ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Sprzedaż oleju opałowego - GTU 02 czy GTU 03

Zajmujemy się sprzedażą oleju opałowego dla odbiorców końcowych. Kod CN 2710 19 47 znajduje się zarówno w GTU 02 jak i w GTU 03. Czy ktoś mógłby mi pomóc w ustaleniu, które GTU powinnam zastosować? Czy GTU 03 byłabym zobowiązana zastosować wtedy, gdy miałabym również obowiązek zapłacenia akcyzy, dobrze rozumiem?
Też jestem ciekawa
GTU 02 olejów opałowych (CN 2710 19 62, CN 2710 19 64, CN 2710 19 68, CN 2710 20 31, CN 2710 20 35, CN 2710 20 39, CN 2710 20 90);
GTU 03 oleju opałowego w rozumieniu przepisów o podatku akcyzowym oraz olejów smarowych, pozostałych olejów o kodach CN od 2710 19 71 do 2710 19 99

kod 2710 19 47 nie jest wymieniony w GTU 02 więć będzie GTU 03
GTU 02 m.in. oleje napędowe (CN 2710 19 43, CN 2710 20 11).
My kupujemy towar z CN 2710 19 43 pod nazwą LOTOS RED. Na stronie Lotosu towar ma nazwę olej napędowy do celów opałowych. Z żadnego dokumentu, który my otrzymujemy ta nazwa nie wynika, ale jednak podany jest CN 2710 19 43.
W związku z tym na dzień dzisiejszy zdecydowaliśmy, że wpisujemy GTU 02.
Gdybym miała jakieś inne wyjaśnienia i wytyczne to napiszę, może komuś się przyda.
Taką informację dostałam od hurtowni: GTU 03
Dotyczy olej opałowy w rozumieniu przepisów o podatku akcyzowym oraz oleje smarowe,
Dotyczy pozostałych olei o kodach CN od 2710 19 71 do 2710 19 99,
z wyłączeniem wyrobów o kodzie CN 2710 19 85 (oleje białe, parafina ciekła)
z wyłączeniem smarów plastycznych zaliczanych do kodu CN 2710 19 99,
z wyłączeniem olejów smarowych o kodzie CN 2710 20 90,
Dotyczy preparaty smarowe objęte pozycją CN 3403,
z wyłączeniem smarów plastycznych objętych pozycją 3403
My z kolei od dostawcy, czyli od Lotosu, otrzymaliśmy potwierdzenie, że GTU 02.
Tak zostawiamy.
Nie do opanowania...
Ważne jest jeszcze to, że olej napędowy do celów grzewczych a olej opałowy to zupełnie różne towary z różnymi kodami CN. W ustawie o podatku akcyzowym oleje opałowe mają CN od 51 do 69, natomiast oleje napędowe do celów grzewczych CN od 41 do 49.
GTU 03 mówi wyłącznie o olejach opałowych. Z tego wnioskuję, że CN 2710 19 47 tam się nie mieści.
WITAM,
PO PRZECZYTANIU WIADOMOŚCI ROZUMIEM IŻ DLA CN 27101947 JEST GTU 02 A NIE GTU 03 DLA OLEJU OPAŁOWEGO LOTOS RED.
BO NIE UKRYWAM MAM TERAZ MĘTLIK BO INNI UŻYWAJĄ GTU 03 .
DZIĘKUJE ZA POTWIERDZENIE
Witam, no masakra ... właśnie mam ten sam problem
Według mnie olej napędowy do celów grzewczych a olej opałowy to zupełnie różne towary z różnymi kodami CN. W ustawie o podatku akcyzowym oleje opałowe mają CN od 51 do 69, natomiast oleje napędowe do celów grzewczych CN od 41 do 49. Więc wg mnie oleje napędowe do celów grzewczych GTU 02. Jednakże LOTOS w zeszłym tygodniu poinformował że będzie traktował dostawę takiego oleju jako GTU 03, a Anwim ten sam olej (produkt ORLEN) jako GTU 02. Taki sam kod CN ale inne GTU? I co teraz ... sprzedajemy olej napędowy do celów grzewczych i co w zależności od dostawcy mam stosować różne kody GTU ... no nawet koncerny mają z tym problem.
Poniżej "kawałek" ustawy o podatku akcyzowym: "(...)
9) olejów napędowych przeznaczonych do celów opałowych o kodach CN od
2710 19 43 do 2710 19 48 i od 2710 20 11 do 2710 20 19, zabarwionych na
czerwono i oznaczonych znacznikiem zgodnie z przepisami szczególnymi –
232,00 zł/1000 litrów;

10) olejów opałowych o kodach CN od 2710 19 51 do 2710 19 68 i od
2710 20 31 do 2710 20 39:
a) z których 30% lub więcej objętościowo destyluje przy 350C lub których (...)"
czyli ustawodawca używa w tej ustawie słów albo olej napędowy przeznaczony do celów opałowych albo olej opałowy ale co ma ustawodawca na myśli formułując zapis dla GTU 3 " olej opałowy w rozumieniu przepisów o podatku akcyzowym" to ja nie wiem tylko olej opałowy?
No obłęd, zmieniłam wszystkie GTU z 02 na 03, ale nie jestem przekonana.
Sugerujemy się informacją od Lotosu, jest naszym dostawcą.
Informacja uzyskana z Krajowej Informacji Skarbowej dla kodu CN 2710 19 47 KOD GTU 2 i co wy na to?
Obłęd, Moim skromnym zdaniem też GTU 2 no ale za słaba jestem dla Lotos.
A żeby było ciekawiej znalazłam infomacje:

"Jeżeli jednak podatnik będzie miał do czynienia jednocześnie ze sprzedażą oleju opałowego z jednym z kodów CN powyżej stanowiącego także olej opałowy w myśl ustawy o podatku akcyzowym wówczas faktura dokumentująca sprzedaż takiego oleju opałowego będzie musiała być oznaczona GTU 02 oraz GTU 03."
Też to czytałam, ale nie jest tam wymieniony kod CN 2710 19 47.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.