ARCHIWALNY TEMAT FORUM

PPK zaliczka podatek, wypłata 10.

Mam dość :( im więcej czytam tym jestem głupsza, albo w ogóle jestem głupia... proszę wytłumaczcie mi to jak krowie na rowie...

Wypłata za listopad płatna 10.12 i z niej po raz pierwszy obliczam PPK, czyli do instytucji wpłacam składki do 15.01.2021.
Czytam o tym podatku, że pracownik uzyskał przychód dopiero w momencie wpłaty do instytucji. czyli z listopadowej wypłaty nie odejmuje podatku, tylko ten za wypłatę listopadową odliczam w styczniu? Czyli przesuwa się tak jakby odejmowanie podatku z wypłaty.
Ale potem czytam, że jeżeli wypłata kolejnego miesiąca będzie wyliczona a 15 będzie dopiero zapłata ppk to nie ma z czego policzyć podatku.
Poważnie, zaraz się popłacze... czyli te ppk lepiej zapłacić do 10.01 żeby było z czego potrącać? Czy ja mylę pojęcia?
Też nad tym teraz myślę i wyszło mi tak w opitimie że z wypłaty za listopad (płatna 10 grudzień) "przychód PPK pracodawca" przerzuciło mi do wypłaty za grudzień płatnej w styczniu(będę wpłacać PPK w styczniu) i tu zabrało podatek(robiłam eksperyment),
a PPK pracownika z wypłaty za listopad zabrało mu w listopadzie-wypłata 10 grudzień
mam nadzieję że dobrze
Najlepszym rozwiązaniem (dla mnie) jest w dniu wypłaty zapłacić też PPK co w efekcie pozwoli na uwzględnienie w tej samej wypłacie zaliczki na podatek.
A tak można?
Ja nie widzę przeciwwskazań - chyba że ktos inny sie wypowie w tym temacie
Czyli:
wypłata za listopad płatna 10 grudnia
przychód PPK pracodawcy wpada w wypłacie za listopad - podatek grudzień - płatny w styczniu
a składki PPK wpłacone w grudniu w dniu wypłaty?
masakra
No i jeszcze trzeba pamiętać o wykazywaniu PPK na RCA
Też mam ten sam problem..może ktoś , kto już odprowadzał PPK wypowie się w tym temacie..bo ja doczytałam ,ze jeżeli wypłata za listopad 10 grudnia...a PPK płacone 15.01..to nie pobieramy zaliczki od wpłat pracodawcy, ale musimy doliczyć pracownikowi do PIT-11...błagam niech ktoś podpowie jak to w praktyce rozwiązać ...masakra
Jeżeli umowa o prowadzenie została podpisana w listopadzie i jeszcze w listopadzie wypłata to składki należy przekazać do IF 1-15 grudnia. Jeżeli umowa o prowadzenie została podpisana w listopadzie i wypłata ma miejsce w grudniu to już od dnia naliczenia składek można je przekazać do IF max do 15.01.2020 - potwierdzone przez PFR. Ja naliczam wynag. 10.12 i w tym samym dniu przekazuję do IF, omijam problem z podatkiem.
Co myślicie?
A czy można w takiej sytuacji (gdzie wypłata do 10 następnego miesiąca) przyjąć od uczestnika PPK wniosek, żeby zaliczkę na podatek od kwoty finansowanej przez pracodawcę pobrać od razu od wynagrodzenia od którego jest naliczana? US dostanie wcześniej a pracownik uniknie dopłaty podatku przy rozliczeniu rocznym ...
Ja pracuję na Gratyfikancie i Pan z infolinii poinformował mnie, że za każdym razem, kiedy wynagrodzenia płacone są z przesunięciem (czyli do 10-ego za poprzedni miesiąc), a wpłaty do PPK są dokonywane po wypłaceniu wynagrodzenia (np. wypłata za listopad, wypłacona 10 grudnia, a wpłata na PPK tych potrąconych składek 15 stycznia), to nigdy nie będzie można pobrać podatku pracownikowi, bo w dniu wypłaty wynagrodzenia nie było podstaw do potrącenia, ponieważ składka w tym momencie nie była jeszcze zapłacona?! Co Wy na to? I nie chodzi tu wcale o przełom roku, jak mi powiedział.
No i oczywiście przychód do rozliczenia w PIT-11, ale to już za rok (PIT-11 ZA 2021)...
I jeszcze to:

https://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/pracownicze-plany-kapitalowe/3639820,Podatek-od-wplat-do-PPK-finansowanych-przez-podmiot-zatrudniajacy.html
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.