ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Zakup samochodu USA

Witam,

posiadam jednoosobową działalność gospodarczą w zakresie usług informatycznych.

Zakupiłem samochód w USA, zostanie on odprawiony w Holandii na moją firmę przy użyciu odprawy fiskalnej.

Na tym etapie do zapłaty będzie jedynie cło.

Samochód zostanie przetransportowany do Polski, gdzie będę zobowiązany opłacić VAT i akcyzę.

a) w której kolumnie w KPiR powinienem wpisać samochód? Tutaj prawdopodobnie będzie amortyzacja, a nie towar handlowy (nie mam w PKD handel samochodami)

b) w jaki sposób rozliczyć VAT? Będzie tutaj WNT, gdzie moim kontrahentem będzie Agencja Celna, która zrobiła odprawę fiskalną?

Faktura amerykańska nie będzie kosztem?

c) jak rozliczyć fakturę od firmy, której zleciłem pośrednictwo w zakupie samochodu?

d) jak policzyć finalną wartość samochodu?

c) jak rozliczać części do samochodu i naprawę samochodu przed / po rejestracji?

Pozdrawiam
A nie będzie odprawy celnej całkowitej w Holandii przez przeds.fiskalnego ?
bo jak tak to o jakim vat do zapłaty w PL piszesz ?
Po odprawie imporcie do Holandii nastąpi wnt do Polski. Jak auto ma być zarejestrowane przez firmę która sprowadziła do pl w ramach wnt trzeba zapłacić fizyczne vat do US w ciągu 14 dni podstawa wnt. To faktura zakupu cło i akcyza
No fakt , to samochód a nie maszyna

to ma to byc śr.trwały czy nie ?
Tak to będzie środek trwały i amortyzacja - z tego co wiem nie mogę tego wziąć jako towar handlowy i odliczyć koszty z faktury.

Co mam zrobić w takim razie z fakturą z USA?
Mam ją księgować? Jeżeli tak to w którą kolumnę?
Czy może mam nic z nią nie robić, a ona będzie tylko podstawą do wyliczenia VAT?
To co przed oddaniem do użytku przed rejestracją stanowi wartość ŚT czyli faktura zakupu cło akcyza transport ubezpieczenie w drodze itp. W koszty poprzez amortyzację
Dziękuję!
A co w przypadku faktury od pośrednika tj. firmy, która wylicytowała i zakupiła dla mnie samochód i formalności?
Mam normalną fakturę od polskiej firmy z wykazaną kwotą VAT o treści "pośrednictwo zakupu".

Wpisuje ją w KPiR czy ona także będzie wliczona do wartości samochodu do amortyzacji?
Nie odliczę od niej VAT'u?
Vat odliczasz na zasadach ogólnych więc jak to sam.os. to 50% lub 100% czyli wg art.86a ustawy vat

masz w kom.5 że wszelki koszty poniesione przed oddaniem śr.trw.do używania podnoszą jego wartość
Dziękuję.

Czy wartość netto z faktury zakupu i inne koszty transport, pośrednictwo ujmować w KPiR np. w kolumnie 15?
Jak chcesz
"Kolumna 15 jest wolna. W kolumnie tej można wpisywać inne zaszłości gospodarcze poza wymienionymi w kolumnach 1-13. W kolumnie tej można również wpisywać wydatki odnoszące się do przychodów miesiąca lub roku następnego (lat następnych)."

a nie lepiej te koszty wpisac na dok.OT
http://www.druki.gofin.pl/ot-przyjecie-srodka-trwalego,wzor,333,49.html
Czyli jeśli zaksięguję wartość netto z faktury zakupu w kolumnie 15 to wtedy ona nie będzie liczyła się w koszty KPIR?
I tak samo jeśli zaksięguję wartość netto faktury za pośrednictwo w zakupie w kolumnie 15 i ustawię 50% w Rejestrze Vat nabycia środka trwałego to również wartość netto nie będzie liczyła się w koszty do KPIR a jedynie 50% Vatu pójdzie do rejestru VAT. Dobrze rozumiem?
To co wpiszesz do kol.15 nie bierzesz pod uwagę licząc dochód podatkowy czyli to taka niepodatkowa kolumna
Dziękuję Gosia!

1. A mogę/muszę już założyć kartotekę samochodu w ewidencji środków trwałych skoro samochód jeszcze do mnie nie dotarł?

2. Czyli mogę sobie wpisać wszystkie zdarzenia gospodarcze do kol. 15 dla przejrzystości bez żadnych problemów, a zastosować do nich odliczenia indywidualnie? Tzn. do pośrednictwa 50% VAT, a do faktury amerykańskiej tylko netto bez odliczeń.
Do eśt wpisujesz w dacie przyjęcia do używania
możesz wszelkie kwoty wpływające na wartość śr.trw. wpisać do kol.15 (jak tak Ci wygodnie) albo do dok.OT lub nawet na kartce papieru
vat odliczasz na zasadach ogólnych niezależnie od tego kiedy przyjmiesz to do eśt
Dziękuję.
A czy mogę już kupować części do tego samochodu (naprawcze) i odliczać na zasadach ogólnych VAT mimo, że jeszcze go nie ma? Te faktury za części również zwiększą wartość początkową ŚT, czy już będą kosztem 75%?
Części możesz kupić ale odliczasz jedynie VAT 50% jeśli to osobowy i tak robisz ze wszystkimi zakupami dotyczącymi tego auta do momentu oddania go do używania . Na koniec liczysz wszystkie koszty netto + 50% nieodliczonego VAT i ustalasz wartość auta do ŚT . Wprowadzasz do ewidencji ŚT amortyzujesz .
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.