ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Opieka nad żoną po porodzie

Czy opiekę nad żoną można wziąć tylko bezpośrednio po porodzie? Czy jest możliwość w późniejszym czasie? Jeżeli tak to do kiedy max?
Wtedy KIEDY potrzeba - i to NIE jest opieka po porodzie TYLKO nad chorym członkiem rodziny
Może chodzi Ci o zas. opiekuńczy - nie wchodzący w limit- gdy matka dziecka przebywa w szpitalu ?
Chodzi mi o opiekę nad żoną 14 dni? Nie wiem czy dobrze myślę ale chyba to jest po porodzie?
14 dni to opieka nad członkami rodziny w razie choroby
Nie, nie tylko 14 dni na innego członka rodziny niż dziecko w danym roku w powodu choroby tej osoby
Lidka-NIE ma opieki po porodzie JEST opieka nad chorym członkiem rodziny

Zwolnienie lekarskie na żonę lub partnerkę w połogu może wystawić lekarz, który wypisuje kobietę ze szpitala, ginekolog lub lekarz rodzinny. Wystawia się je, gdy istnieje uzasadnione podejrzenie, że kobieta będzie potrzebować pomocy, a nie ma żadnych innych osób, które mogłyby zapewnić jej opiekę.
Więcej: https://zdrowie.radiozet.pl/Ciaza-i-dziecko/Ciaza-i-porod/Zwolnienie-lekarskie-na-zone-lub-partnerke-po-porodzie
Hmm.. czyli pracownik może ewentualnie skorzystać z opieki nad chorym członkiem rodziny tj żoną max 14 dni ?
Kom. 6 jak czytam ten artykuł to wywnioskowałam że to również jest opieka nad chorym członkiem rodziny ?
A może chodzi Ci o urlop ojcowski z tytułu urodzenia dziecka który też wynosi 14 dni i możesz go wykorzystać do ukończenia przez dziecko 2 lat.I jest tak samo płatny jak opieka
Lidka- POCZYTAJ

https://www.zus.pl/swiadczenia/zasilki/zasilek-opiekunczy/prawo-do-zasilku-i-okres-przyslugiwania
Urlop ojcowski to wiem co i jak :) chodzi mi właśnie o ten zasiłek opiekuńczy :) EdithaA dziękuję bardzo za link - bardzo mi rozjaśnił wszystko :)
;)
Jeszcze mam pytanie :) (bo coś widzę że pracownik strasznie kombinuje :( ) dziecko urodziło mu się początkiem listopada i obecnie do 25.11 jest na urlopie ojcowskim i teraz mi piszę że po urlopie ojcowskim idzie do lekarza po zaświadczenie i będzie korzystał z tego zasiłku opiekuńczego.. można tak zrobić? wówczas cały listopad nie będzie miał od nas wynagrodzenia (pracodawca zatrudnia mniej niż 20 osób) tylko ZUS wszystko mu wypłaci? Coś czuję że DRA będzie ciężko zrobić w tym miesiącu :(
A co robił od 1go listopada?
Aaa racja dziecko urodziło mu się 4.11 --> 4-5.11 miał urlop okolicznościowy a 1-3 i 6-12.11 będzie miał normalnie wynagrodzenie od nas?
Za 9 dni wypłacam mu wynagrodzenie? A może od razu po urlopie ojcowskim iść na zasiłek opiekuńczy ( o ile lekarz wystawi zwolnienie)? I musi mi wówczas złożyć Z-15, tak?
Lidka - coś też kręcisz - TY nie wiesz kiedy pracownik był pracy? - skoro 12.11. był w pracy to JEGO urlop ojcowski NIE może kończyć się 25go
W kom 14 pomyliłam się i powinno być 1-3.11 i 6-11.11 bo urlop ojcowski ma od 12.11-25.11
4-5.11 okolicznościowy
6-8.11 ??????????
4-5.11 okolicznościowy z tyt. urodzenia dziecka (2 dni)
6-8.11 był w pracy
Kurcze chyba nie potrafie tłumaczyć :/
Jak pracownik jest wynagradzany?
Najniższa krajowa tj 2250 bez żadnych dodatków, praca bez zmian, pełen etat
No to- czyli 14 dni urlop ojcowski, 5 dni zasiłek opiekuńczy

miesięczną stawkę wynagrodzenia należy podzielić przez 30 (niezależnie od tego ile dni posiada dany miesiąc)

otrzymaną kwotę trzeba pomnożyć przez liczbę dni absencji w pracy spowodowanej macierzyństwem lub chorobą na okoliczność której pracownik przedstawił zaświadczenie lekarskie o czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby

tak obliczoną kwotę wynagrodzenia należy odjąć od wynagrodzenia przysługującego za cały miesiąc
Wyszło mi tak:
2250/30x19 = 1425
2250-1425=825 zł brutto - wynagrodzenie za dni przepracowane

Jeżeli chodzi RCA , RSA - to (nie wiem czy dobrze myślę)
Urlop ojcowski z kodem 327 i ilość dni 14 (wypłaca ZUS 100%)
Zwolnienie z kodem 331 i 5 dni (pracownik od początku 2019 miał zwolnienie lekarskie na łącznie 14 dni) więc wynagrodzenie chorobowe dalej ja mu wypłacam w kwocie 80%?
825 zł brutto -OK

URLOP ojcowski 100%
zasiłek opiekuńczy 80%

ZUSów nie robię NIE pomogę
Dziękuję jeszcze raz za pomoc i cierpliwość :)
:)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.