ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Rozliczenie podatku z 2017 Francja przez Studenta

Witam, mam problem ponieważ w 2017 roku wyjechałem na winobranie do Francji na okres 14 dni.
Zarobiłem tam 1288 euro. Znajomi, którzy jeżdżą tam od kilkunastu lat mówili, że mam się z tego nie rozliczać tylko poczekać na wezwanie od US, które przychodzi po 3 latach. Jestem studentem, w 2017 roku pracowałem dorywczo na zlecenie i zarobiłem 6200 zł w ciągu roku.
Gdy zrobiłem korektę w biurze rachunkowym, wyszło mi do zapłaty 740 zł + odsetki (coś koło 170 zł). Czy jest ktoś mi wstanie wytłumaczyć dlaczego muszę tyle zapłacić? Czy jest szansa, że ktoś sie pomylił? Dla mnie studenta jest to ogromna kwota tym bardziej, że ludzie, którzy się w ten sposób rozliczają mają co roku do zapłaty po 50 zł. Czy różnica wynika w tym, że jestem studentem i nie mam stałych dochodów z umowy o pracę? Nielogiczne jest dla mnie to, że zarobiłem tylko 6 tyś zł w Polsce co daje jakies 500 zł miesięcznie a ludzie, którzy zarabiają po kilkadziesiąt tys. rocznie mają do zapłaty 50 zł. Pomocy!
Co do zasady - za rok 2017 rozliczenie z Francją metoda wyłączenia z progresją.
Jeśli są dochody w PL wg skali = należy się rozliczyć z US-em nie czekając na wezwanie.

Proszę podać kwoty do rozliczenia
-dochody z PL /wszystkie kwoty/
- z Francji ... czy to umowa o pracę czy zlecenie oraz termin pracy /do ustalenia kursu/.

jeśli podasz...sprawdzę.
We Francji byłem od 02.09.17 - 16.09.17. Zarobiłem 1288 euro. Umowa jest po Francusku ale przyszło pismo, że to była praca najemna. W 2017 rozliczyłem się z Polskich dochodów (6294,17) Przychód wyniósł 7867.71. Dostałem zwrot podatku 1133 zł.
Pani w urzędzie skarbowym tłumaczyła, że dostałem za dużo zwrotu 3 lata temu i teraz muszę oddać tę różnicę ponieważ moje dochody łącznie z Francją przekroczyły próg 11 tyś (chociaż po odliczeniu diet z Francji nie przekracza) i dlatego tyle wychodzi. Dziewczyna też była ze mną we Francji ale w 2017 osiągnęła dochody w wysokości 2200 zł i również rozliczyła się teraz i u niej wyszło do zapłaty 9 zł. Będę wdzięczny za wytłumaczenie ponieważ co roku jeżdżę na winobrania i czeka mnie to każdego kolejnego roku i przeraża mnie to wszystko. Jeżeli będzie trzeba to zapłacę ale chciałbym zrozumieć dlaczego jestem jedyną osobą z 20 osób , które regularnie jeżdżą i płacą po rozliczeniu od 50 do 100 zł.
.... że dostałem za dużo zwrotu 3 lata temu i teraz muszę oddać tę różnicę ponieważ moje dochody łącznie z Francją przekroczyły próg 11 tyś (chociaż po odliczeniu diet z Francji nie przekracza) i dlatego tyle wychodzi.

Przy rozliczeniu tylko dochodów z PL uwzględniana jest kwota wolna od podatku,
dlatego otrzymałeś zwrot podatku.

Po uwzględnieniu dochodów z Francji zmienia się sposób rozliczenia - METODA WYŁĄCZENIA Z PROGRESJĄ.
Przy liczeniu tą metodą nie ma kwoty wolnej.....

Wyliczamy stopę procentową, którą liczymy dochód do opodatkowania uzyskany w PL .... i dlatego nie ma
zwrotu całej kwoty odprowadzonego podatku.
Różnicę wraz z odsetkami należy zwrócić do US...i taka jest sytuacja u Ciebie.

..Dziewczyna też była ze mną we Francji ale w 2017 osiągnęła dochody w wysokości 2200 zł i również rozliczyła się teraz i u niej wyszło do zapłaty 9 zł...... - dlatego mniej, że ma mniejszy dochód w PL.
Cd.
dodam, że od 01-01-2020r do dochodów z Francji jest zmiana sposobu rozliczenia na
METODĘ ODLICZENIA PROPORCJONALNEGO, przy tej metodzie istnieje obowiązek
rozliczenia niezależnie od tego czy zostały w PL uzyskane dochody.
Ma zastosowanie konwencja MLI.

Poczytaj o rozliczaniu dochodów zagranicznych na stronie mf. gov.
Dzięki, nadal jest to dla mnie trudne do zrozumienia ale przynajmniej wiem, że nie ma nigdzie błędu. Jeszcze jakbym mógł prosić o wytłumaczenie jak to jest w przypadku osób, które mają stałe prace i są po 26 roku życia. Mają stałe dochody w Polsce a w rozliczeniu za Francję też im wychodzi ok. 50 zł. Byłem również w 2018, 2019 i 2020, czy za każdy wyjazd zapłacę po rozliczeniu Pit ZG tyle samo zakładając podobne zarobki w Polsce do tych z 2017? Teraz się zastanawiam czy wgl mi się opłaca tam jeździć skoro co roku będę musiał zwracać taką sumę...
Za rok 2018,2019 jeśli nie rozliczyłeś dochodów z Francji na PIT-36 i PIT/ZG będzie podobnie.
Będą trochę mniejsze odsetki - więc trzeba zrobić ew. korekty jak najszybciej.

Za rok 2020 będzie inaczej po zmianie rozliczenia na odliczenie proporcjonalne...
Ok, rozumiem. A z tymi zarobkami jak jest? Jak bym pracował na umowę o pracę i w ciągu roku zarobiłbym 30 tys to wtedy też miałbym tylko 50 zł do zapłaty?
Jak już wyjaśnił Wla.gle Twoje dochody z kraju nie przekroczyły kwoty wolnej od opodatkowania dlatego zwrócono Ci zapłacony podatek (1133).
Gdybyś miał dochód np. 30 000 to wtedy najprawdopodobniej nie miałbyś zwrotu lub byłby minimalny. Wtedy gdyby doszły dochody z Francji najprawdopodobniej zapłaciłbyś te 50 lub podobną kwotę.
Zauważ, że masz zwrócić 740+170=910 zł. Miałeś zwrot 1133 zł a więc i tak jesteś na plusie. Gdybyś miał dochód np 30 000 w kraju (tak jak mają Twoi znajomi) to miałbyś oddać te 50 lub 100 zł (podaję przykładowo) i byłbyś ogólnie na minusie.
Jak napisał powyżej Wla.gle dochody trzeba rozliczać na bieżąco a nie czekać 3 lata. Nie miałbyś wtedy odsetek (170) i Twój zysk po rozliczeniu byłby wyższy.
Ok, dzięki za pomoc. No nic, z bólem serca muszę zapłacić i jak najszybciej rozliczyć pozostałe lata. Dzięki!
Kom>6
Podałem
..Za rok 2020 będzie inaczej po zmianie rozliczenia na odliczenie proporcjonalne...

Sprostowanie....
Konwencja MLI wchodzi w życie w 2020r.
Konwencja MLI nie zmienia jednak UPO - nadal będzie METODA WYŁĄCZENIA Z PROGRESJĄ.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.