ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Zasiłek chorobowy

Witam
Jestem na zasiłku chorobowym
03.06.2020 wysłałam do zusu zas 53 odebrali moje papiery 4.06.2020
Dziś dzwoniłam żeby zapytać kiedy wypłaca mi zasiłek chorobowy do tej pory wypłacali w terminie
Powiedzieli mi że mój zasiłek dopiero jest w trakcie opracowywania
Pani nie umiała mi powiedzieć ile to będzie trwało ani nic ile mogę jeszcze czekać na zasiłek
Czemu tak jest jak do tej pory było wszystko dobrze teraz nagle jakieś opóźnienia
Miał ktoś z was tak?
Mój mąż kiedyś czekał równo 60 dni na wypłate zasiłku, wszystkie dokumenty były dobrze złożone, nic nie poprawialiśmy - a niestety czekał długo. A bardzo rzadko choruje.
Pewnie obecnie wiele osób tak ma. ZUSowi dorzucono dodatkowych obowiązków, a pracowników nie przybyło stąd opóźnienia w wypłacie zasiłków. W skrajnych przypadkach obecnie są wypłacane dopiero zasiłki za marzec (mam takie przypadki), mimo że dokumenty były złożone na bieżąco.
Też mam przypadek że ludek za marzec jeszcze nie ma zasiłku
Na zasiłku jestem od 17 Marca z powodu ciąży
Do tej pory wszystko było wypłacane w terminie
I jak baba mi powiedziała że mój zasiłek jest w trakcie opracowywania dopiero
To się zdziwiłam i nie wiem czy będą mnie w jakiś sposób kontrolowali czy jak
Jeżeli będą jakieś czynności sprawdzające to zostaniesz o tym poinformowana. Przy czym opóźnienie w wypłacie zasiłku nie musi być tym spowodowane. Patrz to co napisaliśmy powyżej. ZUS po prostu się nie wyrabia, zasiłków też teraz więcej wypłaca (patrz np. zasiłki opiekuńcze z tytułu zamknięcia placówek).
Dlaczego ZUS bierze 17% przy wypłacie zasilku chorobowego na ciążowym L4 które powinno być płatne 100% ???!!
Na dodatek od kwoty netto! Powiedzmy że dzienny dochód wynosił 100 zł to ZUS mi wyliczył netto 83 zł i dostaje miesiecznie kilka stówek mniej. Dosłownie jakbym sobie wyliczyła 83% wypłaty która dostawałam. Czy to jest poprawne?
Od zasiłku jest pobierana zaliczka na podatek w wysokości 17%. Pewnie jesteś w wieku do 26 lat i od wynagrodzenia nie była ona pobierana. Takie są przepisy, że zasiłek jest opodatkowany.
Mam pytanie - jestem na chorobowym od 22.10. Do 9.10 pracowałem u jednego pracodawcy. Od 12.10 zacząłem pracować u innego. Mam prawo do wynagrodzenia chorobowego. Lekarz wystawił mi zaswiadczenia dla obu pracodawców, ponieważ ten pierwszy, u którego nie pracuję nie wyrejestrował mnie z ZUSu i nadal jakbym był przez niego ubezpieczony. Czy w takim razie ten pierwszy, u którego już nie pracuje będzie mi musiał także wypłacić chorobowe? Bo zastanawiam się czy tak nie powinno być. Jego błąd, ale dla mnie by było na rękę
Nie
Mam pytanie odnośnie chorobowego w ciąży. 10.09 byłam u lekarza, który wystawił mi zwolnienie. Pracodawca przelał mi całą wypłatę za miesiąc wrzesień. Zgodnie z tym co wyczytałam pierwsze 33 dni zwolnienia chorobowego wypłaca pracodawca. Więc wychodzi na to że powinnam dostać jeszcze mniej więcej połowę wypłaty za październik od pracodawcy? 33 dni mijają 13.10 i dopiero od 14.10 przejął mnie ZUS? Pytam dlatego, że wszyscy dostali już wypłaty za miesiąc październik a ja nie... I nie wiem czy powinnam coś z tym zrobić.
Te zwolnienie z 10.09 było na jaki okres (do kiedy)? Czy potem byłaś u lekarza i zostało wystawione następne zwolnienie (-a)?
No i jeszcze jedno czy w tym roku przed tym 10.09 nie chorowałaś?
Kom. 10 - przede wszystkim to powinnaś zapytać pracodawcę, bo od końca października minęło już kilka dni.
Kom. 10 - przede wszystkim to powinnaś zapytać pracodawcę, bo od końca października minęło już kilka dni.
Nie chorowałam, pierwszy raz jestem na L4 przez 7 lat pracy w tym zakładzie. Zwolnienie dostałam od 10.09 do 13.10 i na kolejnej wizycie która była 13.10 dostałam na kolejny miesiąc, lekarz wystawia z wizyty na wizytę. Dziś jest 12.11 a wypłaty jak nie był tak nie ma...
Mam jeszcze jedno pytanie, czy na przelewie z ZUS będzie jakoś wyszczególnione za jaki okres jest przelew? Że np jest to wypłata za okres od 14.10 do kiedyś tam. Pytam ponieważ gdyby było tak jak pisze to miałabym jakoś dowód dla pracodawcy że pieniądze naliczane od połowy miesiąca.
W jakim jesteś wieku?
Ile osób pracuje w Twojej firmie?
Najlepiej załóż sobie konto na stronie ZUS, to będziesz tam widzieć, czy jest decyzja o wypłacie zasiłku o ile ZUS go wypłaca, jaka kwota tego zasiłku, kiedy będzie wypłata i za jaki okres.
Mam 28 lat, założyłam konto na ZUS ale nie bardzo wiem gdzie sprawdzić te informacje. W jakiej zakładce znajdę takie informacje?
Jeżeli masz 28 lat, to pracodawca wypłaca wynagrodzenie chorobowe za 33 dni w roku, tak więc powinien wypłacić wynagrodzenie chorobowe za okres od dnia 10.09.2020 - 12.10.2020.
Za okres od 13.10 będzie się należał zasiłek chorobowy i powinien on być wypłacany, albo przez zakład pracy (jeżeli na dzień 30.11.2019 roku do ubezp. chorobowego było zgłoszonych w firmie więcej niż 20 osób), albo przez ZUS jeżeli było zgłoszonych do ubezp. chor. mniej osób. W tym drugim wypadku szczegóły dot. zas. chor. znajdziesz w zakładce panel świadczeniobiorcy - zasiłki.
Dziękuję bardzo za pomoc i odpowiedź.
Witam ile teraz się czeka na wypłatę z zasiłku z ZUS za chorobowe w ciazy?04.11.2020 złożyłam papiery w zusie I od tej pory cisza dzwonię pisze panie nie umieja powiedzieć kiedy będzie coś wiadomo masakra jakas!miał ktoś tak? Ile czekaliscie?
Dotyczy osoby prowadzącej dzial. gosp.? Od kiedy chorujesz?
Jestem w ciazy przeszłam na ZUS gdyż miałam umowę o zastepstwo A osoba która zastepowalam wróciła do pracy .
Dowiedz się czy pracodawca złożył i jeżeli tak to kiedy druk Z-3.
Wszystko skladalam ja 04.11 Z-3 I inne potrzebne dokumenty, do każdego zwolnienia sama osobiście zawoze wniosek Z-53 wszystkie papiery są ok A decyzji I pieniędzy jak nie było tak nie ma
Pisz przez pue do ZUS w tej sprawie. Nie raz to pomaga. Ostatnio z mojego doświadczenia raczej nie ma opóźnien, no ale możliwe że w różnych oddziałach różny jest czas wypłat zasiłków.
Pisałam i to nie raz ,dzwonilam cały czas mowia że jeszcze nie mam nic wyliczonego I mója sprawa jest w toku
No to niestety nic więcej tutaj moim zdaniem wymyslić nie można.
Witam, wysłałam wniosek o chorobowe elektronicznie do zus, miałam podane dwa terminy w których byłam nie zdolna do pracy, w zakładce z zasiłkami pokazał się jeden termin i do tego nie ma nic zapisane w tabelkach, we wcześniejszych wnioskach i w tabelce wszystko było wypisane, o co chodzi?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Musisz cierpliwie poczekać, aż pojawią się informacje w tabelkach i potem następny okres.
Ja dostałam 13 stycznia decyzję a wypłaty nie mam nawet nie pisze na kiedy wypłata paranoja co zus z nami wyprawia
ZUS ma 30 dni na wypłatę od momentu wpływu wszystkich dokumentów oraz zapłaty składek za miesiąc za jaki ma wypłacić zasiłek, chociaż faktycznie nie zawsze tego terminu dotrzymuje.
Ale dlaczego są puste tabelki?
W innych tabelkach mam wypisane od kiedy do kiedy chorobowe, ile się należy za to i kiedy wypłata a tu nic tylko dlata chorobowego.
Oni to jakoś uzupełnia czy jak?
Witam.
Od 31.07.2020r jestem na chorobowym po ustaniu zatrudnienia. Ostatnie zwolnienie mam od 08.01.21-r 28.01.21r, po tym czasie kończy mi się chorobowe. Mam jednak przyznane świadczenie rehabilitacyjne, od ostatniego dnia chorobowego.
Problem w tym, że dostałam odmowę wypłaty chorobowego za okres 22.01.21r-28.01.21r, nie rozumiem dlaczego, skoro do tej pory wszystko było w porządku.
Kom. 33
Najpierw pojawia się informacja z pustymi tabelkami. Potem zostaną one przez ZUS uzupełnione.

kom. 34
Może miałaś jakieś okresy choroby z okresu przed 31.07.2020 wliczane do tego okresu chorobowego?
Powinnaś dostać decyzję w tej sprawie.
Witam a tak z doświadczenia waszego jeśli pojawią się decyzja i pusta tabelka to ZUS na 30 dni na uzupełnienie tego po dacie decyzji czy jak to wygląda?
Zazwyczaj trwa to kilka dni.
Decyzja była 20 stycznia dziś mamy 29 inawet daty wypłaty nie ma.Jak można napisać do ZUS przez pue ZUS bo nie bardzo się orientuje jak utworzyć tam wiadomość?
Minął już ustawowy termin na wypłatę zasiłku?
Tak trzydzieści dni od daty wpłynięcia zwolnienia to 17 styczeń.
A kiedy dostarczono do ZUS druk z3 ślub z3b lub z3a? I kiedy jeżeli jesteś przedsiebiorca zapłacono składki za miesiąc którego dot. Zwolnienie?
Jestem na zwolnieniu w ciąży od 17 października ZUS wypłaca mi chorobowe,wczesniej to był pracodawca.Dokumenty do ZUS zostały wysłane 9 października.Pierwszy zasiłek zostałam 27 listopada,następny 21 grudnia.
Nadal pytanie jest aktualne. W końcu do wypłaty zasiłku samo zwolnienie to za mało. Kiedy został do ZUS dostarczony druk Z-3 przez pracodawcę lub ZAS-53 przez Ciebie (jeżeli to choroba po ustaniu zatr.)?
To nie jest tak, że dokumenty składa się przy pierwszym zwolnieniu, a przy następnych już nie trzeba.
Podobno dokumenty zostały wysłane 21 grudnia.Jesli data decyzji była 20 stycznia to już minęło 11 dni chyba w końcu pojawi się informacja kiedy nastąpi wypłata?
Zapewne w końcu się pojawi. Możesz w tej sprawie napisać do ZUS przez PUE ZUS.
Tylko właśnie jest problem bo nie wiem jak tam utworzyć wiadomość.
U góry strony: zadaj pytanie ZUS.
Dziekuje.Znalazlam napisałam.Ciekawe czy coś odpowiedzą.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.