ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Centralny Rejest Beneficjentów Rzeczywistych

Zobowiązanymi do zgłoszenia beneficjentów rzeczywistych są wszystkie
-spółki jawne, komandytowe, spółki z ograniczoną działalnością, spółki akcyjne i komandytowo-akcyjne bez względu na limit obrotów czy wielkość zatrudnienia oraz bez względu na to, czy spółek tych dotyczą inne obowiązki wynikające z ustawy z dnia 1 marca 2018 r. o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu.

pytanie do kiedy należy dokonać zgłoszenia do tegoż rejestru ?
czy ktos cos wie ?
Spółki, które zostały wpisane do KRS przed dniem wejścia w życie przepisów dotyczących Centralnego Rejestru Beneficjentów Rzeczywistych (13 października 2019 r.), mają obowiązek zgłosić informacje o beneficjentach rzeczywistych do 13 kwietnia 2020 r.

Dane do Centralnego Rejestru Beneficjentów Rzeczywistych (CRBR) zgłasza wyłącznie osoba uprawniona do reprezentacji spółki.
No i oczywiście straszą kara do 1 mln zł za niedopełnienie obowiązku zgłoszenia :(
Akie dane zawiera CRBR

Rejestr gromadzi dane dotyczące beneficjentów rzeczywistych spółek:

jawnych,
komandytowych,
komandytowo-akcyjnych,
z ograniczoną odpowiedzialnością;
prostych spółek akcyjnych (od 1 marca 2020 r.)
akcyjnych, z wyjątkiem spółek publicznych w rozumieniu ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 623).

https://www.gov.pl/web/finanse/centralny-rejestr-beneficjentow-rzeczywistych
Ok to dobrze ale przerabiał już ktoś takie zgłoszenie w praktyce ?
"Rejestr gromadzi..."

czyli już posiada, ma te dane.

Musimy je zgłaszać, skoro wszystkie dane są w KRS-ie?
Te które zostały założone po 13-10-2019 maja na to 7 dni
Https://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/1434744,centralny-rejestr-beneficjentow-rzeczywistych-spolka.html
Kom 5 wydaje mi się ,ze tak
wpisałam sp.jawna po NIP-ie i pusto nie ma żadnych danych po peselu wspólników tez nic nie wchodzi :((wiec wrzuciła temat na forum do ogólnej dyskusji moze juz ktos coś przerabiał w temacie
Niestety, to kolejny OBOWIĄZKOWY rejestr
co z tego, że te dane są w KRS-ie? Kogo to obchodzi, jak tego nie zrobimy, to kara.. tak to działa

trzeba tam dane potwierdzać np. ePuapem, więc mogą to robić tylko osoby uprawnione do reprezentowania
Ja wysłałam na razie link do szefów, a jak znam życie, to wezmą się za to 12 kwietnia :-)
Własnie chcę zrobić to na bieżąco i kolejny problem u nas wszystko robia księgowe nie szef on jedynie moze podpisać elektronicznie ;/ ale racja chyba tez wyślę linka niech poczyta
Litości …. :((
Normalnie odechciewa się tyle tych przeróżnych zmian w trakcie roku podatkowego
Ja dziś to robiłam, zgłaszałam wspólników sp. z o.o. nowo powstałej. Proste to jest. Na początku dane spółki, potem wspólników, trzeba mieć przy sobie najlepiej wydruk z krs i umowę spółki. Na koniec podpis profilem zaufanym jednego z wspólników. Wysłałam,dostałam upo, sprawdzałam w rejesrze bo nip spółki potem po pesel dane są. Czyl raczej ok.
A jak nalezy podpisać tym profilem zaufanym ?
Tz jaka jest kolejność
Czyli kto kogo zgłasza? Prezes Zarządu zgłasza wspólnika spółki?
Ja wpisałam nip spółki, datę zgłoszenia i potem otwiera się formularz, gdzie wpisuje się dane beneficjentów, można tam dodać kilka osób, ja dodałam dwóch wspólników, a podpisane profilem jednego z nich, bo jest upoważniony do reprezentacji spółki. Na początku myślałam, że każdy wspólnik musi osobno, ale tak poszło. Czyli wynika, że jednym zgłoszeniu można dodać wszystkich beneficjentów, a może podpisać jeden.
A jeśli tylko Prezes jako Zarząd jest upoważniony do reprezentacji spółki, to rozumiem, że on powinien się zalogować i zgłosić wspólnika (mam jednego) i podpisać swoim (prezesa znaczy:)) podpisem, czy tak?
Myślę, że tak:)
Czyli zgłasza się wspólników spółki z o.o którymi są osoby fizyczne?
Dzisiaj rejestrowaliśmy wspólników spółki z o.o. jeśli jest jeden sprawa jest prosta bo program prowadzi natomiast my mieliśmy dwóch i były ,,schody,, z podpisami. Nie obyło się bez pomocy z zewnatrz
Czy jeśli wspólnik ma 20% udziałów w spolce jawnej to z tego co doczytałam nie muszę chyba ze miałby powyżej 25% .
Tak tych powyżej 25 %
Co wpisać do pkt 17. Charakter uprawnień przysługujących Beneficjentowi/Informacja o reprezentacji.
Wspólnik spółki jawnej

rodzaj uprzywilejowania: brak czy uprzywilejowanie w zakresie prawa prowadzenia spólki? (każdy z naszych wspólników może samodzielnie reprezentować spółkę).

opis uprzywilejowania: co tu wpisać?
Już wiem. Wybieram proporcjonalny udział w zysku :)
Z jakiej przeglądarki korzystałyście podczas zgłaszania.
Po podpisywaniu e-puapem, nic sie nie dzieje, nie ma zgłoszenia, ani żadnego numeru potwierdzenia
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.