ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Proporcja VAT - namieszałem i muszę to wyprostować

Oprócz DG z VAT mam też najem prywatny mieszkania, który wykazuję w VAT-7 ze stawką ZW. Olśniło mnie, że w takim razie powinienem stosować proporcję do odliczania VAT od wydatków, których nie mogę przyporządkować do działalności opodatkowanej/zwolnionej. Z tym, że nie ustaliłem jej z naczelnikiem US, ale znalazłem interpretację, która mówi, że w takim przypadku liczę faktyczny stosunek % po zakończeniu roku i koryguję.

Na szczęście DG jest od 12/2019 i w 12 miałem same wydatki związane z DG opodatkowaną. Więc jak teraz policzę stosunek % za 2019 (z jednego miesiąca) to ten sam % mogę stosować do tegorocznego VAT-u, zgadza się? I co najwyżej zrobię korekty od stycznia? Mam faktury za telefon itp. których nie mogę przyporządkować do jednej albo drugiej działalności
A czy korzystasz z tego telefonu do najmu moze masz drugi telefon np prywatny. W takim wypadku można rozdzielić i nie ma proporcji. Zauważ ,ze masz najem prywatny i teoretycznie gdyby telefon czy inna usługa była także do tego najmu nie moze w całości stanowić kosztu podatkowego ( w pdof) , bo najem prywatny to nie DG
Skoro w 2019 nie miałeś sprz. zw. to nie masz co liczyć, masz wskaźnik = 100% i taki stosujesz w tym roku do czasu pojawienia się sprzedaży zw - wtedy występujesz do US z wnioskiem o ustalenie wskaźnika proporcji, który stosujesz do zakupów, których nie jesteś w stanie przypisać do konkretnej sprzedaży.
Kom.1 - jestem na ryczałcie więc nie księguję kosztów, drugiego telefonu brak

kom.2 - nie napisałem, że nie miałem sprzedaży ZW w 2019, nie miałem kosztów (vat-u) związanych z tą sprzedażą bo wszystkie dotyczyły opodatkowanej, ale sprzedaży były oba rodzaje.
Jak nie masz prywatnego telefonu to rozmowy prywatne jak wykonujesz od niech też nie moze być odliczony VAT :)
3> a ok, no to skoro była sprzedaż mieszana w 2019, to powinien być ustalony wskaźnik wstępny z US, a na koniec roku policzony wskaźnik ostateczny za r.ub. i stosowany w 2020 do odpowiednich zakupów. Wskaźnik prop. wylicza się że sprzedaży, a to, że nie było zakupów do sprz. mieszanej nie ma żadnego znaczenia.
Kom.5 - no do tego zmierzam, tyle, że nie ustaliłem proporcji na 2019 bo nie było tam żadnego vat-u do działalności ZW (poza tym, zapomniałem ;), jest teraz w 2020 vat mieszany więc jeżeli ustalę teraz proporcję na podstawie 2019 r. to chyba będzie ok?
6> bo nie było tam żadnego vat-u do działalności ZW - ale to nie ma żadnego znaczenia dla wyliczenia wskaźnika prop. sprzedaży!
Nawet jeśli nie ustalono prop. w 2019 z US, to powinien być wyliczony na koniec roku 2019 i stosowany w 2020 do zakupów mieszanych. Skoro w 2019 nie było zakupów mieszanych, to wyliczenie wskaźnika z 2019 jest tylko pro forma, bo nie wpływa na korektę vat za 2019 w dekl. za 01/20.
Wiem, że nie ma znaczenia. Czyli wskaźnik z 2019 do odliczenia vatu w 2020 od stycznia.
2. Jeżeli nie jest możliwe wyodrębnienie całości lub części kwot, o których mowa w ust. 1, podatnik może pomniejszyć kwotę podatku należnego o taką część kwoty podatku naliczonego, którą można proporcjonalnie przypisać czynnościom, w stosunku do których podatnikowi przysługuje prawo do obniżenia kwoty podatku należnego, z zastrzeżeniem ust. 10.
3. Proporcję, o której mowa w ust. 2, ustala się jako udział rocznego obrotu z tytułu czynności, w związku z którymi przysługuje prawo do obniżenia kwoty podatku należnego, w całkowitym obrocie uzyskanym z tytułu czynności, w związku z którymi podatnikowi przysługuje prawo do obniżenia kwoty podatku należnego, oraz czynności, w związku z którymi podatnikowi nie przysługuje takie prawo.

Jeśli podatnik jest w stanie rozdzielić zakupy służące DG opodatkowanej i DG zwolnionej nie musi ustalać proporcji . Chyba ze o czymś nie wiem lub źle interpretuje
A to ze strony biznes.gov.pl
"Jesteś podatnikiem VAT i wykonujesz sprzedaż mieszaną (tzn. opodatkowaną i zwolnioną z VAT)? Nie jesteś w stanie przyporządkować konkretnej części zakupów (podatku naliczonego) do sprzedaży opodatkowanej? Złóż wniosek do urzędu skarbowego o uzgodnienie szacunkowej proporcji sprzedaży "
9> źle interpretujesz. Wskaźnik proporcji dotyczy sprzedaży i brak zakupów mieszanych nie ma znaczenia. Po prostu, jeśli nie ma takich zakupów, to nie stosujesz wskaźnika, ale to nie znaczy, że go nie wyliczasz.
11> z czego wnioskujesz bo ja wnioskuję "Jeżeli nie jest możliwe wyodrębnienie całości lub części kwot" to ...... obliczamy proporcję
i na stronie gov wprowadzają w błąd ????
12> nie bardzo wiem o co pytasz.
Jeśli masz zakup dotyczący sprzedaży mieszanej i jesteś w stanie przypisać okresloną kwote zakupu do sprzedaży opodatkowanej i okresloną kwote do sprzedaży zw., to od tej części dotycz. sprz. opodatk. odliczasz 100% vat, a od części dotycz sprzed. zw. = nie odliczasz vat wcale.

Ale jeśli nie jesteś w stanie określić konkretnie ile zakupów jakiej sprzedaży dotyczy, to do odliczenia vat stosujesz wskaźnik proporcji sprzedaży.
Pytam o to na jakiej postawie wnioskujesz że obowiązkowo należy ustalić proporcję
nawet jeżeli masz możliwość przyporządkowania zakupów odrębnie do sprzedaży zwolnionej i opodatkowanej ,

przy braku takiej możliwości należy wyliczyć proporcje
jeśli jest możliwość wyodrębnienia nie ma obowiązku ustalania proporcji

Nie widzę w przepisach obligatoryjności ustalania proporcji tylko dlatego że występuje sprzedaż zwolniona i opodatkowana w przypadku np. gdy nie ma zakupów służących jednocześnie sprzedaży opodatkowanej i zwolnionej
Przy DG i prywatnym najmie bardzo łatwo ustalić odrębnie zakupy do tych sprzedaży
Niekoniecznie, są usługi/towary, których nie da się przyporządkować do jednej albo drugiej, np. usługa księgowa.
Usługa księgowa ryczałt od najmu sam sobie prowadzisz nic prostszego :) lub księgową prosisz o dwie pozycje na fakturze i po kłopocie .
W przypadku działalności na ryczałcie ewidencję prowadzi się łącznie i tak samo płaci się podatek więc ciężko może być wybronić to samodzielne prowadzenie ;)
Dwie pozycje na fakturze czyli przykladowo jakiś ułamek z faktury ksiegowej do ryczałtu z najmu i wtedy bez odliczenia vat od tej części?
Tak np 10 zł za rozliczenie najmu reszta za inne usługi , przecież księgowa oprócz wpisania jednej pozycji do rejestru VAT nic z tym ryczałtem nie robi
No nie zupełnie ryczałt od najmu nie znajduje się w ewidencji ryczałtowej DG jest brany pod uwagę do wyliczenia podatku :)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.