ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Umowa na próbny a ciąża

Pracownica zatrudniona na okres próbny 3 miesięcy. W trakcie zaszła w ciążę ale gdy umowa zakończy się ciąża nie będzie miała jeszcze 3 miesięcy. Co wtedy: przedłużamy z nią umowę do dnia porodu? Czy umowa automatycznie kończy się a my nie mamy obowiązku przedłużać?
Co w momencie gdy w międzyczasie przyniesie l4? Umowa przedłuża się?
Znalazłam ww internecie taki zapis
W tym wypadku jednak, kiedy kobieta jest w ciąży, okres jej trwania wydłuża się do dnia porodu. Na to wskazuje chociażby art. 177 ust. 1 KP, który mówi o tym, że w przypadku umów na okres próbny przekraczający 1 miesiąc, pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy kobiecie będącej w ciąży

Nie wiem jak to się ma w rzeczywistości. Proszę zatem o potwierdzenie lub zaprzeczenie
Nie musicie przedłużać umowy do dnia porodu. art. 177 par.3. W 177par.1 jest mowa o tym, że pracodawca nie może wypowiedzieć lub rozwiązać, a w przypadku umowy na okres próbny umowa ulega rozwiązaniu. Pracodawca jej nie rozwiązuje.
Ok rozumiem ale czy pracownica ma prawo do l4 po ustaniu umowy? Czy będzie miała płacone?
Ma prawo, będzie płacone, pod warunkiem że nie będzie ani jednego dnia przerwy w chorobie.
Ok rozumiem. Zatem później macierzyński też jej będzie przysługiwał?
Macierzyńskiego nie otrzyma
Znalazłam coś takiego

Zgodnie z art. 30 ust. 4 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U.2010.77.512 -j.t.) przysługuje jej natomiast prawo do zasiłku macierzyńskiego po ustaniu ubezpieczenia.

CZYLI Wychodzi na to że ZUS jej wypłaci zasiłek macierzynski.

Przepraszam że tak się dopytuje ale chciałabym dokładnie odpowiedziec pracownicy
Art.30 ust.4. Ubezpieczonej będącej pracownicą zatrudnioną na podstawie umowy o pracę na czas określony, z którą umowa o pracę na podstawie art. 177 § 3 Kodeksu pracy została przedłużona do dnia porodu - przysługuje prawo do zasiłku macierzyńskiego po ustaniu ubezpieczenia. W tym przypadku umowa nie zostanie przedłużona do dnia porodu.
Art.30 ust. 1. Zasiłek macierzyński przysługuje również w razie urodzenia dziecka po ustaniu ubezpieczenia chorobowego, jeżeli ubezpieczenie to ustało w okresie ciąży:
1) wskutek ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy;
2) z naruszeniem przepisów prawa, stwierdzonym prawomocnym orzeczeniem sądu.
Żaden z tych warunków w Twoim przypadku nie zachodzi.
Podpisałam umowę 1/04 do 30/06 Przepracowałam 2dni i postanowilam nigdy tam nie wrócić, zbyt ciężko, głośno chciało mi się płakać, atmosfera okropna.. W kuchni. Napisałam do szefa że się zwalniam. Nie wracam. Przyjął do wiadomości.. Coś mnie tknęło zrobiłam test ciążowy w wielka sobotę,, zadzwoniłam do szefa przepraszaajc że działałam pod wpływem emocji.. Żeby mnie nie zwalniał.. Bo jestem w ciąży.. Dnia 6/04poslalam l4 że jestem w 6tyd ciąży. Dostałam telefon że nie będzie na mnie bulił I wysyła mi rozwiązanie umowy na podstawie tego feralnego smsa,, wyslalam dziś poleconym oświadczenie, że nie wiedzialam ze jestem w ciąży pisząc smsa. Jak myślicie? Jak to dalej będzie, przecież tak naprawdę przepracowałam tam tylko 2 dni.. Ale zostałam bez środków bo straciłam kuronia przez tą umowę..
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.