ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Program Gofin nie widzi podpisu PWPW

Mam problem z podpisem sprawozdania finansowego - wysyłka do KRS - zgodnie z instrukcją przechodzę do punktu "podpisz xml" i klikam podpis i widzi tam tylko mój podpis tj. osoby sporządzającej sprawozdanie (firma Szafir), a podpisu wspólnika (firma PWPW) nie mam na liście podpisów. Próbowałam podpisać poza programem i zaimportować, ale wtedy powstaje mi drugi plik, który ma format chyba xades i nie mogę go z powrotem wczytać do programu, a jeszcze potem drugi wspólnik miał się podpisać. Czy ktoś wie co robię źle??
1. Plik XML przygotowanego SF podpisujesz "Podpisz XML"
2. Podpisany plik XML SF eksportujesz "Eksportuj XML"
3. Wysyłasz wyeksportowany plik SF (pkt 2.) do podpisu zainteresowanym.
4. Otrzymane podpisane pliki od zainteresowanych kolejno importujesz "Importuj XML" (na liście będą pojawiały się kolejne podpisy)
Tak właśnie zrobiłam tylko jak podpisuję dokument to powstaje mi plik o nazwie "eSPR_report.xml" (typ pliku: xades) i jak chcę zrobić import xml do Gofin to program tego pliku nie widzi, a jak importuję ten plik który podpisywałam to pokazuje błąd, że nie ma nowego podpisu do zaimportowania:/
Spróbuj zamienić nazwę pliku z .xades na .xml i zaimportuj.
Od tego zaczęłam jeszcze zanim napisałam na forum:) Kurcze nie wiem czy to ten podpis PWPW (Sigillum) nie jest jakiś dziwny, nie mogę go nawet zaimportować do przeglądarki, a z szafirem z KIR nie miałam żadnych problemów:/
Na ich stronie niestety nie znalazłam nic pomocnego
W (Sigillum) musisz zainstalować program PWPW 5 najlepiej w pełnej wersji.

1. kliknij: dodaj kolejny podpis
2. sprawdź: Ustawienia podpisu
a. wariant: BES
b. funkcja skrótu: SHA-256
c. typ zobowiązania: brak

Pozdrawiam
Dziękuję, tak też zrobiłam. Myślę, że coś jest nie tak z tym certyfikatem bo nawet ten program PWPW go nie widzi. Wspólnik nigdy tego podpisu nie użył, dopiero wczoraj go aktywowałam. Podpisałam dokument przez aplikację szafir która jako jedyna widzi ten podpis, ale mimo, że program wyświetla informację "podpis złożony prawidłowo" to przy weryfikacji dokumentu pokazuje "Błąd. Podpis niepoprawny" i nie daje się go zaimportować do programu Gofin. Chyba wyślę faceta żeby sobie epuap załatwił:)
Dzięki za info. Powodzenia ....
Jako ciekawostkę dodam, gdyby u kogoś podobny problem wystąpił - u mnie program widzi podpis PWPW jedynie wtedy gdy podpis jest podpięty bezpośrednio do komputera (a nie np. przez rozgałęźnik usb) i to przed włączeniem komputera:) Dziwne, ale sprawozdanie udało się podpisać i wysłać do KRS, więc na rok mam z tym spokój;)
Czy ktoś z Państwa miał problem, że s24 nie widziało podpisów na e sprawozdaniu chociaż w gofinie wszystkie pokazuje prawidłowo. Dodam,że jeden podpis mam przez profil zaufany kolejne przez podpis kwalifikowany.
Mam ten sam problem z podpisem, tylko ,że nie widzi mi podpisu szafir i to tylko jednego - inne widzi, czy ktoś znalazł jak rozwiązać ten problem? pozdrawiam
A czy ktoś może mi odpowiedziec na pytanie jaki powinen być format podpisu pliku sprawozdania xml by ten plik został prawidłowo przesłany do krs? Chodzi mi o konfigurację? Czy to ma być xades-bes czy trzeba to znakować czasem? To znakowanie czasem jest dodatkowo płatne u dostawców podpisu i nie wiem czy trzeba to wykupić. Z drugiej strony to jest sprawozdanie finansowe więc pewnie data jego podpisu jest istotna? i kolejna kwestia... czy to ma być podpis wewnętrzny tj dane xml zapisane w 1 pliku z podpisem czy zewnętrzny (powstaja dwa pliki, źrodłowy xml i obok plik podpisu)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.