30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Postojowe samozatrudnienie z KRUS

Firma na ryczałcie nie opłaca ZUS tylko sam KRUS.
Dobrze myślę, że nie może skorzystać z postojowego?.
Na wniosku jest opcja zaznaczenia czy jestem objęty ubezpieczeniem społecznym rolników to chyba rolnik też może składać o postojowe
Gdzie zlozyc wniosek?
Tyle???
Chyba???
To moze skladać?????
Czy ktoś może coś konstruktywnego dodać? Przede wszystkim czy postojowe przysługuje, a jeśli tak to gdzie złożyć wniosek?
Ponawiam ....pytanie :Firma na ryczałcie nie opłaca ZUS tylko KRUS ... czy może skorzystać z postojowego??
Ja wniosek złożyłem we wtorek, czekam na odpowieć, słyszałem że to pytanie, krąży między Zus a Ministerstwem Finansów na konkretną interpretację,bo nie wiedzą jak do tego podejść
Złożyłem wniosek do ZUS , również jestem jednoosobową firmą (firma nie ma nic wspólnego z rolnictwem), oraz płatnikiem KRUS.
W tym samym dniu złożyła wniosek żona, która płaci ZUS.
Żona już dostała postojowe, a ja jeszcze nie. Ale informacji o odżuceniu mojego wniosku również nie dostałem. Nie ma w Internecie żadnej konkretnej informacji na ten temat Czekam.
U mnie podobna sytuacja jak Komentarz 7: ~Adam. Ubezpieczony w KRUS, złożyłem wniosek do ZUS-u, tego samego dnia co żona. Ona ubezpieczona w ZUS dostała przelew już 15 kwietnia, a ja sobie czekam. Z tym, że jeszcze wczoraj zadzwoniłem na infolinię ZUS-u i miła Pani zapewniła mnie, że postojowe jak najbardziej się należy. Więc póki co grzecznie czekam. Jakby ktoś miał jakieś nowe informacje, to proszę podzielcie się nimi na forum.
Witam ,u mnie ta sama sytuacja,zlozony wniosek o postojowe przed swietamidzis tel.z.ZUS ze postojowe na crusie sie nie nalezy bo nie podlegam pod ZUS i nie mam z nimi nic wspólnego,ale czeksm na rozwój waszych sytuacji,gdy cos bedziecie wiedziec w swoich sprawach to poszcie,wydaje mi sie ze oni sami nic nie wiedza chyba czy sie nalezy albo nie umieja interpretowac przepisow,piszcie,pozdrawiam
Tarcza antykryzysowa: Jaka pomoc dla ubezpieczonych w KRUS i prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą

17.04.2020, 14:41; Aktualizacja: 17.04.2020, 15:43

UdostępnijUdostępnij

Jedyne co możemy zrobić to protest pod sejmem i kancelarią premiera, żeby i nas zauważyli .
Artykuł w Gazecie Prawnej
Mam podobną sytuację. Place KRUS ale mam zatrudnionego pracownika na 1/2 etatu w Zusie prowadzę działalność pozarolniczą. Należy się postojowe czy nie?
No to mam niusa po rozmowie z lokalnym inspektoratem ZUS. Takie specjalne przypadki jak my (pozarolnicza działalność gospodarcza na KRUS-ie) są rozpatrywane indywidualnie, a ZUS ponieważ nie ma nas w swojej bazie (aktualnie) ubezpieczonych, wysyła zapytanie do KRUS-u czy aby na pewno wszystko się zgadza.
KRUS odpowiada na piśmie w urzędowych terminach, a to musi potrwać. Maksymalnie mają czas do 30 czerwca, ale może uda się szybciej. I co powiało optymizmem? :)
I kazdy urzad będzie sobie interpretowal jak chce?watpie,mi zarowno z ZUSU jak i z CRUSU,powiedzieli ze nam sie postojowe nie nalezy ,bynajmniej dopóki nie wprowadza zmian ewentualnie w tej tarczy,takze nie liczylbym na pozytywne rozpatrzenie naszej sprawy,
Zreszta dokładnie jak w komentarzu 11,jest artykuł w gazecie prawnej,rozwiewajacy wszystkie wątpliwości,
Proszę o link lub tytuł artykułu z gazety prawnej, o którym piszecie.
To w takim razie jak słusznie zauważono w Komentarz 1: ~xerx, po co na ZUS-owskim formularzu RSP-D znajduje się pkt
V. Oświadczenie
4) jestem objęty ubezpieczeniem społecznym rolników tak/nie ?

To znaczny, że wypełniam sobie cały formularz, tylko po to żeby na końcu stwierdzić, że mi nie przysługuje postojowe. Toż to przecież wystarczyło napisać w rozporządzeniu, postojowe nie należy się samozatrudnionym na KRUS, ale jednak tego nie napisano.
Chyba, że się mylę, to proszę oświećcie mnie.
A czy ktoś z forumowiczów dostał na piśmie decyzję odmowną? Jeśli tak to jaką podstawę prawną wskazano?
Ja nie dostalem jeszcze decyzji pisemnej ale pani z Zus poinformowała mnie tel ze postojowe na crusie mi sie nie nalezy i tyle,podstawa prawna?--tarcza antykryzysowa nas poprostu nie uwzglednia bo jestesmy gorszego sortu,czemu ludziom na zusie umozyli cale skladki zusu,a nam tylko emerytalno rentowe,a przecież zdrowotne,wypadkowe i tak musimy zaplacic.a zusowcy nie,wystarczy pogrzebac w Google i wszystko znajdziecie,chory kraj,chory system,chora wladza,nas rolnikow mieli maja i beda mieli gleboko w powarzaniu i trzeba wkoncu przejrzec na oczy przy wyborach,dali 500+i ludzie ida za nimi jak owieczki na rzeź,wciskaja nam kit a ludzie to lykaja jak mlode pelikany a teraz wychodzi gdzie nas maja,dziekuje za uwage,pozdrawiam wszystkich rolnikow,bo jedziemy na tym samym wozku tylko ze ja mam dosc tej wladzy,zresztą jak calej tej szmiesznej opozycji i calego rzadu,troche mnie moze ponioslo ale mam nerwy na max za to jak nas traktuja,
Do Komentarz 19: ~Luki:
nie dziwię się, bo jak ja zadzwoniłem do swojego ZUS-u, to też pani z drugiej strony na początku poinformowała mnie, że prawdopodobnie pomyliłem instytucje, bo dodzwoniłem się do ZUS-u, a chyba chciałem do KRUS-u :). Po chwili rozmowy, wyjaśnieniu, że to jednak ZUS jest jak na razie jedyną instytucją wyznaczoną przez ustawodawcę do wypłaty postojowego i po przełączaniu do kilku kolejnych pracowników, wreszcie okazało się, że jednak KRUS-owiec może czegoś szukać w ZUS.
Tylko jak pisałem wcześniej, osoby z bazy ZUS, które składały wnioski przez PUE ZUS, dostały świadczenia od ręki, bo ich wnioski były rozpatrywane automatycznie przez boty i jeżeli były prawidłowo wypełnione od razu szły przelewy. Natomiast inne przypadki, np. z błędami, albo wymagające weryfikacji (tak jak wnioski krusowców we współpracy z KRUS-em) muszą poczekać na weryfikację przez człowieka. Stąd wydłużony czas reakcji.
Mam pytanie dotyczące również tarczy 2.0 i postojowego
Firma niestety założona 04.marca, składki KRUS.
Odgórnie salon kosmetyczny ma być całkowicie zamknięty.
Czy postojowe się należy? Gdzie taki wniosek złożyć?
Nie mam żadnych przychodów :(
Kluczem do odpowiedzi na pytanie czy przedsiębiorcom ubezpieczonym w KRUS należy się postojowe jest zapis w art. 15zq. tarczy: "Osobie (...) – przysługuje świadczenie postojowe, jeżeli nie podlega ubezpieczeniom społecznym z innego tytułu."

Nie znam przepisów KRUS, ale skoro wypowiadają się tu osoby ubezpieczone w KRUS, to zapewne wiecie czy w KRUS podlegacie ubezpieczeniu społecznemu z jakiegoś innego tytułu niż prowadzona pozarolnicza działalność gospodarcza, czy nie.
Według mojej wiedzy nie podlegamy ubezpieczeniu społecznemu z innego tytułu,
a przytoczony zapis "tarczy" ma wykluczać z postojowego tak zwanych dwuzawodowców, czyli osoby na etacie, które równolegle prowadzą np. jednoosobową działalność gospodarczą.
A czy czasami ubezpieczenie społeczne w KRUS nie jest ubezpieczeniem z innego tytułu niż prowadzona DG, skoro warunkiem korzystania z tego ubezpieczenia przez osoby prowadzące DG jest (wg art 5a ustawy o KRUS) prowadzenie działalności rolniczej lub stała praca w gospodarstwie rolnym, obejmującym obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego, lub w dziale specjalnym?
W momencie rozpoczęcia wykonywania pozarolniczej działalności gospodarczej przez rolnika ubezpieczonego w KRUS , Prezes tejże instytucji wydaje decyzję o zmianie warunków podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników w związku z powyższym.
W decyzji jest zapis takiej treści:
"stwierdzam spełnianie przez xxx warunków do dalszego podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników po podjęciu pozarolniczej działalności gospodarczej i wynikający z powyższego obowiązek opłacania w podwójnej wysokości składki podstawowej na ubezpieczenie emerytalno-rentowe".
Zatem tytuł jest ten sam, zmieniają się tylko warunki. Chyba wszystko jasne.
No to moi drodzy wykonało się.

Okrągłe 2080 PLN z Z U S -u właśnie wjechało na konto!!!

Niech żywi nie tracą nadziei!

A ten "Artykuł w Gazecie Prawnej", to autor może sobie wsadzić sami wiecie gdzie :)))

Pozdrawiam i czekam na info od pozostałych szczęśliwców.
Czyli rozumiem dokumenty zlożyleś w Zusie mimo,ze oplacasz Krus i dostaleś postojowe?
Kom. 26
super, gratuluje; oby każdy oddział ZUSu zinterpretował wnioski rolników tak samo =)
Tak do ZUS-u na formularzu RSP-D, jak każdy inny samozatrudniony, mimo że opłacam wyłącznie KRUS. Nigdzie nie pisało, że krusowcy są wyjęci spod prawa. No może za wyjątkiem Gazety Prawnej ;)
Składałem przez PUE ZUS, tak jest szybciej rozpatrywane.
Myślę że wszyscy którzy spełniają warunki dostaną, tylko jest to kwestia czasu kiedy zus we współpracy z krusem obrobi te wnioski.
Czym dzie różni działalność gospodarczą pozarolniczą od działalności gospodarczej oprócz formy ubespieczonych. Czy my nie jesteśmy mikroprzedsiębiorstw?
Jakie konto podaliście.. firmowe? Czy można prywatne jeśli nie posiadam firmowego?
Roberto jesteś wielki. Gratuluję i dziękuję. Też złożę do zusu o postojowe.
T
Wszystko jedno jakie konto, byle było aktywne :).
Ja nie mam firmowego i w niczym to nie przeszkadzało.
Skladajcie wnioski o pozyczke bezzwrotna 5000 zl,tez nam sie nalezy,moj wniosek juz poszedł
Dzisiaj dostalam postojowe a też ubezpieczona jestem w Krusie
Brawo Anna :)
Składajcie wnioski o opożyczkę 5000zł.. Również o dofinansowanie działalności, to są dwa różne wnioski,próbujcie, w końcu się należy. Nawet jeśli nie spęłnimy warunki, i nie uda się otrzymać bezzwrotnie, i tak się opłaca, ponieważ oprocentowanie jest dobre.
Powodzenia
Rroberto dzięki za info o koncie i dzięki że służysz nam pomocą
Ewa nie ma sprawy. Też parę dni temu jak przelew się opóźniał zacząłem szukać info na googlach i tak trafiłem na to forum. Zawsze to jakaś szersza płaszczyzna do wymiany doświadczeń. Powodzenia przy pozyskiwaniu postojowego :)
Też złożyłam i cisza . .czekam
U mnie sytuacja podobna. Działalność gospodarcza - handel obwoźny, ubezpieczenie w KRUS. Wysłałam poleconym w piątek 24 kwietnia. Czekam.
Ja też złożyłem wniosek o bezzwrotną pożyczkę. Jak się zagłębiłem w pismo, to nie widzę żadnych przeciwskazań dla których krusowcy nie mieli by Prawa do takiej pożyczki. Tak samo płacimy podatki, zatrudniamy. W kwietniu będę składał postojowe za marzec. Podzieli się ktoś informacja czy dostał pożyczkę będąc na krusie, i jak tak to jaki region Polski. Pozdrawiam serdecznie
Jestem ryczałtowcem na KRUS-ie za luty miałem dochód 3500 zł a w marcu 2600zł czy należy mi się postojowe ,jeśli by ktoś życzliwy podpowiedział do ZUS sie nie dodzwonię ciągle zajęte.
W ustawie jest mowa o przychodzie, a nie o dochodzie. Warunkiem otrzymania postojowego jest, aby przychód w marcu był min. 15% mniejszy niż przychód z lutego. Sprawdź przychód a nie dochód. Pozdrawiam.
Dziękuję Miła.Miałem na myśli przychód pomyłka.
W ubiegły wtorek 21,04 złożyłem wniosek pisemny O pożyczkę 5000 zł , jestem na krus (handel obwożny), dziś zadzwoniła do mnie pani z UP , że dołączyłem starą umowę pożyczki , i żeby donieść nową ważną po 17.04 .
Powiedziała , że żeby nie ta umowa to pieniądze byłyby na końcie w przeciągu 4 dni od dziś .
Wnioski papierowe leżą w urzędach 2-3 dni w kwarantannie.
Mickan, oczywiście składaj o postojowe, pospiesz się żeby zrobić to jeszcze w kwietniu. Również złóż wniosek do Urzędu Pracy o pożyczkę bezzwrotną.
Ja otrzymałam pożyczke z UP
Regi, a kiedy składałaś wniosek?
Roberto pożyczka wniosek 14.04 u wczoraj na koncie
Ale postojowe składałam około 7.04 i cisza
Ja o postojowe składałem 3.04 - przelew 22.04 (wniosek złożony przez PUE ZUS).
Spokojnie czekaj.
Roberto .. czekam ,czekam i myślę że się doczekam
Czy w pożyczce w części C wpisywaliscie że zostaliście zwolnieni z części krus ,jaką kwotę tam wpisać? Bo to zwolnienie to chyba pomoc publiczna?
Nic nie wpisywać , zwolnienie z ubezpieczenia się nie wlicza. Najlepiej poszukaj filmu na Youtube jak wypełnić ten wniosek ,
Ale jeśli umorzenie zus to pomoc publiczna to zwolnienie z części składek Krus Chyba też?
Wg mnie tak, to też pomoc publiczna, tak jak zwolnienie z ZUSu
We wtorek po świętach 14.04 , złożyłem jako krusowiec wniosek o postojowe .
Dziś dostałem 2080.
A czy będąc na podwójnym krus należny się dodatkowy zasiłek opiekuńczy na dziecko do 8 lat czy trzeba zawiesić działalność?
Witam ja jestem na krusie próbowałam złożyć wniosek ale nie mogę bo jest luka płatnik i nie może mnie znaleźć bo nie płacę ZUS tylko krus pomocy
No przecież wydrukuj wniosek następnie wypełnij długopisem i podpisz. Kolejnym krokiem jest tylko wysłanie najlepiej poleconym na adres Twojego zusu bądź osobiście do skrzynki w zus
Do kiedy składa sie te wnioski o postojowe
Bogdan jaka forma opodatkowania jesteś?
Ryczałt od dochodów ewidencjowanych, w czwartek 30.04 dostałem też pożyczkę 5000, wniosek składałem 21.04 , po niedzieli składam wniosek o postojowe za kwiecień i to wszystko bo w maju już mogę działać.
Pozdrawiam, komu nie należy się postojowe może spróbować O dofinansowanie z UP. jeśli jego dochody za 3 miesiące 2019 r. , są znacząco niższe jak w 3 tych samych w tym roku.
Oczywiście ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, a nie dochodów
Kom. 65:
a nie chodzi o spadek obrotów za 2 m-ce? chyba coś mieszasz...
Tak przepraszam pomyliłem się ,2 miesiącach i przychód musi być niższy w tym roku , a nie 2019 oczywiście . To dofinansowanie jest do 3 miesiecy
Ja jeszcze nie dostałrm postojowe za marzec, j składałem 6.04 , jestem na KRUS , m.Gdańsk.
Napiszcie proszę, które powiaty już dostały
Złożyłam wniosek o postojowe 02.04. Nadal ani przelewu ani odmowy. Analogiczna sytuacja z mikropożyczką.

Jestem na Krus. Płońsk - mazowieckie
Zastanawiam się właśnie jak to jest że nie tylko na krusie ale i na zusie wiele osób składających wnioski dawno w kwietniu nie otrzymało jeszcze postojowego. To wygląda na to że choćby otrzymali je nawet dzisiaj to za kwiecień nie będą się mogli starać w maju,,, bo wszędzie pisze że - o wypłatę kolejnego świad.post. można się ubiegać ponownie nie wcześniej niż w m-cu następującym po m-cu w którym nastąpiła wypłata świadczenia. Mam nadzieję że źle to interpretuję, bo co z kwietniem kiedy firma stała a w maju już ruszy bo nareszcie może. Wtedy składając oświadczenie w czerwcu czyli miesiącu po miesiącu maj w którym wypłacono dopiero za marzec, nie będzie mogła się starać bo w maju już polepszyła się sytuacja. Namieszałam trochę ale mam nadzieję że mnie ktoś zrozumie i podzieli się swoją wiedzą. Z góry dziękuję. Jeszcze nie wiadomo jak to oświadczenie będzie wyglądało więc może się mylę i kwiecień nie wypadnie z postojowego.
Drodzy państwo, samozatrudnieni, kto, będąc ubezpieczony w KRUS , już dostał postojowe, napiszcie proszę w których powiactach Polski odbyła się wypłata. Chcę jutro dzwonić do centrali KRUS i użyć tej informacji jako precedensu.
Dziękuję
Drodzy państwo, samozatrudnieni, kto, będąc ubezpieczony w KRUS , już dostał postojowe, napiszcie proszę w których powiactach Polski odbyła się wypłata. Chcę jutro dzwonić do centrali ZUS i użyć tej informacji jako precedensu.
Dziękuję
A czy ktos prowadzi działy specjalne ( uprawa grzybów) i opłaca krus ale zatrudnia pracowników czy może starac sie o subwencję
Witam ja też mam działy specjalne produkcji rolnej (uprawę grzybów). Nie zatrudniam nikogo. O postojowe nie składałam. Nie wiedziałam nie było nic wyjaśnione o rolników nikt nie dba. Nie liczą się z nami. Traktują Nas ja roboli którym się nic nie należy!!!
Jutro będę dzwonić najpierw do ZUS-u i do KRUSU. I się dowiem myślę, że nam się należy. Nie które osoby dostały postojowe z forum które należą do Kursu. Tylko żeby nie było za późno... chociaż na maj otrzymać!!! Nie napisali w tarczy oficjalnie dla Rolników postojowe się należy! Ach co za kraj... Ubezpieczenia też całego nie zwrócili. Zdrowotne trzeba byli opłacić!!!
Jutro będę dzwonić najpierw do ZUS-u i do KRUSU. I się dowiem myślę, że nam się należy. Nie które osoby dostały postojowe z forum które należą do Kursu. Tylko żeby nie było za późno... chociaż na maj otrzymać!!! Nie napisali w tarczy oficjalnie dla Rolników postojowe się należy! Ach co za kraj... Ubezpieczenia też całego nie zwrócili. Zdrowotne trzeba byli opłacić!!!
Dzisiaj do mnie Pani dzwoniła, ze mnie nie ma, a i oczywiscie w zus mnie nie miała, a ma zaznaczone ze jestem w KRUS...
Pózniej dzwoni i mowi ze sie nie da... to ja pytam gdzie jest napisane, że nie moge dostać, ona na to że gdzie jest napisane ze mam... jutro ma dzwonić..

natomiast - NASZA działalność jest nazwana pozarolniczą i WG ustawy z dnia 31 marca o zmianie ustawy o "tarczy" jest ART 15qz.1 iś POSTOJOWE przysługuje osobie prowadzącej pozarolniczą działalność na postawie przepisów z dnia 6 marca 2018... i później lista warunków:
- nie można podlegać ubezpieczeniu społecznemu z innego tytułu (nie dotyczy rolnika)
- musi spaść nam kasa o 15% itd itp, na które się łapie..
- itd
dodatkowo na gov PL "świadczenie postojowe dla osób prowadzących działalność gospodarczą" jest link do "pytania i odpowiedzi"
Tam jest dokument, w którym w rozdz III, pyt 25, str 41 - napisano ze jak jestem rolnikiem i mam dział gosp to mamy dostać. Jutro będę się odnosił do tego.

Dajcie znać
Adam jestem ciekawa dalszych informacji co udało Ci się ustalić
Witam! Prowadzę pozarolniczą działalność gospodarczą będąc na Krusie, składki w podwójnej wysokości!! Dzisiaj dodzwoniłam się do ZUS i Pani poinformowała mnie iż postojowe jak najbardziej się należy ponieważ nie podlegam ubezpieczeniu z innego tytułu co oznacza iż moje składki zostają tylko w krus ! Wniosek złożony i czekam !!! Pozdrawiam
Ja juz dostalem postojowe 30 kwietnia a dzis wplynelo 5 tys pozyczki bezwzrotnej,walczcie o swoje chyba prawo jest jednakowe dla wszystkich,pow.radomszczanski woj.lodzkie
A czy juz ktos skladal wniosek o postojowe za kwiecien?bo zus mial opublikowac nowe wnioski ale ich nie ma,chyba ze mozna na tym starym co za marzec bylo skladane
Nie dostałem postojowe za marzec, czy to znaczy że dopóki nie dostanę , nie mogę się ubiegać o kolejne postojowe?
Gdańsk
Druki już są
Też zadałam to pytanie.... Może trzeba złożyć wniosek pierwszy na który nic się nie dostanie ... nie wiadomo bo zus nie odpowiada
Czy ktoś składał o postojowe do PUP, bo nie wiem czy płacącemu podwójny KRUS należy się. Obroty znacznie spadły w porównaniu do roku ubiegłego.
O postojowe składamy do zus( ja mam kartę podatkową i nie wpisywalam przychodu).Do pup o pożyczkę 5tys. Proszę zajrzeć na stronę kapitalni.org i w zakładkę porady eksperta wpisać np. Krus. Tam jest dużo informacji.
Marti kiedy składałeś wnioski?
Opłacam KRUS, jestem na KPiR . Wniosek złożyłem do ZUSu w połowie kwietnia. Wczoraj tj. 7/05 kasa wpłynęła na konto.
Jak już pewnie wiecie wniosek o kontynuację postojowego (czyli za kwiecień) jest od wczoraj dostępny na stronie ZUS oraz w PUE ZUS.
Czy ktoś oprócz pożyczki 5tys składał do PUP o dofinansowanie kosztów prowadzenia działalności będąc na podwójnym Krusi-e? Zastanawiam się czy to nie za dużo te dwie rzeczy i czy można. Postojowe dostałam.
Opłacam składki w KRUS jako domownik i jednocześnie jestem na tzw. "Uldze na start". Wysłałam prawie miesiąc temu pocztą wniosek o postojowe i ciągle nic. Czy ktoś ma podobną sytuację i dostał postojowe?
Witam kto składał postojowe przez PUE ZUS bo mam z tym problem
Składałam przez PUE ZUS tylko ja miałam kiedyś zatrudnionego pracownika i udało mi się.
Syskaka , wydrukuj i wyślij poleconym. Ja tak zrobiłam 24 kwietnia, dzisiaj postojowe wpłynęło na moje konto. ZUS w Lublinie. Pozdrawiam.
Miła Dziękuję za info .Pozdrawiam ☺️
Też dostałam postojowe .. wniosek składałam .08.04 ..w wtorek dzwoniła żeby sprawdzić czy jestem na KRUS s bo ja mam pracowników a dziś na koncie tak że trzymam kciuki za Was
Witam
Jestem ubezpieczona w KRUSie jako domownik i dodatkowo pracuję na umowę zlecenie "śmieciówka" ( opłacone mam dodatkowowo w ZUSie składki zdrowotne itp.). W okresie koronawirusa wstrzymano mi wypłatę wynagrodzenia z umowy zlecenia. Czy mogę starać się o postojowe? Czy należy mi się? Skoro we wnioski jest zapytanie czy nie podlega m ubezpieczeniom społecznym z innego tytułu oraz o wysokości uzyskanych przychodów z innych umów cywilnoprawnych;
Nie wiem na 100% ale zlecenie jest chyba ozusowane a to jest w tym wypadku chyba inny tytuł do ubezpieczeń. Proszę gdzieś jeszcze zapytać.
Dzięki Ewa, może ktoś jeszcze z forum coś w w tym temacie?
Hit- znajomy składał wniosek om postojowe. Dochody marzec -zero-, kwiecień- zero/ branża kultura/. Telefon z ZUS- nie należy się, bo nie było spadku o 15%. Czy ktoś tu jest chory?? W pierwszej kolejności tym ludziom powinno "się należeć".
Dwa dni temu złożony wniosek o postojowe przez zus pue dla krusowaca, dziś kasa na koncie. Pozdrawiam
Mam pytanie Przy wypełnianiu wniosku o postojowe jako płatnika kogo wpisujemy jeśli jesteśmy na Krusie?
Jeśli pytasz o postojowe z tyt. umowy zlecenie, to podajesz dane zleceniodawcy, a jeśli o postojowe dla przedsiębiorcy, to podajesz dane osoby prowadzącej dział. gosp.

tylko sprawdź czy masz aktualny druk wniosku o postojowe, bo w ostatnim czasie sie zmieniały
Dzień dobry jestem na kursie i prowadzę jednoosobowa działalność pozarolnicza i od marca nie pracuje bo jest przestój. Czy mi się należy jakieś wsparcie finansowe z tego tytułu i gdzie co składać bo w krus powiedzieli mi że nic nie przysluguje
Do Atnew.
Czym się różni zleceniodawca od prowadzącego dzialalność gospodarczą ?
( w tym co napisałeś to są te same osoby). Zapewne "czeski" błąd.
Do Anka
Też mam taką sytuacje .Przychody marzec -zero-, kwiecień- zero.Dostałem decyzję odmowną i złożyłem wczoraj odwołanie do sądu,może tam jest ktoś myślący logicznie.A ostatecznie nic nie tracę jak i tam będzie tak samo.
Jak złożyć wniosek o postojowe ma osoba płacąca KRUS,jak nie mam konta na pue???
Konto na PUE może założyć, ale nie bedzie miała na nim zakładki, przez którą wyśle wniosek; w takim przypadku ZUS honoruje papierowe wnioski
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.