30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Fizjoterapeuta

Czy fizjoterapeuta może korzystać ze zwolnienia podmiotowego z vat z art. 113 ustawy?
Nie są wymienione w art. 113 ust. 13 więc pewnie mogą. Dodatkowo może być zwolnienie przedmiotowe z art.43

https://inforfk.pl/cykle-tematyczne/tresc,,,INF0000000000000699697,Czy-uslugi-fizjoterapeutyczne-sa-zwolnione-z-VAT.html
Nawet lepiej korzystać z art 43, bo nie ma problemu przy przekroczeniu limitu. Ale zdaje się np masaże relakacyjne nie mogą korzystać z art. 43.
Mam dylemat, bo dziś usłyszałam opinię, że fizjoterapeucie przysługuje tylko zwolnienie z art. 43....żadne inne...ale z tego co piszesz to nie prawda
>3
jak przysługuje z art 43 to tym bardziej z art.113
Dziękuję bardzo
Fizjoterapeuta jest zawodem medycznym i zwolnienie jest tylko z art. 43 ust. 1 pkt 19 lit. c ustawy o VAT.
I jak się wystawia fakturę to należy podać taką podstawę prawną. Na pewno nie ma zwolnienia podmiotowego bo zgodnie z art. 113 ust. 2 do limitu 200 tys. nie wlicza się usług zwolnionych z art. 43 poza pewnymi wyjątkami. Zwolnienie podmiotowe przysługuje fizjoterapeucie gdyby wykonywał inne usługi niż te z 43 jako zawód medyczny np. Sprzedaż suplementów czy masaż relaksacyjny.
>6
wpisanie na fakturze art 113 też jest poprawne w tym wypadku
Do 200.000 może też korzystać z art.113
Jeżeli ten fizjoterapeua jest zawodem medycznym i świadczy usługi w zakresie opieki medycznej... I poprawię zdrowia to pierwszeństwo zwolnienia ustalane jest najpierw od zwoln art. 43 a dopiero jak nie ma tego zwolnienia to patrzy na 113 do limitu. Pod względem vatu w jednym i drugim przypadku jest zwolnienie ale jeżeli jest wystawiana faktura to musi być podstawą prawną art. 43 bo jak będzie 113 to jest to błąd postawy prawnej w wystawionej fakturze i musi być korekta. Bo przy zwolnieniu z art. 43 musi być postawa prawna zwolnienia na podstawie rozporządzenia w sprawie wystawiania faktur a przy zwolnień że 113 podstawa prawna zwolnienia nie jest obowiązkowa.
Kom 9
Nie masz racji
Kom.9
a to ciekawe ;)
podaj podstawę prawną takiego postępowania
Cdn
ze art.43 jest wazniejszy od art.113
Do kom. 10,11,12. Co do pierwszeństwa oczywiście nie znalazłam przepisu ale starałam się dokładnie przeanalizować te dwa zwolnienia. Zakładając że może być dowolne zwolnienie i w tym przypadku wybieram zwolnienie że 113 to wliczaja mi się usługi opieki medycznej przez fizjoterapeutę do limitu. Przekracza on po pewnym czasie swój limit i dalsza część musi opodatkować zgodnie z art. 113 ust. 5. Czyli mam usługi opieki medycznej opodatkowane co jest nieprawda. Czy w takim przypadku wybieram że jednak mogę korzystać ze zwoln z 43? Czyli jak wystawiam faktury to do kwoty że 113 mam podstawę prawną zwolnienia że 113 albo jej nie pisze bo mam takie prawo. A po przekroczeniu limitu wpisuje podstawę prawną z 43 na Te same usługi? Dlaczego? Bo mam wybór? Dochodzimy w każdych przypadkach do sprzeczności że mogę korzystać przy tych usługach że 113. Tak więc drogą dedukcji i dokładnej analizy dla mnie art 43 jest pierwszy. Raczej zamysł 113 jest taki że jak nie ma innych zwolnień to jest ze 113.
Dodam, że w art. 113 ust. 2 przedstawia co nie wlicza się do limitu i są tam usługi fizjoterapeuty który jest zawodem medycznym i wykonuje usługi w skrócie dla podratowania zdrowia. W przeciwnym wypadku skoro jest wybor to jeden fizjoterapeuta musiałby opodatkować swoją swoje usługi po przekroczeniu limitu a drugi stwierdza ze on wybiera 43 i ma bez względu na obroty zwolnienie z vatu. Gdyby było wszystko jedno to wg mnie byłoby bez sensu podział na te dwa zwolnienia tylko jechać na 113. Takie jest moje zdanie. Ja uważam że w tym przypadku to jest art. 43 ust. 1 pkt 19 lit c.
Doprecyzowuje mój zapis z powyższego komentarza 14 zdanie pierwsze, że w art. 113 ust. 2 pkt 2 wprost jest ze do wartości limitu określonego w ust. 1 nie wlicza się sprzedaży z art 43 ust. 1 a tam są usługi fizjoterapeuty. Należy pamiętać że jest on zawodem medycznym od jakiego czasu.
Wg mnie błędnie sądzisz
do wysokości 200tys moze skorzystać albo z art.113 albo z art.43, ma do wyboru
natomiast po przekroczeniu 200tys. jest ten art.113.5 i wtedy podlega to opodatkwaniu ale ... to nie oznacza że 23% ;)
poniewaz stawka vat jest tu zw. wlasnie z art.43 to po przekroczeniu 200tys. i nawet nie wgnikajac czy to się wlicza do limitu art.113.2 czy nie , jest to opodatkowane ale stawka vat jest zw.
Ponieważ są to 2 typy zwolnień w vat
1/ z art.113 czyli zwolnienie podmiotowe , chodzi tu o zwolnienie podmiotu/firmy do limitu
2/ z art43 czyli zwolnienie przedmiotowe tj. zwolnienie z vat (stawka vat zw.) dla okreslonej czynności i nie ma tu limitów kwotowych tylko okreslone warunki do spełnienia
Tak się zastanawiam nad tymi dwoma zwolnieniami. Powiedzcie mi co wtedy będzie jeżeli oprócz usług fizjoterapii będą jeszcze usługi wynajmu nieruchomości na cele użytkowe. Kiedy mam opodatkować ten najem? Głównie chodzi mi o art
113 ust. 2. To wliczam te usługi fizjoterapii do limitu czy nie? Bo wydaje mi się że bardziej rozkmina powinna być w tym kierunku. Bo przy usługach zwolnionych nie muszę wystawiać faktur chyba że na żądanie. Zakładamy że nie ma żądania i nie ma problemu jaka podstawę prawną damy. Ale co z tym wynajmem. Przekroczę załóżmy ta magiczna kwotę 200 tys. Zł usługami fizjoterapii i po tym czasie zacznę wynajmować na cele użytkowe nieruchomość. To czy ze zwolnieniem bo usl. z 43 mi się nie wliczaja? Czy jednak się te usługi wliczaja.?
Wynajem będzie zwolnionu czy 23% jak przekroczę 200 tys Usługami fizjoterapii?
A co do stawki VAT to zwolnienie zw nie jest stawką VAT. Mamy staeke vat 23 oraz obniżone 8% 5% czy 0%
Przy sprzedaży mieszanej ( usługi medyczne-zwolnione ; usługi najmu - opodatkowane ) masz dwa zwolnienia z vat równocześnie
- przedmiotowe z art.43 ( u.medyczne )
- podmiotowe z art.113 ( u.najmu )
Limit 200 tys ( w tym przypadku )dotyczy tylko
usług najmu.Do limitu nie wliczasz sprzedaży zwolnionej.
Po przekroczeniu 200 tys z usług najmu rejestrujesz się do vat - tracisz zwolnienie podmiotowe.Będąc juz vatowcem opodatkowujesz najem 23% a usługi medyczne nadal są zwolnione .
Musisz tylko pilnować limitu ( można sobie stworzyć odrebny rejestr)
Zw to też swego rodzaju stawka vat :)
jeżeli to byłyby same usługi fizjo to bez znaczenia w zasadzie czy art.113 czy art.43 czyli korzystasz albo ze zwolnienia podmiotowego albo przedmiotowego
natomiast jak masz rózne usługi czyli i zwolnione i opodatkowane vat (0,5,8,23) to juz musisz patrzeć na art.113 bo może się okazać że dla fizjo masz zw. ale dla innych juz 0,5,8,23% jak przekroczysz limit z art.113
i teraz aby stwierdzic czy przekraczasz ten limit to masz art,113.2 i jak usługi fizjo ponieważ są z art.43.1.19 nie wliczasz do limitu a inne wymienione w art.113.2 (to co tam masz " z wyjątkiem" czyli m.in.najem (związane z nieruchomościami) już wliczasz do limitu (jak nie jest to jakaś sporadyczna czynność)
O to właśnie mi chodziło :) Gosia sama powiedziałaś że fizjoterapia korzysta z art. 43 ust. 1 pkt 19. Skoro już wiemy że z tego art to bez sensu jest to wszystko wcześniejsze bo skoro jest 43 to nie mówić o 113 bo to może zmylić osoby. Wiemy że fizjoterapia jest z 43 i podstawa prawna na fakturze taka ma być i nie wlicza się to do limitu ze 113.
No wlasnie Ci pisalam ze nie nie ma musu korzystania z art.43 ale oczywiscie mozna a Ty sie upierasz ze tylko i wylacznie art.43 a tak nie jest ;))
Dokładnie ja się upieram ze ma zwolnienie z 43. Bo uważam że jak wystawiam fakturę to musi być podstawą prawną zwolnienie z art. 43. Bo jak nie ma tego to dane są niepełne i musi być korekta. Każdy decyduje z czego korzysta, a to już urząd będzie weryfikował czy wszystko jest prawidłowe :)
>25
do wysokości limitu 200 tys każdy może skorzystać (poza wyjątkami) ze zwolnienia a podstawa zwolnienia nie musi być podawana na fakturze, wystarczy faktura bez vat :)
No to co do podawania na fakturze podstawy zwolnienia z vat
http://www.przepisy.gofin.pl/przepisy,3,32,32,2509,78699,20131209,3-przypadki-wktorych-faktury-moga-zawierac-zakres-danych.html
par.3
. Faktura dokumentująca:

1) dostawę towarów lub świadczenie usług zwolnionych od podatku na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 2-6, 8-36 lub przepisów wydanych na podstawie art. 82 ust. 3 ustawy powinna zawierać:

a) datę wystawienia,

b) numer kolejny,

c) imiona i nazwiska lub nazwy podatnika i nabywcy towarów lub usług oraz ich adresy,

d) nazwę (rodzaj) towaru lub usługi,
E) miarę i ilość (liczbę) dostarczonych towarów lub zakres wykonanych usług,

f) cenę jednostkową towaru lub usługi,

g) kwotę należności ogółem,

h) wskazanie przepisu ustawy, aktu wydanego na podstawie ustawy, przepisu dyrektywy 2006/112/WE Rady z dnia 28 listopada 2006 r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej (Dz. Urz. UE L 347 z 11.12.2006, str. 1, z późn. zm.) lub innej podstawy prawnej, zgodnie z którą podatnik stosuje zwolnienie od podatku;
3) dostawę towarów lub świadczenie usług zwolnionych od podatku na podstawie art. 113 ust. 1 i 9 ustawy powinna zawierać dane, o których mowa w pkt 1 lit. a-g;

wiec jak widzisz żadne art.nie muszą byc podawane i wcale nie trzeba robic korekt jak nie ma podanej podstawy prawnej
I moze korzystac z art.113 a nie wylacznie z art.43
Dokładnie Gosia, w par. 3 ale pkt 1 to jest do zwolnień 43 i tam jest wymagane informacje od a-h. Czyli to co napisałaś. Natomiast pkt 3 odnosi się do zwolnień ze 113 i tam jest od A-g. Tyle w tym temacie.

Co do podsumowania to znalazłam na jednej interpretacji ORD-IN "Na marginesie wyjaśnienia wymaga, że przepisy w zakresie podatku od towarów i usług nie przewidują możliwości stosowania zwolnienia od podatku dla tej samej czynności na podstawie różnych norm prawnych." z 0112-KDIL2-3.4012.434.2019.2.ZD

W sumie zawsze można zadzwonić do KIS:)
W interpretacji na którą się powołujesz wyraźnie napisano , że nie stosuje się zwolnienia z różnych norm dla TEJ SAMEJ czynnosci.
W przypadku sprzedaży zwolnionej i opodatkowanej masz zwolnienie
przedmiotowo - podmiotowe właśnie dlatego , że świadczysz różne usługi a nie jeden rodzaj.
Wystawiasz f-re na usg zwolnione / wpisujesz podstawę zwolnienia z art.43
Wystawiasz f-re na usługi opodatkowane / najem lub inne) / nie musisz wpisywać podstawy ale możesz bo przepisy tego nie zabraniają.
Tak się składa , że mój klient ( lekarz ) ma dodatkowo najem lokali i ustaliliśmy , że wpisuje na każdej wystawianej fakturze podstawę
i z art.43 i z art 113 / zależnie czego dotyczy /.
Księgujac takie faktury mam jasność czy idą do limitu czy nie.
Nadmienię,ze konsultacje z KIS były prowadzone.
Do kom. 32 oczywiście bardzo dobrze mówisz o tych dwóch podstawach w zależności czego dotyczy. Tylko że na początku rozmowy było mowa czy usługi fizjoterapii może korzystać z limitu 113. Były odpowiedzi że może korzystać. I ja do tego napisałam że nie można korzystać z dwóch form. Jak usługi fizjoterapii mają swój przepis zwolnienia z art. 43 to z tego i żadnego innego. A co do najmu to była już drugorzędna sprawa. :) i to również było analizowane przez KIS :)
Chyba jednak sie nie rozumiemy
nie ma wyzszosci art.43 nad art.113
fizjoterapia moze korzystać ze zwolnienia z art.113 jako podmiot / firma LUB może korzystać ze zwolnienia dla danej czynnosci czyli uslugi medyczne z art.43
Kom.33
Fakt.Zbyt mocno zasugerowałem się tym najmem.
Najważniejsze, że problem wyjaśniony.
Pozdrawiam.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.