ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Jak to jest- imiona rodziców?

Zgodnie z brzmieniem art.22 ( 1) par 1 KP nadanym ustawą z dnia 21-02-2019 r. usunięto pkt dotyczący imion rodziców pracownika, w związku z tym nie powinno być takiej informacji w kwestionariuszu oraz na świadectwie pracy. Co w sytuacji kiedy zatrudnialiśmy pracowników w miesiącach marzec/ kwiecień i w podanych kwestionariuszach był pkt dotyczący wskazania imion rodziców( nie usunęłam tego zapisu), dać pracownikom do uzupełnienia nowy kwestionariusz, bo jak tak zostawię, a ktoś się dopatrzy to możemy zostać przez to ukarani( RODO)?
To jeszcze nie weszło raczej
Jakbyś wywiesiła te imiona na tablicy ogłoszeń, to może byłaby kara;)
Nie usuwasz danych , na zbieranie których kiedyś zezwalało prawo.
BeaEL nie mogę skopiować linku z informacja o tym, spróbuję posklejać informacje.
Zmiany w świadectwie pracy 2019 - nowy wzór, jak wypełnić

Resort pracy przygotował nowy, pomocniczy wzór świadectwa pracy. Zakłada on usunięcie punktu dotyczącego imion rodziców. Zmiany mają na celu dostosowanie treści tego wzoru do zakresu danych osobowych, jakich pracodawca będzie mógł żądać od osoby ubiegającej się o zatrudnienie oraz pracownika.
W celu pełnego wdrożenia przepisów RODO, Sejm w dniu 21 lutego 2019 r. uchwalił ustawę o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Ustawa ta wprowadziła zmiany w Kodeksie pracy m.in. w zakresie danych osobowych, które pracodawca może pozyskiwać od pracownika oraz od osoby ubiegającej się o zatrudnienie.
Zgodnie z brzmieniem art. 221 § 1 Kodeksu pracy nadanym ustawą z dnia 21 lutego 2019 r., usunięto punkt dotyczący imion rodziców pracownika. Zatem po wejściu w życie nowych przepisów, pracodawca żąda od osoby ubiegającej się o zatrudnienie podania danych osobowych obejmujących:

- imię (imiona) i nazwisko,

- datę urodzenia,

- dane kontaktowe wskazane przez taką osobę,

- wykształcenie,

- kwalifikacje zawodowe oraz

- przebieg dotychczasowego zatrudnienia.
Takie cuś poczytałam i już sama nie wiem....chyba weszło :/
Kalatka ja się już wszystkiego boję w dobie szukania wszędzie pieniądza...;), ale obyś miała rację :)
Ustawa wejdzie w życie prawdopodobnie w majówkę. Ale już nowy wzór świadectwa już można stosować.
Rozumiem, czyli na wszelki wypadek lepiej od maja usunąć imiona rodziców z kwestionariusza i św. pracy. Dziękuję Kalatko.
Wiecie co, ja mam dość, myślałby kto jakie to dane te imiona rodziców, że podawać nigdzie nie można, już nie wiem w którym kierunku to wszystko zmierza...
Czarna...ja już za tym wszystkim nie nadążam...niedługo to będzie brak jakichkolwiek danych i wróżenie z fusów
Dokładnie:(
W sumie jeszcze parę lat w tym zawodzie i zwariujemy jak te czarownice:) i będziemy wróżyć z tych fusów hihihihihi
No kraj wariatów - to się przynajmniej zaadaptujemy do otoczenia... księgowi dołączą :)
Hehe...Dokładnie....Będzie się działo....będzie zabawa...;) Pozdrawiam wszystkich :)
KRS publikuje w internecie dane osobowe miliona osób, łącznie z nr PESEL, a mu mamy się bać imion rodziców na świadectwie pracy ?
Ja miałam z 16 lat temu dwie pracownice, które miały takie samo imię i nazwisko, daty urodzenia, imię ojca było takie samo na szczęście imiona matek były różne. jak coś od nich chciałam to prosiłam Anię od Lucyny albo Anię od Anieli. Zwalniały się w tym samym czasie więc pisanie świadectw pracy zostawiłam sobie na osobne dni aby nie pomylić danych a i tak sprawdzałam 10 razy. Teraz zapewne jak bym coś od nich chciała to musiałbym każdą wzywać i przeprowadzać śledztwo o której to dotyczy. :)
Chcieliście do unii to teraz musimy wymysły Brukseli stosować...
O kurcze. Czyży tęsknota do powrotu za żelazną bramę i kartek na mięso .?
Skoro lubisz by Twoje dane osobowe były wszystkim znane nic prostszego jak wyrazić zgodę.
Fajny artykuł znalazłam na blogu poradnikhr.blog o świadectwach pracy a Rodo. Tłumaczą w prosty sposób, jak dla normalnych ludzi.
Widzę, że pominęliście Państwo fundamentalną kwestię. Nowe przepisy pozbawiają Pracodawcy prawa żądania od kandydata podania imion rodziców, co nie zmienia faktu, że 1. Przepisy nie pozbawiają Pracodawcy prawa pozyskania tych danych, Pracodawca nie może jedynie ich żądać, może natomiast pozyskać te informacje od kandydata, który wyraża na to zgodę. 2. Wprowadzone zmiany nie regulują kwestii danych, które zostały pozyskane przed wejściem w życie nowo brzmiących przepisów. Ponadto wprost wskazują czynność, której zakaz dotyczy (rekrutacja). 3. Zasada minimalizacji danych (RODO) mówi, że dane należy przetwarzać wyłącznie w konkretnych, wyraźnych i prawnie uzasadnionych celach, przez okres nie dłuższy, niż jest to niezbędne do celów, w których dane te są przetwarzane - a więc na etapie podejmowania decyzji o zakresie danych jakie będziemy pozyskiwać musimy wziąć pod uwagę, czy faktycznie są nam one potrzebne i czy w wypadku przeprowadzenia kontroli będziemy w stanie to wykazać.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.