do którego wysłany został towar dla osoby prywatnej.
Czyli wychodzi jednak na to, że do dzisiaj ....
Na to wychodzi. Ja dla bezpieczeństwa złożyłabym.
Też tak będę próbowac , kochani a co w przypadku firmy, która przekroczyła limity 42 tys,, ale w PL sprzedaż do 200.000,00 - nievatowiec ...

też OSS, czy poza OSS ?
Jestem podatnikiem zwolnionym podmiotowo z VAT ze względu na limit sprzedaży 200.000 zł. W żadnym z krajów UE do tej pory nie przekroczyłem limitu dostaw. Moja sprzedaż była zatem do wszystkich odbiorców bez podatku VAT. Czy coś się zmieni po 1 lipca?

Zmiany mogą mieć istotny wpływ na podatników zwolnionych podmiotowo z VAT (tzw. nievatowców) ze względu na limit. Także te osoby powinny naliczać zagraniczny podatek VAT po przekroczeniu limitu 10.000 EUR. Przekroczenie tego limitu nie wpływa jednak na status podatnika tej firmy. Może ona nadal być zwolniona podmiotowo z VAT (do przekroczenia limitu, do którego wlicza się tylko polską sprzedaż krajową) w Polsce i rozliczać podatek zagraniczny (czy to w zagranicznych deklaracjach po rejestracji w każdym kraju UE, do którego prowadzona jest sprzedaż, lub za pośrednictwem OSS). Zatem sprzedaż takiej osoby na terenie Polski będzie zwolniona z VAT, a sprzedaż WSTO (do innych krajów UE) będzie wykazywana w OSS (lub lokalnych deklaracjach).
Do Migula. Podeślesz jakiś link do tego co piszesz, proszę? Po tym co przeczytałem zadzwoniłem raz jeszcze do KIS. Usłyszałem, że należy się zgłosić dziś najpóźniej. Czeski film. Pan przeprosił mnie za koleżankę, która kazała mi się nie zgłaszać. Jaki rachunek bankowy podajecie? Główny w PLN czy w euro? Może jakiś poboczny? Ja zastanawiam się nad podaniem walutowego, z którego w zasadzie nie korzystam.
Kochani, ja dziękuję bardzo za pomoc ;))

mam dwie firmy przekroczone limity 42.000,00

1. VAtowiec - ViuR wysłany dzisiaj - wstępnie przetworzony - mam nadzieję że będzie pozytywnie , że system nie odrzuci ....

2. nievatowiec - korzysta ze zwolnienia VAT w PL - po tym całym zamieszaniu rezygnuje ze sprzedaży do UE .... i rozumiem, że w tym przypadku nie muszę tego ViuR ....

naprawdę czeski film ...

bardzo dziękuję za wsparcie i pomoc ... ;-))
Kom. 30 - ja podałam konto PL .... czy dobrze ... nie wiem ... w razie czego chyba bedzie można skorygować w formie "aktualizacji danych" ....
A jaki rachunek podałaś? Mi w ogóle w nazwie posiadacza rachunku nie pozwala wpisać polskich znaków;/
W sumie dla nievatowca to sytuacja się pogorszy finansowo .... do tej pory cała sprzedaż bez VAT - zwolnienie do 200 tys, a od 1 lipca VAT zagraniczny do OSS, a PL zw .... ?
Kom.33
- podałam rachunek PL
- mi też nie pozwalało wpisać polskich znaków , zmieniłam literkę Ł na L ...
Ja przez nich wyłysieję. Dzwonię do II US w Warszawie- zero, nic, odsyłają na KIS. 3 telefony na KIS i 3 różne wersje. Z tym rachunkiem to też mogliby sprecyzować. Przecież rachunki i tak mają na białej liście, więc po co on jest tam do podania.
No dla nievatova to naprawdę przekichane, bo w zasadzie naliczając vat z miejsca stanie się mniej konkurencyjny. Jak weźmie na siebie to straci kasę. Na to wychodzi, że sprzedaż do UE = VAT kraju wysyłki. Sprzedaż w PL dalej do limitu 200K
Kom . 10 pkt. 2

https://jadzynlt.pl/2021/06/25/sprzedaz-internetowa-zmiany-od-1-lipca/

czy tu też ViuR nie do dzisiaj ?
Kom. 37 - dokładnie ;)

OSS jest dobrowolne, firma nievatowiec przekroczyła progi - od 01.07. rezygnuje ze sprzedaży dla os. fiz. do UE .....

czyli rozumiem, że do OSS nie musi się rejestrowac , ale gdyby jednak z jakiś powodów w przyszlości sprzedała do UE os,. fiz. to nawet dla jednej transakcji będzie musiała się zarejestrowac w kraju UE odbiorcy towaru ....

dobrze to rozumiem ?
Tak. Właśnie tak! Tak mnie poinformowano za 3 telefonem do KIS. Czyli zmiana 180 stopni. Jeżeli w roku 2020 LUB w I półroczu przekroczyliśmy limit to do dziś się musimy zarejestrować. to co pisałem wcześniej było na podstawie informacji uzyskanych dziś i wczoraj. Oczywiście jutro mogą wyjść wyjaśnienia, że jednak nie trzeba było.
Kom. 39 mi się wydaje, że skoro w przyszłość nie przekroczy tych 42 to nie będzie musiała. Limit przecież jest, ale znacznie niższy.
Kom 40 dokładnie ...

bardzo, bardzo dziękuję za pomoc ;)

czekamy w takim razie na rozwój wydarzeń ... ;)

Miłego wieczorku ;-)
Wzajemnie :)
Rachunek w euro się podaje
Link do pytań i odpowiedzi:
https://jadzynlt.pl/2021/06/25/sprzedaz-internetowa-zmiany-od-1-lipca/
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.