ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Pracodawca nie przesyła zaświadczenia Z-3

Dzień dobry.
Jestem zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony. Od kilku miesięcy ze względu na ciążę przebywam na zwolnieniu lekarskim. Mój pracodawca zatrudnia poniżej 20 osób. Za pierwsze 33 dni zwolnienia otrzymałam od niego wynagrodzenie. Od tamtego czasu ani razu nie otrzymałam zasiłku chorobowego. W ZUSie dowiedziałam się, że pracodawca błędnie wypełnia druki Z-3 i z tego powodu nie mogę mieć wypłaconego zasiłku. Próbowałam to wyjaśnić z szefem, ale on twierdzi, że wszystko jest dobrze. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Pozdrawiam
Brak przekazania przez pracodawcę druku skutkuje niemożnością wypłaty świadczenia przez ZUS. Warto też pamiętać o tym, że roszczenie o wypłatę zasiłku lub świadczenia przedawnia się po upływie 6 miesięcy od ostatniego dnia okresu, za który zasiłek przysługuje. Warto więc ponaglać pracodawcę by wypełnił swój obowiązek i przekazał do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych druk ZUS Z3 po ustaniu zatrudnienia.

Jeśli więc pracodawca nie przekazał druku Z3, zawiadom o tym Państwową Inspekcję Pracy

https://zsp.net.pl/co-zrobic-gdy-pracodawca-nie-dostarczyl-druku-z3-do-zus
Pracodawca zawinił, a pracownik stracił zasiłek - Ceresit Pro
Problem polega na tym, że ani ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych, ani ustawa zasiłkowa nie przewidują żadnych środków czy też sankcji pozwalających ZUS na przymuszenie niesumiennego płatnika do dopełnienia tego obowiązku. Pozostaje to tak naprawdę w gestii ubezpieczonego, który może co najwyżej ponaglać pracodawcę. Może on również zawiadomić nieprzekazaniu zaświadczenia do ZUS Państwową Inspekcję Pracy albo wystąpić z powództwem przeciwko pracodawcy o nakazanie jego wydania. Takie działania są jednak zazwyczaj długotrwałe, a i tak nie wiadomo, jaki ostatecznie przyniosą efekt. Przy tym trzeba pamiętać, że roszczenie o wypłatę zasiłku lub świadczenia przedawnia się po upływie 6 miesięcy od ostatniego dnia okresu, za który zasiłek przysługuje.

Sądy przychylne pracownikom
Jeśli płatnik nie prześle wymaganego przepisami druku, to ZUS nie ma dowodu pozwalającego na przyznanie pracownikowi i ustalenie wysokości podstawy wymiaru zasiłku, a zatem wydaje decyzję odmawiającą prawa do zasiłku. Jedynym pokrzywdzonym w tej sytuacji jest więc ubezpieczony, któremu nie pozostaje nic innego, jak odwołać się od negatywnej decyzji do sądu.
Napisz pismo-wyślij za zpo
Z tego co piszesz to wynika, że problemem nie jest to że pracodawca z-3 nie wysyła ale to że jest na nich jakiś błąd. Dowiedziałaś się w ZUS na czym on polega? Może warto pracodawcy podpowiedzieć co ma poprawić na tych drukach.
Tak, mówiłam mu jakie błędy popełnił, ale on je bagatelizuje. Chyba muszę się pogodzić z tym, że zostanę bez zasiłku. Boję się, że tak samo będzie z urlopem macierzyńskim, a to przecież nie chodzi tylko o mnie, ale także o utrzymanie mojego dziecka. Przez całą sytuację nabawiłam się problemów zdrowotnych.
NAPISZ pismo - wyślij pocztą za ZPO - i czytaj komentarze
Co najlepiej ująć w takim piśmie, aby nie zostało "olane"? Słyszałam, ze jest możliwość, aby w ZUSie przedstawić umowę o pracę oraz wniosek o wydanie zasiłku chociaz w wysokości najniższej krajowej, a gdy pracodawca doślę Z3 to oni to wyrównają. Czy to prawda?
NAPISZ, że zwraca się z prośbą o wystawienie poprawnego zaświadczenia ZUS Z-3 i wysłania go do jednostki ZUS

Beata - uważam,że NIE czytasz wcześniejszych komentarzy - ja sobie a Ty sobie......................
Czytam, ale taką informację otrzymałam na infolinii od jednej z pracownic ZUS. Zdziwiłam się bardzo, bo rozmawiałam z wieloma osobami i żadna nie podsunęła mi takiego rozwiązania. Dlatego zastanawiam się czy faktycznie jest taka możliwość.
Skoro TAK ci pani powiedziała,to działaj - a do szefa PISZ pismo i wysyłaj
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.