ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Bardzo proszę pomóżcie CIT-8 komitetu wyborczego

Bardzo Was proszę o pomoc.Czy komitet wyborczy wyborców składa CIT-8 za 2018.Jeżeli tak to czy w przychodach wpisuję wpłaty od osób fizycznych a w kosztach uzyskania wydatki na kampanię wyborczą? No i nie wiem gdzie wykazać w CIT-8 wpłatę na OPP bo komitety wyborcze niewydatkowaną kwotę musiały przekazać na OPP-u mnie jest to 8,91 zł.Czy komitet wyborczy składa też do US jakiś Bilans.Jestem w tym temacie zielona.Będę bardzo wdzięczna za wszelkie info.
Musisz sporządzić CIT-8 wraz załącznikami: CIT-0 - gdzie wykazujesz odliczenia od dochodu, ja wpisuje kwotę darowizny na OPP w seksji B.3, poz. 138, oraz musisz sporządzić CIT-D, gdzie wykazujesz komu dajesz darowizne.
Odliczenia z CIT-O przenosza się do CIT-8, i wychodzisz na zero.
No i zapomniałam dodać, że CIT-8 wraz z załącznikami wysyłasz elektronicznie!!!
I tu pojawia się problem...
Przepraszam wkradł się błąd, kwotę darowizny wpisujemy w CIT-0 w poz. 142
Bogusia jesteś kochana i dziękuję za wyjaśnienia.Bardzo mi pomogłaś.Proszę podpowiedz mi jeszcze czy Bilans komitetu wyborczego też do U.Skarbowego.Wg mnie chyba nie,bo każdy komitet musiał złożyć sprawozdanie
finansowe do PKW i tam podlegało już weryfikacji ale nie jestem pewna.Jeszcze raz wielkie dzięki.
Na CIT-8 wszystko się kończy.
No oczywiście trzeba jeszcze wyrejestrować komitet z WUS i z NIP.
Czy masz podpis kwalifikowany?
Bogusia jeszcze jedna sprawa- dlaczego będzie problem z wysyłką elektroniczną CIT-8? Czy nie można wysłać ze strony MF podając kwotę przychodu za 2017 ,który w przypadku komitetu wyborczego wynosiłby zero ?
Niestety nie mam podpisu kwalifikowanego
Ze strony ministerstwa raczej się nie da, bo komitet nie istniał w 2017 r., wybory są co 4 lata.
i teraz żeby można wysłać CIT potrzebny jest podpis kwalifikowany
O kurcze to klapa. Myślałam,że będzie można wysłać tak jak napisałam w kom.6. Nie wiem co dalej z tym fantem zrobić. Może zadzwonię do U.Skarbowego.Bogusia jeszcze raz wielkie dzięki za wszystko. Nawet nie wyobrażasz sobie jak mi pomogłaś.Jesteś wielka.
Masz chyba tylko jedno wyjście. znajdujesz biuro rachunkowe, które za najniższą kwotę wyśle za Ciebie CIT. ale najpierw musisz sporządzić na papierze i zanieść do US pełnomocnictwo (UPL1) dla tego biura rachunkowego, albo sporządzisz to elektronicznie i sama wyślesz. potem biuro za opłatą wyśle Ci to zeznanie. a na koniec potrzebne będzie odwołanie tego pełnomocnictwa. tyle w tym temacie. gdyby w Twoim US doradzili Ci coś innego, to napisz.
Dzwoniłam dzisiaj do US i powiedzieli dokładnie tak samo jak napisałaś.Jesteś naprawdę wielka.Bogusia bardzo Cię jeszcze proszę o sprawdzenie czy prawidłowo wypełniam CIT-D.Czyli wypełniam część D.1 , D.1.1 i D.1.2 i w poz.76 wpisuję NIP obdarowanego, czy dobrze ? Dochód komitetu wynosi 8,91 zł i cały został przekazany na Caritas " Pomagam Bliźniemu ",ponoć tak kazali na zebraniu powyborczym.Żeby odliczyć cały dochód to darowizna musi być przekazana na dział.charytatywno-opiekuńczą (nie ma limitu ), w innej sytuacji jest limit 10% dochodu.Ponoć w/w Caritas taką dział.charytatywno-opiekuńczą zajmuje się.Ale z tego co wyczytałam,to Caritas musi złożyć darczyńcy w ciągu 2 lat sprawozdanie o przeznaczeniu darowizny ( śmiesznie mała kwota a tyle papierów ), czy dobrze myślę ? I jeszcze jedno ,wypełniam ten druk ze strony MF i w CIT-D w B.2 dane identyfikacyjne nie mogę nic wpisać, czy tak ma być? Z góry dziękuję i pozdrawiam
PIT-D
wypełniasz D.1 (poz.74 i 75); D.1.1 (poz. 76,77,78); D.1.2 (poz. 79 do 88)
Nadwyżkę - zgodnie z art. 138 § 3 kodeksu wyborczego - przekazujemy na rzecz organizacji pożytku publicznego i wpisujesz ją w CIT-0 poz. 142 i 144.
U mnie w tym CIT-D poz. B.2 też jest pusta
Nic nie wiem o tym, że obdarowany musi nam złożyć jakieś sprawozdanie, niby komu miałby je przekazać, przecież komitetu już nie będzie, po zatwierdzeniu sprawozdania wyrejestrujesz komitet z WUS i NIP
Nie wiem, czy Ci pisałam, że za 2019 r. też powinnaś złożyć CIT-8.
tak mi powiedzieli w skarbowce
Dziękuję Bogusia , rozwiałaś chyba już wszystkie moje wątpliwości. O CIT-8 za 2019 też myślałam, bo przecież komitet zostanie wyrejestrowany dopiero w 2019 r. ale teraz mnie upewniłaś.Jestem Ci bardzo wdzięczna za wszystkie wyjaśnienia a szczególnie za Twoją wiedzę i cierpliwość dla mnie. Gdyby mnie jednak " naszły " jeszcze jakieś wątpliwości w tym temacie to pozwolę sobie do Ciebie " zapukać". Jeszcze raz dziękuję, dziękuję........... i pozdrawiam.)))
Witam, super informacje udostępniłyście. Wielkie dzięki, tego szukałam. Mam pytanie, czy za 2019 r. CIT można złożyć teraz czy dopiero w przyszłym roku ?
Ja składam w tym roku, gdyż komitet zostaje wyrejestrowany
Dziewczyny, może Wam teraz zamieszam, ale podpowiedziano mi, że dochody uzyskane przez komitet są zwolnione z podatku - art. 17 ust. 1 pkt. 39 ustawy_ja wpisałam kwotę dochodów w CIT-8/O w pozycji 34 i 73, ona automatycznie przenosi się do CIT-8 w poz. 76. Wykazuję ją również w poz. 40 CIT-8. Na tym koniec, wydatków nie wykazuje, bo nie są kosztami uzyskania przychodu.
Co Wy na to???
Chyba zadzwonię do skarbówki i dopytam. Ciekawa jestem co mi powiedzą.
No to teraz zgłupiałam już całkowicie. Bogusia skąd masz takie informacje ? i czy to jest pewne. Mar z kom.18 jak się czegoś dowiesz w skarbówce to też daj znać. Już myślałam,że mam ten komitet wyborczy z głowy a tu masz, klops. Czekam na Wasze info.
Myślę, że jak zrobicie po staremu to też będzie. Z cit nie wychodzi podatek bo nie może. Zamykacie komitet i koniec. Jak tak robiłam do tej pory i było ok.
Ale jutro przejdę do skarbówki i się dopytam.
Przemyślałam sprawę i zdecydowałam, że ze względu na to, iż przekazałam nadwyżkę na OPP sporządzę po staremu, czyli CIT-8 wraz z załącznikami: O i D. Pani w skarbówce też była za tym rozwiązaniem.
Dziękuję za wasze podpowiedzi na forum. Mam pytanie, Komitet Wyborczy Wyborców na koniec roku zostało im. 6,75 zł i tą kwotę przekazali dopiero w roku 2019 na Caritas. Jak to wykazać w CIT-8? Na infolinii Krajowej Informacji Podatkowej poinformowali mnie, że Komitety nie są zwolnione z podatku dochodowego. A tu mam kłopot. Dziewczyny pomóżcie!
Cit-8 plus zalaczniki cit-o, w którym wykazujesz kwotę darowizny; CIT-D gdzie wykazujesz ile i komu dałaś.
Przeczytaj wcześniejsze komentarze, tam jest wszystko
Bogusia super,że się odezwałaś i to z taką dobrą informacją .Już myślałam,że będę musiała wszystko poprawiać.Dzięki
Wszystko ok, jeżeli przekazałaś darowiznę w 2018 roku ale co jeśli przekazałaś ją dopiero w styczniu? jak wtedy wypełnić cit 8? czy w tej sytuacji KWW będzie miało zysk i będzie musiało zapłacić podatek?
Ujmujesz ta kwotę do 2018 r.
A czy wykazujecie w cit świadczenia nieodpłatne?
Czy wysyłacie dodatkowo do US sprawozdanie finansowe w formacie pdf przez e-PUAP?
Podbijam pytanie dot. konieczności wysyłania sprawozdania finansowego - komitet wyrejestrowujemy z datą zatwierdzenia sprawozdania przez komisarza wyborczego, ale od daty wysłania sprawozdania do zatwierdzenia, do jego faktycznego zatwierdzenia były np. koszty w postaci opłat za rachunek bankowy. Czy zatem należy wysłać osobne, ostateczne sprawozdanie przez ePUAP?
Przed zrobieniem sprawozdania powinnaś zamknąć konto bankowego. a teraz skoro jesteś po zrobieniu i zatwierdzeniu sprawozdania i masz jakieś koszty, to raczej zapłacisz ze swojej kasy. takie jest moje zdanie. CIT-8 powinien się zgadzać ze sprawozdaniem finansowym komitetu
Mam odpowiedź z KIP :D Pomijając fakt, że zaczynałam na infolinii jako 186 w kolejce, po 3,5godz UDAŁO SIĘ porozmawiać z przemiłą(na szczęście) Panią, która wszystko mi wyjaśniła. No to tak: rok podatkowy od 08.2018 do 03.2019, ze sprawozdania finansowego (od 08.2018 do 01.2018) przychody=wydatkom, od wysłania sprawozdania (01.2019) do zatwierdzenia (03.2019) powstały dodatkowe wydatki w postaci opłat za rachunek. W CIT wykazuję stratę, natomiast do US wysyłam sprawozdanie finansowe+dokument potwierdzający zatwierdzenie sprawozdania+informację dodatkową, w której wyjaśniam m.in. skąd wynika strata. Ot, tyle z całego zamieszania. Dzięki za wszystkie info powyżej, gdyby nie Wy to na tej infolinii byłabym zapewne trzysta-któraś na wstępie ;)
Witam,
Czy ja dobrze rozumiem, że do US składam SF ? to samo, które poszło do Komisarza? nigdy wcześniej tego nie składałam
Od lat prowadzę finanse komitetu wyborczego i jeszcze ani razu nie przekazywałam do skarbówki sprawozdania, tylko Cit.
A można jakąś podstawę prawną która zwalnia komitety wyborcze z obowiązku składania wraz z CIT sprawozdań finansowych??
Dziewczyny, czy komitet musi złożyć cit-8 do końca marca, jeżeli jeszcze nie jest zatwierdzone sprawozdanie przez komisarza? Czy dopiero po zatwierdzeniu przez komisarza wyborczego sprawozdania?
Witam,
mam pytanie czy słyszeliście coś w temacie przesunięcia terminu składania CIT-8 przez komitet wyborczy do końca października 2019 roku ?
Na KIP powiedzieli mi, że tak ale jeśli to jest komitet partii wtedy dochód zwolniony z art 17 ust 1 pkt 39. Termin przesuniety do 31.10
Czy w cit-8 komitetu wyborczego wyborców wpisuję daty od utworzenia komitetu do złożenia sprawozdania do komisarza wyborczego? czyli w moim przypadku od 21-08-2018 do 04-02-2019 r ? Sprawozdanie finansowe składam do urzędu skarbowego w ciągu 10 dni od otrzymania od komisarza potwierdzenia przyjęcia sprawozdania ? Sprawozdanie finansowe do urzędu skarbowego na drukach zgodnie z zał. nr 6 do ustawy ? Proszę o pomoc jak to ma wygladać?
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.