30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

1/10 etatu, a emerytura, zagwozdka

Witam, jak to jest z tą emeryturą. Jestem młoda, śmieszny etat i zastanawiam się czy szukać nowej pracy. Dałam zapytanie do ZUS czy po przepracowaniu 20 lat będzie należało mi się gwarantowane minimum (1100zł), Pani odpisała że tak, ale czy to sprawiedliwe? Ludzie na 1/1 etat przy 2250zł brutto dostana niewiele więcej od tych z minimalną emeryturą, a co miesiąc będą odprowadzać większe składki niż np. moja ze śmiesznej 1/10etatu. Chyba, że gdzieś jest haczyk 1/10etatu będzie inaczej liczona do stażu pracy do wyliczenia emerytury? Świadczenie macierzyńskie też niby mam mieć do 1000zł podwyższone jeżeli bym była w ciąży i korzystała ze urlopu macierzyńskiego oczywiście. Wiem wiem, jestem młoda, nie wiadomo czy emeryturę dożyję i czy się prawo nie zmieni.
Cóż tu można powiedzieć, po prostu takie mamy prawo/przepisy.
Tutaj ważne jest ile zarabiasz. Jeżeli zarabiasz minimum 2250 zł to przy 1/10 etatu będzie się liczyło tak samo jak przy całym etacie, ale jeżeli zarabiasz np. 225 zł, to już będzie Ci się liczył nie cały miesiąc, ale 1/10 miesiąca. Tak więc liczysz proporcjonalnie biorąc pod uwagę minimalne wyagr.
Tak więc jeżeli przepracujesz 20 lat, za 1/10 minimalne wynagrodzenia to będą się Ci z tego liczyły tylko 2 lata, a nie 20 lat. No, ale jeżeli przepracujesz 20 lat, za przynajmniej minimalne wynagr. to juz faktycznie będzie to liczone jako 20 lat.
Oj, chyba coś nie tak - za 20 lat pracy wg mnie będzie liczone 20 lat, tyle, że z bardzo małą kwotą zebranych składek.
Ale w sumie to nikt nie wie co będzie za 20 lat.
Art. 87. 3. Przy obliczaniu okresów składkowych przypadających po dniu wejścia w życie ustawy dla celów podwyższenia emerytury w myśl ust. 1 miesiące, w których składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe były obliczone od podstawy wymiaru niższej od kwoty minimalnego wynagrodzenia pracowników, uwzględnia się w części odpowiadającej proporcji tej podstawy do kwoty minimalnego wynagrodzenia.

Bardzo mało osób zdaje sobie sprawę z istnienia z tego przepisu i mogą sobie "nie wyrobić" prawa do minimalnej emerytury. Problem ten nie będzie dot. osób, które uzbierają odpowiednio wysoką kwotę składek, aby otrzymać tę minimalna lub wyższa emeryturę.
Reasumując jeżeli ktoś pracuje za 1/10 minimalnego wynagrodzenia, to niestety każdy miesiąc będzie liczony w tej samej proporcji.
Natomiast z tym, że nikt nie wie co będzie za 20 lat to mogę się zgodzić. Do tego czasu przepis już może brzmieć inaczej.
"przy ustalaniu stażu w celu podwyższenia emerytury do kwoty minimalnej, ZUS przyrównuje wynagrodzenie do najniższego wynagrodzenia jakie w danym okresie obowiązywało. Jeżeli więc wynagrodzenie jest równe lub wyższe minimalnemu przyjmujemy pełen staż. W przypadku wynagrodzeń mniejszych od minimalnych (niezależnie od wymiaru etatu) ZUS ustala staż proporcjonalnie, czyli np. jeśli na 1/10 etatu wynagrodzenie wynosiło połowę najniższej stawki krajowej, to ZUS ustali długość stażu w proporcji 1/2 do faktycznie przepracowanego okresu (np. pół roku za jeden rok)."
Taką odp. otrzymałam z ZUS. Także tak jak powyżej ktoś napisał ważne jest ile kasy idzie do ZUS,a nie etat. Niestety składki z minimalnej idą reszta... wiadomo. Nic trzeba szybko zmieniać pracę.
No to też napisałem właśnie:
"za 1/10 minimalnego wynagrodzenia, to niestety każdy miesiąc będzie liczony w tej samej proporcji."
Jeżeli to będzie 1/2 minimalnego, to 1 miesiąc będzie się liczył jako pół miesiąca (1 rok jako pół roku).
Dodam, że ta sama zasada jest przy innych tytułach do ubezpieczeń i np. jeżeli ktoś opłaca składki z tyt. dział. gosp. w wysokości pref., czyli od podstawy wynoszącej 30% minimalnego wynagrodzenia, to jeden miesiąc jest liczony, jako 0,3 miesiąca.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.