Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. rolnik-przedsiębiorca przekazuje do KRUS informację o kwocie podatku dochodowego od przychodów z działalności gospodarczej za 2024 r. Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. powiadomienie ZUS o przychodach z działalności zarobkowej osób na świadczeniu przedemerytalnym. Uwaga: Do 31 maja 2025 r. - przekazanie pierwszej raty odpisów na ZFŚS Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. przedsiębiorca może złożyć do ZUS przez PUE/eZUS wniosek o zwrot nadpłaty składki zdrowotnej za 2024 r.

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Premia uznaniowa czy powinna być wliczana do wynagrodzenia chorobowego - proszę o wytłumaczenie

W regulaminie wynagradzania w firmie nie ma informacji co do postanowień o zachowaniu prawa do premii w razie choroby lub macierzyństwa, jest tylko informacja że pracodawca może przyznać pracownikowi premię uznaniową.
W rzeczywistości sytuacja wygląda tak: pracodawca co miesiąc wypłaca niektórym pracownikom premie. Pracownicy co miesiąc otrzymują premie w różnych wysokościach w zależności od efektów pracy ale mogą max. dostać 300,00 zł i tak dostają jak również dostają mniej. Nawet jeśli pracownik w danym miesiącu choruje przez kilka dni to premie też dostanie tylko w niższej wysokości, chyba że nie ma go przez cały miesiąc to wtedy już nie. Do tej pory ustalając podstawę do wynagrodzenia chorobowego, wyliczając średnią z 12 m-cy wysokość tej premii nie była wliczana do ustalenia podstawy zasiłku, tylko średnia z wynagrodzenia zasadniczego. Zastanawiam się teraz czy dobrze to było robione? Proszę o radę.
Z komentarza do ustawy zasiłkowej zus

ust.303
przykład 2:

Z regulaminu przyznawania miesięcznej premii uznaniowej wynika, że premia jest przyznawana pracownikom w kwocie uznaniowej, w zależności od oceny wyników pracy pracownika w danym miesiącu. Regulamin nie zawiera zapisów o zasadach pomniejszania wysokości premii za okres pobierania zasiłków. Premię należy uwzględnić w podstawie wymiaru zasiłku w kwocie faktycznie wypłaconej, bez uzupełniania.
Wliczać bo : " zależności od efektów pracy " w kwocie faktycznie wypłaconej
Oraz drugie bo : " pracownik w danym miesiącu choruje przez kilka dni to premie też dostanie tylko w niższej wysokości, chyba że nie ma go przez cały miesiąc to wtedy już nie."-- bez uzupełniania jw....
Czyli podsumowując powinnam wliczać tą premię do podstawy wynagrodzenie chorobowego?
A co zrobić w sytuacji jak premie zaczęły być przyznawane od sierpnia 2019 i niestety nie zostały wliczone do podstawy wynagrodzenia chorobowego? zostawić tak, czy poprawiać w jakiś sposób?
Wliczać wg mnie,
czy przeliczać podstawy, ja bym przyliczyła i dopłaciła na bieżąco
Kiedyś już się radziłam na forum w tym temacie i ktoś mówił że nie powinno się wliczać do podstawy wynagrodzenia chorobowego, tak samo specjalista który ustawiał mi konfigurację w programie Optima apropo wliczania premii również mówił że nie powinno się jej wliczać. Już mam mętlik w głowie.
Wystarczy spojrzeć do ustawy zasiłkowej -
I masz kom.1 ---komentarz do ustawy
Dziękuję za pomoc.
Ja nie mam tutaj żadnych wątpliwości

a z ustawy : Art. 41. 1. Przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego nie uwzględnia się składników wynagrodzenia, do których pracownik zachowuje prawo w okresie pobierania tego zasiłku zgodnie z postanowieniami układów zbiorowych pracy lub przepisami o wynagradzaniu, jeżeli są one wypłacane za okres pobierania tego zasiłku.
Ad. 10 nie wiem czy dobrze rozumiem pkt. ustawy "Przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego nie uwzględnia się składników wynagrodzenia, do których pracownik zachowuje prawo w okresie pobierania tego zasiłku zgodnie z postanowieniami układów zbiorowych pracy lub przepisami o wynagradzaniu, jeżeli są one wypłacane za okres pobierania tego zasiłku" - to uwzględniam te premie czy nie?
Nie masz takich składników....
to są takie specjalne składniki - które zawsze w stałej kwocie otrzymujesz....czy chorujesz czy nie
Czyli premia uznaniowa nie jest tym składnikiem i musi być uwzględniona w podstawie zasiłków? a ryczałt za pranie odzieży który jest wypłacany w stałej kwocie - czyli ten składnik nie będzie mi wchodził do podstawy chorobowego?
Maggol czytaj dobrze,,,,te składniki jak w koml.12 nie wlicza się w podst. chorobową i są wolne od składek zus za okres przypadający na chorobowe ( ale to inna bajKA) - takich nie masz

twoją uznaniową pomniejszaną za czas nieobeności - wliczasz w podst. chorobową
Ryczałt nie pomniejszany za czas nieobeności nie wchodzi do podst. chorobowej w czasie trwania st. pracy - tak
:)) ogólnie, moje zdanie na temat twojej premii znasz, zrobisz jak uznasz za stosowne :) pozdr
Przepraszam że Ciebie męczę ale widocznie nie potrafię czytać ze zrozumieniem :) od niedawna zajmuje się płacami i stąd te pytania.
Spokojnie, nic nie szkodzi
W takim razie powinnam zrobić korektę list płac za te miesiące gdzie premia nie była wliczana do podstawy zasiłku chorobowego i dopłacić różnicę w wynagrodzeniu oraz skorygować deklarację ZUS i zrobić korektę PIT-11?
Nie korygujesz , wypłacasz na bieżąco, w deklaracji zus wykazujesz w m-cu wypłaty wyrównania z odpowiednim kodem

335 - Wyrównanie wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy z powodu choroby, finansowane ze środków pracodawcy
A jak wypłacasz również zasiłki to :

317 - Wyrównanie zasiłku chorobowego z ubezpieczenia chorobowego
A jak to fizycznie przeliczyć na liście płac za te poprzednie miesiące?
Policzyć jak powinno być poprawnie minus to co wypłacone i wyjdzie Ci różnica do wypłaty
Czyli tą różnicę nanieść na nową listę płac za styczeń jako wynagrodzenie chorobowe i obliczyć od tej kwoty składki zus i podatek?
A mogę jutro zawrócić Ci głowę jak sprawdzę w ustawieniach programu czy mam dobrze ten składnik wynagrodzenia "premia uznaniowa" zdefiniowany pod kątem przeliczania do LP?
Od wynagrodzenia chorobowego nie nalicza się składek społecznych tylko zdrowotną i podatek

kiedy masz wypłaty wynagrodzeń ?
A skąd wiesz, że te premie nie były wliczane do podstawy chorobowego?
Do ostatniego dnia m-ca
Takie miałam ustawienia w programie. Jak na piechotę sprawdzałam średnią z 12 mcy to zauważyłam że do średniej przelucza mi tylko zasadnicze wynagrodzenie
Maggol - jw nie korygujesz, pisałam już to na początku, tylko wyrównujesz na bieżąco
Dziękuję za pomoc!
Jeszcze mam tylko pytanie:
W ustawieniach dodatku premia uznaniowa mam:
wliczać do podstawy naliczania zasiłków chorobowych - nie wliczać
wliczać do wynagrodzenia za czas urlopu - nie wliczać
ekwiwalentu za urlop - wliczać
Muszę poprawić żeby wliczało do podstawy naliczania zasiłków chorobowych, a jak z pozostałymi wskaźnikami?
We wsz. trzech przypadkach dałabym wliczać
Czyli podsumowując jeśli premia uznaniowa jest oskładkowana to powinna być wliczana do podstawy zasiłków i ekwiwalentu za urlop
Reasumując . ... do zasiłków wliczasz gdy coś jest pomniejszane, nieprzyznawana za czas absencji..

do urlopu/ekwiwalentu -w g rozporzadzenie urlopowego ====ta premia wg mnie nie jest składnikiem jednorazowym --- wliczasz więc
Dziękuję.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.