ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Zwrot nadpłaty a komornik , rozliczenie z współmałżonkiem

PIT 37 rozliczony wspólnie z mężem , mąż ma zajęcie komornicze czy otrzymam zwrot podatku ? W ubiegłym roku zwrócono jako odbiorcy zwrotu były moje dane w poprzednich latach męża choć ja mam dochód zerowy . Proszę o informacje od osób w podobnej sytuacji
Zwrot podatku dla małżeństwa jest dla dwóch osób rozliczających się wspólnie, zatem nie jest zaliczany do prawa majątkowego jednego z małżonków, przez co nie może być zajmowany przez komornika.
Należy jednak mieć świadomość tego, iż nie zawsze przepisy są stosowane jednolicie i interpretowane w ten sam sposób.,może się zdarzyć, pomimo wspólnego rozliczenia , że komornik zajmie zwrot podatku.
Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku z dnia 27.03.2014 r. w sprawie II FSK 878/12, w którym wskazał, że Urząd Skarbowy nie może stanowić należności z tytułu nadpłaty, do komornika egzekwującego długi jeden małżonka.
Tak wiem że post już był ale nikt jeszcze nie udzielił odpowiedzi czy w związku z tą sytuacją otrzymał w tym roku zwrot dlatego pytam
Coś ktoś wie
Też mam taką samą sytuację. Niestety mi komornik zajął w tym roku zwrot (dzwoniłam do US). W zeszłym roku dostałam normalnie bez żadnych odtracen, pomimo, że miałam już zajęcie, mąż również. Nie wiem, więc od czego to zależy.
Ania , a jak dzwoniłaś do Us to łączyli Cię z kadrową czy rozmawiałaś z ta osoba co się połączyłas. Ja dzwoniłam dziś to jakaś babka odebrała. Podałam PESEL.i powiedziała że pit ,został zaakceptowany przez nich . A jak się spytalam o zajęcie to nic nie widziała. Tak się zastanawiam czy dostanę ten zwrot. Bo gdyby coś było nie tak to chyba by widziała w komputerze?
Łączyłam się z kadrami.
Ok. To będę musiała jeszcze raz zadzwonic. Bo myślałam że ta pani co odebrała widzi w komputerze czy jest zajęcie.
Kom. 7 - z jakimi kadrami, co mają kadry w US do zajęcia komorniczego podatnika ?
Podadzą informacje czy jest zajęcie i czy zwrot będzie na konto czy do komornika.
Droga koleżanko wiem z kim się łączyłam. Może źle to ujęłam. Dokładnie połączyłam się z księgowością.Tylko księgowa może mi odpowiedzieć na pytanie o mój zwrot i ewentualne zajęcie. Zresztą zainteresowani w temacie wiedzą o co chodzi. Pozdrawiam
Bardzo ciekawie to opisujecie. US nie udzieli takich informacji telefonicznie i pocztą elektroniczną. Co za bzdury. Jeżeli pit zostanie rozliczony to pojawi się komunikat, który mniej więcej brzmi. Twoją nadpłata została przekazana na rachunek bankowy, jeżeli go nie podałeś to drogą pocztową. Ale taki komunikat nie oznacza że pieniądze przyjdą do Was.
Takie informacje można uzyskać osobiście z dowodem osobistym. A kadry są w zakładzie pracy, również księgowa. W US są urzędnicy państwowi. Ludzie bzdury piszecie, bajki, ......
Jakie bzdury też dzwoniłam i Pani udzieliła mi informacji bzdury to Pan pisze
To prawda że bzdury pisze. Ja też dzwoniłam i wszystko mi powiedzieli to co chciałam wiedzieć. Tym bardziej że teraz przez pandemię u mnie urząd nie przyjmuje bezpośrednio klientów i zawsze przed wizytą trzeba dzwonić. Wszelkie informacje w sprawie zwrotów udzielają telefonicznie.
Ja przed chwilą dostałam taka informacje od pani z US (Starszy Kontroler Rozliczeń
SER2 Drugi Referat Rachunkowości Drugi Urząd Skarbowy w Toruniu) odnośnie pytania na temat czy mój zwrot ,zostanie przekazany na moje konto czy jest zajęty przez komornika.

"Dzień Dobry,

Analiza pod kątem zaległości podatkowych oraz zajęć wierzytelności od komorników sądowych oraz innych organów jest przeprowadzana w momencie zlecania zwrotu. Jeżeli na dzień dokonania zwrotu zajęcie wierzytelności będzie ważne wówczas taka nadpłata zostaje przekazana na konto wskazane przez Komornika sądowego w zajęciu wierzytelności "
Do emadziulkaa, dostałaś zwrot?
Nic nie dostałam. I nawet nie wiem czy dostanę bo co się pytam w Urzędzie to tak mi odpisuje jak wyżej.
Tylko cały czas się zastanawiam dlaczego nigdzie w necie niema informacji ze mogą zajmować wspólny zwrot
Nie ma nigdzie. Ja tez szukałam.
Do emadziulka trafią na takich co im zajmą że nie odpuszczą do sądu pójdą wyrok z 2014 mówi że wspólnej nadpłaty nie mogą zająć
Wspólne rozliczanie z małżonkiem
Umiemy odpowiedzieć na pytanie czy zwrot podatku może być zajęty przez komornika. Czy komornik może żądać zwrotu podatku PIT, gdy rozliczamy się z małżonkiem? Jak wiadomo każdy z małżonków ma prawo do skorzystania z odliczeń oraz ulg, jednak podatek płaci jako podwójną kwotę podatku od połowy łącznej kwoty dochodów. Jest to korzystne, kiedy jeden z małżonków osiąga dochody na tyle wysokie, że spowodują wejście do wyższej stawki podatku, wynoszącej 32%.

Czy windykator może zabrać zwrot podatku, jeśli jedno z małżonków jest zadłużone przez zaciągnięcie np. pożyczki z komornikiem? Zwrot podatku dla małżonków, którzy rozliczają się wspólnie, nie jest prawem majątkowym jednego z małżonków, dlatego też nie może być zajęty przez komornika. Według orzecznictwa Sądu Administracyjnego nadpłata podatku jest prawem niezbywalnym współmałżonka, który nie jest zadłużony, więc nie podlega egzekucji komorniczej.
Ale robią swoje, jeżeli zmieni się status w pit gov wtedy trzeba się zainteresować czy nadpłata idzie do Was czy do komornika.
Tak panie Grzegorzu, jezeli jedna jest zadłużona. A jeśli dwie osoby są zadłużone? Jak wtedy podchodzi do tego us? Zajmuje całość i dzieli na pół? Myśli pan , że status na stronie pit.gov sie zmieni? Czytałam tu na forum ze pit z zeszłego roku nawet nie zmienił statusu. Czy ktoś już dostał zwrot i ten status został zmieniony ? Pani w US napisała o wierzytelności komornika, jezeli będzie ważna. Co to znaczy ważna? Wygooglowane , że ważność ma niby rok takie pismo A w praktyce niby urzad skarbowy praktykuje 7 dni. Ile w tym prawdy?
Na jakiej podstawie zajmują wogóle zwroty małużeńskie za długi sprzed ślubu
U mnie status wczoraj się zmienił na zwróciliśmy twoją nadpłatę na rachunek bankowy , pieniędzy na koncie nie mam
A ja mam taki status:
"Twój e-Pit za rok 2020 został poprawnie wysłany i dotarł do urzędu skarbowego. Już zajmujemy się zwrotem twojej nadpłaty.'"
Dodam że nie dostałam nic. Ewentualny zwrot przekazem pocztowym. Oboje z mężem mamy komorników.
Mnie Pani w Urzędzie skarbowym poinformowała, że od tego roku zmieniły się przepisy i nawet jeżeli jeden z małżonków ma komornika i to zwrot zostanie przekazany do komornika. W internecie niestety nie ma żadnej informacji na ten temat, a w US nie potrafią powiedzieć czy zwrot zostanie wysłany do komornika czy na konto.
No właśnie mi też w us powiedzieli że od tego roku są zmiany tylko czemu nic w necie niema albo to jakiś wymysł
Jutro zadzwonię do urzędu, zobaczę co mi powiedzą. Przejrzałam internet, nie ma jasnej odpowiedzi. Ja się tylko zastanawiam czy jeśli zostanie coś zwrotu to czy urząd to wysyła czy zostawia? A może resztę zwrotu dzieli na inne długi, np. męża.
Do emadziulka dostałaś ten zwrot
Nie. Nic nie dostałam. Na stronie status też bez zmian.
Niewiem co oni wyprawiają w necie nic niema ze zmiany w zajęciach od tego roku
Właśnie dostałam pismo z US, że zabrali mi ze zwrotu należności za mandaty męża. Mandaty te są sprzed 2-3 lat. Czy jeśli zostało mi coś zwrotu to czy jeszcze go mogę dostać czy resztę przekazali komornikowi? Aha, pismo wysłali 26.02 a dziś je dopiero dostałam.
Do Aaa , a status sie zmienił.ma stronie? U mnie też narazie cisza. Mi się wydaje że już nie dostanę. 15.02 skladalam przez Internet.
Nie. Status jest cały czas ten sam. Że pit rozliczony prawidłowo i że urząd zajmuje się zwrotem. Chciałam zadzwonić do US ale nie mogę się połączyć. Pismo odebrałam dzisiaj. Zajęcie nastąpiło 26.02. Jak pisałam wyżej są to stare mandaty i nie wiem czemu wcześniej ich nie pobrali z wcześniejszych zwrotów. Tylko teraz nie wiem co z resztą pieniędzy, bo nawet jeśli pobrali za te mandaty to coś jeszcze zostało. Czy resztę zabierają komornicy? Nie wiem.
To jak się dowiesz czegoś to napisz bo sama jestem ciekawa.
Właśnie dostałam informacje z US iż cały zwrot ze wspólnego rozliczenia został przekazany do komornika sądowego mimo to iż tylko mąż ma zajęcie ja nie , więc temat zamykam .
Dodam tylko że w poprzednich latach dostawaliśmy normalnie mimo iż już wtedy mąż miał zajęcie
Czyli coś się zmieniło. Moje ostatnie pytanie. dostała Pani pismo od US?
Nie , pisma nie dostałam . W zeszłym tygodniu napisałam maila na skrzynkę urzędu skarbowego dziś przyszła odpowiedź typu Naczelnik urzędu skarbowego informuje iż nadpłata podatku za rok 2020 została przekazana na wierzytelności komornika sądowego i jego imię i nazwisko.
Ale najlepsze jest to że cała wierzytelność jest o 400 zł mniejsza jak ten zwrot podatku i jestem ciekawa czy te pieniądze zostaną zwrócone bo nie wiem czy tak powinno być że zabiera więcej niż jest należne z wszystkimi jego kosztami egzekucyjnymi
Ja też chwilę temu dzwoniłam. U mnie zwrot jeszcze nie wyszedł. Tak mi powiedzieli. I że rzeczywiście są zajęcia. Pytając się o te mandaty męża to dopóki nie pobiorą ich ze zwrotu ,to ten zwrot nie będzie mi wypłacony. A jeżeli będzie należał mi się jeszcze jakiś zwrot to będzie on pomniejszony o te zajęcia, chyba, że długi przekroczą zwrot to nie dostanę nic.
Powinni zwrócić tą nadwyżkę. Tylko nie wiem czy robi to US czy sam komornik.
Czy ktoś składał wniosek o wypłatę na podstawie tego paragrafu?? art. 841 k.p.c.
Nie ma zmiany prawa, bynajmniej nie mogę znaleźć więc może to ta droga??
I jak dostaliście zwroty podatku
Agness7719 a mogłabyś sprawdzić jaki masz status na twoj epit ?
Nie dostałam żadnego zwrotu, nawet mandaty nie są jeszcze odtrącone ze zwrotu.
Prosze przeczytać II FSK 430/18 - Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 2019r ,dlatego zajmują wszystko
Zawsze można złozyć korekte zeznania podatkowego i ze wspólnego rozliczenia można przejść na osobne
Ale macie ludzie problem z tym zwrotem, przeciez jak pójdzie do komornika to będziecie mieli mniejsze zadłużenia, a więc wartość waszego majatku wzrośnie. Polecam zapoznać się z artykułem 92 par. 3 ordynacji podatkowej małżonkowie opodatkowani wspólnie, na podstawie odrębnych przepisów, ponoszą solidarną odpowiedzialność za zobowiązania podatkowe. Solidarna jest też ich wierzytelność o zwrot nadpłaty podatku. Do wierzytelności o zwrot nadpłaty stosuje się przepisy kodeksu cywilnego o wierzytelnościach cywilnoprawnych.

tak więc US robię sluszenie przekazując kasę do komorników sądowych:) Slodkich snów :)
Ktoś dostał pismo od komornika bądź urzędu o zajętym zwrocie?
Nie, nic jeszcze nie dostałam.
US nie wysyła wiadomości jeżeli nadpłata idzie do komornika. Informuje o pokryciach jak mandat, kary administracyjne, zaległe podatki itp. wszystko to co idzie do skarbu państwa.
Można samemu poprosić, jaki komornik i jaka sygnatura. Sami nie wysyłają wiadomości.
A czy komornik , który zajął zwrot z podatku ma obowiązek wysłać pismo? Do urzędu nie mogę się dodzwonić, nie odpowiadają na meile. Nie wiem co z moim zwrotem. Na stronie też Status ten sam. Termin mija za 4 dni.
Komornik informuje jak zadłużenia, zadłużenie jest spłacone.
Trzeba samemu pytać
Ja rozliczałam sie z mężem i komornik zajął caly zwrot czy jak teraz złożę korektę i rozlicze sie sama zwroca mi zwrot??
Nie bo pieniądze są już przekazane wierzycielowi
Cześć, dzwoniłam do urzędu zapytać o zwrot pani zapytała o pesel i odpowiedziala ze przewidywany termin to 19 kwietnia czyli jakby 3 dni po terminie mam komornika ale ona nic nie wspomniała o zajęciu... Czy gdyby to zajęcie widniało przekazałaby mi ta informacje??
Janusz. A jjak w odwrotna streobe najpierw osobna a później razem korekta to może przejść??
Ja sie rozliczam z zonom i dziecmi i komornik zabral wszystko a w 2020 nie zabral nic powalilo im sie w tym roku
A jak Małżonka ma komornika I komornik wysłał pismo do jej Urzędu skarbowego w jej miejscu zameldowania a ja nie mam komornika I oczywiście rozliczamy się razem i z dziećmi i zrobiłem rozliczenie w moim urzędzie w moim miejscu zameldowania w innym powiecie to jest szansa że dostanę zwrot z pit
U mnie komornik zajął cały zwrot.
Dnia 16 lutego rozliczyłem się wspólnie z żoną. Żona jako główny podatnik, ja z długami jako małżonek. Na początku marca w urzędzie skarbowym nie było żadnej informacji o zajęciu. Jednak urząd ustawił sobie rozliczenia po 45 dniach i dopiero 2 kwietnia wysłał nadpłatę, do tego czasu komornik wysłał pismo do urzędu.
Co ciekawe ja nie otrzymałem żadnego pisma.
Wszystko zajmują w tym roku nowe przepisy nie ma co czekać na zwrot
Niestety w tym roku mimo wspólnie rozliczinego pitu a zajęcia komorniczego na jednego z małżonków komornik zajmuje zwrot
A ulgę na dzieci też zabierają?? Mogą tak zrobić? Przecież nawet zasiłku i 500 na dzieci komornik nie może ruszyć...
Witam mam pytanie czy jeśli mam ugodę z komornikiem to czy zabierze mi zwrot z podatku?
Rozliczyłam się wspólnie z mężem i okazało się że mąż ma z przed ślubu zaległe długi. Prawdopodobnie nadpłata zostanie przekazana do komornika. To jest jakiś cyrk. A z kąd ja mogłam wiedzieć że mąż ma jakieś stare zaległe długi z 2005 roku. Radca prawny mówi że komornik nic nie zabierze powołując się o ustawę (chyba 41) o rodzinie a pani w urzędzie że przekażą do komornika. To jest jakiś cyrk. Czy ktoś może coś doradzić. Może ktoś miał taką samą sytuację.
Dzisiaj dzwoniłam do us gdzie mój zwrot bo status był że wysłany to księgowa powiedziała że zmieniły się przepisy i cały zwrot poszedł do komornika.
A czy można zrobić korektę ? I wtedy osoba która nie ma zajęcia otrzyma zwrot na dzieci ?
Kasina jeżeli komornik jeszcze nie zgarnął Twojej kasy to warto spróbować.
Drodzy Państwo, zmieniła się interpretacja przepisów - wyrok NSA z 12.12.19 , II FSK 430/18
mimo rozliczenia się z współmałżonkiem jeśli jeden z małżonków ma zobowiązania to nadpłata przekazywana jest do Komornika

ulga z tytułu posiadania dziecka to nie ulga dla dziecka tylko dla podatnika - zatem podlega zajęciu

zatem nadpłata trafia do Komornika w całości mimo rozliczenia się ze współmałżonkiem
Witam. Pierwsze pytanie , czy jest jakiś przedział czasowy w którym ważne jest zajęcie mimo braku dochodów/zwrotu nadpłaconego podatku?
Drugie to takie - mąż jest głównym podatnikiem . Ja jestem zgłoszona i zameldowana w innym mieście i US. Mąż wysyła rozliczenie do innego miasta. Niestety mam zajęcie komornicze . Jaka jest szansa , że z naszego rozliczenia nic nie potrącą? Napomne, że mąż nie ma długów. Chodzi mi najbardziej o w/w dwa pierwsze pytania.
Witam rozliczyłam pit wspólnie z mężem i dziećmi ze zwrotu miało być 3125 zł po kilku dniach przyszło mi pismo z urzędu skarbowego że widnieje zadłużenie u męża na kwotę 1300 zł z groszami
I teraz moje pytanie czy urząd wypłaci mi resztę pieniędzy czy to też zabierze komornik
Dzwoniąc do urzędu skarbowego nie chcą mi wyjaśnić ponieważ muszę być osobiście a taki proces u nas trwa długo bo w obecnej sytuacji wizyty są tylko na zapisy .
Witam, my z mężem rozliczalismy sie osobno ze wzgledu na to ze ja jrstem zadluzona, w pismie ktory dostalam od komornika nic nie pisze o tym ze współmałżonek moze mieć zabrany zwrot podatku , 20 kwietnia dzwonilam do US i Pani ksiegowa powiedziala ze wyplata bedzie 7 maja gdyz wczesniej maz musial zrobic korekte bo mnie US rozliczyl indywidualnie, wczoraj zadzwonilam do US i ksiegowa mi powiedziała ze zwrot podatku zajal komornik , jak powiedzialam jej ze maz nie jest dluznikiem tylko ja i ze rozliczalismy sie osobno , to ta pani powiedziała ze komornik doszedl po moim PESELU ktory byl u meza wpisany. Więc mam takie pytanie czy komornik bez wczesniejszego poinformowanoa meza mogl tak soboe zabrac zwrot podatku męża? Najgorsze jest to ze maz dzwonil do komornika ktory zajął zwrot bez skutku bo ten komornik w kancelari jest tylko raz w tygodniu a na odwolanie obawiam sie ze juz zapozno. Prosze o jakas informacje.
Czy ktoś dostał w takim wypadku zwrot podatku? Ja czekam od marca. W US nie maja żadnej informacji na temat komornika.. a na zwrot wciąć czekamy (forma papierowa)
Rozliczałam się z mężem, ulga na 3 dzieci więc ponad 4 tys. Niestety zwrot w całości zabrał komornik mimo że tylko mąż jest zadłużony.
Niby korektę można zrobić do 5 lat a jak by była pomyłka i zwrot by wyszedłniejszy to co wtedy,zwrot przekazany komornikowi ...Ciekawe co wtedy kto różnicę pokrywa
Prawda jest taka, że to jest pokręcone i nie wiadomo do końca od czego to zależy. I to na pewno nie zależy od żadnych zmian przepisów. Bo mimo iż niby rok temu czy tam dwa według przepisów rozliczając się wspólnie z małżonkiem można było dostać zwrot to pytanie dlaczego wtedy jedni dostawali inni nie. To jest czarna magia. I tak samo i teraz jedni będą dostawać inni nie i cza się domyślać dlaczego tak jest. A US jak ma udzielić jakiejś informacji to człowiek i tak jest z tego cały głupi. Być może na to wpływać moment w który wstrzelił się komornik z zajęciem zwrotu, może to też zależeć od urzędu, może to zależeć od rodzaju zajęcia czy to za mandat itp. Chore i możemy tylko główkować.
Mi zostalo tez zabrane z rozliczenia a zona dlug miala przed ślubem
Witam ja zyrantowalam mężowi pożyczkę mieliśmy problemy i dostaliśmy się do komornika ale po jakimś czasie dogadaliśmy się z bankiem i wszystko wycofali i dziś po 6 latach zabrał mi komornik cały zwrot nie informując mnie, mąż miał 20 zwrotu to mu nie zabrał i dziwne jest że do tej pory nie zabrał nie pisał a dziś dzwoniłam do US i kij nie ma kasy nie wiem czy tak mógł zrobić
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.