ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Co robicie z takimi pracownikami

Mam dość.... co robicie z takimi pracownikami, którzy przychodzą po wypłatach z wielkimi pretensjami i mówią, że im się wypłata nie zgadza, bo inny pracownik, z innego działu miał tyle samo godzin, mniej premii, tyle samo dni chorobowego a ma więcej od niego wypłaty.... Pytam mu się, co Panu się nie zgadza, nie ma Pan czegoś policzonego... on nie wie... ale ma mniej od tamtego....to mu się nie zgadza. Tłumaczę mu, po pierwsze, że to jest inny pracownik i nie będę o jego wynagrodzeniu rozmawiać z nim, pracuje na innym dziale i ma inne składniki wynagrodzenia, to on na to, że on widział jego kwitek od wypłaty i mają to samo. Nie mają tak samo, bo są różnice w wynagrodzeniu chorobowym, tamten miał wyższą podstawę i więcej dodatku - ale to przyznają kierownicy... no tak mi podniósł ciśnienie.... Jak radzicie sobie z takimi ludźmi...
Trzeba pokazać pracownikowi jego wyliczenia i na tym poprzestać.
Nie odnosić się do wynagrodzeń innych.
Zastanówcie się nad wprowadzeniem klauzuli poufności wynagrodzenia. Nie mają prawa rozmawiać o wynagrodzeniu innych osób bo to jest niezgodne z RODO. Można rozpatrywać wypłatę w kontekście ewentualnych błędów w dodatkach itd a nie w porównaniu do innych wypłat. Gdzie na wynagrodzenie ma wpływ sporo czynników.
Komentarz 1: *Zosia57
Tak zrobiłam, pytam się nie ma Pan czegoś policzonego... on mi na to że nie wie, bo tamten ma więcej do wypłaty i nigdy by się nie dowiedział, że ma źle dopóki mu tamten nie pokazał swojego kwitka i on by się chciał dowiedzieć jak na tamtym dziale są liczone wynagrodzenia, więc mu powiedziałam, że mu nie powiem, bo to jest inny dział... i nie powinien w ogóle mówić mi, że widział kwitek tamtego pracownika...
Komentarz 2: ~Katqs
no właśnie, muszę to zrobić... dokładnie tamten pracownik miał wyższą podstawę zasiłku i dostał większy dodatek od kierownika, ale to są dwa różne działy, współpracujące ze sobą, ale różne...
Kom 2- jedne z drugim mają MIEĆ zakaz rozmawiania o swoich wypłatach? żarty
Komentarz 5: *EdithA
Wiem, że to jest niewykonalne, ale jak podpiszą klauzulę poufności i wtedy przyjdą do mnie i będą powoływać się na to, że tamten miał więcej wypłaty od niego, bo widział jego kwitek, mogę wtedy wyciągnąć konsekwencje, które są podane w klauzuli... chociaż taki straszak...
Pracodawca nie może zatem zabronić pracownikowi chwalenia się swoimi zarobkami. Nie może go także w żaden sposób upomnieć ani ukarać, jeżeli do takiej sytuacji dojdzie. Dzieje się tak, ponieważ pracodawca przy ustalaniu wynagrodzenia w zakładzie pracy ma obowiązek równego traktowania wszystkich pracowników

https://kadry.infor.pl/kadry/hrm/komunikacja/676611,Zakaz-rozmow-o-wynagrodzeniu.html
Straszyć to można- wróble na drzewie :))))))))))))))
Pracownik ma prawo i może pokazywać/rozmawiać o swoim wynagrodzeniu, a nawet może SWÓJ "kwitek" powiesić na tablicy ogłoszeń i nie można mu tego zabronić.
W innych krajach np.w Niemczech, w dużych firmach, korporacjach, podpisuje się takie klauzule, pracownik nie może rozmawiać o swoim wynagrodzeniu, ale Niemcy to zdyscyplinowany naród :)
Komentarz 7: *EdithA
co innego chwalenie się ile dostał wynagrodzenia, a co innego przychodzenie do kadr i pytanie się jak drugi pracownik ma policzone wynagrodzenie bo ma więcej od niego... mówienie, że miał zwolnienie chorobowe itp. i ten drugi pracuje na innym dziale, więc tu mnie ma mowy o dyskryminacji w zatrudnieniu...
Kom.8
I to też czasami ekolodzy zabronią :)))
Pytanie się jak drugi pracownik ma policzone -............... NIE udzielasz odpowiedzi jak drugi MA policzone TYLKO jak pytający
Komentarz 9: *Zosia57
Zgadzam się.... wiem, że tego się nie zakaże, ale próbować można :) jeśli w klauzuli zapiszemy, że może mieć potrąconą premię za takie rzeczy, to się na pewno 3 razy zastanowi, zanim przyjdzie pytać się jak ktoś inny ma wypłacone wynagrodzenie.... żeby nie było ja za każdym razem spokojnie tłumaczę pracownikom, co i jak mają policzone, ale najbardziej nie znoszę, jak przychodzą do mnie i mówią, że tamten miał więcej od niego... na wynagrodzenie przecież składa się wiele elementów jak np. nadgodziny, premia, dodatki od kierowników, potrącenia które mają i dział na którym pracują, na różnych działach są rożne składanki .... dlatego nie będę z nimi rozmawiać o wynagrodzeniu innych pracowników...
Komentarz 12: *EdithA
Pytanie się jak drugi pracownik ma policzone -............... NIE udzielasz odpowiedzi jak drugi MA policzone TYLKO jak pytający
Przecież ja mu to mówiłam, chyba z 5 razy... co Panu się nie zgadza? czy nie ma czegoś policzonego? .... nie mogę rozmawiać na temat wynagrodzenia innego pracownika.... a on jak mantrę powtarza, że tamten ma więcej od niego...
Jeżeli pracodawca ukarze pracownika za ujawnienie wysokości otrzymywanego przez niego wynagrodzenia, zatrudniony może złożyć pozew do sądu pracy o odszkodowanie na podstawie przepisów Kodeksu pracy o równym traktowaniu pracowników.
Właśnie dostałam na maila propozycję szkolenia "Zarządzanie emocjami" chyba się zapiszę :)))))

mają chyba podsłuch :)
Pracodawca nie może zabronić pracownikowi dzielenia się danymi o swoich zarobkach z kolegami z pracy np. poprzez wprowadzenie klauzuli poufności wynagrodzenia

Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-o-wynagrodzeniu-ani-slowa-czy-zawsze
Komentarz 15: *EdithA
u nas premie są uznaniowe, zależą od Kierownika i Prezesa... to nie są premie regulaminowe
Komentarz 17: *EdithA
czytałam...
ale co się stanie jak wprowadzimy taką klauzulę... premia jest uznaniowa... mi wystarczy, że nie będą do mnie przychodzić z takimi bzdurami...
Gosia289k - tak jest w wielu firmach, też się mierzę z takimi sprawami, dziś właśnie jest ten szczęśliwy dzień
Komentarz 20: *beaEL
no właśnie... ale ja mam na prawdę co robić, nie mam czasu tracić na takie czcze gadanie, bo ja swoje, że nie będę rozmawiać o wynagrodzeniu innego pracownika a on swoje i stoi i się patrzy, on chce wiedzieć i koniec.... ja się zdenerwowałam i pewnie on też.... i teraz piszę na formom i się uzewnętrzniam.... musiałam się komuś wygadać :)
My mamy prawie 600 ludków - na 2 osoby jest co robić - nie ma czasu praktycznie na nic

ale umówmy się, że tym ludziom trzeba poświęcić czas i na spokojnie wytłumaczyć - to czy zrozumie czy nie, nie jest już takie istotne - chodzi o podejście do pracownika
Komentarz 22: *beaEL
600 pracowników na 2 osoby !!!! i Kadry i płace?? maskara... SZACUN :)
Gosia289k - mam dość,wrrr......
idziemy do baru -
nie! nie idziemy bo zamknięte wszystko - znowu pod górkę
dawaj do mnie albo do parku, u mnie pada śnieg, będziemy się rozgrzewać - słyszałam, że białe grzane wino jest dobre
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.