ARCHIWALNY TEMAT FORUM

BDO pomocy nie robiłam Kart Ewidecki Odpadów przez cały 2020r

J.w.

jakie są konsekwencje ?
Dziwne, że ktos Ci przyjął odpady bez karty. U nas najpierw bezwzglednie karta, a dopiero potem odbior odpadów. Chyba, że komunalne same oddawane byly.
KPO wystawiam tak jak piszesz przed wydaniem odpadu

teraz czytam że co miesiac nalezy generować Karty Ewidencji Odpadu...KEW...
A to widzisz ja też o tym nie wiedzialam, także nie jestes sama. Ja robilam karty, potem korekty o masę, ktos od nich to zatwierdzal i myslalam, że to tyle.
Nie ma problemu. Zrób to teraz, tylko daty wytworzenia wpisz wsteczne, np. miałaś KPO z 15.06.2020, to data wytworzenia musiała być wcześniejsza.
W BDO na wydruku karty ewidencji odpadów widać tylko daty jakie Ty tam wpiszesz, nie widzę, żeby gdzieś było widać, kiedy robiłaś wpis. Czy na bieżąco czy wstecznie.
Też uzupełniam karty ewidencji odpadów co jakiś czas, teraz jestem na bieżąco i nie drukuję ich co miesiąc, chrońmy środowisko ;)
Gwery a pomozesz trochę jak się to robi? Loguje się do bdo, potem dodaje karte ewidencji jako wytwarzajacy, osobna karta dla kazdego odpadu? I potem wpisuje dane z kpo. To recznie? Nie sciaga sie z automatu.
Czyli jeżeli KPO jest z 15.06. to KEW z datą np. 01.07 ? .. bo za miesiąc czerwiec robię
No nie, ja tylko wystawiałam karty przekazania jak miałam odbiór, potem tylko do mnie dzwonili, żeby zmienić kilogramy i robię tak, jak nie było nic oddawanego to zerowych nie robiłam, czy zerowe karty przekazania też trzeba ???
A źle doczytałam , chodzi o karty ewidencji odpadów ?
Tak..ewidencji odpadów
Do ko. 6 chyba na odwrót kew z datą wcześniejsza niż kpo. Ja to tak rozumiem z kom. 4
Kurcze...a ja myślałam że jest to zestawienie za cały miesiąc
Tak jak piszesz:
- Dla każdego odpadu osobna karta ewidencji
- dodajesz kartę ewidencji jako wytwarzający
- jeśli masz stan początkowy odpadu na 01.01.2020 to wpisujesz
- KPO u mnie ściąga z automatu, ale może musisz mieć wcześniej coś wytworzonego odpadu, więc w pierwszej kolejności zrób na zakładce "wytworzone" wpis o wytworzonym odpadzie np. 29.01.2020, dane wpisujesz tam sama, a potem przejdź na zakładkę "przekazane" , kliknij nowy wpis i wybierz opcję "wpis na podstawie karty przekazania odpadu", wybierz odpowiednią kpo np. ze stycznia czy początku lutego, powinno zaczytać i tak dalej

przed każdą KPO robię wpis o wytworzeniu odpadu, wpisuję ilość taką jaką mam w skorygowanej KPO
Ja robię 1 raz w miesiącu z ostatnim dniem miesiąca na podstawie wystawionych KPO ( ściągają się dane).

Aktualnie jest to obowiązujące od 1.01.2020 r. rozporządzenie Ministra Klimatu z 23.12.2019 r. w sprawie rodzajów odpadów i ilości odpadów, dla których nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji odpadów, zawierające zwolnienia dotyczące 46 rodzajów odpadów, z tym że ilość odpadów objętych zwolnieniem jest zróżnicowana dla poszczególnych rodzajów. Ilość odpadów uprawniająca do zwolnienia z obowiązku prowadzenia ewidencji odpadów danego rodzaju jest podana w stosunku rocznym. Podmioty, które rocznie wytwarzają większą ilość odpadów, od początku powinny prowadzić ewidencję tych odpadów. Jednakże w przypadku, gdy podmiot planuje wytworzenie odpadów w ilości nieprzekraczającej limitów z rozporządzenia, natomiast ten limit w ciągu roku przekroczy, powinien on prowadzić ewidencję odpadów od momentu przekroczenia limitu.
Jest jedna karta ewidencji odpadu na cały rok, ta sama
mam po 1 KEO dla makulatury i tworzyw sztucznych, a w każdej mam po kilka wpisów o wytworzeniu odpadów i ściągnięte KPO
Przepisy nie przewidują w takim przypadku wstecznego uzupełniania brakującej ewidencji od początku roku, podobnie jak system BDO nie umożliwia wstecznego wprowadzania danych.

Sprawdźcie czy musice prowadzić pełną ewidencję (KPO + KEO) czy tylko uproszczoną (KPO).
A mi się udało, na szczęscie mam tylko dwa kpo i to tylko z 10 2020. Tak jak pisze Gwerty weszłam w:
karty ewidencji odpadów, dodałam nową jako wytwarzająca odpady, wprowadziłam wytworzenie odpadów pod datą jaką faktycznie były wytworzone i zgłaszam ich odbiór, a potem na podstawie kpo wygenerowałam przekazane i wszystko mi poszło bez problemu, dat nie widać faktycznie. Ale czy to ok to nie wiem?:)
Do kom. 15
KPO nie zrobisz wstecznie, ale zapisy w KEO tak zrobisz, system BDO pozwoli na to

wysyłam odpad na KPO i szacuję ile wytworzyłam, dopiero po zważeniu u odbierającego, wiem na 100% ile przekazałam, więc zapis o wytworzeniu odpadu na KEO robię faktycznie juz po przekazaniu odpadu
Maja07
robię tak od poczatku działania BDO i nie widzę innej opcji, bo jak pisałam w kom. 17. wysyłam odpad na KPO i szacuję ile wytworzyłam, dopiero po zważeniu u odbierającego, wiem na 100% ile przekazałam, więc zapis o wytworzeniu odpadu na KEO robię faktycznie juz po przekazaniu odpadu
Kom. 17
KPO dokładnie, nie da się cofnąć, natomiast w KEO tak.
A czy poza KPO co oczywiste, KEO co teraz też oczywiste, poza sprawozdaniami to są jeszcze jakieś bieżące obowiązki?
Qwert wielkie dziękuję za pomoc, mam jedną KPO m-cnie w, dzisiaj już nie zdążę zrobić KEO. Dziękuję bardzo
Kom. 18 no tak, my najpierw w kpo szacujemy wagę, a potem zawsze poprawiamy i dopiero wtedy kpo jest zatwierdzone
Kom. 19.
na tę chwilę nie ma według mnie :)
Ja też serdecznie dziekuję Gwerty:)I Pinezka98 też za pytanie, bo też bym nie robiła nic. Dużo tego wszystkiego, ciężko to wszystko ogarnąć.
Kom. 20 i kom. 23

Nie ma za co, na zdrowie :)
Oj ciężko...gdzieś dzisiaj na forum przeczytałam.
Miłego dnia dziewczyny :)
Dziewczyny gdzie w tym BDO są karty przekazania odpadów te wszystkie zrealizowane , coś nie pamiętam.
Ja mam w zatwierdzony transport te zatwierdzone już nie do zmiany
Dzięki, tak znalazłam.
Witam. Proszę o pomoc. Przez cały 2020 rok nie byly robione KEO. Tylko w wersji papierowej. Czy można teraz stworzyć nową KEO do danego kodu i wprowadzić zaległe dane za 2020?
Też interesuje mnie odpowiedź na to pytanie :)
Ponawiam pytanie BARDZO PROSZĘ O POMOC
Witam. Proszę o pomoc. Przez cały 2020 rok nie byly robione KEO. Tylko w wersji papierowej. Czy można teraz stworzyć nową KEO do danego kodu i wprowadzić zaległe dane za 2020?
Kom. 29 i kom.30

W tym wątku pisałyśmy, że można zrobić zaległe KEO i w kom. 12 jest opis jak to zrobić.
Kom.32
Dziękuje. Ale jak teraz dodaje nowa Kartę ewidencji to jest ona za rok 2021 czy mogę do niej dodawać wpisy za rok 2020?
Ups...

to może być faktycznie problem...

zobaczę w BDO czy mogę dodać KEO za 2020 dla jakiegoś kodu odpadu, którego nie mam i napiszę jak mi poszło
Faktycznie KEO robi na 2021

filtr wyboru roku pozwala tylko dodawać wpisy z datą wsteczną z 2020 r. na KEO utworzonych w ubiegłym roku
Ustawa dopuszcza prowadzenie ewidencji odpadów w formie papierowej do 31 grudnia 2020 r., o ile przekazujący odpady wystawi kartę przekazania odpadów (KPO) lub kartę przekazania odpadów komunalnych (KPOK) w tej formie.

Natomiast podmioty, które prowadzą dokumenty ewidencji w formie elektronicznej, za pomocą dedykowanego modułu w BDO, nadal mogą z niego korzystać, jednak w przypadku przejęcia odpadów od podmiotu na podstawie sporządzonej w formie papierowej KPO/KPOK powinny dodatkowo rozpocząć prowadzenie ewidencji również w takiej formie.

Podmioty zobowiązane do uzyskania wpisu w Rejestrze-BDO do momentu jego uzyskania, mogą jeszcze w 2020r. bez ww. wpisu prowadzić ewidencję odpadów w formie papierowej, pozostawiając jednocześnie na dokumentach ewidencyjnych puste pole z numerem rejestrowym.
Czyli można zrobić zaległe wpisy ale jak masz utworzona KEO. Jak nie było dodano KEO w 2020 to już nic nie da się zrobić. Nie wprowadzisz zaległych wpisów.
Chyba tak to niestety wygląda, dobrze by było, gdyby ktoś inny się wypowiedział jeszcze na ten temat, może ja czegoś nie widzę,
zastanawiam się teraz czy na Twoim miejscu nie zrobić KEO w 2021 i spróbować zrobić wpisy na niej za 2020, tylko że potem możesz sobie nabruździć przy sprawozdaniach, bo nie wiadomo czy i jak będzie pobierać do nich dane

albo uderzyć się w pierś i złożyć czynny żal do urzędu marszałkowskiego, że było papierowo

może ktoś inny jeszcze się wypowie....
No raczej jak KEO za 2021 to wydaję się mi że nie ma co tam wpisywać dane za 2020. Faktyczne można narobić zamieszanie przy sprawozdaniu.
Czy ktoś wybrnął z tej sytuacji braku KEO za 2020 r.? Jak to teraz naprawić? Jest taki zapis, że do 31 stycznia 2021 trzeba te papierowe wprowadzić do systemu, ale jak to zrobić z KEO?
Kom.40 też interesuję mnie odpowiedź na to pytanie
Ja mam informację że nie da sie wprowadzic KEO za 2020 r.
Kom. 42 - a masz może też informację jak to w takim razie inaczej "ogarnąć"?
Kom 42. Niestety takiej informacji nie mam. Też chciałabym wiedzieć.....
Kom 43 mam następne informację
"Od 01 stycznia 2021r nie ma możliwości prowadzenia KPO/KEO w wersji papierowej- jedyna możliwość ,to wtedy kiedy nastąpi awaria systemu i będzie to ogłoszone. Za 2020 r można mieć wersję papierowa i nie trzeba wprowadzać do BDO."
A co w sytuacji, jeżeli wytworzyliśmy odpad ale ie przekazaliśmy go
Dla tych co w 2020 nie wprowadzili Kart Ewidencji odpadów jest nadzieja - sprawdźcie sobie ile odpadów było bo :

Uproszczoną ewidencję odpadów mogą prowadzić firmy, które:

-wytwarzają odpady niebezpieczne, w ilości do 100 kg rocznie
-wytwarzają odpady inne niż niebezpieczne, niebędące odpadami komunalnymi, w ilości do 5 ton rocznie
- transportują odpady wykonując wyłącznie usługę transportu odpadów
- władają powierzchnią ziemi, na której komunalne osady ściekowe są stosowane:
w rolnictwie, rozumianym jako uprawa wszystkich płodów rolnych wprowadzanych do obrotu handlowego, włączając w to uprawy przeznaczane do produkcji pasz
do uprawy roślin przeznaczonych do produkcji kompostu
do uprawy roślin nieprzeznaczonych do spożycia i do produkcji pasz.

Przy uproszonej ewidencji wypełniasz tylko karty przekazania odpadów i nie musisz sporządzać elektronicznych kart ewidencji.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.