Uwaga: Do 20 maja 2025 r. część przedsiębiorców rozlicza składkę zdrowotną za 2024 r.

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Wykreślenie z VAT po 6 miesiącach a sprzedaż z vat i sprzedaż śt w kwietniu....

Zostałem wykreślony z VAT bo przez 6 miesięcy nie miałem ani sprzedaży ani zakupów. W kwietniu będę miał prawdopodobnie już sprzedażz vat i chciałbym sprzedać śt od którego odliczono vat.
1. czy po złozeniu deklaracji vat za kwiecień zostanę z powrotem wpisany do rejestru vat automatycznie czy składać coś do US.
2. Czy jeśli np nie wpisaliby mnie do rejestru bo nie miałbym sprzedaży z vay w kwietniu to sprzedając ŚT w kwietniu mam go sprzedać bez vatu?
Ale składałeś deklaracje vat zerowe przez te 6 m-cy?
Tak, były zerowe. Za marzec też poszła zerowa choć pismo napisane od nich 15.03.2020, dostałem późno.
Art. 96
9e. Przepis ust. 9a pkt 3 [to twój przypadek - ten art. powinieneś mieć wskazany w decyzji o wykreśleniu] nie ma zastosowania, w przypadku gdy niewykazanie sprzedaży, nabycia towarów lub usług ani importu towarów z kwotami podatku do odliczenia wynikało, zgodnie z wyjaśnieniami podatnika, ze specyfiki prowadzonej działalności gospodarczej.

więc jeśli brak zak. i sprzed wynikał ze specyfiki dg, to powinieneś odwołać się do decyzji us, złożyć wyjaśnienia i wniosek o przywrócenie do rejestru vat wstecz, z datą wykreślenia z tego rej.
No chyba, że ten brak sprzed./zak. nie wynika ze specyfiki dg
9h. Naczelnik urzędu skarbowego, na wniosek podmiotu, o którym mowa w ust. 9 pkt 1-4 i ust. 9a pkt 2, złożony w terminie 2 miesięcy od dnia wykreślenia z rejestru jako podatnika VAT, przywraca zarejestrowanie podmiotu jako podatnika VAT czynnego bez konieczności składania zgłoszenia rejestracyjnego, jeżeli podatnik udowodni, że prowadzi opodatkowaną działalność gospodarczą, a w przypadku nieskładania deklaracji pomimo takiego obowiązku - jeżeli najpóźniej wraz ze złożeniem wniosku o przywrócenie zarejestrowania złoży brakujące deklaracje.

9ha. Przepis ust. 9h stosuje się odpowiednio w przypadku, w którym w złożonych deklaracjach nie została wykazana sprzedaż, nabycie towarów lub usług ani import towarów z kwotami podatku do odliczenia, i okoliczność ta wynika, zgodnie z wyjaśnieniami podatnika, ze specyfiki prowadzonej działalności gospodarczej.
Mam w piśmie art 97 ust 15. To już nie wiem.
W piśmie pisze że podatnika z rejestru podatkików (VAT UE) podatku od towarów i usług.
Ale jak sprawdzam w rejestrze to figuruje jako niezarejestrowany.
Nie miałem nic bo chorowałem trochę a nie chciałem zawieszać.
Art. 97.15 dotycz wykreślenia z rej vat-ue, a nie z rej vat
Sprawdź się na białej liscie, jaka jest podstawa wykreślenia z rej vat

https://www.podatki.gov.pl/wykaz-podatnikow-vat-wyszukiwarka

w pozycji
Data wykreślenia rejestracji jako podatnika VAT Podstawa prawna wykreślenia
Art 96 ust 9a pkt 3. Czyli co teraz zrobić, jak złożę za kwiecień w maju to samoistnie wróce do rejestru vatowców? czy muszę coś pisać?
Za kwiecień będzie sprzedaż więc nie wiem czy jej wykazanie spowoduje automatyczy powrót?
I jeszcze Ell takie pytanie odnośnie tego środka trwałego konkretnie samochodu. Nawet jakbym nie był vatowcem a odliczyłem vat to muszę sprzedać z vatem?
Czyli tak, jak myslałam, i nie wynika to ze specyfiki dg. Tu może być problem. Gdyby to wynikało ze specyfiki wystarczyłyby wyjaśnienia i wniosek, o czym w ust. 9h-9ha wyżej. W twoim wypadku moim zdaniem musisz złożyć ponowne zgłoszenie rejestracyjne vat-R, żeby sprzedawać z vat. Ale zadzwoniłabym do us dopytac, czy tak rzeczywiscie jest. Lepiej było chyba zwiesić dg.
12> złożenie kolejnej deklaracji nie przywraca automatycznie do rej vat, poza tym jesteś wykreślony z vta, nie masz prawa do składania dekl vat
13 > no skąd. Nievatowiec nie ma prawa wystawiać fv z vat, a jeśli taką wystawi, to musi ten vat zapłacic do us - art. 108

Art. 108. 1. W przypadku gdy osoba prawna, jednostka organizacyjna niemająca osobowości prawnej lub osoba fizyczna wystawi fakturę, w której wykaże kwotę podatku, jest obowiązana do jego zapłaty.
W tej chwili z powodu wykreslenia jesteś nievatowcem
No to by było bardzo dobre rozwiązanie, tylko czy ktoś mnie za to później nie ukarze. Odliczyłem vat, wykreslili mnie z vatu i sprzedaję samochód za sporą kwotę bez vatu. Nie będzie to podejrzane. BO dla mnie oczywiście ok :)
To by było zbyt piekne :) zależy kiedy kupiłes sam. i odliczyłeś vat i ile go odliczyłes (jaki %). Jeśli teraz sprzedajesz bez vat, to odliczony vat trzeba skorygować i wtedy złożyc dekl. vat i zwrócic odliczony vat wynikający z korekty.

Inne pytanie - czy masz taką dg, że możesz pozostać nievatowcem (zwolnienie do 200 tys.), czy musisz być na vat, wtedy vat-r konieczny i tak.
Https://kalkulatory.gofin.pl/Kalkulator-korekty-vat-sprzedaz-i-inna-zmiana-przeznaczenia-pojazdu-samochodowego,12.html

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-zmiana-wykorzystania-pojazdu-a-nowy-system-korekt-vat
Tak mnie zastanawia - przez ten okres 6 m-cy nie miałeś żadnych kosztów? Np. z tytułu ponoszonych opłat stałych jak czynsz, energia, itp, telefony, leasingi? Nic, w ogóle? Ani złotówki kosztów?
Nie nie musze być na vacie. Samochód kupiłem 3 lata temu , 100% odliczyłem. Czyli jak nie będę vatowcem a sprzedam to i tak muszę zlożyć deklarację vat? i muszę jakoś proporcją obliczyć ile tego vatu oddać?
> Samochód kupiłem 3 lata temu , 100% odliczyłem. - a to sam osobowy? I był tylko do dg, że 100% vat odliczono? I jaka wartośc początkowa?

podałam linka do kalkulatora korekty vat.
Deklarację musisz złożyć jesli musisz skorygowac vat odliczony, bo tę korektę musisz ująć w dekl.
Tak osobowy, ale robiłem kilometrówkę i zgłaszałem go do US na deklaracji vat26. Dziękuję Ci bardzo.
To ok, proszę bardzo.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.