Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. rolnik-przedsiębiorca przekazuje do KRUS informację o kwocie podatku dochodowego od przychodów z działalności gospodarczej za 2024 r. Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. powiadomienie ZUS o przychodach z działalności zarobkowej osób na świadczeniu przedemerytalnym. Uwaga: Do 31 maja 2025 r. - przekazanie pierwszej raty odpisów na ZFŚS Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. przedsiębiorca może złożyć do ZUS przez PUE/eZUS wniosek o zwrot nadpłaty składki zdrowotnej za 2024 r.

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Wniosek o zwrot nadpłaty podatku VAT - proszę o pomoc

W czerwcu dowiedziałam się o marcowych fakturach wystawionych elektronicznie przez Eservice, przez co musiałam robić korekty deklaracji VAT-7 za marzec i kwiecień. Wyszło na to, że mam teraz nadpłatę podatku VAT.

Wpłaciłam w marcu 28 zł, a w kwietniu 307 zł.
W korygowanych deklaracjach w marcu podatek do wpłaty wyniósł 0 zł, natomiast w kwietniu powinnam wpłacić 40 zł.
Czy muszę napisać do US wniosek o stwierdzenie nadpłaty podatku VAT za MARZEC i KWIECIEŃ w kwocie 295 zł ((28+307)-40)? Nie bardzo wiem, bo nigdy nie miałam jeszcze takiej sytuacji, proszę więc o pomoc.

Nadpłacone środki można przeksięgować na kolejne okresy lub poprosić o zwrot?
Najprościej złóż deklaracje także za kolejne miesiące , w kolejnych deklaracjach będzie kwota do przeniesienia na kolejny miesiąc i tak dojdziesz do bieżącego m-ca zobaczysz czy wyjdzie Ci nadpłata z przeniesienia a może pomniejszy kwotę do wpłaty
Kom. 1 - deklaracje za kolejne miesiące na pewno już dawno ma złożone
W takim przypadku trzeba napisać wniosek o stwierdzenie nadpłaty podatku w wyniku tych korekt, wraz z dyspozycją zaliczenia jej na poczet bieżącego podatku VAT. Albo innego podatku - też można wnioskować.
Kom. 2 Czyli jednak muszę napisać, że chodzi o korekty za marzec i kwiecień, początkowo napisałam, że tylko za marzec. A muszę sama podać tą kwotę czy US da odpowiedź?
Można napisać jaka to kwota, ale nawet jeśli nie napiszesz a wszystkie podatki masz uregulowane, to US sam będzie wiedział jaka jest nadpłata. Do tego wyda i prześle postanowienie.
Bardzo dziękuję!
Mam podobną sytuację - w wyniku korekty deklaracji za marzec mam nadpłatę podatku VAT. Dowiedziałam się na infolinii podatkowej, że trzeba napisać wniosek do US o stwierdzenie nadpłaty i w tym wniosku napisać, czy chce się zwrotu nadpłaty na konto czy zaliczyć nadpłatę na bieżące zobowiązania. Uwaga - w przypadku zwrotu na konto US może rozpocząć czynności sprawdzające poprawność deklaracji. Gdy podatnik zdecyduje się na zaliczenie nadpłaty na bieżące zobowiązanie - przy najbliższej płatności VAT należy sobie pomniejszyć przelew o nadpłatę. Ale - co mnie niepokoi - US nie wydaje żadnego powiadomienia, nie wysyła żadnych decyzji. Tu pojawia się moja obawa, czy nie wyjdzie mi kiedyś zaległość podatkowa, skoro nie będę mieć pewności, że US rozpatrzył mój wniosek pozytywnie. Na infolinii mi powiedzieli, że taka jest praktyka - US niczego mi nie potwierdzi, ale po prostu będzie wiedział, że mogę zapłacić mniej :-(
Jeszcze wniosku nie złożyłam, nadpłata w moim przypadku to kilkanaście zł.
Umm czyli lepiej jednak poprosić o przeksięgowanie nadpłaty.
Ja już za kwiecień składałam jedną korektę, bo też znalazłam fakturę zaraz po złożeniu pierwszej deklaracji. W maju wpłaciłam o tę kwotę mniej. Zadzwonili do mnie z US, zapytali czy tak miało być i dostałam decyzję, więc może to zależy od US czy cos pisze czy nie?
Co do wniosku o zwrot nadpłaty, tez już złożyłam go kilka dni temu, ale poprosiłam o zwrot za marzec i teraz wydaje mi się, że powinnam uwzględnić jeszcze kwiecień. Ale faktycznie chciałabym mieć pewność, że się nie pomyliłam i nie ma zadnej zaległości, a tego chyba nie można nigdzie sprawdzić :(
Kom. 6 - my zawsze dostajemy postanowienia na takie wnioski, prosimy o zarachowanie nadwyżek /nadpłat/ VAT na PIT-4.
"W czerwcu dowiedziałam się o marcowych fakturach wystawionych elektronicznie przez Eservice"-- to zakup ?
bo jak zakup i otrzymałaś te faktury w czerwcu to niby dlaczego korekta vat-7 ?
Kom. 9 Faktury wystawione w marcu - nieodpłatne otrzymanie terminali płatniczych. Po prostu nikt mnie o tych fakturach nie powiadomił, a w czerwcu dostałam powiadomienie przy okazji wystawionych faktur za prowizje płatności kartą.
A kiedy zostały prze Was otrzymane ?
masz cos w umowie na ten temat , że np.umieszczenie na www to data otrzymania czy może ściągnięcie ich z www to data otrzymania ?
to że wystawione w marcu czy w kwietniu nie oznacza , że zostały przez was otrzymane

art.86
10b. Prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego w przypadkach, o których mowa w:
1) ust. 2 pkt 1 oraz pkt 2 lit. a - powstaje nie wcześniej niż w rozliczeniu za okres, w którym podatnik otrzymał fakturę lub dokument celny;
Kom. 11 Data wystawienia 20.03, data sprzedaży 18.03, data pobrania 05.07.
Myślę, że to mój błąd, że nie zajrzałam do systemu. Wypadło mi to z głowy, bo zaczął się wtedy ten cały Koronaświrus, a korekty już i tak złożyłam :( Na razie nie mogę znaleźć tego w umowie, ale przeczytam jeszcze wnikliwie. Dzięki za podpowiedzi.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.