ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Wynagrodzenie chorobowe kobiety w ciąży

Pracodawca jest moim platnikiem wynagrodzenia chorobowego a potem macierzyńskiego z powodu ciązy.
Od lutego jestem na chorobowym miesięcznym, a teraz dostałam pierwsze wynagrodzenie chorobowe za luty. Srednia z 12 ostatnich miesięcy była niezmienna wykazywana przez cały rok w takiej samej podstawie.
dlaczego otrzymujac przelew pracodawca wypłacił mi mniej, chociaż ustawa mówi, że wynagrodzenie chorobowe w ciaży to 100% wynagrodzenia jak w poptrzednim miesiacu?

Niech ktoś mi pomoże.
Chorobowe w ciąży to nie jest 100% wynagrodzenia, ale 100% PODSTAWY z 12 miesięcy przed chorobą, minus składki 13,71% minus podatek.
No dobrze to jesli podstawe mialam np. 5260 stała przez 12 miesiący
czyli licze tak:
5260*12mc= 63120 *13,71% = 63120 -8653,75 (składki) = 54466,24 / 12 mc= 4538,85 / 30 *100 - podatek?
*100 co to jest?
5.260 jesteś pewna, że to wchodzi do podstawy?
To płacą zasadnicza, czy jeszcze jakieś premie, nagrody, dodatki....?
Ze 100% wynagrodzenie w ciaży do momentu porodu, bo jeszcze nie urodzilam
5260 to cała z premiami i podsatwą która dostawałam przez 12 ostatnich miesiący
A przecież ustalając teraz podstawe do wynagrodzenia chorobowego powinna brać te składniki które były uwzględnione za 12 ostatnich miesiacy.
4.538,85 / 30 X dni na zwolnieniu - 17%
5260 było wykazywane razem do zus bo na pue zus taka kwote widzę.
NIE.
Premie wchodzą do podstawy chorobowego jeśli są pomniejszane za czas choroby, jeśli nie są pomniejszane to NIE WCHODZĄ.
Zajrzyj do Regulaminu, który jest u ciebie.
A jesli pierwsze zwolnienie w ciązy mam od 1.02.2021 do 23.02.2021 i kontynuacje zwolnienia 24.02.2021 do 23.03.2021 to w lutym ile liczyc dni zwolnienia?
Moja firma stosuje regulamin na słowo...a w umowie mam napisane, ze wynagrodzenie zasadnicze plus premia uznaniowa
inne warunki zatudnienia brak.
Premia uznaniowa nie pomniejszana za czas choroby, nie wchodzi do podstawy chorobowego.
Nie wiem jakie są zasady naliczania chorobowego i wypłaty u ciebie.
U mnie dostałbyś za 28 dni lutego.
Reszta w marcu.
Tutaj premie mam wliczone, bo bez premii wyszło by jeszcze mniej wynagrodzenia chrobowego do wypłaty.
Czyli moja podstawa do naliczania teraz miesiacznego wynagrodzenia chorobowego bedzie te 4538,85 / 30 x ilosc dni zależna od ilosci dni miesiaca na l4 czyli srednio razy 30 dni minus podatek?
Bo rozumię, że podstawe do chorobowego wylicza się raz a potem już się jej przy tworzeniu LP nie wylicza po raz kolejny?
Ja myslałam, ze jak jestem na l4 to do porodu bede otrzymywała taką samą kwotę netto wynagrodzenia jak przed chorobą ( bo piszą, ze 100% wynagrodzenia) czyli tak nie jest, bo jednak troche mniej wychodzi niż to co dostawałam...hmm dobrze rozumiem?
czy pracodawca powinien wyrównac wynagrodzenie chorobowe do tej kwoty która otrzymywałam przed ciąża?
Tak.
Podstawę wylicza się raz przy ciągłości zwolnienia lekarskiego, a później do macierzyńskiego.
Jeśli przerwa między zwolnieniami byłaby 3 miesiące podstawę przelicza się ponownie.
A co sądzisz o komentarzu 14...mozesz mi wyjasnic czy zyłam w będzie?
Bo koleżanka mówi, że ona dostaje takie samo wynagrodzenie jak sprzed ciązy netto?
Kom.16
Koleżanka chyba mówi ci bzdury
Piszę ci po raz kolejny, to nie jest 100% wynagrodzenia, tylko PODSTAWY.
Ja nie wiem co wchodzi do twojej podstawy, zapytaj pracodawcę.
Napisałam ci jakie są zasady liczenia.
Kiedy cały m-c chorujesz nie masz liczonych kosztów uzyskania przychodów.
Nic ci pracodawca nie musi wyrównywać.
"...bo piszą, ze 100% wynagrodzenia..."
Gdzie to piszą?
Masz racje:) Czytam teraz to dokładniej i liczy się 100% podstawy.
Wielkie dzięki za pomoc dużo mi wyjaśniłaś i uspokoiłaś :)
Proszę :)
A to jeszcze mam pytanie do tego podatku 17%:)
wychodzi mi: pods chorobowego 4538,85 /30 *28dni (l4 luty) = 4236,26
a podatek odliczam od 4236,26 *17% ( a co z ulga podatkowa) czy odejmuje caly podatek 17% od kwoty 4236,26 i wychodzi kwota do wypłaty?
Ulgę naliczasz
Ok, czyli jest dobrze:)
:)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.