ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Budowlanka w kh - podstawy ---> ABC

Witam!

1/ Czy w takiej branży jest potrzebna jakaś specjalna wiedza w zakresie rachunkowości?
2/ Czy prowadząc prostą pełną rachunkowośc firmy produkcyjnej (stosuje uproszczenia z art. 17 uor tj nabycia w kup i potem koryguję koszty na podstawie inwentury)- branża budowlana bardzo różni się od zwykłej produkcji?
3/ Czy wystarczy wprowadzić nowe konta (mamy tylko 4-ki) do drugiej branży, w celu rozdzielenia wyników dla zarządu z poszczeghólnych działów/branż?
4/ Tak to widzę. Ale czy to wystarczy? Dodam, że nie mamy badania biegłego, nie mamy obowiązku na razie.

Będę wdzięczna za wskazówki i rady w w/w temacie.
5-tki wprowadź, branża budowlana różni się, z inwenturą raczej nie przejdzie, nie znajdziesz chętnego który wyceni ci roboty w toku od strony materiałów, jest wycena kontraktów długoterminowych na dzień bilansowy, a zakupy nie na magazyn - tylko pod potrzeby danej budowy więc nie ma odnoszenia na magazyn materiałów "niewbudowanych", a co najwyżej f-ry korekty na zwroty, wszystkie koszty spisuje sie równolegle do przychodu - przy sprzedaży etapami, na koniec roku wycenia się stopień zaawansowania danej budowy, jest KSR na ten temat - nr 3
Dziękuję bardzo za rady.
Czyli czeka mnie rewolucja....
~a79nn, a czy mogę dla budowlanki prowadzić pełną rozbudowaną księgowość - z 5-tkami, a do dotychczasowej branży uproszczenia - po straremu?

Czy raczej jako jedna jednostka muszę do wszystkich działów prowadzić pełną rozbudowaną księgowość?
Zobacz prosze jeszcze to opracowanie:

http://www.poradnikksiegowego.pl/artykul,91,12884,produkcja-w-toku-w-malej-firmie-budowlanej-stosujacej.html

Tutaj jest napisane, że mozna stosowac spokojnie same 4-ki.
Z samymi 4-mi się namęczysz, wystarczy prosty podział 5-tki np/
501--01 działalność podstawowa produkcja (dotychczasowa)
501-02 działalność budowlana
i tu
501-02-01 roboty/budowy xxx
501-02-01-01 materiały bezpośrednie
501-02-01-02 usługi obce, podwykonawstwo
501-02-01-03 wynagrodzenia z narzutami
501-02-01-04 koszty wydziałowe
Jak sobie poradzisz na samych 4-ch to zostań, a ewentualnie zmieniaj od stycznia
Ok, dzięki, bo to ma być taka raczej developerka - podwykonawcy będą wykonywali prace budowlane, ale mogą też być f-ry na materiały itd. - różnie.

To chyba nie zmienia nic w temacie?
~a79nn,

ale musiałyby być 4 i 5, tak?
Same 5 - nie dam rady?
Na "5" masz koszty każdej budowy osobno - dobre do fakturowania
I pilnowania kosztów budowy:)
Grazia - same piątki? Czy 4 i 5?
Wg mnie 4 i 5
Dzieki, a Ty - Koleżanko masz 4 i 5?
Kiedyś księgowałam spółki "budowlane" i w obu miałam 4 i 5.
Możesz do mnie się odezwać na e-maila?
Obiecuje, że Cię nie zamęczę :-)
Jasne, ale podaj adres, bo chyba mi się nie wyświetla.
Mariaem123@wp.pl
Jeżeli mogę się podłączyć do tematu produkcja usługi budowlane będę wdzięczna sama mam kilka pytań.
napisałam maila do mariaem
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.