ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Nierezydent pit 11

Zatrudniamy Białorusina na umowę o pracę. Nierezydent. Czy wystawiam dla niego tylko pit 11 czy jeszcze jakiś dokument. Jak prawidłowo wypełnić wtedy taki pit? Ma numer pesel i adres w Polsce.
Jeśli nie jest rezydentem Polski, to rozliczasz go ryczałtowo i wystawiasz IFT-1
Przy umowie o pracę nie powinien być zawsze wystawiany PIT 11?
Z umowy o pracę to PIT-11 z jego adresem zagranicznym do US własciwego dla cudzoziemcow.
Przez 2 m-ce 2019 roku zatrudnialiśmy dwóch Mołdawian, nie mam ich nr PESEL. Mam problem z wysłaniem PIT 11. Czy mogę prosić o poradę
Do ja123
Czyli robię tylko pit 11 tak samo jak dla Polaka zatrudnionego na podstawie umowy o pracę (bo tak go rozliczałam, czy coś zrobiłam źle?) tylko zaznaczam że jest nierezydentem, wpisuję odpowiedni adres i wysyłam do odpowiedniego US.
IFT-1 nie robie?
Nie trzeba IFt-1 bo to dot. Informację IFT-1/IFT-1R – to informacja o wysokości przychodu (dochodu) uzyskanego na terytorium Rzeczypospolitej przez osoby fizyczne niemające w Polsce miejsca zamieszkania (nierezydenci). Przekazywana jest zarówno nierezydentom, jak i organom skarbowym właściwym ze względu na opodatkowanie osób zagranicznych. Związana jest ona z wypłatami dochodów m.in. z tytułu dywidend, odsetek, należności licencyjnych, z wykonywania wolnych zawodów, wynagrodzeniem dyrektorów działalności artystycznej i sportowej, emerytury i renty, żeglugi morskiej, śródlądowej i transportu lotniczego.
Do Maria-wpisz 10 razy 9-tki zamiast PESEL
Do Monika..tak jak Polaka tylko inny US ..i miejsce zamiszkania za granicą.
Do Monika ...i jako nierezydent
Do ja123
A czy ja go dobrze rozliczałam, przyjmowałam takie stawki podatkowe jak dla Polaków (18 a potem 17%)?
Soryyyyyyyyyyy Monika, ja nie doczytałam ,że to umowa o pracę :)
Ten twój nierezydent mnie zmylił - przy umowie o pracę nie ma znaczenia czy on rezydent czy nie,
więc nie ma sensu podawanie takiej informacji
Do Monika..dobrze robiłas ...tak dokładnie jak Polaka
Czyli co ankaa mogę go wysłać tak jak wszystkich innych z zaznaczeniem rezydent i polski adres wpisać?
Do Monika- napisałas w pierwszym poście że jest nierezydentem..więc opisałam ci jak masz zrobic nierezydenta..a teraz piszesz że jednak rezydent :(...a sprawdziłas jakie warunki są dla nich ..i czy je spełnił? Na rezydenta ma miec 183 dni w Polsce w roku lub główny ośrodek życia w Polsce..jeżeli nie ma tego spełnionego ..to traktujesz jako nierezydenta i robisz tak jak wczęsniej napisałam ...
Normalnie wysyłasz, bez żadnego zaznaczania ( bo gdzie chcesz zaznaczyć?) tyle że do urzędu skarbowego
właściwego na twoim terenie dla obcokrajowców
jeśli nie ma PESEL wpisujesz 10 dziewiatek albo zer w nipie, zaznaczasz żeby w pit wstawił nip zamiast PESEL i pójdzie
Do Maria..i co zrobiłas tych Mołdawian z tymi 9-tkami? ..bo na pewno tak wyślesz bez problemu...
Ankaa..wprowadzasz Monikę w błąd..
Do Maria..aha te 9-tki miały być zamiast NIP-u nie PESEL-u sorry
>14
a jakie to ma znaczenie przy umowie o pracę ?
umowa o pracę - taki sam pit 11 jak dla Polaka . bez znaczenia czy rezydent czy nie.
rezydencję ustalasz PRZY ZLECENIACH.
~ja123
wprowadziłam owszem. w kom.1.
wyjaśniłam w kom. 10 i 11
Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc.
Do ankaa...dalej głupoty opowiadasz w kom. 19
Dochody (przychody) osiągane przez nierezydentów
Za dochody (przychody) osiągane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez osoby fizyczne, które nie mają na terytorium kraju miejsca zamieszkania (nierezydentów), podlegające ograniczonemu obowiązkowi podatkowemu, uważa się w szczególności dochody (przychody) z:

1) pracy wykonywanej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczego stosunku pracy, bez względu na miejsce wypłaty wynagrodzenia
Do ankaa ..jak nie wierzysz to sprawdź post 1259260
Ja23 , zanim zaczniesz kogos oskarżać o wypisywanie głupot, proponuję , żebyś najpierw
dokładnie przeczytała przepisy, a nie tylko posty na gofinie
a twój cytat z kom 22 wyrwany z kontekstu nie wiem do czego ma być...
więc powtarzam: rezydenturę okreslasz dla zleceń. Dla umów o pracę nie ma ona znaczenia.
PIT 11 przekazujesz do US właściwego dla m-ca zamieszkania- jeśli podatnik ma miejsce zamieszkania w Polsce,
albo do US właściwego dla cudzoziemców - jesli nie ma polskiego adresu.
MA MIEJSCE ZAMIESZKANIA nie jest tożsame z JEST REZYDENTEM. To nie jest to samo.
Do ankaa..ciekawostka ?...w kom.22 masz zacytowany przepis jakie dochody rozliczają nierezydenci tj. że równiez ze stosunku pracy, ale najlepiej upierać się ,że dotyczy to tylko zleciobiorców..Cóż trwaj dalej w tej swojej "nieomylności'..współczuję tym osobom , które tak rozliczasz....
Do ankaa...aha i zapomniałam podac ci dokładnie z czego wynikają te cytowane przezemnie przepisy w kom. 22..tj. USTAWA O PDOF z dnia 26.07.1991 z późn. zm. art.3 pkt 1a, 2a,2b ust 1..usatysfakcjonowana?...echh,ze tak trudno przyznać się do błędu...
Do ja123. Niestety, PIT 11 nie przechodzi z dziewiątkami / ani za Pesel ani za NIP/
Cudzoziemiec zatrudniony na umowę o pracę

Jeżeli cudzoziemiec jest zatrudniony na UOP to zawsze (niezależnie od rezydencji podatkowej) należy go rozliczać na zasadach ogólnych i na koniec roku wystawić PIT-11.

Do jakiego urzędu skarbowego wysłać deklaracje?

Jeżeli cudzoziemiec nie jest rezydentem Polski, to deklarację należy wysłać do urzędu skarbowego ds. cudzoziemców, a w adresie cudzoziemca należy wpisać jego zagraniczny adres.

Jeżeli cudzoziemiec jest rezydentem Polski to deklarację należy wysłać do urzędu skarbowego zgodnego z miejscem jego zamieszkania. W adresie cudzoziemca należy wpisać jego adres zamieszkania w Polsce. Jeżeli cudzoziemiec nie mieszka już w Polsce to deklarację należy wysłać na jego obecny, zagraniczny adres. Urzędy Skarbowe pozostają bez zmian.
Dla cudzoziemców bez NIP i pesel pit 11 wysyła się na 9 ale w tym roku należy wpiąć paszport jako identyfikator. Info pewne z US. Robiłam korektę.
We czwartek mieliśmy spotkanie z paniami z US w sprawie wypełniania pitów. I tak.
nierezydent ma adres ukraiński i urząd dla nierezydentów
rezydent ma adres polski i urząd polski. Z tym że podkreśliła że jak ktoś przebywał w Polsce powyżej 183 dni w roku, to zaznaczamy rezydent i adres polski.
pit bez peselu to z samymi 999999, i z paszportem, aby urząd mógł delikwenta lepiej zidentyfikować
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.