Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. rolnik-przedsiębiorca przekazuje do KRUS informację o kwocie podatku dochodowego od przychodów z działalności gospodarczej za 2024 r. Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. powiadomienie ZUS o przychodach z działalności zarobkowej osób na świadczeniu przedemerytalnym. Uwaga: Do 31 maja 2025 r. - przekazanie pierwszej raty odpisów na ZFŚS Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. przedsiębiorca może złożyć do ZUS przez PUE/eZUS wniosek o zwrot nadpłaty składki zdrowotnej za 2024 r.

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Sam. osobowy (uszkodzony) kupiony w niemczech, Rechung z 20.12.2019 co dalej? jakie deklaracje?

Nie znam Qrna niemieckiego...
mercedens benz, poj. 1950 cm3 rok. prod? (Erstzulassung) 01.03.2019
wiem, że WNT, ale cło? deklaracje?
prosze o pomoc co i jak wykonać? od czego zacząć?
auto jeszcze na terenie niemiec, ma być w połowie stycznia przywiezione do Polski
Dzień dobry! Czy to samochód sprowadzony na firmę,czy posiadasz NIP z PL?
Sorki, za mało danych podałam.
jest sp. z o.o. mam NIP z PL, samochód na firmę (zakup uszkodzonego) napęd : diesel/ Elektro-popobno mniejsze cło?
jak się do tego zabrać?
Jeśli kupiłeś samochód na firmę i posiadasz NIP z PL,to Niemiecka firma musi wystawić Tobie Rachunek netto,chyba,że Rachunek będzie wystawiony przez Niemców w systemie VAT-Marża.Nie wiem jakie zapisy na rachunkach niemieckich odnośnie VAT-u .Po przywiezieniu samochodu do Polski musisz zapłacić akcyzę.Można udać się do spedycji,która zrobi to za Ciebie lub samemu pofatygować się do UC.Masz na to 14 dni.Pojemność do dwóch litrów,stawka akcyzy 3,1% wg Eurotaxu.Jeśli tak jak piszesz musisz zapłacić w Polsce Vat,to masz na to również 14 dni.Vat należy zapłacić także od akcyzy.Składasz u US vat-23,a załączniki wg US.Po naprawie samochodu przegląd w stacji diagnostycznej powypadkowy.Tłumaczenia dokumentów jeśli wydział komunikacji ich wymaga.I od nowego roku weszły przepisy,że należy samochód zarejestrować w ciągu 30 dni od przywiezienia do Polski.Jeśli nie zdążysz naprawić w tym czasie to radże zapytać w wydziale komunikacji co masz zrobić.Bo kara to nawet 1000,-zł.To tak pokrótce.
Mam rechung, firma z VAT niemieckim - czynna, na Fv zapis że podatek od nabycia w kraju przeznaczenia
czyli ujmuję WNT w VAT 7 i dodatkowo jeszcze VAT-23?
nie rozumiem sformułowania: "Jeśli tak jak piszesz musisz zapłacić w Polsce Vat, to masz na to również 14 dni" jeśli to dla mnie WNT, to wykazuje w deklaracji VAT -7 i VAT UE?
Tak ujmujesz w deklaracji vat-7 poz.23 i 24.W VAT-UE również.Jeśli to Twój towar to w ewidencji vat zakup i sprzedaż.Jeśli środek trwały to odliczasz vat wg tego czy składasz vat-26 czy też nie
A TA DEKLARACJA vat-23? NIE MOGE ZNALEŹĆ...
Http://www.druki.gofin.pl/wewnatrzwspolnotowe-nabycie-srodkow-transportu,wzory,22.html
Utknęłam, znalazłam deklarację VAT-23, to nie jest niwy samochód, wypelniałm i płace podatek ?!!
a później drugi raz rozliczam w VAT7?
Przecież vat23 nie jest tylko do nowego środka transportu
Jak rej.go na firmę to składasz vat23 oraz fizycznie wpłacasz ten VAT do US
Następnie rozliczasz wnt w dek.vat7 czyli należny i naliczony ( tu 100 lub 50%) oraz VAT zapłacony na VAT 23 w poz.39
GosiuM,
cene nabycia podaje z F v w eur, czy juz po przeliczeniu na PLN? i od tego 23% podatku wpłacam do US?!
jakie mam terminy?
zapłata za auto 23 grudnia z konta fimowego, faktura ma datę 20 grudnia 2019, do kiedy ten vat 23? i do urzedu celnego?
Coraz bardziej "głupieję"
do urzedu celnego deklaracja AKC-U i podatek 3,1% lub 1,55 (hybryda)
i równocześnie do US VAT-23 i wpłata podatku 23 % wartości auta?
teraz czy jak auto dojedzie do polski?
Tak,do UC akc-us i podatek 3,1 lub 1,55 i do US VAT-23,ale nie wartości auta tylko VAT wyliczasz z f-ry. F-ra z 20.12 to przeliczasz wg tabeli kursów NBP A z 19.12 plus zapłacona akcyza .Tak jak pisałam od akcyzy naliczamy VAT.Teoretycznie samochód powinien być w Polsce by te procedury rozpocząć.Zorientuj się w swoim US co masz w takim razie zrobić.Bo 14 dni mija dzisiaj od daty wystawienia f-ry.
Na VAT-23 CENA NABYCIA Z F-RY w euro.Do tego wszystkiego jeśli sprowadzisz chociaż jeden samochód na firmę to powinnaś mieć BDO i podpisane umowy na recykling samochodów wprowadzonych na teren RP,na wprowadzenie akumulatora,baterii w pilocie kluczyka,opon,olejów smarowych oraz gazu w klimatyzacji.Ot taka nasz Polska.Powodzenia
Lepiej taki samochód sprowadzić przez firmę trudniącą się autohandlem.Kupujesz od takiej firmy w Polsce a tamta firma wszystko za Ciebie załatwia .Wystawia Tobie f-rę sprzedaży w Polsce z zapłacona akcyzą i innymi pierdołami.
No teraz to już padłam.... ale prezes zrobił interes życia.....
kom.12
wartość np 30700 eur i tyle wpisuję w deklaracjo VAT-23?
wpłacam podatek VAT od tej kwoty tj. 7061 e x kurs z 19.12.19 plus 23% od zapłaconej akcyzy - tj powiększam wartość auta o akcyzę?
kom.13
z kim takie umowy podspisać? mam nr BDO, na odpady
Podst.opodatkowania do vat-23 masz wartośc z faktury+akcyza+inne jak są(te wymienione w art.29a.6 ustawy vat) * 23% vat
Załamałam się wpłatą podatku do US....
A do deklaracji vat7 i vat-ue, daję w grudniu?
Odzyskasz go w dekl.vat albo 100% albo 50%

wnt masz na 20.12 więc tak
Dzięki:)
Wracam do tematu
GosiuM
WNT ok ale to też środek trwały? to wykazuję albo wnt a środka trwąłego nie?
prosze o pomoc:(
Wnt
Nalezny masz jedno miejsce na wnt i jedno na va23
Naliczony , jak to sr.trawaly to tam gdzie środki trwale
GosiuM, może głupie pytanie...
vat z zakupu WNT należny wykaże w poz. 23, 24 oraz 38 Deklaracji VAT -7, czyli 2 razy - a vat z poz. 38 musze zapłacic wg deklaracji VAT-23
a odliczam raz? i do tego połowe bo sam. osobowy?
czyli 2 x płacę ten sam podatek?! a może deklaracja to inaczej ściaga? na razie mi nie wykazuje podatku w poz 38 - dzwonie do producenta oprogramowania, ale on pyta gdzie jakie poz. mam wstawić i się gubię z tym 2 x podatniek należnym...
No tak w deklaracji odejmuje ten VAT z poz 38... ciemna masa ze mnie:(
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.