ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Terminal - faktura Elavon

Witam
Czy z faktury za terminal płatniczy z firmy Elavon Financial Services DAC (Sp. z o.o.) oddział w Polsce trzeba pobierać podatek u źródła? Sprawdzałem w KRS, jest jako oddział zagranicznej firmy, jest czynnym podatnikiem VAT, ma konto na białej liście.
Pytanie też czy terminal płatniczy jest urządzeniem przemysłowym?
Ja też mam terminal z elavon. Nie pobieram podatku u źródła, ale teraz nie wiem czy czasem nie powinnam. Bo jest to najem. Jak czytam to wg umowy z Irlandią byłby chyba podatek 5 % ale trzeba mieć certyfikat. Najlepiej do nich zadzwonić i dowiedzieć się o certyfikat albo może mają interpretacje że nie podlegają pod podatek u źródła. Jak będziesz coś wiedział to daj znać.
Ten terminal jest w ramach programu "Polska bezgotówkowa" więc jeśli faktycznie miałby tu być podatek u źródła to też powinni o tym informować.
Oczywiście, powinni poinformować. Ja nie mam terminala z tego programu. No ale jak faktycznie jest taki obowiązek to już nasz problem. Ciekawi mnie tylko czy można od nich kupić ten terminal a nie wynajmować. Wtedy nie byłoby problemu. Spróbuję coś do piątku się dowiedzieć.
Dzwoniłam do KIS i mam info, że można być zwolnionym z podatku pod warunkiem posiadania certyfikatu rezydencji podatkowej oraz oświadczenia zgodnie z art. 21 ust 1d ustawy pdop. Wtedy jest tylko obowiązek IFT2R. Certyfikat już otrzymałam a oświadczenie jeszcze w toku, będą analizować przepisy. Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie.
Dzwoniłem dzisiaj ale na infolinii robili problemy co chwilę mnie przełączali. Jutro mam zamiar próbować. Certyfikat otrzymałaś drogą mailową?
Tak przysłali mailem dzisiaj po telefonie , mają jeszcze dosłać pocztą.
A też musiałaś podać numer akceptanta i ostatnie cztery cyfry numeru konta na które idą pieniądze z płatności? Ja dzwoniłem w imieniu swojego klienta i nie znałem wszystkich danych dlatego nie chcieli pomóc. Jutro muszę wszystko zebrać i będę dzwonił jeszcze raz.
Tak, weryfikowali ale wszystko masz na fakturze no i trzeba wiedzieć który rachunek jest podpięty pod terminal. Ale ogólnie są elastyczni i jak na razie pomocni. Jeżeli chodzi o oświadczenie to opisałam sytuację mailowo do opiekuna klienta. On ma przekazać do działu prawnego.
Mi też na koniec powiedzieli że najlepiej wysłać maila więc chyba tak zrobię tylko muszę się od klienta dowiedzieć na który rachunek bankowy idzie kasa z terminali. Dzięki bardzo za informacje, pewnie jutro napiszę jak mi poszło z nimi.
Ala388 dostałaś już to oświadczenie od Elavon? Ja ciągle czekam. Nie dostałem jeszcze nic tylko zwrotnego maila że przyjęli zgłoszenie.
Oj fajnie, że piszesz, bo też czekam na info od Ciebie . Ja nic jeszcze nie dostałam. Ale powiedział mi opiekun, że ok 5 dni roboczych. Teraz jest sytuacja okropna, wszyscy mają pietra, klienci się zamykają, więc trzeba poczekać. Tak sobie myślę, najwyżej potem złożyć czynny żal i deklarację. I już. Co myślisz?
A najlepiej przejść na mail priv, jak widać nikt nie podłączył się do tematu. Może nie mają. Ja też «spałam spokojnie» dopóki nie napisałeś:)Także podaj maila, a jak nie to ja jakiegoś sobie tam stworzę. Będzie łatwiej.
Dzisiaj dostałem certyfikat za 2020. Będę jeszcze pisał o certyfikat za 2019. Niestety ponoć podałem błędne cyfry konta więc musiałem pisać jeszcze raz. O oświadczeniu nic nie wspomnieli w mailu.
Możecie sie podzielić certyfikatem?
Też mam identyczną sytuację..
Ja nadal nie mam oświadczenia, nie odezwali się, chyba zadzwonię w następnym tygodniu.Nie mogę podać postu w postaci maila bo odrzuca ale może tak mail : zuzia1111 potem @ potem poczta kropka pl (bez spacji)
Mam info , napisz na maila
A czy to czasem nie jest tak, że jeżeli z umowy zawartej pomiędzy nami a Elavonem wynika iż jest to spółka mająca siedzibę w PL to mamy dwóch rezydentów polskich i nie ma tematu podatku u źródła? W sensie nie potrzebujemy certyfikatu i oświadczenia?
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.